forum.optyczne.pl

Lornetki - ROH do obserwacji zmierzchowej

Przemo z lasu - Nie 02 Lis, 2014
Temat postu: ROH do obserwacji zmierzchowej
Witam, wciąż biję się z myślami na temat zakupu lornetki. Jestem myśliwym, lornetki potrzebuję do obserwacji głównie zmierzchowej. Mam 30 lat. Zastanawiam się nad lornetka ROH. Ktorys z kolegow uzywal jednej z ponizszych ?
http://www.optyczne.pl/po...1=1120&add2=862

Guliwer - Nie 02 Lis, 2014

Dla takiego młodego myśliwego polecałbym Fujinona.

Z wymienionych to New Foresta ale 10x56 DCF HR. Jaśniejsza, większe pole.
Pozostałych 2 nie znam.

widoczek - Nie 02 Lis, 2014

Zdecydowanie bierz lornetkę z 7mm źrenicą wyjściową, np Fujinon zaproponowany przez Guliwera. Jeśli coś tańszego to Vixen Foresta 7x50 lub Nikon 7x50 CF WP. Obie bardzo dobre. Jeśli coś większego to DO Titanium 8x56 ED
Przemo z lasu - Nie 02 Lis, 2014

Zaproponowane modele są z przedzialu do 1000zl i nie chcialbym wychodzic poza te granicę. Vixen Atrek jest najtanszy z tej trojki i ma (wg porownania z optyczne) najwieksza zrenice wyjsciową. Na czym polegaja roznice miedzy serią Atrek a New Forest ? Zalezy mi na kompaktowosci, zdaje sobie jednoczesnie sprawe z tego, ze kompaktowosc niezawsze idzie w parze z jakościa.

[ Dodano: Nie 02 Lis, 2014 22:01 ]
Z tych trzech powyzszych lornetek Atrek ma najwyzsza zrenice wyjsciowa. Czy jest ona zatem najjasniejsza z proponowanych ? A co koledzy powiedza na DO Forest II 8x50 ? Jak wyglada na tle reszty ?

kivirovi - Pon 03 Lis, 2014

Przemo, Atrek moim zdaniem rozni sie od New Foresta gorsza korekcja aberracji chromatycznej i bardziej zwarta i wytrzymala (sadzac tylko z wygladu) konstrukcja. Jest to dobra i dodatkowo bardzo jasna lornetka, czego nie mozna niestety powiedziec o Forest II. Bardzo podobnie wypowiem sie o Diamondback - solidna konstrukcja, dora optyka no i sporo AC. Oczywiscie 8x50 beda mialy wzglednie male pole widzenia. Vixen Few Foresta 10x50 to akurat jest bardzo mala lornetka, tez z mniejszym polem i duzym przyblizeniem. Moim zdaniem raczej dla wymagajacych turystow, birdwatcherow i planespotterow ale nie dla mysliwych. Jesli juz VNF to 8x56 lub 10x56, choc drogo...

Fujinona dorwalem w sklepie astro w zeszly piatek i powiem szczerze, nie wiem czym sie te ludzie podniecaja. Kaban wielki jak szynka parnenska, a pole mizerne - tyle, ze jasno i ostro. Moim zdaniem 7x50 warto kupic jak sie wie, ze sie dokladnie takiej potrzebuje.

Wydaje mi sie, ze ROH jest jednak najlepszym wyborem ze wszystkich wymienionych. Choc tez jest z Chin, to jednaj jest znacznie gorzej wykonany niz Vixeny i Vortex. Z biegiem czasu pojawia sie luzy na muszlach ocznych jakies mlaskania odstajace guy itp. Optycznie jest moze nieco gorszy ale nadrobi z nawiazka dzieki wiekszej srednicy i zachowanych malych wymiarach wiec i tak bedziesz w sumie o wiele do przodu. Najwieksza zrenice z wymienionych, 7mm, ma 8x56.

Przemo z lasu - Pon 03 Lis, 2014

Dokonałem zakupu Atreka, opinią podzielę się niebawem.