forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - M42 do D80

szycha - Wto 18 Mar, 2008
Temat postu: M42 do D80
Witam

Mam takie pytanko czy opłaca się kupować adapter M42 -> nikon.

Czy jest jakaś widoczna strata jakości. Mam na oku używane szkło 50m ze światłem 1.4 ale jest ono na gwint M42. No i się zastanawiam czy to w ogóle ma sens.

Czy są jakieś lepsze / gorsze adatery ?

Jestem amatorem bawię się fotografią i ich obróbką w photoshop' ie ale coraz bardziej mnie to wciąga i kompletuje sobie troszkę elementów. Nie chce inwestować w drogie szkła.

Mam nikona D80

Jeśli są już takie tematy to przepraszam odeślijcie mnie i usuńcie wątek.

Pozdrawiam

mavierk - Wto 18 Mar, 2008

ja kupiłem pancolara 50/1.8 mc electric + przejściówka z soczewką i... nie odpinam swojego AF nikkora.

To sie po prostu nie opłcaca - jak masz Takumara 50/1.4, to możesz go spokojnie sprzedać na allegro za 350-400zł, jak masz Planara - jeszcze drożej. Z Porstami gorzej (koło 270-300zł) i możesz za tą cene już kupić AF 50/1.8 i cieszyć się bardziej :) Za cene, w której chciałeś kupić przejściówkę możesz dorzucić i masz te 450zł (a za używkę zapłacić 300zł nawet)

Inna sprawa to średni format - tam nie ma soczewek i można się pobawić w lensbaby etc :)

O dzięki za szybkie info.

A jak to jest z adapterami bez soczewek co musi mieć obiektyw M42 żeby mógł działać na takim adapterze i jak wtedy jest z jakością?

Może jest jakiś artykuł o tym albo wątek na forum bo nic nie wyszperałem jeszcze, do bym sobie poczytał i nie truł nikomu du..

benetnash - Wto 18 Mar, 2008

wybacz, ale użyj funkcji "szukaj" na forum. Zadałem kiedyś dokładnie takie samo pytanie.

tak już znalazłem

dzięki

pozdro