|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Szumy w Nikon D700 vs Nikon D800
stan.k - Nie 19 Paź, 2014 Temat postu: Szumy w Nikon D700 vs Nikon D800 Intryguje mnie pytanie dotyczace poziomu szumow w nikonach D700 i D800. Porownujac testy na optycznych.pl wychodzi mi ze Nikod D800 m wieksze szumy o ok 1 procent przykladowo przy czulosci 3200 ISO Nikon D700 ma szumy na poziomie 2 a D800 3 procentow. Moim zdaniem jest to spora roznica.
Pisze ten post glownie do uzytkownikow obu aparatow, jakie sa ich subiektywne odczucia w tej kwesti.
Stoje obecnie przed wyborem. Mialem do tej pory dwa korpusy Canona 1ds mk2 do foto slubnej, brdzo dobre aparaty maja tylko jeden feler ISO natywne do 1600 i rozszezone do 3200, Uzyteczne ISO w nich to 1600 iso max, 3200 jest juz obarczone powaznymi szumami. Canon 5d mk2 odpada kategorycznie ze wzgledu na AF ( mialem wczesniej i zamienilem na 1ds ). Mam spory dylemat czy zakupic dziadka D700 czy tez D800. Canon 5d mk3 raczej nie ze wzgledu na cene.
Moze ktos mi jest w stanie doradzic w tej kwesti. Prosze o pomoc.
kozidron - Nie 19 Paź, 2014
stan.k napisał/a: | . Mam spory dylemat czy zakupic dziadka D700 czy tez D800. |
ale ty ilość szumu na poszczególnych wartościach iso i różnic między tymi aparatami rozpatrujesz tylko w kwestii ile jest go procentowo dla danej matrycy bez brania pod uwagę istotnych różnic w Mpix między tymi matrycami?
I to będzie twoim kryterium wyboru ? Nie interesuje cię, to co się dzieje po resamplingu do wielkości obrazka jak w d700?
stan.k - Nie 19 Paź, 2014
Masz racje, nad tym tez myslalem, wiem ze zdjecie przeskalowane do wielkosci z d700 bedie wykazywalo zdecydowanie mniejszy szum. Czyli sugerujesz ze jednak d800 ?
stan.k napisał/a: | Masz racje, nad tym tez myslalem, wiem ze zdjecie przeskalowane do wielkosci z d700 bedie wykazywalo zdecydowanie mniejszy szum. Czyli sugerujesz ze jednak d800 ? |
tu jest cała masa specjalistów czytających DxO, ty należysz do tej grupy, która nigdy nie odwiedziła tej strony a ja sugeruje, żebyś nie wybierał aparatu pod względem tego ile procent jest szumu w sygnale przy danej wrtosci ISO, tylko rozważył także jego własności użytkowe, ilość Mpix czy kilka innych istotniejszych spraw.
Właśnie przeczytałem twój komentarz na głównej i nie wiem czy ty sobie robisz jaja czy ty tak na serio
Komentarz odnosnie czego?
stan.k napisał/a: | Komentarz odnosnie czego? |
odnośnie jakości wykonania szkieł nikkora i to w kontekście jeszcze badziwniejszej sigmy, bez znaczenia. Chodzi mi o niedorzeczność potencjalnego wyboru ze względu na takie kryterium.
Szkla szklami a korpusy korpusami. Nikon jak narazie dysponuje bardzo dobrymi korpusami z pominieciem d600 ze wzgledu na smiecenie matrycy. Jezeli chodzi o szkla Nikona to zdania nie zmienie. Pomijam szkal Nikona typu 35 mm czy 85mm na 1,4. Szkla entry level to jest kicz i tandeta. Nie mam zamiaru wchodzic z Toba w spory czy Sigma jest badziewniejsza, bo moim zdaniem nie jest.
Opinia na temat szkiel nie przeszkadza mi myslec powaznie o korpusach Nikona. Na szkach entry level Nikona swiat sie nie konczy. Nie jest niedorzecznoscia to co planuje. Wogole zauwazylem ze na optycznych sa strasznie zantagonizowani uzytkownicy Nikona i Canona.
moronica - Nie 19 Paź, 2014
stan.k, bardzo smialo wydajesz opinie nt sprzetow, ktorych pewnie ani razu nie uzyles
Nikona 50mm 1,4 akurat uzywalem, mam wyrobione danie nt jego jakosci ( nie pisze o optycznej ) Nikona d700 mialem kiedys.
komor - Nie 19 Paź, 2014
stan.k napisał/a: | Szkla entry level to jest kicz i tandeta. |
W porównaniu do czego? Akurat Nikon przez ostatnie lata odświeżył kilka fajnych amatorskich szkieł, Canon ma to dopiero przed sobą albo jest w trakcie.
moronica - Nie 19 Paź, 2014
stan.k, czyli potwierdzasz to, co napisalam powyzej
stan.k napisał/a: | Nikon juz dawno zszedl na psy z jakoscia wykonania swoich obiektywow. Nie ma wytlumaczenia dla Nikona, wystarczy spojrzec na jakosc wykonania Sigmy. |
Żeby nie było to 100% cytowanie, bez żadnego przycinania. Z tej wypowiedzi cięzko wyłapać, że mówisz o entry level, bo to w sumie cały koment. No ale jak patrze na szkła entry level sigmy to wcale nie są lepiej wykonane ale w sumie nie ma to znaczenia.
stan.k napisał/a: | Nikon jak narazie dysponuje bardzo dobrymi korpusami z pominieciem d600 ze wzgledu na smiecenie matrycy. |
tego tematu też nie zgłębiłeś
stan.k napisał/a: | Wogole zauwazylem ze na optycznych sa strasznie zantagonizowani uzytkownicy Nikona i Canona. |
to chyba normalne, bo te firmy dośc pokaźnie dzielą rynek. No ale wracając do tematu kup d800, bo to w sumie jeden z lepszych aparatów dostępnych na rynku, jeżeli chodzi o obrazowanie. Zazwyczaj staram się napisać dlaczego ale wydaje mi się, że te argumenty nie specjalnie do Ciebie trafią.
stan.k - Pią 24 Paź, 2014
To dobrze ze nie chcesz pisac bo tych Twoich bredni nie chce mi sie czytac. Tak naprawde jest juz po zawodach bo dokonalem zakupu.
kozidron - Pią 24 Paź, 2014
stan.k napisał/a: | Tak naprawde jest juz po zawodach bo dokonalem zakupu. |
gratuluje.
stan.k napisał/a: | To dobrze ze nie chcesz pisac bo tych Twoich bredni nie chce mi sie czytac. |
Taki trochę foszek, bo nie znalazł się nikt kto cię choć trochę zrozumiał
to musi być frustrujące jak wypisujący "brednie" ma więcej oleju w głowie niż ty.
|
|