|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Laptop na sesje do plecaka foto.
Wojmistrz - Wto 21 Paź, 2014 Temat postu: Laptop na sesje do plecaka foto. Potrzebuje kupić laptop do przechowywania fotek z sesji i filmów oraz pokazywania ich po wykonaniu zdjęcia, ale nie do docelowej obróbki (no może jak by nie było akurat innej możliwości). Najlepiej matryca IPS lub PLS około 17" możliwość podłączenia zewnętrznego monitora/TV/projektora - minimum full HD optymalnie 2560x1600. Dysk jak najmniejszy bo i tak, będzie tam 1TB SSD. Priorytetem oprócz możliwości podłączenia zewnętrznego wyświetlania będzie długość pracy na baterii i waga. Koniecznie musi mieć wbudowany szybki czytnik kart SD lub/i USB 3.0. Cena do 2000zł z możliwym "niewielkim poślizgiem". Proszę o modele kandydatów
komor - Wto 21 Paź, 2014
Wojmistrz napisał/a: | Priorytetem oprócz możliwości podłączenia zewnętrznego wyświetlania |
A są jakieś laptopy bez takiej możliwości? Pytam poważnie, bo nie śledzę blacharni.
Wojmistrz - Wto 21 Paź, 2014
w 2560x1600?
komor - Wto 21 Paź, 2014
Ach, czyli zewnętrzny monitor ma mieć tyle. No to chyba też nie powinno być problemem, mój staruszek z 2006 tyle obsługuje swoją kartą (Dual-link DVI).
Wojmistrz - Wto 21 Paź, 2014
Znaczy matryca lapka, fajnie aby była też przynajmniej 1920x1080, ale nie koniecznie, byle podłączony wyświetlacz był co najmniej Full HD. Matryca może być i 1600x900 czy jeszcze słabsza, choć nie wierzę w takie rozdzielczości na 17", ale podłączony jak wspomniałem - minimum 1920x1080, a najlepiej 2560x1600.
matys - Wto 21 Paź, 2014
Szukaj coś Della albo Asusa reszta będzie droga albo nie będzie FHD. 2tyś to ciasno z tymi modelami będzie. Używany wchodzi w rachubę ? Ostatnio widziałem promocje na stronie della(UK) na 17' coś koło 500f wychodziło po wszystkich rabatach itp..
kozidron - Sro 22 Paź, 2014
w tej cenie będzie ciężko znaleźć coś z tymi wymaganiami, nowego. Poza tym producenci wychodza z załozenia, ze jak wypuszczają coś na rynek co np. spełnia twoje wymagania odnośnie obrazu to nie dają tam byle jakiego procka, płyty, 1G ramu, mały dysk i słabszą grafę.
Wyglada to raczej tak, że wymagania odnośnie matrycy masz troszkę z sredniej półki a wymagania odnośnie parametrów hardware'u masz z niższej, takich sprzętów się nie składa
Chyba musisz szukać uzywki i doliczyc od razu do tego zakup nowej baterii, niestety.
Wojmistrz - Sro 22 Paź, 2014
No to przedstawie kawalek oferty jaka mam na zakup z Della. Mysle o tym zaznaczonym gwiazdka.
Dell Inspiron 3537, intel core i3 4010U, 500GB Hard drive, 4GB RAM, Windows 8, 4 usb ports, HDMI port, 15.6 inch LED screen Truelife HD, HD graphics, Web CAM, black colour
NEW boxed with 12 months Dell warranty
Only £295
Dell Inspiron 3737 (17.3 inch screen)), intel core i3 4010U, 500GB HDD, 4GB RAM, 4 usb ports, HDMI port, 17.3 inch wide LED screen with Truelife HD graphics, Web CAM, Windows 8
Only £300
Dell Inspiron 15R N5110 15.6inch HD LED screen with TrueLife, Intel Core™ i5-2450M processor, Windows 7 Home Premium (64 bit), 500GB Hard drive, 4GB RAM, AMD Radeon HD dedicated Graphics card, Web camera, Intel HD Graphics, usb 3.0, HDMI, DVD+/-RW CD Drive, headphone port, sd, Stylish black
Just £340
Dell Inspiron 3537, intel core i5 4200U, 500GB HDD, 4GB RAM, Windows 8, 4 usb ports, HDMI
port, 15.6 inch LED screen Truelife HD (1366 x 768), 1GB HD graphics, Web CAM, Diamond black colour,
Only £340
Dell Inspiron 15R 7520 SPECIAL EDITION, Intel Core™ i5 3210M Super fast Intel Core i5 3230M 5 GHz (can be overclocked to 6. GHz), 15.6 inch HD screen, 1TB (1000GB) Hard drive, 4GB RAM, 2 GB AMD Radeon HD 7730M dedicated graphics card, Windows 8 (64 bit), Web camera, Intel HD Graphics 4400, usb 3.0, HDMI, DVD+/-RW CD Drive, headphone port, sd, Skullcandy speakers, Waves MaxxAudio 4: MaxxAudio 4, Stylish special edition Black/silver
Just £460
Dell Inspiron 17R 5721 i5 17.3" Intel Core i5 (3.6GHz, max speed 5.4GHz, 17.3 Inch Full High Definition (1080p) LED anti- glare screen, 8GB RAM, 1TB (1000GB) Hard drive, 2 GB AMD HD 8730M Graphics Card + Intel HD Graphics 4000, Windows 8, USB 3.0, HDMI slot, DVD+/- RW Drive, Intel Centrino Advanced-N 2230 (2x2, a/g/n) + Bluetooth, Amazing moon silver colour/design,
Only £475
Dell Inspiron 15R 7520 SPECIAL EDITION, Intel Core™ i5 3230M, Super fast Intel Core i5 3230M 5.2GHz (can be overclocked to 6.4GHz), 15.6 inch FULL HD 1920 x 1080 LED screen
1TB (1000GB) Hard drive, 8GB RAM, 2 GB AMD Radeon HD 7730M dedicated graphics card
Windows 8 (64 bit), Web camera, Intel HD Graphics 4400, usb 3.0, HDMI, DVD+/-RW CD Drive, headphone port, sd, Skullcandy speakers, Waves MaxxAudio 4: MaxxAudio 4
Stylish special edition Black/silver
Just £499
* Dell Inspiron 17R 3721 17.3" Intel Core i7 3537, 17.3 Inch HD LED screen, 8GB RAM, 1TB (1000GB) Hard drive, 2 GB AMD HD Graphics Card, + Intel HD Graphics 4000, Windows 8,
USB 3.0, HDMI slot, DVD+/- RW, CD Drive, Intel Centrino Advanced-N 2230 (2x2, a/g/n) + Bluetooth, Stylish diamond black design
Only £495
Dell Inspiron 15R 5537, intel core i7 4500U, 2GB HD graphics, 1TB HDD, 8GB RAM, Windows 8, 4 usb ports, HDMI port, 15.6 inch LED screen Truelife HD, Web CAM, Moon silver colour, HIGH SPEC laptop
Only £475
kozidron - Sro 22 Paź, 2014
Wojmistrz, ten 17R 5721 i5 17.3" i 17R 5721 wydają się rozsądną propozycją, tylko pewnie nie będziesz zadowolony z ich matrycy, no ale z czegoś musisz "spuścić", na forach są opinie, że ta karta od intela jest słabsza od radeonów, ciekawe ile bateria trzyma.
kozidron, ale one mają dwie karty. Jeśli nie ma takiej potrzeby, radek jest uśpiony.
matys - Sro 22 Paź, 2014
Albo tego: Dell Inspiron 17R 5721 i5 17.3" Intel Core i5 tam masz powłokę "anti- glare". Pozornie słabszy proc. Ogólnie do PS i Lightroom lepiej jest mieć wyżej taktowane CPU.
Mi bateria w 7720 trzyma gdzieś 3h oglądania filmu w FHD, wtedy pracuje CPU+nVidia, takie normalnie przeglądanie neta itp to około 4h można wycisnąć, cudów po baterii nie ma się co spodziewać, w końcu to 17"
matys, a miałeś okazję podłączyć go na zewnętrzny wyświetlacz i widzieć ile godzin wytrzyma nie korzystając ze swojego monitora?
matys - Sro 22 Paź, 2014
Podłączałem kilka razy do TV Sony 1388x768 i oglądałem filmy ale ile dokładnie pociągnie to nie wiem, wydaje mi się ze nie ma większej różnicy... Teraz matryce nie ciągną dużo prądu w laptopach a zdecydowanie największe zapotrzebowanie ma karta graficzna.
Czyli mała różnica między 15" a 17".
kozidron - Czw 23 Paź, 2014
Wojmistrz napisał/a: | kozidron, ale one mają dwie karty. Jeśli nie ma takiej potrzeby, radek jest uśpiony. |
ja miałem na mysli różnice miedzy lapkami gdzie dwa pozostałe mają tylko karty intela, na benchmarku pisali, że mimo iz maja one lepsze parametry na papierze wcale lepiej sobie nie radzą.
Wojmistrz napisał/a: | Czyli mała różnica między 15" a 17". |
chyba nie, ta różnica nie jest pomijalna
Wojmistrz - Czw 23 Paź, 2014
Kiedys wielkosc matrycy miala olbrzymie znaczenie dla drenazu baterii. W czasach wszech obecnych LED, moze to faktycznie nie miec az tak wielkiego znaczenia.
matys - Czw 23 Paź, 2014
Raczej ma mniejsze znaczenie dla zasilania, niż karta graficzna, procesor czy nawet chłodzenie tego wszystkiego. Z reguły siedemnastki mają nieco lepsze bebechy bo można tam większe chłodzenie zamontować. Warto popatrzeć na TDP danych CPU/GPU.
i5-3230M 2.6 GHz, max 3.2 GHz, 22 nm, Max TDP: 35 W
i7-3537U 2 GHz, max 3.1 GHz, 22 nm, Max TDP: 17 W
Radeon HD 7730 - TDP: 25 W
greentrek - Nie 28 Gru, 2014
Wojmistrz napisał/a: | matryca IPS lub PLS około 17" [...] będzie tam 1TB SSD |
Za 2kPLN nie dostaniesz dobrej matrycy IPS 17", a już tym bardziej takiego wielkiego SSD, nawet nie wiem czy takie robią.
Do obróbki video i PS nie bawił bym się w procesory niskonapięciowe [modele z U] ani integrę Intela [to nie jest żadna karta, tylko układ graficzny w chipie]. Poza tym to co dyskutujecie to w większości poprzednia generacja Intela.
Wojmistrz - Pon 29 Gru, 2014
greentrek napisał/a: | Wojmistrz napisał/a: | matryca IPS lub PLS około 17" [...] będzie tam 1TB SSD |
Za 2kPLN nie dostaniesz dobrej matrycy IPS 17", a już tym bardziej takiego wielkiego SSD, nawet nie wiem czy takie robią. | To żeś mnie powalił na kolana. Nido, że odkopujesz wątek po 2 miesiącach, to jeszcze piszesz bzdury.
Razy, wyciąłeś informację, z której wynika dość jasno, że dysk będzie wymieniony na 1TB SSD; dwa, nawet się nie pofatygowałeś, by sprawdzić, czy takie dyski istnieją; trzy, nie zerknąłeś na przedstawioną, zresztą już nieaktualną ofertę. Były tam całkiem dobre laptopy z dobrymi matrycami i fajnie, że były za około 60% ceny sklepowej. greentrek napisał/a: | Do obróbki video i PS nie bawił bym się w procesory niskonapięciowe [modele z U] ani integrę Intela [to nie jest żadna karta, tylko układ graficzny w chipie]. Poza tym to co dyskutujecie to w większości poprzednia generacja Intela. | A po kiego mi do Lr mocniejsza grafika? Tytuł "Laptop na sesje do plecaka foto" ci powiedział, że będę na tym męczył obróbkę video i zdjęć? Do tego mam stacjonarki, a na początku napisałem: Wojmistrz napisał/a: | Potrzebuje kupić laptop do przechowywania fotek z sesji i filmów oraz pokazywania ich po wykonaniu zdjęcia, ale nie do docelowej obróbki |
Czasem przydał by się obok "pomógł", przycisk "zaszkodził"
greentrek - Czw 01 Sty, 2015
Kolego, spuść trochę ciśnienia, oddychaj głęboko... to pomaga...
Wróciłem z długiej podróży, zobaczyłem temat, chciałem pomóc - jeśli zbyteczne bo jesteś większym znawcą to się nie ma co unosić.
Myślę jednak że warto się dokładniej wczytać we własne pytanie. Otóż ze stwierdzenia
Cytat: | Dysk jak najmniejszy bo i tak, będzie tam 1TB SSD |
wcale nie wynika że chcesz go wymieniać. Zresztą i tak nie miałbyś na co, po sprawdzeniu aktualnych [notebookcheck.com] rankingów dysków, laptopowych SSD 1TB jeszcze nie stworzono; gdy się wreszcie pojawią będą kosztowały więcej niż cały Twój budżet na lapa. Poza tym zwróć uwagę na dwie rzeczy - pakując duży i szybki dysk do taniego lapa [a Inspiron to najbardziej budżetowa linia Della] możesz nie uzyskać spodziewanego przyrostu wydajności, a to dostaniesz dopiero na interfejsie SATA3 - natomiast niektóre pozycje z tej żałosnej oferty na pewno miały jeszcze wersję 2 [jeden z nich jest na i5-2xxx generacji Sandy Bridge czyli jest to trzyletni leżak magazynowy; inne są na Ivy Bridge ix-3xxx]. Dwa że nie wykorzystasz potencjału takiego dysku bo go ograniczą mniej wydajne komponenty - chociażby graficzna integra ["Po co mi mocna grafika do LR?"]. Rzecz kolejna
Cytat: | Najlepiej matryca IPS lub PLS |
to w niskobudżetowych Inspironach jej nie szukaj
I jeszcze kwiatek marketingu
Cytat: | Super fast Intel Core i5 3230M 5.2GHz (can be overclocked to 6.4GHz) |
dobry handlowiec to i z byle rzęcha zrobi Cray'a
Jeśli jeszcze nie kupiłeś wymarzonego, to w nowym roku życzę trafienia na najlepszego z rozsądnych lapów, a ponieważ to forum foto, to PIĘKNEGO ŚWIATŁA
matys - Czw 01 Sty, 2015
greentrek napisał/a: | laptopowych SSD 1TB jeszcze nie stworzono |
Że co ??
Samsung 840 EVO 1TB 2.5-inch
Samsung SAM 850 Pro 1TB 2.5 inch SATA III
Crucial CT1024M550SSD1 1TB M550 SATA 6Gb/s 2.5
SanDisk Extreme PRO 960 GB SATA III 2.5 Inch
Samsung 840 EVO 1TB mSATA Solid State Drive
greentrek napisał/a: |
Inspiron to najbardziej budżetowa linia Della |
Inspiron to serie laptopów do nie profesionalnego/specjalnego przeznaczenia.
A najbardziej budżetowa to linia 3000
komor - Czw 01 Sty, 2015
greentrek napisał/a: | laptopowych SSD 1TB jeszcze nie stworzono; gdy się wreszcie pojawią będą kosztowały więcej niż cały Twój budżet na lapa |
http://m.komputronik.pl/p...PS_100_90K.html
Ale rzeczywiście budżet całego łapka przekracza.
Wojmistrz - Pią 02 Sty, 2015
Wojmistrz napisał/a: | Dysk jak najmniejszy bo i tak, będzie tam 1TB SSD | Jeśli ma być jak najmniejszy dysk, bo będzie tam 1TB, to znaczy, że co? Po co ten najmniejszy dysk? 1TB SSD się sam tam pojawi? A może wygram go w konkursie na najbzdurniejszy post, czy co? Ciekawe ile osób poza tobą nie zrozumiało, że ktoś (w tym przypadku ja osobiście) go podmieni.
Tutejszyn - Pią 02 Sty, 2015
Wojmistrz napisał/a: | Ciekawe ile osób poza tobą nie zrozumiało... | Przyznaję bez bicia, ja tego nie mogłem złapać. Nie sądziłem, że ktoś, kto zadaje pytanie dotyczące budżetowego lapka, (przez sam fakt zadawania takiego pytania) ma pojęcie o istnieniu dysku 1TB (i cenie). Sam niedawno przeczytałem newsa, że ktoś tam wyprodukował dysk SSD 850 GB, w "przystępnej" cenie 1500 złotych i dla mnie był to rzeczywiście news. W tym kontekście Twoje "bo i tak będzie tam 1TB", zabrzmiało jak jakieś WTF, jak niedorzeczność...
Naprawdę masz zamiar wrzucić tam SSD 1TB?
[ Dodano: Pią 02 Sty, 2015 00:41 ]
Jeszcze jedno. Swój post napisałeś w październiku i chyba właśnie wtedy czytałem o dysku 850GB jako nowości. Czy wtedy rzeczywiście istniały linkowane tu dyski 1TB?
matys - Pią 02 Sty, 2015
Tutejszyn napisał/a: | Czy wtedy rzeczywiście istniały linkowane tu dyski 1TB? |
Tak istniały.
Samsung 840 EVO 1TB 2.5-inch - ten na pewno(w sprzedaży od lipca 2013)
O ile dobrze pamiętam to Crucial 960GB M500 był pierwszym dyskiem dla "mas" który miał 1TB(no prawie) i został zaprezentowany w styczniu 2013 roku a w marcu trafił do sprzedaży.
Coś nieświeże te "njusy" czytacie
Co jest w niedorzeczne w używaniu 1TB dysku w takim lapku ? Ceny już są bardzo niskie i najwyższą opłacalność daje własnie zakup jak najwiekszego dysku. A szybkość działania będzie nieporównywalnie większa niż przy zastosowaniu hdd.
Tutejszyn, w zaprzyjaźnionej hurtowni w UK, gdzie kupiłem sporo sprzętu, takie dyski w niezłej cenie są co najmniej od lipca, a w ofercie Amazon, przedsprzedaż modelu MZ-7TE1T0BW 840 EVO rozpoczęła się 1 stycznia 2012!
Tutejszyn - Pią 02 Sty, 2015
matys napisał/a: | Co jest w niedorzeczne w używaniu 1TB dysku w takim lapku ? | Nic. To Twoja brocha, co tam sobie montujesz. Powiedziałem, że tego nie rozumiem i że wydało mi się to niedorzeczne.
Tutejszyn, dlaczego tak duży i szybki? Np do zgrywania materiału VideoRAW lub 4K z kart SD w plenerze. Na jedną nagrywasz, drugą przegrywasz. To nadal taniej niż kilka dużych ultra szybkich kart. Do tego wszystkie pozostałe plusy SSD.
komor - Sob 03 Sty, 2015
matys napisał/a: | Co jest w niedorzeczne w używaniu 1TB dysku w takim lapku ? Ceny już są bardzo niskie i najwyższą opłacalność daje własnie zakup jak najwiekszego dysku. |
No chyba nie bardzo. Ceny większych dysków SSD nadal rosną co najmniej liniowo, inaczej niż w przypadku talerzowych, gdzie dysk 2x większy kosztuje np. o 30% więcej.
matys - Sob 03 Sty, 2015
Miałem na myśli to, że np:
Nieco ponad 2 lata temu zapłaciłem około 200£ za dysk 128GB a teraz za niecałe 300£ możesz kupić 1TB.
Ceny "rosną" bo technologia się zmienia. Możesz kupić Samsunga 840 1TB za niecałe 300£ a możesz też kupić Samsunga 850 1TB z architekturą 3D V-NAND i zapłacić za niego prawie 500£.
komor - Sob 03 Sty, 2015
A w tym sensie to oczywiście ceny spadają, racja. Ale ja z kolei miałem na myśli to, że w danym momencie czasowym (bez porównywania wstecz) kupno dysku SSD dwa razy większego niż jakiś model bazowy, oznacza większy wydatek niż analogiczna operacja na dyskach talerzowych.
matys - Sob 03 Sty, 2015
komor napisał/a: | ..kupno dysku SSD dwa razy większego niż jakiś model bazowy, oznacza większy wydatek niż analogiczna operacja na dyskach talerzowych. |
Jeszcze sporo wody w Wiśle upłynie zanim ceny będą podobne, o ile w ogóle to nastąpi. Rozwój dysków talerzowych nieco przystopował ostano, ograniczenia fizyczne robią swoje. Za to technologia SSD galopuje.
komor - Sob 03 Sty, 2015
No to jeszcze raz. Różnica w cenie dysku SSD o pojemności X a pojemności 2X jest stosunkowo duża. Różnica w cenie dysku HDD o pojemności X a pojemności 2X jest stosunkowo mała. Teraz jasne?
To, że dyski SSD są sporo droższe od HDD o analogicznej pojemności jest dla wszystkich oczywiste (na dzień dzisiejszy).
matys - Sob 03 Sty, 2015
aaa to o to chodzi... chyba mnie jeszcze %% sylwestrowe trzymają
dcs - Sob 03 Sty, 2015
Trzeba wprowadzić ich pomiar przy logowaniu.
Wojmistrz - Sob 23 Kwi, 2016
Minęło praktycznie półtorej roku ale temat powraca w nieco zmienionej formie.
Potrzebny laptop lub inne rozwiązanie mobilne, na sesje zdjęciowe. Rozważam dwie opcje:
1. Laptop może mieć paskudne bebechy byle świetny i duży ekran
2. Mini-komputerek i panel IPS na 12V a całość zasilana z akumulatorów Li-Ion (11.1V) lub LiFePo4 (12.8V)
Dlaczego tak?
Na sesje zacząłem "czołgać się" z pancernym kontenerem-walizką o wymiarach wewnętrznych do wykorzystania około H40/W55/D20cm. Nawet zaszyte w gębce korpusy, szklarnia, lampy i trochę "śmieci" zastawiają sporo wolnego miejsca na jakiegoś lapka. Niestety budżet mizerny bo w przeliczeniu jakieś 1000-1200zł, ale i wymogi niewielkie - EOS Utility2, wytrzymać 6-8h i mieć względnie jak najlepszy ekran. Od biedy mam kilka laptopowo-desktopowych kadłubków (laptop bez matrycy, gotowy do pracy z monitorem), które z dyskami SSD są w stanie pracować około doby i mógłbym zamontować zwłaszcza ogołocony z obudowy panel 24", ale sam monitor pochłonie większość budżetu, a potrzeba dodać jakieś zasilanie. 4x LifePO4 40152S 15Ah to około 450zł. Z takich właśnie problemów, nie jestem przekonany do rozwiązania numer 2.
Może znacie model jakiegoś laptopa, energooszczędnego i z dużym dobrym ekranem?
Dżozef - Sob 23 Kwi, 2016
Cytat: | Może znacie model jakiegoś laptopa, energooszczędnego i z dużym dobrym ekranem? |
Wojmistrz napisał/a: | Niestety budżet mizerny bo w przeliczeniu jakieś 1000-1200zł |
Ja też . Biorę 2
Wojmistrz - Nie 24 Kwi, 2016
Dość szybko wpadłem na całkiem dobre rozwiązanie. Mam dwuletni tablet na Atomie Z3733F, 10", 2GB RAM i 32bit Windows 10 (był na 8.1), dziś można taki używany kupić za £50-£70. Zainstalowałem na nim EOS Utility 3.4.30 i wszystko śmiga. Kiedy podłączam przez OTG mojego 6D, automatycznie włącza się EU3, a kiedy podpinam 40D i 30D uruchamia się EU2 z tym, że w 30D nie mam podglądu bezpośrednio po wykonaniu fotki, ani LV. W sumie to i tak nie ważne, bo 6D i 40D całkowicie mi wystarczają w pracy. Do tego przez 5m kabel HDMI mogę podłączyć się do monitora lub telewizora w 1920x1080, oczywiście to zależy czy prąd "jest pod ręką" lub klient pozwoli podpiąć się pod TV, a spory powerbank zapewnia mi dodatkowe kilka godzin pracy samego tabletu. Do walizy doszło parę gratów, tak więc wypełniła się na full, czeka mnie jeszcze rozebranie monitora ze zbędnych plastików i zamocowanie go na stałe we wieku walizy.
|
|