forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Obiektyw do Canona EOS 30 d

ArturBonoVox - Wto 01 Sie, 2006
Temat postu: Obiektyw do Canona EOS 30 d
Czesc i witam wszystkich. Zastanawiam sie na zakupem obiektywu do Canona EOS 30 d. Pierwsze pytanie staloogniskowy czy zmiennoogniskowy? Chcialbym fotografowac krajobrazy, portret, fotoreportaz. Zatem co wybrac aby uzyskiwac dobre zdjecia dla tej tematyki. Czy obiektyw Canon EF 50 f/1.4 USM spelni moje oczekiwania i wymagania co do wspomnianej tematyki zdjec? Za odpowiedz dziekuje.
Arek - Wto 01 Sie, 2006

Canon EF 50 f/1.4 do portretów w połączeniu z 30D będzie świetny. Jeśli chodzi o
krajobrazy, to za wąski, bo tutaj potrzebujesz czegoś o ogniskowej 15-18 mm. Moim
zdaniem powinieneś kupić coś klasy 17-40 f/4L lub Tamrona 17-50 f/2.8 plus jakąś
stałkę klasy 50 lub 85 mm.

Arek

ArturBonoVox - Wto 01 Sie, 2006
Temat postu: Dzieki :)
Dziekuje Arku za odpowiedz. A mam jeszcze szybkie pytanie. Jak ma sie sprawa firm produkujacych obiektywy? Czy nie jest wskazane aby do Canona podczepiac obiektywy Canonowskie i jak sie mam jakos obiektywow innych firm? Dzieki za odpowiedz.
RobertO - Sro 02 Sie, 2006
Temat postu: Re: Dzieki :)
ArturBonoVox napisał/a:
Dziekuje Arku za odpowiedz. A mam jeszcze szybkie pytanie. Jak ma sie sprawa firm produkujacych obiektywy? Czy nie jest wskazane aby do Canona podczepiac obiektywy Canonowskie i jak sie mam jakos obiektywow innych firm? Dzieki za odpowiedz.

z tego co wiem roznie to bywa, mozna znalezc z innych firm bardzo ciekawe obiektywy, ktore sa lepsze od odpowiednikow canonowskich i do tego tansze, no ale trzeba pamietac ze np sigma czesto ma problemy przy wspolpracy z autofokusem - co mozna zniwelowac podczas wizyty w serwise