forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Filtr szary ND1000 zafarb PYTANIE

witek88 - Nie 09 Lis, 2014
Temat postu: Filtr szary ND1000 zafarb PYTANIE
Witam! Mam pytanie. Kupiłem filtr Hoya jak w tytule. W zdjęciach pod światło przez środek fotografii przechodzi pasek fioletowego zafarbu. Wymieniłem na inny egzemplarz, to samo. Może z moimi oczekiwaniami coś jest nie tak? Aparat nikon d7100

Chciałem dodać załączniki,próbowałem dwoma przeglądarkami i nie ładuje ich niestety.

fatman - Nie 09 Lis, 2014

Załącznik dodąj w opcji "odpowiedz" - załącz plik.
Tylko, żeby miał mniej niż 1000 px w poziomie i był w jpeg.

BTW: jakbyś wziął Hitech ND 3.0 nie miał byś problemu.
Używam takiego.

chciałem moc nd100, by "usuwać" obecność ludzi przy architekturze i myślałem,że Hoya to porządna marka...
Wojmistrz - Nie 09 Lis, 2014

Ja widzę 2 paski. Jak się aparat zachowuje przy fotografii np f/32 i dłuższym naświetlaniu? Nie ma tak przypadkiem jakiejś szczeliny?
multics - Nie 09 Lis, 2014

witek88, u mnie takie coś się pojawia, jak nie zasłonie wizjera.

Na f32 nie próbowałem chyba, ale dłuższe czasu naświetlania jeszcze w sierpniu (takie rzędu kilkunastu minut) nie wykazało żadnych anomalii
Wojmistrz - Nie 09 Lis, 2014

witek88, może być tak jak pisze kolega multics. Możesz naświetlać przez wizjer. Zakryj go w czasie naświetlania.

Zakryć wizjer? Spróbuję, nigdy tego nie robiłem powiem szczerze
fatman - Pon 10 Lis, 2014

Mi to wygląda na boczne przecieki światła.
Pozakrywaj lub pozalepiaj taśmą czarną wszystkie gniazda boczne HDMI, klapki kart/baterii itp.
Może to być też kwestia obiektywu.
Ale wtedy raczej na środku się pojawia taka plama.
Zobacz jak tu profesjonalni faceci walczą z tym:
http://www.bwvision.com/t...kage-beginners/
http://davidduchemin.com/...re-light-leaks/

witek88 - Pon 10 Lis, 2014

Muszę podziękować wszystkim za odpowiedzi- bardzo mi pomogliście, odzyskałem spokój ducha ;) wystarczyło zakryć wizjer... Aż dziw, że wcześniej takiej informacji nie znalazłem w tematach o filtrach szarych. Oczywiście jak wczoraj wpisałem w Google "zakrywanie wizjera" to momentalnie wyświetliło identyczny jak mój przykład. Żebym to ja wcześniej wiedział, żeby tak tego szukać, nie zawracał bym wam głowy. Dziękuję za pomoc!
hijax_pl - Wto 11 Lis, 2014

witek88 napisał/a:
Aż dziw, że wcześniej takiej informacji nie znalazłem w tematach o filtrach szarych
Bo w zasadzie nie jest to kwestia szarego filmu tylko czasu naświetlania, jaki użyłeś (stosując silny filtr) podczas dziennej ekspozycji. (gdy światło wpadające przez wizjer może doświetlać matrycę).

Wiesz, w zasadzie to te co lepsiejsze (bardziej profi) aparaty mają w wizjerach specjalne kurtynki, w tańszych modelach z reguły da się kupić specjalne kurtynki a przecież przy normalnym fotografowaniu lustrem zakłada się, że trzymasz wizjer przy oku - czyli nie wchodzi światło.

Usjwo - Wto 11 Lis, 2014

Taka zslepke do wizjera dostaje sie wraz z aparatem. Jest ta zrobiona ze zaklada sie ja na pasek i zawsze jest pod reka.
witek88 - Wto 11 Lis, 2014

Wstyd się przyznać...a ja nigdy nie wiedziałem do czego służy dk-5... No tak, całe życie się człowiek uczy...