forum.optyczne.pl

Lornetki - lornetka tento

rawz - Wto 04 Lis, 2014
Temat postu: lornetka tento
Witam,znalazlem u siebie w piwnicy lornetke Tento 7x35 wyprodukowana w USSR.Ciekaw jestem z ktorego mniej wiecej roku pochodzi i ile jest warta? Oplaca sie ja wystawic na aukcji? Sam sie na lornetkach nie znam i raczej mi sie ona nie przyda. Jest w czarnym pokrowcu i w dobrym stanie.
kivirovi - Wto 04 Lis, 2014

Bylo kilka, zalozmy, ze to tan najbardziej typowa (znienawidzona przez Arka) w dobrym stanie z pokrowcem to i 200zl moze sie udac osiagnac.
Guliwer - Sro 05 Lis, 2014

Tento 7x35 było w sztywnym futerale ze skóry. W komplecie były też żółte filtry na okulary.
Ważne jest w jakim stanie optyka, czy nie daje podwójnego obrazu, czy nie jest zapleśniała w środku? Czy muszle oczne nie sparciały, bo nowe to nawet kilkadziesiąt zł kosztują.
Cena od kilkudziesięciu do 200 zł. Dla kolekcjonera ważna też instrukcja po rosyjsku.
W czasach olimpiady (i przed) w Moskwie w 1980 r. sprzęt optyczny był podobno lepszej jakości i miał znaczek z kołami olimpijskimi.

rawz - Sro 05 Lis, 2014

Dziala ok,uszkodzen mechanicznych tez nie ma,muszle ok.Ale jest tylko lornetka w futerale,nic wiecej...
Abs - Sro 05 Lis, 2014

Najważniejsze czy jest sprawna optycznie? Obraz nie jest podwójny, zamglony...tj. da się wyregulować ostrość...Wyczyścić ale tak aby nie uszkodzić powłok na elementach szklanych, skórę można lekko natłuścić...Cena zależy od ciebie...129zł?, 149zł?. Dużo zależy jak rzeczywiście wygląda lornetka...ewentualne obtarcia obniżają wartość, etc. Arek pokazuje na zdjęciach lornetki zadbane (dział: Lornetkowe klasyki). Można porównać.