forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Wybór zooma dla Sony alfa 330

Marsi - Pią 14 Lis, 2014
Temat postu: Wybór zooma dla Sony alfa 330
Witam wszystkich serdecznie.

Przymierzam się do zakupu używanego obiektywu typu zoom. Chciałabym zacząć fotografować przyrodę. Mój aparat to Sony Alfa 330

Niestety mój budżet jest marny 300zł. Znalazłam na alledrogo kilka obiektywów ale jeden przykuł moją uwagę szczególnie. Jest to stary obiektyw ale opinie ma dobre.

http://allegro.pl/minolta...4768346519.html

Oprócz tego są też Sigmy 70-300APO makro. Ten wyżej nie ma makro ale czy to jest mi aż tak potrzebne?

Może ktoś z Was jest mi w stanie podsunąć inną ciekawą aukcję?
Im więcej ich oglądam tym mniej wiem...

ghost - Sob 15 Lis, 2014

Nie bardzo. Najlepszym długim szkłem jakie można dostać w granicach 300pln, jest mz Minolta 100-200f/4.5. Ale 200mm to krótko jak na potrzeby fotografii przyrodniczej (zwierzęcej znaczy).

Sigma jest dobra, bo tania i to by było tyle zalet. AF ma słaby i jakość @300mm bardzo taka sobie. Warta uwagi jest tylko APO. Zwykła wersja jest w okolicy zalinkowanej Minolty. Czyli bardzo marnie.

Na MAF75-300 uważaj, bo było ich kilka wersji, a dobrą opinie ma tylko pierwsza. I mimo tego dobrego obrazka, ma klasyczne wady starych obiektywów. Wolny AF i słabą pracę pod słońce.

Ogólnie czeka Cię duże wyzwanie. Alfa330 nie ma wybitnego autofocusa i jak to CCD słabo z wysokimi czułościami. Do tego mało kasy na obiektyw. Będzie trudno.

bassotronic - Pon 17 Lis, 2014

A może coś standardowego, SONY DT 55-200MM F4-5.6? Tylko, że 200 za mało i słaba jakoś przy 200.

Miałem taki obiektyw i zmieniłem na Sigma 70-300mm f4-5.6 APO DG MACRO, i skok bardzo duży. Sigma faktycznie przy 300 też słabo ale na 200 i trochę powyżej mam super jakość.

Mi taką Sigmę używaną w bardzo dobrym stanie kupiłem za 320zł.