forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka czy bezlusterkowiec do 2000 zł? (głównie film)

Xoni - Nie 09 Lis, 2014
Temat postu: Lustrzanka czy bezlusterkowiec do 2000 zł? (głównie film)
Ciepło witam użytkowników tego forum, otóż stoję przed naprawdę ciężkim wyborem: lustrzanka czy bezlusterkowiec...

Otóż aparatu chcę używać w głównej mierze w filmowaniu ale też do zdjęć (rodzinne, zdjęcia z imprez, spotów). Mam w sumie dwa główne typy:
- Canon 600D + kit 18-55 (~1800 zł)
- Panasonic G6 + kit 14-42 (~2000 zł)

Za Canonem przemawia:
- ładniejsze zdjęcie (mniejsze szumy przy wyższym iso)
- tańsza alternatywa jeżeli chodzi o jasne szkło do 500 zł (portretówka 50 f1.8)
- większa matryca
- ładniejszy obrazek przy gorszych obiektywach (plastyka obrazu itp. już przy kicie)

Za Panasem przemawia:
- brak przegrzewania się aparatu
- nowszy
- dotykowy ekran
- funkcje do filmowania (np. focus peaking)
- 50 fps w 1080p

Co wy byście wybrali?

A i jeszcze coś jeżeli wybrałbym:
Panasa to obiektyw który bym później kupił to Canon FD 50 f1.8 z adapterem (ok. 300-400 zł) a potem Panasonic 20 f1.7 (1500 zł)

Jeżeli Canon to po 2-3 miesiącach bym kupił Canon 50 f1.8 (ok. 300-400 zł) i dalej się nie zagłębiałem.

WojciechW - Nie 09 Lis, 2014

Podejrzewam, że przy tanim adapterze nie będziesz miał możliwości ustawiania przesłony na 50/1.8.

Ja kupiłem sobie adapter Pentax K m4/3 do Olka i szczęśliwie mam dwa obiektywy, na których przesłonę mogę sobie ustawiać, a na kilku innych to nie.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

Xoni - Nie 09 Lis, 2014

Na adapter wydam ok. ~100 zł więc to chyba już będzie trochę z wyższej półki :)
WojciechW - Nie 09 Lis, 2014

Za 100 zł na pewno nie będzie istotnie wyższa półka i na pewno nie będzie przenosić żadnych funkcji do obiektywu Canona.

Z adapterem przesłonę będziesz mógł ustawiać raczej tylko na obiektywach mających pierścień ręcznego ustawiania przesłony.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

Xoni - Nie 09 Lis, 2014

Ale to w sumie mi nie przeszkadza, takie ustawienie przysłony według mnie może dużo nauczyć :)

Pzdr

zbig75 - Nie 09 Lis, 2014

WojciechW napisał/a:
Z adapterem przesłonę będziesz mógł ustawiać raczej tylko na obiektywach mających pierścień ręcznego ustawiania przesłony.

ale:
Xoni napisał/a:
Panasa to obiektyw który bym później kupił to Canon FD 50 f1.8 z adapterem

Canon(y) FD są właśnie z pierścieniem ręcznego ustawiania przesłony , tak więc nie będzie z tym problemu .
Xoni napisał/a:
Otóż aparatu chcę używać w głównej mierze w filmowaniu

Do filmowania , to raczej Panas . Canon , to raczej z obiektywem STM , a te są w zestawie z młodszymi modelami (100D,700D)

muzyk - Nie 09 Lis, 2014

zbig75 napisał/a:
Canon , to raczej z obiektywem STM

Canon to raczej filmowanie manualne...

Xoni - Nie 09 Lis, 2014

I tak będę ustawiał i ostrzył ręcznie, mimo że jestem totalnym laikiem (będzie to pierwszy aparat w moim życiu) - w sklepie macałem tylko Nikona (5100d) i Canona (100D.
zbig75 - Nie 09 Lis, 2014

muzyk napisał/a:
Canon to raczej filmowanie manualne...

Można się pobawić ... :smile:

Xoni - Nie 09 Lis, 2014

Ogólnie też myślę nad Panasem ale chcę będę nagrywać filmy i robić zdjęcia w nocy (różne realacje ze spotów) więc jasne szkło będę tak czy siak kupić ale boję się o te ISO w tym Panasie bo już na 3200 mocno szumi, na 600D nie tak bardzo.
RB - Nie 09 Lis, 2014
Temat postu: Re: Lustrzanka czy bezlusterkowiec do 2000 zł? (głównie film
Xoni napisał/a:

Za Canonem przemawia:

Jest całkiem prawdopodobne, że akurat w tej materii róznica między tymi korpusami w oczy się Ci rzucać nie będzie.

Xoni napisał/a:

- ładniejszy obrazek przy gorszych obiektywach (plastyka obrazu itp. już przy kicie)

Hmmm... abstrahując od tego czymże to owa tajemna plastyka jest, to ktoś Ci nieco zbyt namiętnie to chyba przedstawiał...
Aczkolwiek... może po prostu nastąpiło niejakie przekłamanie na zasadzie głuchego telefonu - wszak 18-55 Canona jest bardzo plastikowym obiektywem.

Xoni napisał/a:
Co wy byście wybrali?

A i jeszcze coś jeżeli wybrałbym:
Panasa to obiektyw który bym później kupił to Canon FD 50 f1.8 z adapterem (ok. 300-400 zł) a potem Panasonic 20 f1.7 (1500 zł)

Moje prywatn zdanie: G6 do tego na razie - rozumiem, że brak funduszy - za ca. 6 stówek (od czasu do czasu daje się trafić nówkę nawet i stówę taniej) Sigma 19 lub 30 lub 60/2.8 (wg. preferencji) potem wg. potrzeb i preferencji P 20/1.7 ew. O 25/1.8 ew. O 45/1.8. Pomysł kupowania tego C 50/1.8 z przejściówką i mocno ograniczoną funkcjonalnością bo to najtańsza "jaka taka" stałka f1.8 wydaje mi się być mimo wszystko dość kuriozalnym. Oczywiście wszystko można, ale absolutnie to nie jest obiektyw dla którego cudowności warto chcieć móc...

Xoni - Pon 10 Lis, 2014

A co myślisz o stałe jaką jest Helios 44-4 (chyba tak się nazywa), bardzo tanio chodzi, a zawsze dodatkowe szkło :) (a podobno dobre jest)

Dzięki za odpowiedź, pewnie wybiorę Panasa bo w tym systemie chciałbym zostać (przesiadka w przyszłości na GH4?)

Słyszałem, że większa matryca jest lepsza od mniejszej, to prawda?

muzyk - Pon 10 Lis, 2014

Xoni napisał/a:
Helios 44-

Za 50 zł kupiłem kiedyś - akurat bardzo ostry egzemplarz.

Czy zdajesz sobie jednak sprawę z ograniczeń jakie płyną z użytkowania aparatu z obiektywem manualnym?

Cytat:

Źle słyszałeś.

Wszystko zależy od kasy - na obiektywy - jakości matrycy i świadomości głębi ostrości i związanych z tym zalet i ... wad.

zbig75 - Pon 10 Lis, 2014

Xoni napisał/a:
A co myślisz o stałe jaką jest Helios 44-4

Mam dokładnie tą samą wersję (44M - 4) , nie zachwyca ...
"oszczędzę" Ci szukania , weź SMC Takumar 50mm f1,4 - ostatnią wersję z 8listkową przysłoną .

Xoni - Pon 10 Lis, 2014

"Czy zdajesz sobie jednak sprawę z ograniczeń jakie płyną z użytkowania aparatu z obiektywem manualnym?"

Tego trochę nie rozumiem, zawsze myślałem, że lepiej chyba wszystko ustawiać manualnie (przysłonę, ostrość), czy tak nie jest?

@zbig75
Dzięki za propozycję, spojrzę na te szkło.

muzyk - Pon 10 Lis, 2014

Cytat:
Tego trochę nie rozumiem, zawsze myślałem, że lepiej chyba wszystko ustawiać manualnie (przysłonę, ostrość), czy tak nie jest?

Tak tak...
ale chodzi o potwierdzenie ostrości.
Jeśli padnie na Canona, aby mieć potwierdzenie ustawienia ostrości, musisz użyć adapter z dandelionem - chipem, który powoduje "pip" gdy zostanie ręcznie ustawiona ostrość.
Zdajesz sobie sprawę z tego, co to znaczy ręcznie ustawić ostrość?

Jeśli masz szkło z AF, to spoko, a jeśli tylko manualne... to owszem, może być fajna zabawa, jednakże miej świadomość, że to łatwe nie jest.

P.S. Manualnie - czyli w programie M, przysłonę i czas - ręcznie, ale ostrość robi wciśnięcie do połowy spustu migawki.

dcs - Pon 10 Lis, 2014

Xoni napisał/a:
Za Canonem przemawia:
boję się o te ISO w tym Panasie bo już na 3200 mocno szumi, na 600D nie tak bardzo.

RB napisał/a:
Jest całkiem prawdopodobne, że akurat w tej materii róznica między tymi korpusami w oczy się Ci rzucać nie będzie.

Xoni - Pon 10 Lis, 2014

muzyk napisał/a:

Tak tak...
ale chodzi o potwierdzenie ostrości.
Jeśli padnie na Canona, aby mieć potwierdzenie ustawienia ostrości, musisz użyć adapter z dandelionem - chipem, który powoduje "pip" gdy zostanie ręcznie ustawiona ostrość.
Zdajesz sobie sprawę z tego, co to znaczy ręcznie ustawić ostrość?

Jeśli masz szkło z AF, to spoko, a jeśli tylko manualne... to owszem, może być fajna zabawa, jednakże miej świadomość, że to łatwe nie jest.

P.S. Manualnie - czyli w programie M, przysłonę i czas - ręcznie, ale ostrość robi wciśnięcie do połowy spustu migawki.

Dlatego chcę nauczyć się ustawiać ostrość itd. :)

@up
Dlatego trochę boję się tego Pansa, ale jednak ma wiele udogodnień typu dotykowy ekran, 50fps w 1080p podczas nagrywania, szeroka gamma obiektywów które chyba są tańsze od Canonów :)

muzyk - Pon 10 Lis, 2014

Xoni.

Panas i lustrzanka to trochę inne podejście do tego samego: fotografowania.

Nie chcę tu się popisywać, bo są rzesze różnych użytkowników, którzy zęby zjedli w tremacie lustro/bezlustro, niemniej... doświadczenia z

APSc, m4/3, FF
pozwalają mi na stwierdzenie, że jak dla mnie, to FF, jest kwintesencją (jeśli brak kasy na średni format)

jeśli zaś, FF za drogo, a potrzeba niezłej jakości...
Panasonic G5 czy Gx1 w fotografowaniu da radę, ale z dobrymi szkłami, typu Panasonic 20 1.7, Olympus 45 1.8
ale jeśli uparcie manualne szkła adaptowane na cyfrowy aparat, to znalazłoby się kilka ciekawych, w tym Helios, tylko, że ten, musi być tym szczęśliwie wyszukanym, ostrym egzemplarzem.
Jeśli nie, to może jego protoplasta - Carl Zeiss Biotar 58 f2?
Mam - polecam.

Do filmowania zaś, jeśli cierpliwości sporo, manualne szkła będą akuratne - w tym nowe Samyangi do filmowania. Tyle, że kosztują więcej, niż niejedne dobre manualne stare szkło np. m42.

Do filmowania to może używany GH2 poleciłbym. Do tego jakieś manualne stare szkła.
Pamiętaj też, że mniejsza matryca od pełnej klatki wymusza niejako przeliczenie pewnych proporcji, czyli... kąt widzenia szkła np. 50 mm FF będzie inny na APSc (np. Canon 600D) i m4/3 (np. Panasonic g5).

RB - Pon 10 Lis, 2014

Xoni napisał/a:

Dlatego trochę boję się tego Pansa

Gdybyś chciał do zdjęć w nocy zamiast tej g6 siakiegoś Nikona czy Pentaxa to bym jeszcze rozumiał...
Ale g6 i ten Canon... Bierzesz ładujesz sobie (za free) DxO Optics Pro 8, przepuszcasz przez to fotki... i w zasadzie będziesz się musiał mocno przyglądać aby róznice w szumie na wyjściu zobaczyć.

Xoni napisał/a:
szeroka gamma obiektywów które chyba są tańsze od Canonów :)

Oj... chyba nie :-(

Xoni - Pon 10 Lis, 2014

Właśnie później chciałbym kupić 20 1.7 :)

Kurde jeszcze raz przemyślę zakup lustrzanki i to poważnie :/

dcs - Pon 10 Lis, 2014

muzyk napisał/a:
Do filmowania to może używany GH2 poleciłbym.

http://www.eoshd.com/2013...-the-gh2-redux/ -wiele odniesień do GH2

http://www.eoshd.com/comm...gh2-video-test/

https://www.google.pl/sea...h2+video+review

Xoni - Pon 10 Lis, 2014

Czytajac w internecie dowiedziałem się, że G6 daję trochę lepszy obrazek od GH2.

Jeszcze raz pomyśle o Canon 600D, a jakie obiektywy byście do niego polecili?

Wiem, że lustrzanki się przegrzewają ale czy może aparat się uszkodzić?

dcs - Pon 10 Lis, 2014

http://www.cameralabs.com...c_Lumix_DMC_G6/
Xoni - Pon 10 Lis, 2014

Widziałem te testy, G6 nie wypada aż tak tragicznie w zdjęciach jak na optyczne.pl nie wiem czemu.

Mam ogromny mętlik w głowie z powodu tych dwóch aparatów...

muzyk - Pon 10 Lis, 2014

Xoni napisał/a:
a jakie obiektywy byście do niego polecili?

Inaczej.

Najpierw odpowiedz sobie na pytanie:
lustrzanka czy bezlustro z manualnymi (tutaj nawet pokrywka szklana od weku się nada, choć niekoniecznie da radę, a zatem jakiekolwiek dobre szkło manualne tak)

lustrzanka czy bezlustro ale jednak ze szkłem z AF - wówczas:

na m4/3 cokolwiek się nada, ale zwłaszcza szkła (raczej ciemne) wspomagające AF podczas filmowania,
na APSc Canona - ciemne (f3.5-5.6 - to są ciemne szkła - jeśli wiesz o czym piszę) szkła z STM, np. 18-55, 18-135 czy 10 coś tam (to najnowsze szerokokątne).
Przy czym, żeby STM esteemował... musi być i szkło i puszka wspierająca STM, np. 700D/750D czy 70D.

Jeśli jednak, zależy Ci na budżetowym filmowaniu, to zastanowiłbym się na używką GH2 (w tym hack firmware...) i czymkolwiek: manualnym bądź z AF - albo bezpośrednio, albo przez adapter.

Jeśli myślisz o kreatywnym filmowaniu, to obok szkieł manualnych nie powinieneś przejść obojętnie. Do tego statyw, albo szplajs pozwalający na tego typu filmowanie.
Zobacz na enyoyyourcamera co tam na takie dictum mają.

Xoni napisał/a:
Mam ogromny mętlik w głowie z powodu tych dwóch aparatów...

Ustal, co lepiej:
apsc, czy m4/3.
Wówczas będzie łatwiej.

Podpowiem.

Jeślibym sie nastawiał na filmowanie, to najtaniej raczej GH2 używka.
Przykład.

P.S. Jeśli i foto i film, to co najmniej Canon 5dII i ewentualnie magic lantern.

Xoni - Pon 10 Lis, 2014

700D wykracza trochę ponad mój budżet, G6 jest prawie idealny ale te szumy na zdjęciach bardzo mnie zniechęcają. 600D boję się, że będzie się przegrzewał (tak samo 700D).

Raczej będę robić wszystko manualnie (AF czasem może nie trafić w to co ja chcę no i chcę mieć pełną kontrolę przy ostrzeniu). Raczej będę inwestować w jasne szkła aby osiągnąć małą głębie ostrości.

W grę wchodzą tylko nówki.

Naturalnie aparatu chcę używać tez do zdjęć ale myślę, że rzadziej.

@edit
Do połowy grudnia mam czas na zastanowienie się, ale to będzie bardzo trudny wybór.

dcs - Pon 10 Lis, 2014

muzyk, w czym jest gorszy G6 od GH2(z 2010 roku)?

[ Dodano: Pon 10 Lis, 2014 02:24 ]
http://www.youtube.com/re...=g6+vs+gh2+hack

komor - Pon 10 Lis, 2014

muzyk napisał/a:
doświadczenia z APSc, m4/3, FF pozwalają mi na stwierdzenie, że jak dla mnie, to FF, jest kwintesencją (jeśli brak kasy na średni format)

A dopiero co napisałeś, że nieważny jest rozmiar matrycy. :)

muzyk napisał/a:
Cytat:

Źle słyszałeś. Wszystko zależy od kasy - na obiektywy - jakości matrycy i świadomości głębi ostrości i związanych z tym zalet i ... wad.

muzyk - Pon 10 Lis, 2014

Cytat:
A dopiero co napisałeś, że nieważny jest rozmiar matrycy

O FF napisałem "jak dla mnie".

W drugim zdaniu zaś - nie stwierdzam, że FF jest najlepsze...
tylko, że "wszystko zależy od"...

Xoni - Pon 10 Lis, 2014

Poważnie zastanowię się jeszcze na Canonem 600D i może jak budżet pozwoli nad 700D (może na święta promocję będą ;p). Bo za Panasem przemawia to, że mogę nagrywać po 2 godziny non-stop (chciałbym robić speed drawing na YouTube oraz kursy z rysowania).

Muszę zobaczyć który system będzie mnie kosztować, bo za Canonem przemawia ta mniejsza ilość szumów + do tego jasny obiektyw i mogę robić piękne zdjęcia na nocnych spotach i imprezach :)

Zobaczę jakie obiektywy bym kupował będąc w jakimś systemie. Zobaczę też czy na jakie body bym mógł kiedyś sobie pozwolić jeżeli bym został w jakimś systemie i bym mógł na tym zarabiać (jak Canon to pewnie już 5dm2/5dm3, jak Panas to jakieś GH4 może GH5 jak wyjdzie)

komor - Pon 10 Lis, 2014

Xoni napisał/a:
Bo za Panasem przemawia to, że mogę nagrywać po 2 godziny non-stop

A co z ograniczeniem do 30 minut nakładanym z przyczyn celnych?

Xoni - Pon 10 Lis, 2014

komor napisał/a:
Xoni napisał/a:
Bo za Panasem przemawia to, że mogę nagrywać po 2 godziny non-stop

A co z ograniczeniem do 30 minut nakładanym z przyczyn celnych?

Podobno można tam ustawić, że po nagraniu 30 minutach od razu rozpoczyna kolejne nagranie. W Canonie 600D z ML też tak można zrobić chyba ale przegrzewanie boli i przez to lustrzanka może paść.

muzyk - Pon 10 Lis, 2014

Hmm, do długich filmów to raczej camcorder, a lustrzanka, czy aparat z funkcją filmowania, to raczej do filmów "wieloscenowych".
Xoni - Pon 10 Lis, 2014

Ale potrzebuję też aparatu do zdjęć, bo na razie zdjęcia np. na aukcje robię telefonem które nie zaskakują jakością.

Oczywiście będę zmieniać sceny itd. by nie było za nudno (w "szybkim rysowaniu").

W sumie coraz bardziej myślę o Canon 700D oraz Panasonicu G6, muszę tylko te szkiełka popatrzeć na które bym musiał pozbierać jeżeli został bym w którymś systemie :)

RB - Pon 10 Lis, 2014

Xoni napisał/a:

Muszę zobaczyć który system będzie mnie kosztować, bo za Canonem przemawia ta mniejsza ilość szumów

Dobra, weź popatrz, poczytaj:

http://www.dxomark.com/Ab...Use-Case-Scores
(coby wiedzieć mniej więcej o czym mowa w linku poniżej)
http://www.dxomark.com/Ca...D___875_870_813

oraz zdjęcia tutaj:
http://www.dpreview.com/r...0d-rebel-t5i/26
(do porównania weź Panasonika G3 lub Gx1, mają prawie taką samą matrycę jak g6...)

Po co Ci oglądać nieruszane niczym Rawy na optycznych?

Xoni - Pon 10 Lis, 2014

I to mnie trochę dziwi, że na zagranicznych stronach G6 wypada ok ze zdjęciami w porównaniu z np. 700D, a na optycznych jest słabo.

Teraz patrzę sobie te szkiełka to sobie rozplanowałem tak:

Canon:
1. Kitowy obiektyw
2. Canon 50mm F/1.8 (350 zł)
3. Tamron SP AF 17-50mm F/2.8 (1500 zł)
4. Czas pokaże

Panasonic:
1. Kitowy obiektyw
2. Sigma 19 lub 30 F/2.8 (500-600 zł)
3. Panasonic 20mm F/1.7 (1500 zł)
4. Voigtlander Nokton 25mm f/0.95 (3000 zł)
5. Czas pokaże

Raczej znów jestem nastawiony na G6 jak poczytałem o nim na zagranicznych forach i stronach.

komor - Pon 10 Lis, 2014

Xoni, Optyczni testują matrycę przy pomocy oprogramowania niezależnego, niemodyfikującego* danych z matrycy. To daje pojęcie o fizycznych cechach matrycy. W praktyce fotograficznej używa się programów typu Photoshop czy Lightroom lub podobnych, które w większym lub mniejszym stopniu niwelują pewne typowe problemy.
Już nie wspomnę o portalach, które testują JPG-i generowane przez aparaty.

* - no, w najmniejszym możliwym stopniu.

RB - Pon 10 Lis, 2014

komor napisał/a:

Już nie wspomnę o portalach, które testują JPG-i generowane przez aparaty.

Jeśli ktoś ma zamiar robić jpg to akurat te są całkiem sensowne...

Xoni - Pon 10 Lis, 2014

Zamierzam robić zdjęcia raczej w JPG, bo RAW trzeba obrabiać i wgl. ale po zrobieniu np. 300 zdjęć ze spotu nie bd. mi się po prostu chciało.
RB - Pon 10 Lis, 2014

Xoni napisał/a:
Zamierzam robić zdjęcia raczej w JPG, bo RAW trzeba obrabiać i wgl. ale po zrobieniu np. 300 zdjęć ze spotu nie bd. mi się po prostu chciało.

To zapomnij o tym co pisałem o zdjęciach, nie patrz w ogóle na to co podesłałem i pooglądaj se jotpegi na dpreview. BTW - o gadkach o szumach też zapomnij, jotpegi z puszki je ukryją. Co zrobią jeszcze... to inna sprawa.

muzyk - Pon 10 Lis, 2014

Xoni napisał/a:
Zamierzam robić zdjęcia raczej w JPG

Jeśli cały czas tylko jpg.
to
RB napisał/a:
To zapomnij o tym co pisałem o zdjęciach, nie patrz w ogóle na to co podesłałem i pooglądaj se jotpegi na dpreview. BTW - o gadkach o szumach też zapomnij, jotpegi z puszki je ukryją. Co zrobią jeszcze... to inna sprawa.

a jeśli okazyjnie RAW, albo dla "szczególnych" zdjęć RAW, to inwestycja w LR byłaby wskazana.

Xoni - Pon 10 Lis, 2014

Czyli wybierając G6 nie będę zawiedziony, tak? Jeżeli tak to temat można zamknąć.

Wziąłem sobie ten temat ze zdjęciami od złej strony, bo nawet tutaj - http://www.optyczne.pl/22...brazu_JPEG.html moim zdaniem G6 na JPG-ach lepiej radzi od 600D i jest robi ostrzejsze zdjęcia od tych dwóch aparatów.

Więc postanowione, biorę G6 ;)

Dzięki za pomoc ludziska, rozjaśniliście mi temat odnośnie aparatów.

@edit
A mam jedno pytanie, bo na vimeo znalazłem ten film:
http://vimeo.com/67939595

Jak on uzyskał takie ISO jak 1250? Chyba tak się nie da?

RB - Wto 11 Lis, 2014

Xoni napisał/a:
Czyli wybierając G6 nie będę zawiedziony, tak?

Tego nie napisałem. I nie chciałem napisać. Pooglądaj, oceń sam, wybierz. Wszystko zależy od tego jak wg Ciebie ma efekt zdjęciowy wyglądać.

I weź nie oglądaj tylko na optycznych (bo oglądanie na jakiś wyimaginowanych zerowych ustawieniach wyostrzania to ma dla użytkownika finalnego IMO sens dość dyskusyjny). Pooglądaj porównanie jpg na dpreview choćby. Tam po prostu masz wiele różnorodnych kawałów na zdjęciu na których bardzo różne efekty widać. Ty widzisz, bo możesz każdy kawałek dokładnie obejrzeć.

[ Dodano: Wto 11 Lis, 2014 00:03 ]
Xoni napisał/a:

Jak on uzyskał takie ISO jak 1250? Chyba tak się nie da?

Ustawiasz autoISO ze skokiem chyba 1/3 EV i jak korpus będzie miał potrzebę ustawienia 1250 to 1250 ustawi.

[ Dodano: Wto 11 Lis, 2014 00:07 ]
muzyk napisał/a:

a jeśli okazyjnie RAW, albo dla "szczególnych" zdjęć RAW, to inwestycja w LR byłaby wskazana.

A choćby pobranie tego DxO ósemki za friko. Inwestycja niewielka, efekty duże.

muzyk - Wto 11 Lis, 2014

RB napisał/a:
A choćby pobranie tego DxO ósemki za friko. Inwestycja niewielka, efekty duże.

Racja.

Xoni - Wto 11 Lis, 2014

Ok, zakup G6 uważam już za zamknięty, jeżeli będę miał kita to bawić się w pół-środki i kupić np. Canona FD f1.8 czy od razu zbierać np. na Panasa 20 f1.7?

[ Dodano: Czw 13 Lis, 2014 22:34 ]
Przepraszam, że tak zawracam wam głowę ale wyczytałem, że na m4/3 głębia ostrości jest o WIELE większa niż na APS-C - czy to jest ogromna różnica? Bo tak czytałem na canonowskich forach ;/ Zależy mi na fajnej i dość małej głębi ostrości, bo też będę czasem robił portrety + w nagrywaniu filmów małe GO się przyda.

Pozdrawiam.