|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - 350d na co zmienić?
as... - Pon 10 Lis, 2014 Temat postu: 350d na co zmienić? Bije się w piersi!
szklarnia jaką mam i używam z c350d. (x2)
16-35L I, 70/200L 2.8 I, 85L II 24L II 50L 1.2 (mam jeszcze parę syfiaży typu t17-50 ale tylko czasami)
W co byście poszli?
Przerażają mnie przebiegi 5d II,
6d to ?!
czy to będzie mój 350d?
Filmów nie będę kręcił, lubię wysokie iso i prawie nigdy nie używam lampy.
(mam ich kilka i nigdy nie używam w sumie to mam jedną 4x i dwie 580 nawet nie pamiętam)
Jak jest ciemno iso1600 + 24L/50L dają radę, 85L II jest zbyt wolny jak jest ciemno.
1d jest wielkie i ciężkie (często to targam po świecie nie mogę przekroczyć 5-8kg bagażu podręcznego). Same szkła więcej ważą.
Jestem totalnym amatorem próbowałem 1ds mark III oraz 5d II
Muszę się ich uczyć, a tego nie chcę.
Moim ulubionym szkłem jest 70-200L 2,8
Nie chcę się uczyć na nowo aparatu.
Mam dwa 350d.
Jeden padł, sądzę że 2gi też to zrobi za chwilę.
Robię zdjęcia głównie w środku (pomieszczeniu)przy świetle zastanym.
I nie lubię zmieniać szkieł..
Oraz nie chcę bawić się kalibrowanie szkieł teraz wszystkie działają z 350d tylko bawiłem się z tamronami (bo trzeba było wybierać), ale i tak ich nie używam.
komor - Pon 10 Lis, 2014
as..., lepiej późno niż wcale. Skoro tyle lat męczyłeś się z małym 350D, to wydaje się, że 6D to będzie dla ciebie najlepsza opcja. Tylko zmienią Ci się kąty widzenia.
Sunders - Pon 10 Lis, 2014
komor napisał/a: | zmienią Ci się kąty widzenia |
Poszerzą się horyzonty
nienietaktak - Pon 10 Lis, 2014
Sunders napisał/a: | Poszerzą się horyzonty |
Zobacz jeszcze więcej w 6D
kozidron - Pon 10 Lis, 2014
dlaczego zmieniać tradycję, ja bym kupił kolejne 2 sztuki 350D, przy 6d będzie trzeba kilka rzeczy przyswoić
muzyk - Pon 10 Lis, 2014
6D - nowy. as... napisał/a: | Nie chcę się uczyć na nowo aparatu. |
Zorientujesz się w try miga co i jak.
kozidron napisał/a: | ja bym kupił kolejne 2 sztuki 350D |
wybierane z kontenera jak heliosy z wiadra?
kozidron - Pon 10 Lis, 2014
nienietaktak napisał/a: | wybierane z kontenera jak heliosy z wiadra? |
każda sztuka 350D jest genialna, nie trzeba jej wybierać z wiadra
kozidron napisał/a: | każda sztuka 350D jest genialna, nie trzeba jej wybierać z wiadra |
bo te w wiadrze są już po selekcji. zajrzyj do kontenera
muzyk - Wto 11 Lis, 2014
nienietaktak napisał/a: | bo te w wiadrze są już po selekcji. zajrzyj do kontenera |
Nieprawda. Te z kontenera czekają na wiadro.
as... - Wto 11 Lis, 2014
Temat to zamknięcia
6d zawitało.
Co prawda nie obejdzie się bez wizyty na żytniej, bo bf/ff w topowych szkłach występuje z fabrycznie nowym body (?!)
Szkła nigdy nie regulowane pod 350d (2szt) i bądź tu panie mądry.
(24L i 85L mają problem reszta działa pięknie).
komor - Wto 11 Lis, 2014
A w 6D nie ma mikroregulacji?
kozidron - Wto 11 Lis, 2014
komor napisał/a: | A w 6D nie ma mikroregulacji? |
jest, tyle że w 350D nie było. Mi regulacja z poziomu body na 85tke nie pomogła(tak Komor piszę to na podstawie własnych subiektywnych doznań z tak zwanej "natury" nie z internetu oraz nie z przekazów ustnych od innych).
Możliwe że wada była wcześniej, tylko ze wzgledu na wielkość matrycy nie rzucała się tak w oczy.
Jasper - Wto 11 Lis, 2014
as... napisał/a: | Nie chcę się uczyć na nowo aparatu. |
No to stwierdzenie jest bardzo ciekawe.... To mniej więcej tak, jakbyś posiadał malucha ( chociaż z niezłym silnikiem - myślę o szklarni) i nie chciał przesiadać się na Lexusa - bo trzeba się czegoś nowego nauczyć. Rozbrajające....
as... - Wto 11 Lis, 2014
To lenistwo nic więcej.
Jasper - Wto 11 Lis, 2014
as... napisał/a: | To lenistwo nic więcej. |
Szczere... To po co w ogóle chcesz wymieniać body... Kup kompakta , ustaw na zielone czy jak tam jest i na lenistwo wystarczy
Sunders - Wto 11 Lis, 2014
Jasper napisał/a: | po co w ogóle chcesz wymieniać body... Kup kompakta , ustaw na zielone |
Jasper, a do czego by wtedy te eLżbiety regulował
nienietaktak - Wto 11 Lis, 2014
as... napisał/a: | To lenistwo nic więcej. |
Jak udało Ci się odpalić komputer i napisać post?
as... - Pią 14 Lis, 2014
Posty zawsze piszę z komórki leżąc w wannie.
A tak poważnie, dwóch 6d nie udało się skalibrować na żytniej do 24L i 85L.
Stwierdzili że to normalne na przysłonach 1.2 i 1.4 z 6d... bo jest tam słaby af i nowe canony są coraz bardziej cytuję "słabe jakościowo i mają coraz większy rozrzut jakościowy" oraz takich obiektów z nimi prawie nikt nie używa...
Poradzili abym używał 24L i 85L II na przysłonach 1.8/2.0 bo tam już af trafia.
A o stwierdzili jak tam takie szkła to bym kupił sobie 5d mark III bądź 1d i głowy im nie zawracał.
Oddałem 6d.
Pożyczyłem od kolegi starego 5d I który przecież af ma jeszcze gorszy i tam wszystko jest ok.
Pięknie trafia af na 1.2 i 1.4 (piszę tylko o centralnym punkcie)
Sunders - Pią 14 Lis, 2014
as..., to ciekawe co piszesz, bo użytkownicy którzy przeszli z 5D2 na 6D z reguły twierdzą coś wręcz przeciwnego - że AF 6D jest zdecydowanie lepszy od AF-a 5D2
kozidron - Pią 14 Lis, 2014
as... napisał/a: | Stwierdzili że to normalne na przysłonach 1.2 i 1.4 z 6d... bo jest tam słaby af i nowe canony są coraz bardziej cytuję "słabe jakościowo i mają coraz większy rozrzut jakościowy" oraz takich obiektów z nimi prawie nikt nie używa... |
brzmi to jak historia wyssana z palca. No i albo wzieli cię za nobka (bez urazy, bo serwisy potrafia być bezczelne) albo najzwyczajniej operator który był autorem tego zdania był niezwykle niekompetentny.
as... napisał/a: | Poradzili abym używał 24L i 85L II na przysłonach 1.8/2.0 bo tam już af trafia.
|
mozna sporo gdybać, ale to brzmi jakby to nie był problem af-u.
as... napisał/a: | Oddałem 6d. |
a masz jeszcze te zdjęcia, mozna je ocenić, bo mój 6d nie ma żadnych problemów z 2 egzemplarzami 24L. Tylko trzeba powiedzieć to uczciwie, że 24L i 85L to bardzo dobre obiektywy ale na pełnej dziurze nie grzeszą ostrością. Można opowiadać wiele mitów o magii i plastyce tych szkieł ale może skoro miałes do czynienia z taką opinią serwisu, to całkiem mozliwe ze serwisant nie był w stanie kompetentnie ocenić z czego wynikała ta nieostrość.
as... napisał/a: | Pożyczyłem od kolegi starego 5d I który przecież af ma jeszcze gorszy i tam wszystko jest ok.
Pięknie trafia af na 1.2 i 1.4 (piszę tylko o centralnym punkcie) |
mozna zobaczyć przykład?
Wojmistrz - Pią 14 Lis, 2014
as... napisał/a: | A tak poważnie, dwóch 6d nie udało się skalibrować na żytniej do 24L i 85L. | Od kogo masz te informacje? Ktos to moze potwierdzic?
komor - Pią 14 Lis, 2014
Wojmistrz napisał/a: | Od kogo masz te informacje? |
No chyba od siebie, tzn. oddał do kalibracji i mu nie skalibrowali.
kozidron napisał/a: | Tylko trzeba powiedzieć to uczciwie, że 24L i 85L to bardzo dobre obiektywy ale na pełnej dziurze nie grzeszą ostrością. |
350D ma pixel-pitch 6.41 µm. 6D ma 6.5 µm. Czyli w zasadzie można bezpośrednio porównać sobie cropy 1:1 z obydwu matryc, żeby ocenić AF. Oczywiście na RAW-ach, bo wyostrzanie JPG-ów może się różnić.
as... - Pią 14 Lis, 2014
Wrzucę wieczorem rawy takie nie ruszone z 350d i 6d zdjęcia robionew tych samych warunkach.
Normalnie komedia jak u Barei.
5d mk1 ostrzy ślicznie z tymi szkłami, mam jeszcze pożyczone 5d mk2 (siedzi w bagażniku) i wieczorem też sprawdzę jak ten działa. I jeśli 5d mk2 będzie też dobrze działał to nie walczę i kupię 5d mk2.
Czy to możliwe że trafiłem na fabrycznie nowe 2szt 6d które miały rozrzut jakościowy?!? Bądź coś nie tak z Af. ??? Wątpię..?
Najdziwniejsze że 6d działa bardzo dobrze z 16-35L 70-200L 2.8 oraz 50L który przecież też ma f1.2 i działa bardzo dobrze na f1.2 a ponoć to najsłabsza L-ka a przestaje działać poprawnie na 24L i 85L .. na ich pełnych otworach.
Sunders napisał/a: | as..., to ciekawe co piszesz, bo użytkownicy którzy przeszli z 5D2 na 6D z reguły twierdzą coś wręcz przeciwnego - że AF 6D jest zdecydowanie lepszy od AF-a 5D2 |
-ale to stwierdził serwisant z serwisu Canon-a nie ja, powiedział że takich szkieł nie powinno się używać z takim słabym body jakim jest 6d tylko z 5d III bądź 1dmarkami (nawet nie podjąłem rozmowy bo 350d to już całkiem śmieć musi być dla serwisu)...
kozidron - Pią 14 Lis, 2014
komor napisał/a: | 350D ma pixel-pitch 6.41 µm. 6D ma 6.5 µm. Czyli w zasadzie można bezpośrednio porównać sobie cropy 1:1 z obydwu matryc, żeby ocenić AF. |
a ile będzie wynosiła całkowita GO dla aps-c canona i dla FF na f1.4 i jakie może wysnuć wnioski na tej podstawie przy różnych kątach widzenia ktoś niedoświadczony?
edit.
as... napisał/a: | Czy to możliwe że trafiłem na fabrycznie nowe 2szt 6d które miały rozrzut jakościowy?!? Bądź coś nie tak z Af. ??? Wątpię..? |
wszystko jest możliwe, niestety.
as... napisał/a: | -ale to stwierdził serwisant z serwisu Canon-a nie ja, powiedział że takich szkieł nie powinno się używać z takim słabym body jakim jest 6d tylko z 5d III bądź 1dmarkami (nawet nie podjąłem rozmowy bo 350d to już całkiem śmieć musi być dla serwisu)... |
no to naopowiadał bzdur, te obiektywy powinny działac poprawnie z każdym body tego producenta a jeżeli tak nie jest kalibracja powinna to załatwić.
komor - Pią 14 Lis, 2014
kozidron napisał/a: | a ile będzie wynosiła całkowita GO dla aps-c canona i dla FF na f1.4 |
Przy analizie cropów nie ma to żadnego znaczenia. Chodzi mi o to, że przy tej samej gęstości pikseli można dość naocznie bez problemu ocenić, czy dana klatka rzeczywiście nie jest trafiona w punkt, czy jednak po prostu nam się wydaje, bo różnica w gęstości przeszkadza w ocenie. Robisz ten sam kadr przy pomocy 350D i 6D celując środkowym puntem, nie zmieniając pozycji aparatu (czyli nie kompensując innych kątów widzenia), a potem patrzysz na kawałek typu 400 czy 600 pikseli szerokości/wysokości, z samego środka kadru. Jak jeden jest mydlany, a drugi ostry, to znaczy że coś nie tak z AF. Dodatkowo można dla pewności z 6D zrobić coś na Live View, żeby uzyskać maksymalną ostrość ręcznie. To wykluczy jakieś inne problemy.
komor napisał/a: | Wojmistrz napisał/a: | Od kogo masz te informacje? |
No chyba od siebie, tzn. oddał do kalibracji i mu nie skalibrowali. | komor, to tylko słowo, a nie fakt, dlatego pytam, czy ktoś może to potwierdzić, np opinia serwisowa "nie da się skalibrować".
komor - Pią 14 Lis, 2014
Wojmistrz, no słowo, ale chyba nie ma powodu by nie wierzyć koledze, że tak mu serwis odpowiedział. A czy serwis oficjalnie na forum potwierdziłby taką diagnozę? Nie wiem. Nikt inny poza as...em i serwisem nic nam przecież nie potwierdzi, chyba że akurat stał obok w kolejce i usłyszał.
muzyk - Pią 14 Lis, 2014
as... napisał/a: | A tak poważnie, dwóch 6d nie udało się skalibrować na żytniej do 24L i 85L. |
Prababko z prawnuczką...
komor, po prostu nie mogę w to uwierzyć. Zrozumiał bym 1 sztukę 6D, która była by wadliwa... no chyba, że zwalone są obiektywy
komor - Sob 15 Lis, 2014
Wojmistrz, też możliwe, tylko nie musi to być wada, a niedopasowanie. Rożnie bywało – ten sam obiektyw na jednej puszce działa dobrze, na innej źle. A obydwie te puszki są ok, bo z wieloma innymi obiektywami nie mają kłopotów.
kozidron - Sob 15 Lis, 2014
komor napisał/a: | Wojmistrz, no słowo, ale chyba nie ma powodu by nie wierzyć koledze, że tak mu serwis odpowiedział. A czy serwis oficjalnie na forum potwierdziłby taką diagnozę? |
komor, nie w tym rzecz. Jezeli byś kupił jakieś urządzenie w sklepie i domagał się zwrotu pieniędzy na podstawie negatywnej opinii serwisu to powinieneś mieć ją "na papieże". Tym bardziej przy 2 body.
Zrobiłbym tak nawet jeżeli kupowałbym przez internet, przecież taka diagnostyka nie trwa dzień czy dwa i wydaje mi się że pewnie przekroczyła termin zwrotu do sklepu internetowego.
Ja chętnie poznam tą wybitna osobistość która wystawiła tą opisową ocenę z zakresu współpracy 6d z tymi szkłami. Zawsze jest lepiej unikać tej persony w realu
Cytat: | tylko nie musi to być wada, a niedopasowanie. Rożnie bywało – ten sam obiektyw na jednej puszce działa dobrze, na innej źle. A obydwie te puszki są ok, bo z wieloma innymi obiektywami nie mają kłopotów. |
i to też jest możliwe i każdy nawet byle jaki serwisant o tym wie, więc tym bardziej opinia serwisu to gruba niekompetencja.
komor napisał/a: | Przy analizie cropów nie ma to żadnego znaczenia. Chodzi mi o to, że przy tej samej gęstości pikseli można dość naocznie bez problemu ocenić, czy dana klatka rzeczywiście nie jest trafiona w punkt, czy jednak po prostu nam się wydaje, bo różnica w gęstości przeszkadza w ocenie. Robisz ten sam kadr przy pomocy 350D i 6D celując środkowym puntem, nie zmieniając pozycji aparatu (czyli nie kompensując innych kątów widzenia), a potem patrzysz na kawałek typu 400 czy 600 pikseli szerokości/wysokości, z samego środka kadru. Jak jeden jest mydlany, a drugi ostry, to znaczy że coś nie tak z AF. Dodatkowo można dla pewności z 6D zrobić coś na Live View, żeby uzyskać maksymalną ostrość ręcznie. To wykluczy jakieś inne problemy. |
ależ ty masz 100% rację, no może poza uwzględnieniem tego gdzie będzie celował i żeby nie robił tego w focus chart bo nie koniecznie może umieć zinterpretować wyniki.
komor, zadziwia mnie jak ty wierzysz w ludzi, bo ja przypuszczam, ze to szkła są skopane i zwykłe mydlenie na pełnej dziurze interpretowane jest jako wada af-u. Co więcej jak sam OP napisał na 1.8 jest już dobrze, że przypomnę:
as... napisał/a: | abym używał 24L i 85L II na przysłonach 1.8/2.0 bo tam już af trafia. |
tu jednak sporo wskazuje, że te obiektywy troszku się rozjechały z zębem czasu, ja domyślam się jak OP robił testy na innych body i jak oraz dlaczego nad interpretuje wyniki
Czasem ciężko przełknąć, że "z moją starą eLką" coś się dzieje a to jest normalne, wszystko ma prawo się rozkalibrować z biegiem czasu. Każde szkło w zależności od intensywności uzywania od czasu do czasu powinno być justowane i kalibrowane.
mozer - Sob 15 Lis, 2014
kozidron napisał/a: | powinieneś mieć ją "na papieże" |
Ja wiem, że Wielki Polak nadal gości w naszych sercach, ale bez przesady
Sunders - Sob 15 Lis, 2014
kozidron napisał/a: | "na papieże" |
kozi, jesteś zbyt papieski
mozer napisał/a: | Ja wiem, że Wielki Polak nadal gości w naszych sercach |
no weź daj spokój "Wielki" w jakich sercach może gościć głowa państwa popierającego pedofilię za swojej kadencji a za ortografa przepraszam, po dwakroć biednego Sundersa bo on wiecznie urażony każdą literówką, ortografem i źle postawionym przecinkiem. Szkoda, że więcej uwagi nie przykłada do przekazania swojej wiedzy fotograficznej.
mozer - Sob 15 Lis, 2014
kozidron, Wielki, a jednak pozostał człowiekiem, o!
nienietaktak - Sob 15 Lis, 2014
mozer napisał/a: | Wielki, a jednak pozostał człowiekiem, o! |
Właśnie. Mógł zamienić się w pierścień albo w papamobile gdyby tylko chciał
komor - Sob 15 Lis, 2014
kozidron napisał/a: | komor, zadziwia mnie jak ty wierzysz w ludzi, bo ja przypuszczam, ze to szkła są skopane i zwykłe mydlenie na pełnej dziurze interpretowane jest jako wada af-u. |
Kozi, ale delikwent ma dwie puszki 350D w ręku. Skoro zauważa różnicę w ostrości między nimi a świeżym nabytkiem 6D, to może jednak wie co mówi. Inna byłaby rozmowa, gdyby jakiś świeżak kupił 6D, 24L i oczekiwał żyletkowych obrazków na cropie 1:1, nie mając żadnego porównania i odniesienia, poza oglądaniem, bo ja wiem, na przykład Flickra, 960px.
Wojmistrz - Sob 15 Lis, 2014
komor, ale ja też nie potrafię uwierzyć w to, że dwie kolejne puszki 6D są zwalone i nie dało się skalibrować w nich obiektywów. Nie przeczę, że jest wszystko cacy, bo zdarzyć się może, ale jak już kozi wspomniał, widnieje tu jakaś nadinterpretacja. Ciekawe czy jak zadzwonię do serwisu w poniedziałek rano, to czy potwierdzą,"tak mieliśmy klienta, który przyszedł kolejno z dwoma 6D i nie dało się skalibrować dostarczonych dwóch obiektywów". Jeśli tak, to ok.
komor - Sob 15 Lis, 2014
Wojmistrz napisał/a: | komor, ale ja też nie potrafię uwierzyć w to, że dwie kolejne puszki 6D są zwalone i nie dało się skalibrować w nich obiektywów. |
Ja też w to nie wierzę, że nie dało się skalibrować, bo skoro ostrość na f/1.8 okazuje się „zadowalająca” to znaczy, że ewentualna korekta nie musiałaby być duża. as... nie napisał też chyba, czy próbował może użyć mikrokalibracji przed wizytą w serwisie.
Ale przyczyna może być inna – słaba powtarzalność/precyzja AF, czyli nie ma stałego FF lub BF, tylko raz trafia, raz BF, raz FF. I tego serwis mógł nie podjąć. A czy to wina puszek czy szkieł, to nie mam zielonego pojęcia. A może zbyt dużych oczekiwań? Ale wtedy chyba serwis napisałby, że AF „w granicach normy”.
Wojmistrz napisał/a: | Ciekawe czy jak zadzwonię do serwisu w poniedziałek rano, to czy potwierdzą |
Tak, na pewno skomentują rezultaty swojej pracy wobec osób trzecich. Szczególnie, jeśli nie wynikały one z oficjalnej polityki, tylko z łosiostwa serwisanta, jak sugeruje Kozi.
Wojmistrz napisał/a: | Ciekawe czy jak zadzwonię do serwisu w poniedziałek rano, to czy potwierdzą,"tak mieliśmy klienta, który przyszedł kolejno z dwoma 6D i nie dało się skalibrować dostarczonych dwóch obiektywów". |
oni tam jak zwykle nic nie będą wiedzieć Wojmistrz oni potrafią nie pamietać, że byłeś tam osobiście 3 dni wcześniej. Widać nie miałes jeszcze styczności z tym serwisem
komor napisał/a: | Szczególnie, jeśli nie wynikały one z oficjalnej polityki, tylko z łosiostwa serwisanta, jak sugeruje Kozi. |
ej, no weź ja nie tylko sugeruje łososiostwo serwisanta prędzej mówię o chamstwie. Zdarza się tak, że taki serwisant próbuje wyczuć klienta i jak wydaje mu się, że trafił na nooba to potrafi mu wcisnąć że białe jest czarne a czarne jest zielone.
Niestety jak się stanowczo nie zareaguje to w konsekwencji mamy taki wątek.
Co więcej widać, że serwisant był tak przekonujący iż nawet testy na 5d1 wyszły lepiej Moc sugestii serwisu i niedouczonych serwisantów jest duża i ciemna trzeba uważać by młodych adeptów jedi nie zwiodła na złą drogę
Wojmistrz - Sob 15 Lis, 2014
Na moje szczęście mieszkam w UK
|
|