forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon d610 vs Canon 6d

szakal - Sob 18 Paź, 2014
Temat postu: Nikon d610 vs Canon 6d
Witam wszystkich serdecznie !

Jeżeli źle trafiłem z właściwie pytaniem , to z góry przepraszam , lecz chciałbym uzyskać opinie.

A zatem , stoję przed zakupem nowej lustrzanki , już pełno klatkowej , przesiadam się z Sony a700 , jestem w posiadaniu kwoty 9000 zl. w Tej cenie chciałbym kupić body i dodatkowo obiektyw , starą stajnie sprzedałem , teraz napotkał mnie mega dylemat CANON 6D czy NIKON d610 ?! przeczytałem wiele możliwych testów , filmów , ale żadne z nich nie dały mi konkretnej odpowiedzi , kupując którekolwiek body mam dostęp do wielu ob.u znajomych , wiec co wybrać ? na Brytyjskich forach wyczytałem , ze niby niebawem ma pojawić sie nowy 6D II

Wojmistrz - Sob 18 Paź, 2014
Temat postu: Re: Nikon d610 vs Canon 6d
A który ci lepiej leży w ręce?

szakal napisał/a:
na Brytyjskich forach wyczytałem , ze niby niebawem ma pojawić sie nowy 6D II
No nie tak szybko. Przewidywany jest na 2016.

To nie kwestia , który lepiej leży tylko sama specyfikacja tych sprzętów , nie wiem czemu bardziej jestem przychylny na 6d lecz w porównaniu do d610 jest wolniejszy , ma węższe pola Af

Ja ci nie doradzę, tu i tak zaraz będzie wojna słów który system lepszy.

Dlatego chce , aby ktos sensownie odpowiedział się w temacie
nienietaktak - Sob 18 Paź, 2014

W 6D boczne punkty AF niepewne. Centralny w porządku.
Muzyk powie, że kółkowybierak nie do zaakceptowania, a ja nie podzielam jego poglądu.
Coś jeszcze chciałbyś wiedzieć?

Czemu wybrałeś akurat 6d ? Jak długo go użytkujesz ? Do czego głównie Tobie służy i czy go polecisz

1. Bo mma więcej części z systemu Canona
2. Przeszło rok
3. Do pracy. Mam w planach wbijanie gwoździ, ale dopiero jak się nienaprawialnie zepsuje.
4. Zależy do czego. Jako korpus amatorski w zastosowaniach, gdzie szybki i sprawny AF nie jest potrzebny, lub body zapasowe - tak.

matys - Sob 18 Paź, 2014

Poczekaj 2-3 miechy i wciągaj d750. Chyba że mieszkasz w UK to kup w zaufanym sklepie online gdzie będzie cena niższa. Jaki obiektyw potrzebujesz do tego ?

szakal napisał/a:
Czemu wybrałeś akurat 6d ? Jak długo go użytkujesz ? Do czego głównie Tobie służy i czy go polecisz
To i ja odpowiem:
Bo był najlepszym wyborem po 60D.
Kilka miesięcy.
Filmowanie i fotografia, od zdjęć artystycznych po mecze rugby.
Polecam, chyba, że stać ciebie na 5D MkIII lub 1D X i będziesz mógł i umiał wykorzystać jego funkcje. Dla mnie jego ergonomia jest świetna, przy fotografowaniu w ponad 90% korzystam z punktu centralnego który powala, ISO 25600 do użycia przy moich wydrukach A3, do filmowania delikatnie ustępuje 5D MkIII. Do tego oczywiście możliwość filmowania w formacie RAW Video, bezstratnie w rozdzielczości 1792x814 przy pomocy alternatywnego oprogramowania Magic Lantern.

Cytat:
Poczekaj 2-3 miechy i wciągaj d750. Chyba że mieszkasz w UK to kup w zaufanym sklepie online gdzie będzie cena niższa. Jaki obiektyw potrzebujesz do tego ?

Chce mieć zamknięty zakres , z biegiem czasu będę kupował inne obiektywy , na start z Canonem myślaem nad 24-70

[ Dodano: Sob 18 Paź, 2014 20:32 ]
Wojmistrz,
Cytat:
nie tyle co filmowanie , jak sama czysta fotografia mnie interesuje , zdarza się fotografować motosport , siatkówkę , reszta to studio - plener

Wszystkie odpowiedzi jakie otrzymasz będą subiektywne, bo nie ma tu ludzi, którzy pracują w obu tych systemach na raz. Pod względem parametrów D610 wydaje się być w wielu parametrach lepszą ofertą [ porównanie ], ale dla mnie 6D jest po prostu optymalne. Dwa główne argumenty to ISO i centralny AF. Mam czasem wrażenie, że Canon specjalnie pogorszył 6D ograniczając migawkę do 1/4000 i dając tylko jeden krzyżowy punkt pomiaru AF, bo inaczej byłby zbyt wielką konkurencją dla 5D MkIII.

Wojmistrz napisał/a:
bo inaczej byłby zbyt wielką konkurencją dla 5D MkIII

coś w tym jest
Wojmistrz napisał/a:
bo nie ma tu ludzi, którzy pracują w obu tych systemach na raz

kozi, z tego, co sie orientuję, prywatnie ma 6D, a w robocie jakieś Najkony

muzyk - Nie 19 Paź, 2014

6D czy d610...

wybór powinien determinować głównie dobór szkieł, skoro zakup samego aparatu jest problematyczny.

kozidron - Nie 19 Paź, 2014

Wojmistrz napisał/a:
Wszystkie odpowiedzi jakie otrzymasz będą subiektywne, bo nie ma tu ludzi, którzy pracują w obu tych systemach na raz.

nieprawda. Chociaż prawdą jest że rzeczywiście realnie mnie tu nie ma, jestem zdecydowanie tam a to jakby nie patrzeć gdzie indziej ;)

Natomiast dość często zdarza mi się naprzemiennie pracować w róznych konfiguracjach z dwoma systemami. Tyle, że akurat nie z d600 a z d700 i d800.

szakal, nikona wole do reporterki, canona wole w plener i do studia ale to kwestia optyki. Skoro miałeś już doświadczenie z sony powinieneś wiedzieć jakiej optyki szukasz.

Więcej jednak wskazuje na d610, bo to lepszy aparat, niekoniecznie system ale aparat na pewno. Różnica w szumach jest tak niewielka, że niedostrzegalna. Natomiast jest różnica w dr i to spora na korzyść nikona a także w ergonomii i sprawności af-u.
Jeżeli miałbyś wybrać 6d to tylko z powodu specyficznych szkieł które są w systemie i nie są to zwykłe 50 czy 85tki, tylko mówie tu np. o 135 czy zumach reporterskich, które i tak pokażą klase na tym body tylko ze środkowym punktem af.

Można zapytać jakie miałeś szkła pod sony?

szakal - Nie 19 Paź, 2014

Cytat:
kozidron,
Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD
Sigma 30 mm f/1.4 DC HSM
Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM
Sigma 50-150 mm f/2.8 II APO EX DC HSM

szakal, pytałem bo może warto było zostać w sony.
Wojmistrz - Nie 19 Paź, 2014

kozidron napisał/a:
szakal, pytałem bo może warto było zostać w sony.
I nadal biegać z samymi kundlami :D

Wojmistrz napisał/a:
I nadal biegać z samymi kundlami :D

Wojmistrz, właśnie widzę, że nie warto, co nie znaczy że w sony nie ma dobrych obiektywów, akurat te z zakresu pracy "do reporterki" są lepsze niż w nikonie, za to niestety aparaty już mniej.

Wojmistrz - Nie 19 Paź, 2014

kozidron, sorry, widocznie nie zrozumiałem przesłania o zostaniu z Sony :)
Niestety, nie da się patrzeć na system tylko przez jakość aparatów. To zawsze układ aparat + obiektyw.

na Sony dość już się przejechałem , zarówno możliwości , a również miałem do czynienia z serwisem ( nikomu nie polecam )

szakal napisał/a:
na Sony dość już się przejechałem , zarówno możliwości , a również miałem do czynienia z serwisem ( nikomu nie polecam )

sony ma całkiem porządne obiektywy a nikon niestety nie ma lepszego serwisu, co nie zmienia faktu ze powinieneś zrobić jakąs listę obiektywów, co kupisz najpierw a co zamierzasz dokupić później o ile w ogóle coś zamierzasz.

Cytat:
kozidron,

na początek mówiąc o neutralnym gruncie , czyli nie zależnie od zakupu ( Canon , Nikon ) będzie to jakieś szkolo typu 17-50 24-70 etc. tylko stałe śwtało 70-200 / 50-150 , 300 również stałki , rybie oko , z czasem zobaczymy , jak beda fundusze to i będą szkła :)

Sunders - Nie 19 Paź, 2014

szakal napisał/a:
nie zależnie od zakupu ( Canon , Nikon ) będzie to jakieś szkolo typu 17-50 24-70 etc. tylko stałe śwtało 70-200 / 50-150 , 300 również stałki , rybie oko

Canon 6D+Canon EF 24-70 mm f/2.8L II USM+ Canon EF 70-200 mm f/2.8L IS II USM+Canon EF 300 mm f/2.8 L IS II USM+Canon EF 8-15 mm f/4 L Fisheye USM :smile:

szakal, taką szklarnie dostaniesz w obu systemach, będą drobne różnice między tymi obiektywami ale af będzie pewniejszy z nikonem.
szakal, a nie denerwujcie cie ergonomia canona, bo po przesiadce z sony czy pentaxa ludzie dość czesto narzekają na guzikologie i talerz, ma to jakiś wpływ na twój wybór czy to bez znaczenia?

edit.
Sunders napisał/a:
Canon 6D+Canon EF 24-70 mm f/2.8L II USM+ Canon EF 70-200 mm f/2.8L IS II USM+Canon EF 300 mm f/2.8 L IS II USM+Canon EF 8-15 mm f/4 L Fisheye USM :smile:

Trzeba to uczcić, Sunders nie zakończył posta pytajnikiem a powiedz nam Sunders czy taki sam zestaw da się sklecić nawet taniej w nikonie z d610 i czy przypadkiem nie będzie miał lepszego af-u?

dołączam sie do pytania
Cytat:
kozidron,

Dziękuje bardzo osoba , które udzielają się w temacie

moronica - Nie 19 Paź, 2014

szakal, naucz ty sie cytowac bo nie wiadomo, do czego sie odnosisz i to juz ktorys post

Cytat:
kozidron,
kozidron napisał/a:
szakal, taką szklarnie dostaniesz w obu systemach, będą drobne różnice między tymi obiektywami ale af będzie pewniejszy z nikonem.
szakal, a nie denerwujcie cie ergonomia canona, bo po przesiadce z sony czy pentaxa ludzie dość czesto narzekają na guzikologie i talerz, ma to jakiś wpływ na twój wybór czy to bez znaczenia?

Wręcz przeciwne , lubię zmiany , dlatego chce zmienić tez system , pracowałem na zasadzie testów na 7D i 3Ds , 3Ds - genialny , nie trzeba tego nawet opisywać , lecz półka cenowa ... nie dla mnie , gdybym robił to zawodowo to może.. 7D... po przygodzie z Nikonem , nie ma zabawy bez pełnej klatki

siosio - Pon 20 Paź, 2014

Akurat lepsze 24-70 f/2.8 ma Canon, ale czy warto dlatego szkła wybrać Canona 6D zamiast odpowiednik Nikona, to nie wiem ....

A subiektywnie - wolałbym 6D z ef 24-70 f/2.8 II od D610 z 24-70 ... :) Czasem to co jest w cieniu ma tam sobie siedzieć, a jak ktoś lubi HDRy, to niech robi HDRy....

unesco - Sob 25 Paź, 2014

ja wybralem 6D z nastepujacych powodow:
- od zawsze mialem Canona (ale bralem pod uwage D600 :-)
- nie przekonuje mnie menu Nikona
- slaby serwis Nikona w Polsce w porownaniu
- ultra czuly srodkowy punkt AF (nie potrzebuje 100 punktowego AFu)
- swietna praca na wysokich ISO
- mi bardzo dobrze lezy w dloni zwlaszcza z ciezsza stalka
- dla mnie swietny kolko-wybierak, brakowalo mi go z czasow analogowych EOSow

wady po pol roku uzytkowania:
- waski obszar pol AF (to ze ich jest 11 nie przeszkadza mi,)
- troche plastikowy
- gorzej, jak wiele Canonow wspolpracuje z obiektywami Sigmy
- brak lampy blyskowej (czasami by sie przydala)

Wojmistrz - Sob 25 Paź, 2014

unesco napisał/a:
Gorzej w stosunku do czego? Miałem Pentaxa i było jeszcze gorzej :)
unesco napisał/a:
Kup sobie na Allegro, czy eBay za 30-50zł lampę Canon Speedlite 90EX (dodawana w standardzie do Canona M) i trzymaj w kieszeni :)

unesco - Sob 25 Paź, 2014

Wojmistrz napisał/a:
unesco napisał/a:
Gorzej w stosunku do czego? Miałem Pentaxa i było jeszcze gorzej :)

w stosunku do Nikona. jesli Pentax ma gorzej niz Canon, to szczerze wspolczuje Panetaxowcom

Wojmistrz napisał/a:
unesco napisał/a:
Kup sobie na Allegro, czy eBay za 30-50zł lampę Canon Speedlite 90EX (dodawana w standardzie do Canona M) i trzymaj w kieszeni :)

dla mnie to jest pewna wada, choc dla Ciebie nie musi byc, po kieszeniach nie upycham lamp hehe

Wojmistrz - Sob 25 Paź, 2014

unesco, żadna pełna klatka Canona nie posiada lampy - nie wiem czy to wada, na pewno cecha charakterystyczna. 90EX jest wielkości pudełka zapałek :) zawsze się zmieści.
kozidron - Nie 26 Paź, 2014

wbudowana lampa to ostatnia rzecz o której bym pomyślał, że to wada albo zaleta, właściwie gdyby nie unesco nawet bym na to nie wpadł. Tej lampy się najzwyczajniej nie używa.
Za to z całą pewnością denerwuje mnie otwierająca się przypadkiem w d700 i d800, nie zdarza się to często ale jednak.

szakal - Nie 02 Lis, 2014

Nikon d750 zamówiony , pierwsze wrażenia za 10 dni :D dziekuje wszystkim co brali udział w tym temacie
Endriu1 - Wto 18 Lis, 2014

Szakal. No i jak te pierwsze wrażenia z d750?
kuubaaa - Pią 05 Gru, 2014
Temat postu: Canon 6d, Nikon d610
Mam zamiar kopić jak w temacie pełną klatke, wiem że te body są oba bardzo dobre i podobne. Na początku wybór padł na Canona, później na Nikona. Teraz mam kompletny mętlik w głowie i prosze o wasze rady, ponieważ nie jest to aparat który ma mi posłużyć przez tydzień czy dwa. Obiektywy te firmy mają podobne, a istnieje też Tamron i Sigma, więc tutaj pomijam ten temat i chciałbym waszych opinii.
Wojmistrz - Pią 05 Gru, 2014

Mamy taki dział: Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej, a w nim niedawno też był (po raz kolejny) wałkowany ten temat, np: Nikon d610 vs Canon 6d
Wujek_Pstrykacz - Sob 06 Gru, 2014

Scaliłem z podobnym tematem, polecam przeczytać poprzednie posty :grin: