forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - 60d vs 70d + jaki obiektyw

simbelyne - Pon 03 Lis, 2014
Temat postu: 60d vs 70d + jaki obiektyw
Witajcie,
kompletuję zestaw dla dziennikarza. Które body polecacie - 60d czy 70d i jaki obiektyw do tego dobrać? Mam już faworyta ale ciekawa jestem Waszej rekomendacji. Mam na to 6,5 tys (w cenie nowego sprzętu).
Dziękuję.

kozidron - Pon 03 Lis, 2014

simbelyne napisał/a:
kompletuję zestaw dla dziennikarza.

Dla dziennikarza to są jedynki, no ale są też małe gazety i takie które zaczynają, to wolałbym cos mocniejszego niż 60 czy 70D np. 7d. Zależy w sumie też, co to za "dziennikarstwo" ;) czasem się przydaje lampa czasem nie, czasem dłuższa optyka a czasem krótsza, sporo zmiennych ;)

Andrzej.M. - Pon 03 Lis, 2014

I tu trudno się nie zgodzić, ale nawet małą redakcję na ff jednak już powinno być stać... To jednak troszkę inna jakość obrazka niż z półklatkowego canona. No i zależy co to za dziennikarstwo - jak bez sportu - to nikon D7100 czy np Pentax k-3 z 16-50/2,8 + 50-135/2,8 spokojnie też wystarczy. Jednak jeśli już musi być canon APS-C to z dwojga... raczej 70D.
Sunders - Pon 03 Lis, 2014

simbelyne napisał/a:
Które body polecacie - 60d czy 70d

Z tych dwóch 70D.

simbelyne napisał/a:
jaki obiektyw do tego dobrać?

Canon EF-S 17-55 f/2.8 IS USM.

muzyk - Wto 04 Lis, 2014

Sunders napisał/a:
Z tych dwóch 70D.

Sunders napisał/a:
Canon EF-S 17-55 f/2.8 IS USM.

Zdecydowanie!

komor - Wto 04 Lis, 2014

kozidron napisał/a:
Dla dziennikarza to są jedynki

Kozi, ktoś ci płaci za pisanie takich bzdetów? Czemu nie masz jeszcze swojej jedynki? No i oczywiscie drudiej jako backup, bo przecież prawdziwy dziennikarz i fotograf bez backupu się nie rusza, nie?

kozidron - Wto 04 Lis, 2014

komor napisał/a:
Kozi, ktoś ci płaci za pisanie takich bzdetów? Czemu nie masz jeszcze swojej jedynki?

nie bylem, nie jestem i pewnie nigdy nie będę dziennikarzem :P ale w przyszłym miesiącu niezwłocznie cię poinformuję o zakupie, chyba że będzie 2 tygodniowa obsuwa :P

Domyslam się, że Tobie płacą mało za moderacje na tym forumie ale to chyba nie powód, żeby nawet nie doczytać posta do końca, przecież tyle razy ci się ta operacja udawała :P

komor napisał/a:
No i oczywiscie drudiej jako backup, bo przecież prawdziwy dziennikarz i fotograf bez backupu się nie rusza, nie?

czyli przemęczenie ;) zwykle strasznie się spinasz na literówki czy ortografy, może jakiś jeden dzień wolny od foruma ;) pogadaj z szefem, skrzykniemy się w spamie, zrobi się jakieś lobby, możemy też nie pisać nic przez całą dobę :twisted:

muzyk - Wto 04 Lis, 2014

kozidron napisał/a:
ale w przyszłym miesiącu niezwłocznie cię poinformuję o zakupie, chyba że będzie 2 tygodniowa obsuwa :P

Przerost formy nad treścią :razz: :wink:

P.S. Komor, trzeba było zagadać o jakimś Hasselu, czy chociaż 645Z, a nie tam jakiejś lichej jedynce. :wink:

kozidron - Wto 04 Lis, 2014

muzyk napisał/a:
Przerost formy nad treścią :razz: :wink:

dobre, nie będę dziś złośliwy i nie napiszę ci tego co mozer ostatnio o klasyfikacji potrzeb :P

muzyk napisał/a:
P.S. Komor, trzeba było zagadać o jakimś Hasselu, czy chociaż 645Z, a nie tam jakiejś lichej jedynce. :wink:

a widzisz akurat trafiłeś, w czwartek pozyczam hasselka :mrgreen:

a w temacie, to żadnemu z was nie przyszło do głowy żeby chociaż zapytać:

kozidron napisał/a:
Zależy w sumie też, co to za "dziennikarstwo"

Ps. Sundrsowi to się nawet nie dziwie :P

muzyk - Wto 04 Lis, 2014

kozidron napisał/a:
dobre, nie będę dziś złośliwy i nie napiszę ci tego co mozer ostatnio o klasyfikacji potrzeb :P

Kozi. Tak na serio.
Po kiego Ci lipny Canon - tak się głośno zastanawiam. :roll:
Przecież Canon to najgorsze zuo na rynku, a TY chcesz na to krocie wydać... :mrgreen:
Nie wolisz Nikona D4, czy coś w tym stylu?

kozidron napisał/a:
a widzisz akurat trafiłeś, w czwartek pozyczam hasselka :mrgreen:

no, fajnie, ale to się nie liczy. :razz:
O kupno chodziło :wink:

siosio - Sro 05 Lis, 2014
Temat postu: Re: 60d vs 70d + jaki obiektyw
simbelyne napisał/a:
Witajcie,
kompletuję zestaw dla dziennikarza. Które body polecacie - 60d czy 70d i jaki obiektyw do tego dobrać? Mam już faworyta ale ciekawa jestem Waszej rekomendacji. Mam na to 6,5 tys (w cenie nowego sprzętu).
Dziękuję.

A może by tak w tej kwocie ...

http://www.e-fotojoker.pl...07#.VFm75MnOWyU

i masz pełną klatkę ze spacer zoomem...

kozidron - Sro 05 Lis, 2014

muzyk napisał/a:
Po kiego Ci lipny Canon - tak się głośno zastanawiam. :roll:

wiesz co może dlatego, że mam do niego 70-200/2.8 i kilka innych szpeji, jakieś tam preferencje pewnie też odgrywaja jakąś tam rolę a chce mieć też jeszcze 2 szkła od canona, których nie ma w nikonie.

muzyk napisał/a:
Przecież Canon to najgorsze zuo na rynku, a TY chcesz na to krocie wydać... :mrgreen:

ale miedzy nami jest istotna różnica, ja robię jeszcze zdjęcia mi nie zalezy tylko na samym posiadaniu :twisted:

muzyk napisał/a:
no, fajnie, ale to się nie liczy. :razz:

czemu, wypożyczonym też się da robić zdjęcia, przynajmniej pare razy już mi się udało.

muzyk - Sro 05 Lis, 2014

kozidron napisał/a:
ale miedzy nami jest istotna różnica, ja robię jeszcze zdjęcia mi nie zalezy tylko na samym posiadaniu :twisted:

Pudło.
Nie chodzi o posiadanie, bo i Ty i ja coś tam mamy z fotograficznego szajsu.
Prawdopodobnie, Ty masz dużo więcej gratów... :razz:

Ty na zdjęciach zarabiasz, ja nie.
O przyjemności z robienia zdjęć nie wspominam, bo to jest dość indywidualna sprawa.

komor - Sro 05 Lis, 2014

kozidron napisał/a:
nie bylem, nie jestem i pewnie nigdy nie będę dziennikarzem

Byłeś, jesteś i będziesz, bo fotografujesz tzn. eventy, koncerty, sport itd. No dobra, nie jako dziennikarz, ale jako fotograf. Tym bardziej powinieneś mieć dobry aparat, prawda? Robisz to od lat, aparatami od 40D począwszy, albo pewnie i jeszcze starszymi. Więc po co te – Twoje ulubione słowo – bzdury, które napisałeś w pierwszym poscie? Poprawiasz sobie samopoczucie, że teraz masz lepszy sprzęt niż kiedyś?

A teraz doradźmy może pytającemu jakiś zestaw za 6500 zł. OK? Jeśli to ma być Canon, a budżet ten ma wystarczyć na wszystko, to nie pozostaje nic innego jak Sigma 17-50/2.8 OS albo analogiczny Tamron 17-50/2.8 VC, do tego lampa z TTL (na silnego Canona nie starczy, koledzy doradzą pewnie jakiegoś Metza albo Yongnuo), a za pozostałe pieniądze 60D lub 70D, zależy ile kasy zostanie. Warto dołożyć do 70D.

No i pytający mógły się ustosunkować też do tego:
kozidron napisał/a:
Zależy w sumie też, co to za "dziennikarstwo" czasem się przydaje lampa czasem nie, czasem dłuższa optyka a czasem krótsza, sporo zmiennych

komor napisał/a:
Byłeś, jesteś i będziesz, bo fotografujesz tzn. eventy, koncerty, sport itd. No dobra, nie jako dziennikarz, ale jako fotograf.

komor, to nie jest dziennikarstwo i nie nazwałbym fotografii eventów dziennikarstwem, czy twoim tokiem rozumowania reportaż ślubny też jest dziennikarstwem. Od sprzętu, który jest zarzynany wymaga się troszkę więcej niż od tego który używany jest do reportażu ślubnego czy foto eventów. To jest dość wielka różnica.

komor napisał/a:
Więc po co te – Twoje ulubione słowo – bzdury, które napisałeś w pierwszym poscie?

zacytuj gdzie w tym wątku napisałem bzdury, czy tego chcesz czy nie korpusy z tej pólki są stosowane w dziennikarstwie. Twoje przemęczenie, odbija się na jakości moderacji :P

Gdybyś zresztą wysilił się bardziej i przeczytał reszte postu, no co widać zabrakło ci mocy, zauwazył byś, że proponuje 7D, bo to jednak lepszy aparat od XXD i bardziej się do tego nadaje, chociaż jak napisałem w pierwszym poście, jest za mało danych żeby to stwierdzić, bo nie wiadomo do końca na czym to dziennikarstwo polega.

komor napisał/a:
Warto dołożyć do 70D.

moim zdaniem lepiej kupić 7d, który niewiele się różni ceną. Pewnie byłbym innego zdania gdyby chodziło o filmowanie.

komor napisał/a:
Poprawiasz sobie samopoczucie, że teraz masz lepszy sprzęt niż kiedyś?

komor, może rzeczywiście potrzebujesz wolnego? Grube brednie :P w innym wątku polecam amatorowi do sportu sprzęt z jeszcze niższej półki, dając przykłady jak inni amatorzy robią zdjęcia dla zabawy i dają radę. Dziennikarstwo to nie amatorska zabawa, więc sprzęt ma jakieś znaczenie i lepiej jest wybierać ten solidniejszy, szczególnie gdy róznica w cenie to około 200 ziko, wedle np. najdroższego sklepu w Polsce.
Zresztą chyba się uniosłeś :P , bo dla OP "dziennikarstwo" może oznaczać zupełnie co innego niż dla mnie czy dla Ciebie :razz:

komor - Sro 05 Lis, 2014

kozidron napisał/a:
komor, to nie jest dziennikarstwo i nie nazwałbym fotografii eventów dziennikarstwem

No proszę, a pytającego już zdążyłeś ocenić, że bez jedynki ani rusz... Choć pisał o dziennikarzu, a nie fotografie nawet.

kozidron napisał/a:
Od sprzętu, który jest zarzynany wymaga się troszkę więcej

Z czego wysnułeś wniosek, że pytający będzie swój sprzęt zarzynał?

kozidron napisał/a:
zacytuj gdzie w tym wątku użyłem słowa "bzdura" :shock: Twoje przemęczenie, odbija się na jakości moderacji

A gdzie ja napisałem, że w tym wątku go użyłeś? :) Twoje przemęczenie odbija się na jakości trollowania.

kozidron napisał/a:
Gdybyś zresztą wysilił się bardziej i przeczytał reszte postu, no co widać zabrakło ci mocy, zauwazył byś, że proponuje 7D, bo to jednak lepszy aparat i bardziej się do tego nadaje

I całe szczęście, że napisałeś, bo inaczej cały Twój post nadawałby się tylko do skasowania.

kozidron napisał/a:
komor, może rzeczywiście potrzebujesz wolnego?

Owszem, przydałoby się, ale teraz akurat robię parę ciekawych projektów, które mnie na tyle rajcują, że nie odczuwam już braku urlopu w tym roku.

kozidron napisał/a:
moim zdaniem lepiej kupić 7d, który niewiele się różni ceną.

Jeśli rzeczywiście można kupić w podobnej cenie co 70D (pytający pewnie potrzebuje nowy sprzęt na fakturę), to może też bym wolał, ze względu na AF, ale nie za wiele wiem z praktyki o matrycy 70D i pracy AF w tymże, może warto jednak nowszy model?

edytowałem poprzedniego posta, zerknij sobie :P

komor napisał/a:
No proszę, a pytającego już zdążyłeś ocenić, że bez jedynki ani rusz... Choć pisał o dziennikarzu, a nie fotografie nawet.

chyba czytasz między wierszami :P

komor napisał/a:
I całe szczęście, że napisałeś, bo inaczej cały Twój post nadawałby się tylko do skasowania.

przy tej jakości moderacji bez znaczenia :P

komor napisał/a:
Jeśli rzeczywiście można kupić w podobnej cenie co 70D (pytający pewnie potrzebuje nowy sprzęt na fakturę), to może też bym wolał, ze względu na AF, ale nie za wiele wiem z praktyki o matrycy 70D i pracy AF w tymże, może warto jednak nowszy model?

wiesz o tym, że nie, ten znak zapytania na końcu twojego zdania to tylko wybieg peryferyjny. Gdyby była mowa o filmowaniu, to bym się z tym zgodził ale to ma być korpus do "dziennikarstwa"(ciekawe czy do filmowania?) i nie ważne czym jest dziennikarstwo dla pytającego, czym jest dla Ciebie :P a czym jest rzeczywiście, 7D od 70D do tej dziedziny lepiej się nadaje.

komor napisał/a:
A gdzie ja napisałem, że w tym wątku go użyłeś?

dla dziennikarzy są jedynki i nie ma w tym stwierdzeniu ani grama bzdury, można się posiłkować czymkolwiek ale dobrze jest mieć świadomość, co do czego służy.

komor - Sro 05 Lis, 2014

kozidron, jedynki są dla fotografów. :) Dla dziennikarzy są ołówki i kajety, a dziś dyktafony i smartfony. Skoro chcesz być bardziej papieski od papieża, to powinieneś te dwie profesje odróżniać.

kozidron napisał/a:
wiesz o tym, że nie, ten znak zapytania na końcu twojego zdania to tylko wybieg peryferyjny.

Nie, nie wiem, dlatego postawiłem znak zapytania. Nie boję się napisać, że czegoś nie wiem, a z 70D po prostu nie miałem przyjemności jak dotąd, gdyż albowiem nie jestem takim profesjonalnym dziennikarzem i fotografem jak Ty, żeby mieć do dyspozycji wszystkie możliwe sprzęty i kolegów z doświadczeniami, którymi można się dzielić w grupie.

Natomiast – jak sam słusznie napisałeś – niewiele wiemy o potrzebach pytające, o rodzaju fotografii, jakie miałyby być wykonywane, więc w sumie nie wiadomo czy kierować się jakością pracy matrycy, jakością AF, czy może rozmiarem i wagą korpusu, żeby dziennikarce do torebki pasował.

komor napisał/a:
kozidron, jedynki są dla fotografów. :) Dla dziennikarzy są ołówki i kajety, a dziś dyktafony i smartfony. Skoro chcesz być bardziej papieski od papieża, to powinieneś te dwie profesje odróżniać.

nie chce być papieski :mrgreen: fotografia ślubna i eventowa to jeszcze nie dziennikarstwo, reportaż z chrzcin, wesela to jeszcze nie dziennikarstwo, 10 pstryków z koncertu to też nie dziennikarstwo. Dziennikarstwem nie nazwę też kilku pstryków z wystawy :P

komor napisał/a:
Nie boję się napisać, że czegoś nie wiem, a z 70D po prostu nie miałem przyjemności jak dotąd, gdyż albowiem nie jestem takim profesjonalnym dziennikarzem i fotografem jak Ty, żeby mieć do dyspozycji wszystkie możliwe sprzęty i kolegów z doświadczeniami, którymi można się dzielić w grupie.

widzę chcesz to ciągnąć, ja już osiągnąłem pewien stopień rozbawienia, nie musisz pracować nad nim dalej bo wypadne z krzesła :P

Jak możesz doradzać komuś coś z czym nie miałeś nawet styczności, fajnie że się do tego przyznajesz ale to chyba nie tędy droga. Zawsze mi się wydawało, że z takim rzeczami walczysz na tym forum, a tu taka buba. Ja rozumiem, że pewne zasady są uniwersalne i pomijalne dla jakiś tam parametrów czy klasy sprzętu ale w gruncie rzeczy proponujesz komuś coś czego nawet nie miałeś w rękach.
To nie lepiej było tylko złajać mnie w tym wątku i nie brać się za doradzanie? Nie dość że jakość moderki spada, to moderator daje taki przykłąd. Co z tą Polską :P Jak Rzyć :twisted:

komor napisał/a:
albowiem nie jestem takim profesjonalnym dziennikarzem i fotografem jak Ty, żeby mieć do dyspozycji wszystkie możliwe sprzęty i kolegów z doświadczeniami, którymi można się dzielić w grupie.

Nie jestem, nie byłem i nigdy nie będę dziennikarzem a tym bardziej profesjonalnym :P

jeździsz na zloty, jakoś sobie to doświadczenie zrekompensujesz :P

edit.
Ps. a własnie mi się przypomniało, zdarzyło mi się na "szmatę" zrobić kilka koncertów ale wiesz siedziałem też w samochodzie rajdowym, zrobiłem też kilka kółek ale kierowcą rajdowym nie jestem :P

muzyk - Sro 05 Lis, 2014

Panowie. Zapędzacie się w nomen omen "kozi róg". :lol: :wink:
komor - Sro 05 Lis, 2014

kozidron napisał/a:
fotografia ślubna i eventowa to jeszcze nie dziennikarstwo

Fajnie, ale ponoć w tym wątku doradzamy aparat dla dziennikarza. A Ty twiedzisz, że dla dziennikarzy są jedynki. Tak tylko mi się przypomniała ta dość głośna sprawa z 2013 roku, kiedy to chicagowski Sun Times zwolnił cały dział fotograficzny, a dziennikarzom rozdał iPhony. A nie jakieś jedynki.

kozidron napisał/a:
Jak możesz doradzać komuś coś z czym nie miałeś nawet styczności, fajnie że się do tego przyznajesz ale to chyba nie tędy droga.

Znowu wykazujesz się brakiem umiejętności czytania ze zrozumieniem. Który to już raz na tym forum?

kozidron napisał/a:
Nie jestem, nie byłem i nigdy nie będę dziennikarzem a tym bardziej profesjonalnym

Fajnie, że stać Cię na przyznanie tego. Po co były więc te bzdury, że „dla dziennikarzy to jedynki”, skoro nawet taki wybitny fotograf (nie dziennikarz) jak Ty jej nie tylko nie posiada, ale nawet nie używa? To chyba tym bardziej dziennikarz (nie fotograf) nie jest zobowiązany do używania jedynek, nie?

muzyk napisał/a:
Panowie. Zapędzacie się w nomen omen "kozi róg"

W kozi róg się zapędził sam Kozi, swoim pierwszym zdaniem w tym wątku.

komor napisał/a:

Fajnie, ale ponoć w tym wątku doradzamy aparat dla dziennikarza. A Ty twiedzisz, że dla dziennikarzy są jedynki.

bo są i tak je nawet pozycjonuje producent, mówie oczywiście o potocznym zwrocie, że są to "jedynki"
Możesz stanąc na głowie, możesz nawet zacząć się modlić i tego nie zmienisz. Taki jest i z faktami się nie dyskutuje.
Co do doradzania, wystarczyło przeczytać, co jest w drugiej linijce posta, albo nawet skupić się na tym, co jest za przecinkiem w tym poście. To że do profesjonalnego nurkowania generalnie powinno się mieć porofesjonalny sprzęt nie zmienia faktu, że można sobie ponurkować z rurką.
To jest twoja gruba nadinterpretacja, wystarczyło przeczytać dwie linijki w tym poście.

komor napisał/a:
Znowu wykazujesz się brakiem umiejętności czytania ze zrozumieniem. Który to już raz na tym forum?

to nie jest odpowiedź na to, że doradzasz komuś coś czego nie trzymałeś w rękach, możesz być nie wyspany, przemęczony ale nie doradzaj komuś czegoś czego nie miałeś w rękach z samej zasady.

komor napisał/a:
Fajnie, że stać Cię na przyznanie tego. Po co były więc te bzdury, że „dla dziennikarzy to jedynki”, skoro nawet taki wybitny fotograf (nie dziennikarz) jak Ty jej nie tylko nie posiada, ale nawet nie używa? To chyba tym bardziej dziennikarz (nie fotograf) nie jest zobowiązany do używania jedynek, nie?

nie byłem, nie jestem i nie będę dziennikarzem, widzę że to twój ostatni argument, trzymasz się go kurczowo :P Modereowanie na forum nie polega na tym, że jesteś wszystkowiedzący, co zresztą doskonale pokazujesz w tym wątku. Wmawianie komuś, że wykonuje jakiś zawód, nie jest nawet wypisywaniem bredni, to dość głupie :razz: Cieszę się, że mimo iż się nawet nie poznaliśmy to wiesz lepiej ode mnie jaki zawód wykonuje :twisted:

komor napisał/a:
W kozi róg się zapędził sam Kozi, swoim pierwszym zdaniem w tym wątku.

zdanie było złożone, co widać przerosło twoje możliwości a po przecinku było:

"no ale są też małe gazety i takie które zaczynają, to wolałbym cos mocniejszego niż 60 czy 70D np. 7d. Zależy w sumie też, co to za "dziennikarstwo" ;) czasem się przydaje lampa czasem nie, czasem dłuższa optyka a czasem krótsza, sporo zmiennych ;) "

komor, to zmęczenie się nasila, może daj mi bana :twisted: bo na razie zaczynasz wmawiać mi jaki zawód wykonuje :P

dcs - Sro 05 Lis, 2014

Nie ma co odpowiadać. Za mało danych.
simbelyne niech napisze do jakich zadań.
Może chodzi tylko o robienie statycznych fotek osobom z którymi przeprowadza się wywiad i miejsc opisywanych -wtedy zamiast pancernego 7D z dobrym AF może wystarczy coś mniej "sportowego" z lepszą matrycą.

Sunders - Sro 05 Lis, 2014

kozidron napisał/a:
chce mieć też jeszcze 2 szkła od canona, których nie ma w nikonie

kozidron, dla których szkieł tkwisz nadal w Canonie?

Sunders napisał/a:
kozidron, dla których szkieł tkwisz nadal w Canonie?

to nie jest tkwienie, w rozumieniu "męczenia się". Jak sam zauważyłeś w innym wątku 70-200/2.8 czy 24-70/2.8 sa powiedzmy subiektywnie lepsze.

Chciałbym zanabyć sobie ts-e, no i jeszcze coś co ty już masz ;)

Usjwo - Sro 05 Lis, 2014

dcs napisał/a:
Nie ma co odpowiadać. Za mało danych.

Eee tam, koledzy jakos sobie radza :mrgreen:

Sunders - Sro 05 Lis, 2014

Usjwo napisał/a:
koledzy jakos sobie radza :mrgreen:

Ciekawe czy simbelyne z tych rad korzysta? Jak dotąd zalogowała się tylko raz żeby założyć ten wątek.
Może czyta i zastanawia się dla jakiego dziennikarza kompletuje ten zestaw i czy w ogóle to jest dziennikarz? :mrgreen: