|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Lumix GF5 - kwestia gwarancji oraz ewentualne alternatywy
Adam_HQ - Czw 30 Paź, 2014 Temat postu: Lumix GF5 - kwestia gwarancji oraz ewentualne alternatywy Witam serdecznie, jako amator fotografii chciałbym w końcu zaopatrzyć się w coś konkretniejszego, czyli przewyższającego hipermarketowe zabawki i telefony. Poczytałem, popytałem i wybór padł na serie Lumix GF, a konkretniej GF5 bądź GF3. Znalazłem taka o to ofertę, która wydaje się atrakcyjna: http://allegro.pl/panason...4707776916.html
Dopytałem o szczegóły i do body jest cały sklepowy komplet.
Jednak martwi mnie kwestia gwarancja. Czy serwis Panasonica przyjmie aparat na podstawie FV z takiej powiedzmy... mało popularnej firmy? Czy na podstawie numery seryjnego można określić dystrybucję docelową sprzętu?
Ewentualnie jeżeli ktoś mógłby zaproponować jakąś sensowna alternatywę dla GF5, to również z chęcią rozważę taki pomysł.
Pozdrawiam!
muzyk - Czw 30 Paź, 2014
Adam_HQ napisał/a: | Ewentualnie jeżeli ktoś mógłby zaproponować jakąś sensowna alternatywę dla GF5 |
G5, a ze względu na ergonomię, ale niekoniecznie lepszą jakość zdjęć GF...1.
Adam_HQ - Pią 31 Paź, 2014
Dzięki za odpowiedz. Tylko, że G5 gabarytami podchodzi już pod lustro, które odrzuciłem własnie z tego względu. GF1 jest obecnie nie do zdobycia w ludzkich pieniądzach. GF5 z linku odpada, bo doczytałem się negatywach opinii nt. tego jegomościa i sprzętu sprowadzanego z Niemiec.
Rozważam aktualnie GF5, NEX 3N z używanych oraz nowy z GF3 z Kitem.
muzyk - Pią 31 Paź, 2014
Adam. GF5 ma moim zdaniem cieńką ergonomię i jeszcze gorszą guzikologię.
Może wtedy luknij za GX1?
RB - Sob 01 Lis, 2014
muzyk napisał/a: | Adam. GF5 ma moim zdaniem cieńką ergonomię i jeszcze gorszą guzikologię.
Może wtedy luknij za GX1? |
GF5 i GF3 to stara Panasonikowa matryca 12 Mpix. Czy jest dzisiaj sens taka kupować? Z drugiej strony za 7 stów z obiektywem to się mało co sensownego kupi. Na pewno nie kupi się GX1 z obiektywem.
komisarz_ryba - Sob 01 Lis, 2014
RB napisał/a: | muzyk napisał/a: | Adam. GF5 ma moim zdaniem cieńką ergonomię i jeszcze gorszą guzikologię.
Może wtedy luknij za GX1? |
GF5 i GF3 to stara Panasonikowa matryca 12 Mpix. Czy jest dzisiaj sens taka kupować? Z drugiej strony za 7 stów z obiektywem to się mało co sensownego kupi. Na pewno nie kupi się GX1 z obiektywem. |
Akurat matryca z GX1 nie jest jakos specjalnie lepsza niz z GF2 czy gf5.
Co do oryginalnego pytania to jako zadowolony posiadaz systemu samsung NX poleci moge NX2000. W tej cenie razej lepszej jakosi obrazu nie dostaniesz, a obsluga przez ekran dotykowy moze sie spodobac przy przechodzeniu z telefonu.
RB - Sob 01 Lis, 2014
komisarz_ryba napisał/a: |
Akurat matryca z GX1 nie jest jakos specjalnie lepsza niz z GF2 czy gf5. |
Jest. Wyraźnie.
Adam_HQ - Sob 01 Lis, 2014
Dziękuje bardzo za propozycje. GX1 z najprostszym obiektywem to będzie ponad 1200zł. Na start wolałbym coś tańszego, aby wejść spokojnie w temat i gdzieś dopiero za pól roku zainwestować w lepszy sprzęt.
GF3 i GF5 może i mają stare matryce, ale z dobrym obiektywem efekt jest super dla mnie: http://www.pixel-peeper.c...res=3&digicam=0 Tym bardziej, że ceny owych Lumixów bez obiektywu nie przekraczają 500zł.
Ekran dotykowy w aparacie nie jest dla mnie żadnym wyznacznikiem, choć mam duże obawy co do wygodny obsługi na oporowym dotyku.... O samym NX2000 poczytam.
A co powiecie na NEX-3N z kitowym obiektywem, gwarancją oraz całym kompletem za 700zł? W Soniaku bardzo podoba mi się wspieranie manualnego focusa. Do tego obiektywy są relatywnie tanie chociażby względem Lumixów.
Kwota jaka chciałbym przeznaczyć na dziś to 800zł z jakimś najprostszym, ale w miarę dobrym obiektywem. Do tego coś pokroju Konica Hexanon AR 40mm F1.8 oraz jasny tele 70-210 i będę zadowolony.
RB - Sob 01 Lis, 2014
Adam_HQ napisał/a: |
A co powiecie na NEX-3N z kitowym obiektywem, gwarancją oraz całym kompletem za 700zł? W Soniaku bardzo podoba mi się wspieranie manualnego focusa. Do tego obiektywy są relatywnie tanie chociażby względem Lumixów.
|
Aparat jest całkiem OK. Prawda, ze do tego da się łatwo dużo różnych wynalazków dopiąć, poza tym trochę manualnych stałek z tym bagnetem (Sony E) wyszło. Niestety, natywne jasne 70-200 w każdym systemie będzie nietanie, a w zasadzie staruszków tu nie ma.
Zestawowy zoom jest na poziomie... normalnego zestawowego zooma. Trudno się nim na poważnie zachwycać...
Adam_HQ - Sob 01 Lis, 2014
Zdaje sobie sprawę, że jasne 70-200 to droga zabawa, dlatego na razie odpuszczam.
W kwestii samego obiektywu: Czy KONICA HEXANON AR 40mm 1.8 z adapterem będzie dobrym wyborem na początek?
[ Dodano: Wto 04 Lis, 2014 00:21 ]
Padło na Nex i na razie jestem zadowolony. Dziękuje za pomoc.
|
|