forum.optyczne.pl

Filmowanie cyfrowe - jaka wybrac kamerę panasonic AG-AC 160 czy HC-X1000

ludwikacz - Nie 09 Lis, 2014
Temat postu: jaka wybrac kamerę panasonic AG-AC 160 czy HC-X1000
Kochani doradźcie jaką mam kupic kamerę panasonic AG-AC 160 czy panasonic HC-X1000 Ultra HD 4K.
Wojmistrz - Nie 09 Lis, 2014

Do czego?
ludwikacz - Pon 10 Lis, 2014

do rejestracji slubów,wesel :neutral:
Wojmistrz - Pon 10 Lis, 2014

Potrzebujesz 4K? Ja do Full HD wolę 3Mos.
ludwikacz - Sro 12 Lis, 2014

A ja nie wiem co wolę. Mam sony HDR-FX1000 i czas na zmianę ale czy pchać się 4K ? To ma być przyszłościowe żebym za 3 lata znowu nie musiała zmieniać.
Wojmistrz - Sro 12 Lis, 2014

ludwikacz, a co zrobisz z tym 4K? Kilku moich znajomych przeszło na 4K, licząc na żyłę złota. Zainwestowali w kamery, oprogramowanie, dyski, monitory i ... nagrywają głównie 1080p, bo nie ma nośników, na które to można nagrać i jak nawet trafi się klient, to film oddają z HDD. Poza tym obróbka trwa "wieki", a z 1080p problemów nie ma, materiał na BD lub pendrive i jakoś leci.
Niestety, technologia będzie szła dalej i pewnie za trzy lata to i ja zmienię technologię :)

tak przyszłościowo myślałam, na dzień dzisiejszy byłoby FHD, a w przyszłości 4K Ale ta kamera chyba jest jednak ciemna 4 lux (tak twierdzą mądralińscy) a ta Panasonic160 ma 0,4 lux. Już sama nie wiem na co zmieniać :cry:
Wojmistrz - Sro 12 Lis, 2014

3 sensory robią swoje. Sam korzystałem z różnych kamer i nawet amatorskie kamery np 3MOS dawały obraz jak żyleta. Za 3 lata i tak inne produkty będą na rynku. 4K będzie na tyle rozpowszechnione, że myśleć będziesz, czy 4K czy może jednak 8K.
Dla mnie, najcenniejsza jest optymalizacja i cena, więc jak rozpowszechni się standard Archival Disc, to pewnie warto będzie "bawić się" w 4K.

Dziekuję za poradę. Pozdrawiam Ludwika