|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Test lornetki Delta Optical Discovery 10x50
Arek - Pon 03 Lis, 2014 Temat postu: Test lornetki Delta Optical Discovery 10x50 Zapraszam
http://www.optyczne.pl/in...etki&test_l=287
septimanus79 - Wto 04 Lis, 2014
to z popularnych budżetówek został do przetestowania jeszcze Nikon Aculon !
konto usuniete - Wto 04 Lis, 2014
Ponieważ komentarze pod testem służą raczej do słownych przepychanek, tu zamieszczę moje pytania:
- jak wygląda kwestia odblasków z jasnym źródłem światła w środku pola widzenia (latarnia, Księżyc...)?
- jak wygląda kwestia odblasków z jasnym źródłem światła zaraz poza polem widzenia w zależności od jego położenia lewo/prawo/góra/dół?
- czy diafragma ostro odcina się od pola widzenia, czy jest nieostra i czy jest "kolorowa"?
Pozdrawiam
kivirovi - Wto 04 Lis, 2014
Aculon w przyszym tygodniu
Szczerze mówiąc nie mogę się doczekać i życzę mu jak najgorzej.
Arek - Wto 04 Lis, 2014
polaris, diafragma jest rozsądnie ostra. Do ideału jej daleko, ale też nie jest najgorzej. Na jej granicy widać niebieskawy zafarb.
Odblaski za diafragmą są wyraźne i pojawiają się nawet, gdy nie patrzymy w kierunku ostrego źródła światła. Gdy patrzymy na coś jasnego, dodatkowo w trakcie poruszania lornetką, masz dość jasne kręgi światła za diafragmą.
konto usuniete - Wto 04 Lis, 2014
Dziękuję za informację.
Obserwatorek - Sob 28 Mar, 2015
http://www.opticron.co.uk/Pages/adventurer.html
Hmmm ... , nikt do tej pory nie zauważył ... ?!
I mógłby mi to ktoś wyjaśnić ?
Bo nie wiem czy się cieszyć że Delta poszła w świat,
czy martwić że klon klonem pogania ...
Arek - Sob 28 Mar, 2015
A co tu wyjaśniać? Zamawiasz kontener i nazywa się seria jak chcesz...
Obserwatorek - Sob 28 Mar, 2015
No to może chociaż Opticronowi będzie się chciało zamówić brakujące w serii 8x30 i 10x40 ...
A co do zamawiania kontenerów to właśnie o to mi chodziło, czy Delta zamówiła coś co już było znane wcześniej pod inną nazwą, czy też opracowano tą serię specjalnie dla Delty, ale teraz każdy może zamówić sobie własny klon z własną nalepką ?
Wszak ta druga opcja stawia Deltę w znacznie lepszym świetle ... !
widoczek - Sob 28 Mar, 2015
A jak tak troszkę z innej beczki. DO One też jest jakimś klonem?
Arek - Sob 28 Mar, 2015
Nie sądzę, że w najtańszym segmencie Delta zamawiała coś specjalnego.
kivirovi - Sob 28 Mar, 2015
To zamawianie to jeden wielki pic. Maja obudowy i szkła, ile zamowisz to dadzą. Przy najdroższych pewnie dają prototyp do wglądu, patrz dot ed...
Arek - Sob 28 Mar, 2015
Nawet pierwsze Foresty były do wglądu. I nawet nanieśli poprawki.
Obserwatorek - Sob 18 Kwi, 2015
http://www.barska.com/Bin...Binoculars.html
Znajome widoki , choć jeden model ciekawszy niż w ofercie Delty ...
Arek - Pon 20 Kwi, 2015
Niom... 12x60 to fajne parametry. Pewnie Delta też domówi
Obserwatorek - Wto 21 Kwi, 2015
Niespodzianek ciąg dalszy ...
Jak się dokładnie przyjrzeć zdjęciom Barska 8x40 to dwa z nich przedstawiają inny model, z krótszymi tubusami obiektywów.
Więc teraz szybko spoglądamy na pudełko Delty 8x40 i co widzimy ... ?
A więc mamy mały wyścig: kto pierwszy wypuści nową 7x35 ?
Delta, Barska, Opticron czy jeszcze ktoś inny ?!
widoczek - Wto 21 Kwi, 2015
Myślę że nie będą się ścigać, każda z tych firm działa na innym rynku więc nie ma powodu
Barska głównie USA, Opticron głównie UK a Delta wiadomo
Obserwatorek - Pon 06 Lip, 2015
A tak patrząc na tą Barska 12x60 ...
Uprzejmie informuję firmę Delta że gdyby przyszło wam do głowy wypuścić polski odpowiednik Kronosa 20x60 , to biorę od ręki !
Z całą świadomością wad takich parametrów, ale traktowaną jako uzupełnienie uniwersalnej 8x30,
do celów specjalnych, głownie do oglądania horyzontu, brzegów jezior, Księżyca, Jowisza itp, głównie na statywie.
Kronos i jego parametry ciągle mają swoich wielbicieli, więc i Delta mogłaby wypuścić taki odpowiednik, pozbawiony jego wad, czyli przede wszystkim słynnego zażółcenia obrazu, dystorsji, oczywiście nowe powłoki (tym razem na wszystkich powierzchniach!) a więc lepszy kontrast i jasność obrazu, oraz prawdziwe powiększenie 20x a nie udawane jak Kronos.
Wiadomo że w serii Discovery nie da sie uzyskać pancernej budowy Kronosa, ale poza tym ... ?
Same zalety !
No i lornetka prosto z fabryki, a nie po przejściach !
Ja się piszę, za 300 zł biorę od ręki, za 350 pewnie też.
A rynki zagraniczne też się na taką konstrukcję nie obrażą, a i wschodnie rynki też czekają, zwłaszcza jeśli właśnie tak będzie się ją reklamować: Następca Kronosa !
DAREK P - Wto 07 Lip, 2015
za 350 zł to podejrzewam, że nie da się zrobić takiej lornetki, raczej 700, 800 zł. To musiałby być sprzęt klasy DO SkyGuide, choć ta niestety nie wykorzystuje pełnej apertury,
a Kronos tak i to jest jego zaleta w porównaniu z dzisiejszymi chińskimi budżetówkami
Obserwatorek - Wto 07 Lip, 2015
SkyGuide to jednak lornetka astronomiczna o "niepotrzebnie" dużych obiektywach, co pewnie odbija się na cenie.
Moja (naiwna) wizja idzie po linii: mamy Deltę Discovery 16x50, to ino o kilka centymetrów przedłużamy tubusy aż wyjdzie 60 mm średnicy, i już ...,
20x60 samo się zrobiło !
jutomi - Wto 07 Lip, 2015
Idąc w tą stronę to masz jeszcze bardzo bużetowego DO Voyager II 20x50 (czyli 20 x prawie 60mm ).
A na poważnie to parę ładnych lat temu na zlocie w Jodłowie porównywałem Kronosa 20x60 ze swoją wówczas DO Tajga 16(,5)x80 i w zasadzie obrazy pod ciemnym niebem były identyczne. Tajga przy dużo większych obiektywach oczywiście miała większy zasięg gwiazdowy.
Wymieniłem ją już kilka lat temu na DOT 9x63 ale pamiętam, że była najlżejsza w klasie lornetek 80mm. Aktualnie używki są do wyrwania za około 300zł.
Przypominam że Barska wypuściła swojego klona Delty Discovery w postaci 12x60,
więc pierwszy właściwy krok został już wykonany, i widać ze jest w ogóle wykonalny,
nie ma przeciwwskazań konstrukcyjnych do takiej średnicy tubusów z tym korpusem
Teraz tylko podmienić okulary i już, następca Kronosa gotowy !
zmiany o których piszesz nie zrobią z tej Delty Kronosa. Jest taka lornetka Bresser Saturn 20x60 i przy Kronosie jest bardzo ciemna mimo lepszych od niego powłok. Ustępuje mu także korekcją astygmatyzmu i polem widzenia, a kosztuje ok. 400 zł
Jeśli ten Bresser ma realne powiększenie 22.2x to nic dziwnego że Kronos z realnym powiększeniem 17.7x ma większe pole, a i z jasnością ma łatwiej ...
http://www.optyczne.pl/26...x60_KRONOS.html
http://www.optyczne.pl/7-...turn_20x60.html
[ Dodano: Wto 07 Lip, 2015 14:37 ]
PS: test Bressera to 2003 rok!
Czas na zmiany ... !
Ty opierasz się na testach z 2003 roku, ja mam zarówno Bressera jak i Kronosa i uwierz nie ma różnicy w powiekszeniu. Powiększenie w Bresserze było mierzone metodą podzielenia szerokości obiektywu przez źrenicę wyjściową i zakładało, że ta lornetka naprawdę w pełni wykorzystuje 60mm obiektywu, a tak nie jest.
Bresser 20x60 :
Powłoki - fioletowe
Odwzorowanie bieli - Fatalne. Obraz szaro-fioletowy.
Wyczernienie- nie matowe, wręcz połyskujące
Dystorsja - od 28.3% pola
No i jest jeszcze Pentax 20x60 , ale z polem widzenia okularów 44 stopnie to w zasadzie parodia lornetki.
Chyba jednak Delta jest w stanie się lepiej wykazać ?!
kimek27 - Wto 07 Lip, 2015
Tylko że ta "parodia" jest najlepsza w swojej klasie i taki kronos przy niej to żółta ciemnica do wbijania gwoździ.
Ten egzemplarz który posiadam jest już nowszy.
Powłoki na obiektywach zielone z odcieniem niebieskiego, na pryzmatach fioletowe i zielone na okularach. Wyczernienie jest połyskujące, ale co może dziwić odblaski na poziomie Kronosa.
Odwzorowanie bieli nadal nieciekawe, taki lekko poszarzały biały z odcieniem błękitu.
kimek27 napisał/a: | Tylko że ta "parodia" jest najlepsza w swojej klasie ... |
I w związku z tym udajemy że te 44 stopnie i 38 metrów pola w porównaniu z 50-60 metrów innych producentów to nie są wady ... ?
kimek27 napisał/a: | Tylko że ta "parodia" jest najlepsza w swojej klasie i taki kronos przy niej to żółta ciemnica do wbijania gwoździ. |
To pokazuje jak ubogi jest asortyment 20x60, bo jakie jeszcze lornetki o tych parametrach są w klasie Pentaxa ?
kimek27 - Sro 08 Lip, 2015
Ja nie traktuje tego pola za wade, mialem pentaxy 16x i 20x. 20x porownywalem oko w oko na nocnym niebie poza miastem. Osoba ktora miala kronosa po tej konfrontacji szybko go sprzedala i kupila 20x80. Osobiscie wole 40m ostrego i dobrze skorygowanego pola niz 20m i dalej to taka jakosc ze nocne niebo to kalejdoskop. Pentaxy mozna kupic po 600 pln. Lornetki fajnie wykonane, plastikowo metalowe korpusy, niektore modele uszczelnione. Dla mnie maja za taka kase jedna wade, ciut za duzy astygmatyzm. Nie lubie tez ogromnych muszli ocznych.
Obserwatorek - Sro 08 Lip, 2015
Panowie, na forum .. , i z Delty też... , zacznę jeszcze raz od początku.
Mam kilka lornetek, z tego tylko jedną "na poziomie", w postaci Nikona 8x30 EII, ( kupionego zresztą tylko dlatego że akurat dostałem nagrodę jubileuszową za 25 lat ciężkiej i ofiarnej pracy, bo w życiu nie wydałbym tylu pieniędzy na lornetkę z tak normalnym obrazem, wbrew zapewnieniom o niezwykłości doznań jakie niektórym dostarcza delektowanie się nią...)
Mam też bliższą i dalszą rodzinę więc kupiłem jako prezent Deltę Discovery 8x40 i kilka dni porównywałem obie konstrukcje.
Wnioski były dwa:
1- potwierdziło się że Nikon EII jest przepłacony i jestem pewien że gdybym mógł porównać w sklepie tego kultowego 8x30 Nikona i znacznie tańszego Opticrona SRGA 8x32 to zaoszczędziłbym kilkaset złotych (ale gdzie w Polsce można je porównać?)
2- Delta Discovery reprezentuje rewelacyjny stosunek jakości do ceny.
Sprezentowałem Deltę rodzinie i dałem im kilka dni na porównanie. Oczywiście jako normalnie ludzie nie widzieli żadnej różnicy w jakości obrazu ! To lornetka i to lornetka, tu widać blisko i tu widać blisko. Pokazywałem że ostrość szybciej na brzegach spada, jak się zachowuje pod światło , że inne odblaski, ale odpowiedzi były zawsze że może ciut różnicy może jest, ale to zawracanie głowy (i portfela).
Za to różnicę ze starą rosyjską lornetką widzieli od razu, że ciemno , szaro i ponuro ...
No i przechodzę do meritum: mamy lornetkę Delta Discovery 16x50 (niestety nie miałem w rękach), i teraz jeśli przedłużyć jej trochę tubusy aż wyjdzie z niej 20x60, i jeśli zostanie zachowana jakość obrazu mniejszych modeli to nic innego nie jest mi potrzebne do szczęścia!
Jako uzupełnienie 8x30, bo przecież nie jako podstawowa lornetka, choć jakaś grupka początkujących też się na super-powiększenia zawsze rzuci...
I oczywiście nie będzie to "Lornetka do Astro", (bo dla "astronomów" każda lornetka jest za słaba), tylko bardziej i dosłowniej przyziemna, do obserwacji przyrody, horyzontu, gniazd ptaków na drzewach, i do okazyjnego spojrzenia na Księżyc czy Jowisza.
Nie ma dorównywać Pentaxowi tylko dać duże powiększenie tym którzy go potrzebują, za rozsądną cenę.
Jednocześnie bijąc Pentaxa na głowę polem widzenia ...
Tylko tyle i aż tyle ...
kivirovi - Sro 08 Lip, 2015
Obserwatorek,
Spostrzezenia nt lornetek porro bardzo ciekawe: Opticron przewaza nad Nikonem E2...
Jedyny problem z Twoja wymarzona Discovery 16x50 to prawa fizyki. Obejrzales lornetke 8x40 o zrenicy wyjsciowej 5mm czyli taka, w ktorej producent nie musial na niczym dociskac: dal dluga ogniskowa obiektywow i dosc dlugie okulary. Jesli mialby ta sama strategie zastostosowac do lornetki 16x to musialoby to byc nie 50mm ale 80mm. Zatem tubusy musialyby byc znacznie wydluzone, sam material wzmocniony, a do tego pojawiaja sie zapewne problemy z justowaniem i ogniskowaniem przy zmianach temperatury. Oczywiscie sama soczewka 80mm jest o wiele drozsza od 50mm. Z tego wlasnie powodu Skyguidy czy Skymastery sa jakie sa ale ida wlasnie tym tropem i sa dosc popularne. To jest wiec jedyna opcja.
Druga opcja, zachowuje tubusy, a wklada nowe okulary, skracajac ich ogniskowa 2x. Wtedy wali wadami po oczach albo cena rosnie i to znacznie, bo wbrew pozorom poprawic trzeba WSZYSTKIE elemenety widoczne i niewidoczne.
Podejrzewam, ze z tych samych powodow nie zrobili nawet przyzwoitego DOD 8x30, zrenica 3.75mm. Pozostaje ci wiec zakup lornetki 10x50 jesli chcesz zachowac budzet i jakosc. Lub wywalic duzo wiecej na Nikona (tfu) Aculona, co moim zdaniem nie ma sensu bo wlasnie unaocznia jak wady sie kumuluja.
kivirovi napisał/a: | Obserwatorek,
Twoja wymarzona Discovery 16x50 ...
Jesli mialby ta sama strategie zastostosowac do lornetki 16x to musialoby to byc nie 50mm ale 80mm. Zatem tubusy musialyby byc znacznie wydluzone, sam material wzmocniony...
|
Czy aby na pewno przeczytałeś cały wątek .... ?
Bo rozważania krążą w okolicach Kronosa 20x60, i jemu podobnych,
a nie 50'tek i 80'tek
kivirovi - Sro 08 Lip, 2015
Przeczytalem. Bujanie w chmurach.
Ale asortyment 15-20x60 rzeczywiscie marny.
Poza tym, na ile ja rozumiem podstawowe zasady optyki, wydłużenie ogniskowej obiektywów powoduje automatyczny wzrost powiększenia przy tych samych okularach.
Jeśli się mylę to proszę o uświadomienie
I dlatego właśnie napisałem:
mamy Deltę Discovery 16x50, to ino o kilka centymetrów przedłużamy tubusy aż wyjdzie 60 mm średnicy, i już ...,
20x60 samo się zrobiło !
A firma Barska pokazała już że takie wydłużenie tubusów i powiększenie średnicy w tej serii jest możliwe:
http://www.barska.com/Bin...Binoculars.html
Więc żadne skracanie ogniskowej okularów i żyłowanie ich parametrów nie jest potrzebne.
( Oczywiście wcale nie twierdzę ze projektowanie lornetek jest aż tak dziecinnie proste ! )
DAREK P - Sro 08 Lip, 2015
zrobiłeś tej Delcie test latarkowy ? Czy na pewno jest to " pięćdziesiątka ", czy coś w stylu
'' Lidletki " ?
DAREK P napisał/a: | zrobiłeś tej Delcie test latarkowy ? Czy na pewno jest to " pięćdziesiątka ", czy coś w stylu '' Lidletki " ? |
Nie no , litości ...
Przecież jesteśmy w wątku "Test lornetki Delta Optical Discovery 10x50"
http://www.optyczne.pl/in...etki&test_l=287
wiesz czym jest test latarkowy ? W Teście Discovery jest wyraźna wzmianka o za małych pryzmatach. Czy wierzysz naprawdę w to ,że za małe pryzmaty do 50 mm obsłużą 60 mm o których marzysz?
Jeśli 60 w miejsce 50 to wiadomo że wszystko się posypie,
ale 60 odsunięte na znacznie większą odległość ...?
( żadnej Delty obecnie nie mam, jak pisałem miałem 8x40 kilka dni )
i tak nie zrobisz z niej sześćdziesiątki.
Spójrz na SkyMastera 15x70 i Oberwerka 15x70 czy Deltę Extreme z serii BA8. Mimo praktycznie takiej samej długości obu lornetek SkyMaster wykorzystuje 63mm obiektywu, a
Oberwerk 70mm. Porównaj wielkości ich pryzmatów.
kivirovi - Czw 09 Lip, 2015
Obserwatorek, chyba niejasno sie wypowiedzialem. Jak nie skrocisz ogniskowej okularu, a powiekszenie zwiekszysz 2x, to obiektyw musisz zwiększyć do 80mm żeby zachować ta sama źrenice (jakość) co w 8x40. A jak skrocisz to włączą się wady spowodowane ogolnie słabą optyka.
Obserwatorek - Czw 09 Lip, 2015
A ja mówię o "rozciągnięciu" 16x50 i zachowaniu jej jakości obrazu, a nie jasności !
O źrenicy nic nie pisałem, 20x60 będzie miał 3 mm, co w porównaniu z 3.75 Nikona 8x30 i 2.5 10x25 jest jeszcze wystarczające.
( Prawie 20 lat używałem w terenie na co dzień 10x25 i byłem szczęśliwy z tego powodu ... )
16x50 nie miałem w ręku, ale to już problem Delty że robiąc "lornetki dla Kowalskiego", w czym ich zdecydowanie popieram, nie robi nic aby wyjść z tymi lornetkami do tego Kowalskiego w Polsce. Inaczej mówiąc: w przeciwieństwie do myśliwych i astronomów, świadomość marki wśród przeciętnych Polaków praktycznie nie istnieje ...
Jak rozmowa z Tuwimem o arytmetyce:
Ile to jest 1+1?
Odpowiedz: 3!
Jak doszedl Pan do tego wyniku?
Odp: w bardzo prosty sposob: najpierw dodalem 1 do 1, a potem, po kryjomu jak nikt nie patrzyl dodalem jeszcze 1...
Przy obiektywie 50mm zeby zachowac jakosc obrazu w stosunku do 8x40 powiekszenie bedzie wynosic 10x.
TomPL2 - Czw 09 Lip, 2015
kivirovi napisał/a: |
Przy obiektywie 50mm zeby zachowac jakosc obrazu w stosunku do 8x40 powiekszenie bedzie wynosic 10x. |
Chyba że znajdzie się jakiś konstruktor, który nie będzie znał tej reguły
Dla wielbicieli dużych powiększeń i źrenicy 2.33 mm
http://www.ebay.co.uk/itm...%3D381232887979
Jesli ow producent jednoczesnie zachowa jakosc obrazu i cene +/-10% w stosunku do obecnych Discovery 50mm to jestem w stanie ufundowac mu nagrode za lornetke 16x50.
Zamiast bajki tworzyc wystarczy sobie w sklepie porownac Nikon Aculon 8x42, 10x50 i 16x50 lub dawne Action VII 4x40, 10x50, 16x50..
kivirovi napisał/a: | jestem w stanie ufundowac mu nagrode za lornetke 16x50. |
Proszę bardzo:
http://deltaoptical.pl/bl...6x50,d3472.html
Nagrodę proszę wysłać pocztą na adres producenta.
kivirovi napisał/a: | Zamiast bajki tworzyc wystarczy sobie w sklepie porownac Nikon Aculon 8x42, 10x50 i 16x50 lub dawne Action VII 4x40, 10x50, 16x50.. |
Człowieku, obudż się wreszcie i zauważ w końcu że ja cały czas piszę o 20x60 , odpowiedniku Kronosa 20x60,
a nie 50'tkach i wszelkich 4x40, 8x42, 10x50 i 16x50 !
A o czym ja niby pisze?
Skad czerpiesz dane, ze DOD 16x50 jest rownie dobra co 8x40 i 10x50?
Blisko zadanych przez ciebie parametraow 20x60 sa wspomniane Skyguide i Skymaster 15x70 (zrenica o dziwo akurat 4.7mm) za 400-500zl. Jest nawet Skymaster 25x70 ale na niego bym sie nie rzucal.
Tylko, ze ty chcesz kupic "nowego" Kronosa za 220zl ($60), a niestety nawet stary i sponiewierany kosztuje ponad 500. Wg mojego rozeznania nalezy przyjac, ze nowy wart bylby 1500zl, a nowoczesna konstrukcja tego typu to i 2000zl. Za dokladnie taka sume mozesz kupic Nikon Monarch 5 16x lub 20x56. Jestem przekonany, ze bedzie wlasnie takim Kronosem nowych czasow.
Nie jest to chyba duze odstepstwo od 20x60? Ale jak widac cena jest bardziej realna niz $60...
jutomi - Pią 10 Lip, 2015
Tak przy okazji poszukiwania lornetek zbliżonych do 20x60 chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś słyszał o tej ciekawie zapowiadającej się lornetce:
http://www.optyczne.pl/16...romatyczna.html
Szkła ED, okulary o polu własnym 77° i to wszystko za 299$.
Jedyny problem to tylko cisza przez 9lat od szumnych zapowiedzi...
A może to ten projekt przeewoluował w WO 22x70?
kivirovi - Pią 10 Lip, 2015
@jutomi,
Tez mi sie wydaje, ze to jest WO. WO jest nawet niezła ale to jest ogromna lornetka tylko na statyw. No a na statywów konkuruje z innymi tego typu o większej średnicy: TS Marine czy Lunt, 85-110mm jak rownież z katowni TS 70mm, które beda znacznie wygodniejsze w użyciu i maja wymienne okulary 1,25".
Obserwatorek - Sob 18 Lut, 2017
No to żeby się nie nudziło ... :
jest angielski Opticron, amerykańska Barska, doszedł niemiecki Bresser.
Może komuś uda się kiedyś bezpośrednio porównać ?
Ciekawe że na stronie Bressera już?/jeszcze? tej lornetki nie ma,
za to jest już?/jeszcze? na Amazonie i stronie pewnego polskiego sklepu .
[ Dodano: Wto 28 Lut, 2017 23:56 ]
No to następna do kolekcji ... :
Obserwatorek - Wto 11 Lut, 2020
No i ruszyło się wreszcie w temacie 7x35! Na Amazonie wysyp lornetek o zadziwiających nazwach.
Delta też się ruszy? Bo jako "lornetka na emeryta" byłaby dobra. Dla szkraba mniej bo korpus jednak ciut za duży, i trudno dosięgnąć pokrętła ostrości, klasyczne położenie w okolicy okularów jest lepsze dla mniejszych rączek.
Arek - Wto 11 Lut, 2020
Wcześniej też były fajne 7x35:
https://www.optyczne.pl/p...d2=528&add3=133
Ale te modele z Amazona, faktycznie wypisz wymaluj DO Discovery i fajnie by było, jakby Delta włączyła je do oferty.
|
|