|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - canon 550d sigma 17-50 2.8 focus
komandor121 - Wto 04 Lis, 2014 Temat postu: canon 550d sigma 17-50 2.8 focus Hej,
Czy taki front-fokusing jest w normie czy raczej do kalibracji ?
Canon 550d
Sigma 17-50mm 2.8
Zdjecie zrobione 50mm, 3.2, fokusowalem centralnym punktem (solo) na przycisk Bright na pilocie:
http://i.imgur.com/M2m5xjb.jpg
Dzieki
matys - Wto 04 Lis, 2014
Ja bym kalibrował. Ewentualnie mikro-kalibracja w puszce ale w 550D jej nie ma...
Wojmistrz - Wto 04 Lis, 2014
A ja bym chciał zobaczyć 10 fotek tej samej sceny, czy to zwykłe nietrafienie czy faktyczny ff.
komandor121 - Wto 04 Lis, 2014
Wojmistrz napisał/a: | A ja bym chciał zobaczyć 10 fotek tej samej sceny, czy to zwykłe nietrafienie czy faktyczny ff. |
Probowalem wielokrotnie i wszystkie wyniki bardzo podobne do przykladowego zdjecia.
Zestaw wlasnie wrocil ze sklepu, ktory rzekomo wyslal (body+lens) do Sigmy na kalibracje. Niestety nie widze poprawy - jest dokladnie tak jak przedtem. Przypuszczam, ze sklep skasowal mnie za 'nic'.
Dziekuje wszystkim za opinie.
matys - Sro 05 Lis, 2014
Jak robiłeś to zdjęcie ?? Aparat na statywie ? Pilot nie jest najlepszym punktem odniesienia. Teraz widzę, że jego przyciski są wystające nieco. "Bright" wygląda jakby łapał się w ostrości a przycisk "VGA" który już nie jest wypukły w głębi się nie łapie.
Wydrukuj sobie na białej twardej kartce/kartonie jakąś tablice testową których jest pełno na necie i spróbuj jeszcze raz.
Usjwo - Sro 05 Lis, 2014
a z jakiej odleglosci zrobione zostalo to zdjecie?
komandor121 - Sro 05 Lis, 2014
Zdjecie zrobiono z ~70cm, z reki. Wypuklosc przyciskow pilota to <0,2mm
komor - Sro 05 Lis, 2014
komandor121, testy z ręki to nie testy. Twoje mimowolne wachnięcie ciałem podczas robienia tego zdjęcia jest na pewno większe niż 0,2mm. Przy tak niewielkiej odległości ostrzenia jak 70cm każdy detal ma znaczenie.
Zrób test na odległość 2 metrów, 5 metrów. Inaczej ciężko cokolwiek wyrokować.
|
|