|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Samsung nx300 czy Fuji S1
koziar2 - Nie 02 Lis, 2014 Temat postu: Samsung nx300 czy Fuji S1 Witam,
jestem właśnie w trakcie zakupu nowego aparatu. Po przejrzeniu forum, Internetu i innych źródeł byłem zdecydowany na Samsunga nx300 jednak zacząłem oglądać również Fuji S1 i mam dylemat.
Aparat potrzebuje głównie do robienia zdjęć i jakichś filmików dzieciakom, jakieś wakacyjne krajobrazy, imprezy rodzinne.
Zdecydowanie musi umieć szybko robić zdjęcia obecny aparat strasznie już zamula i zanim złapie ostrość i zrobi fotkę, dzieciaki robią już zupełnie coś innego
jestem amatorem ale pojęcie jakieś mam i oprócz trybu auto chciałbym się trochę pobawić w fotografa.
Obecnie mam Fuji s6500, stąd też zainteresowanie modelem tegoż producenta.
budżet jaki przewiduje to gdzieś do 2000 PLN
pomożecie?:)
siosio - Nie 02 Lis, 2014
Stawiasz bezlusterkowiec kontra megazoom.... No, trochę ciężko.
Idź do sklepu dobrze obejrz te aparaty, porób próbne zdjęcia (weź kartę i poproś ładnie o taką możliwość) - generalnie pobaw się trochę tymi aparatami i wyrób sobie opinię.
Jak chodzi o uniwersalność to S1 wygrywa, jak chodzi o jakość obrazka wygra NX300. Jak byś chciał dokupić do Samsunga teleobiektyw to i tak nie zyskasz tak dużego zbliżenia jak w S1. Ale czy na pewno potrzebne Ci 50krotne zbliżenie...??
S1 to dobry kompakt i da radochę - jeśli nie wiesz co to głębia ostrości - to chyba byłby dla ciebie lepszym wyborem od NX300.
Ale pomyśl może jeszcze o Olympus Stylus 1.
koziar2 - Nie 02 Lis, 2014
Dzięki za odpowiedź,
ciężko porównać te aparaty, zdaję sobie sprawę
Zoom 50x nie jest mi do niczego potrzebny, fakt, aczkolwiek x3 w kitowym obiektywie w Samsungu może być czasem mało (teraz mam coś ok x10 i jest w sam raz), cena uniwersalniejszego obiektywu przekracza cenę NX300 (widziałem 20-200 za ponad 2500 PLN - kosmos
Kuszą mnie możliwości lepszego aparatu, może zmobilizowałoby mnie to do poświęcenia chwili więcej na ogarnięcie tematu robienia ładniejszych zdjęć. Za Fuji przemawia uniwersalność.... za duży wybór
Nic, trzeba się będzie rzeczywiście przejechać do sklepu i pooglądać dokładnie i porównać i przemyśleć temat. Olimpusa też zobaczę
vulkanwawa - Pon 03 Lis, 2014
Porównanie matrycy APS-C z 1/2.3 fuji trochę nie na miejscu. Obrazek z NX300 jest świetny poza tym migawka w Samsungu 1/6000 kontra 1/2000 w Fuji.
W zasadzie do zdjęć rodzinnym, krajobrazów, ogólnych nie potrzebujesz więcej niż KIT 18-55 Obejrzyj w zdjęcia z NX300 np TU i sam oceń.
komisarz_ryba - Pon 03 Lis, 2014 Temat postu: Re: Samsung nx300 czy Fuji S1
koziar2 napisał/a: | Witam,
jestem właśnie w trakcie zakupu nowego aparatu. Po przejrzeniu forum, Internetu i innych źródeł byłem zdecydowany na Samsunga nx300 jednak zacząłem oglądać również Fuji S1 i mam dylemat.
Aparat potrzebuje głównie do robienia zdjęć i jakichś filmików dzieciakom, jakieś wakacyjne krajobrazy, imprezy rodzinne.
Zdecydowanie musi umieć szybko robić zdjęcia obecny aparat strasznie już zamula i zanim złapie ostrość i zrobi fotkę, dzieciaki robią już zupełnie coś innego
jestem amatorem ale pojęcie jakieś mam i oprócz trybu auto chciałbym się trochę pobawić w fotografa.
|
Wlasnie do takich celow uzywam NX300. AF z kitem 18-55 jest bardzo szybki.
A jak chcesz sie pobawic w fotografa to docenisz zabawe z glebia ostrosci jaka da ci duza matryca w NX300.
O tu ostatni toczylem dyskusje o wyborze obiektywow. Przeczytaj, sa zdjecia rodzinne.
http://forum.optyczne.pl/...f8cabcea#470020
koziar2 - Pią 07 Lis, 2014
dziękuję wszystkim za poświęcony czas na odpowiedzi
postanowione, będzie nx300, na razie zestaw podstawowy a jak już ogarnę co i jak to będziemy dalej rozbudowywać
myślę że znajdę w weekend chwilę na zakupy, podzielę się wrażeniami jak już będę miał sprzęt.
pozdrawiam
Artur
|
|