|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Przejście z lustrzanki na kompakt ??
ermac - Nie 16 Lis, 2014 Temat postu: Przejście z lustrzanki na kompakt ?? Witam. Ostatnio zdałem sobie sprawę, że moja dalsza egzystencja z Nikonem d3100 nie ma sensu. Kupując go chciałem zainteresować się bardziej fotografią itd. kupić więcej obiektywów. Rzeczywistość na dzień dzisiejszy wygląda tak, że dziecko absorbuje praktycznie mój cały czas wolny, nie ma funduszy na rozwój systemu, ani czasu i chęci na naukę. Więc podjąłem decyzję, że może warto by przejść na jakiś bardziej zaawansowany kompakt.
Moje typy to:
- Fuji x20
- Sony rx100
- Canon G1X
Co polecacie z ww. ?? Ewentualnie jakieś inne propozycje ??
Sunders - Nie 16 Lis, 2014
ermac napisał/a: | Co polecacie z ww. ?? |
C.G1X.
Wojmistrz - Nie 16 Lis, 2014
ermac, czego najbardziej będzie ci brakować po odstawieniu lustrzanki?
mare37 - Nie 16 Lis, 2014 Temat postu: Re: Przejście z lustrzanki na kompakt ?? Na pewno nie Canon, który od dawna zostaje w tyle za innymi tworząc sprzęt technologicznie podstarzały jak na te czasy. Wystarczy poczytać opinie na MM a ja miałem kamere M506 i 3 razy była w serwisie z powodu zasyfiałej od nowości matrycy. Warto pooglądać flickr, bo tam wiadomo co można ze sprzętu wycisnąć.
Polecam RX100 MKII z ta samą matrycą co RX10.
mare37, opinie MM to jest na prawdę autorytet. Gratuluję!
Akurat z wymienionych, też bym wybrał Canona G1 X.
ermac - Nie 16 Lis, 2014
Wojmistrz napisał/a: | ermac, czego najbardziej będzie ci brakować po odstawieniu lustrzanki? | Czego będzie mi brakować ?? Szybkiego AF, lepszej głębi ostrości, wizjera optycznego, dźwięku migawki. Boje się również, że jakościowo zdjęcia będą gorsze na kompakcie (pstrykam tylko jpegi ostatnio, rawów już z dobre dwa lata nie ruszałem).
MM - Media Markt Kumpel jest promotorem pewnej znanej marki foto i w zakresie obowiązków ma min. dba o dobre imię firmy w necie więc robię komentarze tu i ówdzie
ermac, no to G1 X MkII był by chyba najsensowniejszy
Nie pozbywał bym się tego Nikona, bo nawet do robienia zdjęć dziecku, zawsze zostaje ci jakość, chyba, że problemem jest wielkość. Nie odzyskasz za dużo kasy przy sprzedaży. Raczej pomyślał bym, o jakimś sensownym uniwersalnym obiektywie i tylko tyle.
Nie rozważałeś jakiś bezlusterkowców? Ja od połowy września w torbie biodrowej (saszetka 650ml pojemności) chodzę zawsze z Canonem M z 18-55mm. Wszyscy psioczą na ten model (zapewne, nie mając go nigdy w ręce, tylko czytając testy i powtarzając opinie innych), a dla mnie jest lepszy niż amatorski Canon 650D. Nakręciłem nim już kilka przypadkowych imprez oraz zrobiłem kilka tysięcy zdjęć no i najważniejsze - śmiesznie niska cena, nawet za nowy.
fatman - Nie 16 Lis, 2014
Rozważ jeszcze Panasa LX-7 albo Olka XZ-2.
Polecałbym Ci najnowszego Panasa LX-100 ale chyba tyle kasy nie bedziesz chciał wydać.
Powyższe dwa kupisz w cenie ok 1000 pln.
ermac - Nie 16 Lis, 2014
Jakbym miał kasę na g1x mkII to bym tu nie psioczył tylko jakieś dwa fajne szkła kupił co do bezlusterkowców to brałem pod uwagę e-pl5, nx2000 oraz eosa, Z canonem jest o tyle fajna sprawa, że ludzie sprzedają go tanio z powodu kiepsko działającego AF (a z tego co wiem wyszedł jakiś update poprawiający jego działanie).
Odnośnie sprzedaży d3100 to stratny nie będę, aż tak bardzo (body kupiłem praktycznie nowe za 950zł, aparat ma przedłużoną gwarancje w MM do 2016, do tego Nikkor 35mm 1.8 też na gwarancji).
Jednym z argumentów za pozbyciem się lustra jest jego waga (nie zawsze chce mi się je ze sobą brać).
No fakt, 1600zł, a 2800zł to znaczna różnica
AF w EOS M z 18-55 IS STM działa całkiem sympatycznie nawet podczas filmowania, ale pod warunkiem, że ma pełną baterię. Na końcówce baterii (pusta biała) zauważyłem, że robi się leniwy, a przy migającej na czerwono nie można się doprosić o namierzenie czegokolwiek. Przy fotografowaniu problemu nie stwierdziłem.
ermac - Pon 17 Lis, 2014
Miałem w łapach RX100 i X20. Po wstępnym macaniu lepiej leży mi Fuji duży plus za wizjer, który może się przydać. Na miejscu zauważyłem również, że rx100 jest strasznie ciemny na końcu co go zdyskwalifikowało
Zapomniałem dodać również, że z aparatu korzysta często moja żona która ma do perfekcji opanowany system manualnego włączania aparatu, korzysta z trybu auto i oczekuje zawsze powalających rezultatów
LEX - Pon 17 Lis, 2014
RX100
http://www.dkamera.de/med...cht/100full.jpg
RX100 II
X20
Jak chcesz jaśniejszy to rx100II,g15,Coolpix P7800.lx7 i tańszy Sajsung ex1
ermac - Pon 17 Lis, 2014
A co sądzicie o samsungu nx2000 ewentualnie nx300
LEX - Pon 17 Lis, 2014
nx300
http://www.dkamera.de/med...er/1_jpg/20.jpg
nx2000
http://www.dkamera.de/med...er/1_jpg/20.jpg
Wybierz sobie z ww małych rozmiarów aparat bo lustro masz.Półśrodki bym się nie bawił bo też wymagają wymianę szkieł i troche to mniejsze od tego co już masz ale to twój wybór.
zbig75 - Pon 17 Lis, 2014
ermac napisał/a: | A co sądzicie o samsungu nx2000 ewentualnie nx300 |
Jak NX2000 to pewnie z kitem 20-50mm , najlepiej byłoby z obiektywem 16-50mm (zyskałbyś coś czego nie masz w Nikonie - tj 24mm na szerokim końcu ) tylko że z tym obiektywem to z Samsungów będzie tylko NX3000 , jest jeszczcze kilka modeli Sony i Fuji z kitem 16-50 . Proponowałbym jednak wybór któregoś z bezlusterkowców . Posiadając lustro , a przesiadając się na ( nawet dobry ) kompakt z matrycą 1/1.7 ( lub 2/3 cala ) bardzo szybko znajdziesz granice możliwości takiego aparatu ( w kwestii jakości zdjęć ) , aparat systemowy jeżeli będziesz chciał to możesz rozbudować ( z zyskiem na gabarytach i wadze w stosunku do lustrzanek ) a z kompaktem nie będziesz miał tej możliwości .
mare37 - Sro 19 Lis, 2014
Wojmistrz napisał/a: | mare37, opinie MM to jest na prawdę autorytet. Gratuluję!
Akurat z wymienionych, też bym wybrał Canona G1 X. |
Nie tylko MM ale wole opinie ludzi praktykujacych jak teoretyków. W życiu żadnego canona nie kupie, bo są sto lat za murzynami w sprzęcie. Wystarczy popatrzeć porównanie https://www.youtube.com/watch?v=BTQ0gG-GtJw
A lepsze zdjęcia od tego https://www.flickr.com/ph...d-bpbwhG-bGSFpx
robi mój hx60.
Raz skusiłem się na kamere canona i co dostaje? Niepraktyczny złom z brudna matrycą.
Zecydowanie jeśli bezlusterkowiec to zdecydowanie Sony a6000 lub okrojoną wersję a5100 ale miał być kompakt. Z resztą sprzetu jest w 3D
Wojmistrz - Sro 19 Lis, 2014
mare37, a ty to wielki widzę praktyk jesteś Ile miałeś sprzętów Canona, że piszesz, że są 100 lat za murzynami. Jak na razie od dekad radzi sobie całkiem dobrze. Twoje przykłady spowodowały u mnie konwulsje ze śmiechu więc proszę, raczej się nie udzielaj jeśli twoje doświadczenie jest "aż tak wielkie".
Nie wiem dlaczego miałeś brudną matrycę, ale ja się z taką nie spotkałem, to raz, a dwa, co na to serwis? Nie wiem jak w Polsce, ale w UK, gdzie mieszkam, problemu nie ma. Kolejna sprawa to jakość, jeśli poruszasz temat kamer. Rok temu szukałem czegoś taniego, kieszonkowego do 200 funtów. Przetestowałem ze dwadzieścia modeli różnych producentów i nic nie było w stanie konkurować z Legrią w słabym świetle. Suma summarum kupiłem dużo wyższy model Panasonica, ale gdybym musiał kupić z zawartości półek sklepowych, kupił bym Canona.
zbig75 - Sro 19 Lis, 2014
mare37 napisał/a: | W życiu żadnego canona nie kupie, |
Ale przecież nikt Cię nie zmusza , ja natomiast kupiłem ostatnio piątego z kolei i jestem baaardzo zadowolony .
PS no może nie po kolei mam jeszcze jeden z "konkurencji"
ermac - Czw 20 Lis, 2014
Byłem ostatnio w sklepie testowałem to i owo i uzyskałem odp. jaki mały aparat mi najbardziej pasuje Nikon d610 A poważnie to póki co mam na oku nx2000 + 30mm samsunga ewentualnie jakiegoś nexa + 20mm sony
Chris62 - Pon 12 Sty, 2015 Temat postu: Re: Przejście z lustrzanki na kompakt ??
ermac napisał/a: |
Co polecacie z ww. ?? Ewentualnie jakieś inne propozycje ?? |
A nie możesz tym Nikonem po prostu robić zdjęć?
Wymienione aparaty niczego nie wniosą poza mniejszymi gabarytami.
Kompakt ma sens w sytuacji kiedy czymś przewyższa lustrzankę np zakresem ogniskowych co pozwala na robienie zdjęć w różnych sytuacjach.
Zobacz np Olympus Stylus 1 - ma funkcje lustrzankowe ciekawa optykę w zakresie 28-300/F2,8 dzięki czemu możesz nim robić zdjęcia porównywalne jakościowo z lustrzanką wyposażoną nawet w 2 kity (wide 18-55 +tele 55-200) i masz mały sprytny sprzęcik nawet z wizjerem.
Ja używam LX-7 - świetny kompakt ale tylko w szerokim zakresie. Do tele ma drugi aparat.
WojciechW - Pon 12 Sty, 2015 Temat postu: Re: Przejście z lustrzanki na kompakt ??
Chris62 napisał/a: |
Zobacz np Olympus Stylus 1 - ma funkcje lustrzankowe ciekawa optykę w zakresie 28-300/F2,8 dzięki czemu możesz nim robić zdjęcia porównywalne jakościowo z lustrzanką wyposażoną nawet w 2 kity (wide 18-55 +tele 55-200) i masz mały sprytny sprzęcik nawet z wizjerem.
|
Jak komuś zupełnie nie przeszkadza mała rozdzielczość, a nawet i szumy, to może może sobie tak napisać.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
muzyk - Pon 12 Sty, 2015
Panasonic LX7 - ale żeby nim lustrzankę zastępować... hmmm każdemu wg. potrzeb.
Lucas1981r - Wto 13 Sty, 2015
ermac napisał/a: | Byłem ostatnio w sklepie testowałem to i owo i uzyskałem odp. jaki mały aparat mi najbardziej pasuje Nikon d610 A poważnie to póki co mam na oku nx2000 + 30mm samsunga ewentualnie jakiegoś nexa + 20mm sony |
a nie myslales o NX300m + 16-50? -> amazon.de
muzyk - Wto 13 Sty, 2015
mare37 napisał/a: | bo są sto lat za murzynami w sprzęcie. |
Co za bzdury.
Owszem, w dziedzinie dynamiki tonalnej i wyciągania z cieni nie jest różowo, niemniej...
Ty póki co i tak nie doceniłbyś tych możliwości.
mare37 napisał/a: | Warto pooglądać flickr, bo tam wiadomo co można ze sprzętu wycisnąć.
|
Kolejne bzdury.
Widziałeś to?
https://500px.com/leejeffries
Wiesz czym gość robi? Najczęściej przedpotopowym Canonem 5D (I)...
Tylko czego to dowodzi, że Canon jest bdb a inne nie, albo odwrotnie?
WojciechW - Wto 13 Sty, 2015
Moje doświadczenia z serwisem Canona w Warszawie są bardzo pozytywne. Z serwisem Nikona było już troszeczkę gorzej, bo długo czekałem na sprowadzenie dość typowej części. Naprawy te dotyczyły jednak kompaktów.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
MX-1 - Wto 13 Sty, 2015
muzyk napisał/a: | [
Widziałeś to?
https://500px.com/leejeffries
Wiesz czym gość robi? Najczęściej przedpotopowym Canonem 5D (I)...
Tylko czego to dowodzi, że Canon jest bdb a inne nie, albo odwrotnie? |
Te zdjęcia nie są dobrym przykładem na możliwości aparatu. Osiągane tam efekty to głównie post proces.
Jeżeli autor wątku ma lustrzankę i jak sam napisał nie ma kasy na rozwijanie sprzętu, chęci i czasu na naukę, to po co mu bezlusterkowce? Najlepszym wyborem będzie smartfon ze względnie dobrym aparatem. Jeżeli jednak to zbyt mało to za Fatmanem: Olympus ZX-2, Panasonic LX-7, i do tego dodam Fuji X10.
muzyk - Wto 13 Sty, 2015
MX-1 napisał/a: | Te zdjęcia nie są dobrym przykładem na możliwości aparatu. Osiągane tam efekty to głównie post proces. |
Właśnie o to mi chodziło pisząc o Canonie 5D w kontekście biadolenia.
Chris62 - Wto 13 Sty, 2015 Temat postu: Re: Przejście z lustrzanki na kompakt ??
WojciechW napisał/a: | Chris62 napisał/a: |
|
Jak komuś zupełnie nie przeszkadza mała rozdzielczość, a nawet i szumy, to może może sobie tak napisać.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW |
Jak komuś nie przeszkadza brak macro i tele oraz zakresu 24 mm i wystarcza mu mała uniwersalność lustrzankowego kita 18-55 to się może jarać rozdzielczością i szumami.
BTW tam gdzie lustrzanka z kitem używa ISO 3200 np na 28mm/F3,5 to mój Lumix używa przy 28/F1,5 ok ISO 800
W tele przy 70 mm kit lustrzanki ma tylko F5,6 LX7 ma F2,1 to już 3 EV różnicy.
Dodajmy że LX7 ma CMOS podatny na prześwietlenie co wymaga obniżania EV a lustrzanka często potrzebuje korekcji na plus dla właściwej ekspozycji to w boju efekt wychodzi zupełnie podobny albo i gorszy z lustrzanki w zależności jak dużą GO chcemy uzyskać - im większą tym gorzej dla lustrzanki bo znów trzeba podbić ISO a do tego kłapiące lustro naraża aparat na drgania i poruszenie czego w przypadku kompaktu nie ma a też est na statyczne ujęcia znakomita stabilizacja.
10 MP pozwala na dobrej jakości A3 - prawdziwym problemem nie są wiec ani rozdzielczość ani zakres tonalny tylko brak kontroli GO.
W przypadku LX7 problemem jest też brak zakresu tele dlatego brałbym pod uwagę Stylus 1 z zakresem 28-300 jaku substytut lustrzanki z dwoma kitami.
Owszem gorzej jakościowo ale stosunkowo nieźle natomiast znacznie wygodniej na codzień.
Poza tym kompakt ma konkretną zaletę dyskrecji w miejscach gdzie zdjęć robić nie pozwalają a w Europie jest takich miejsc sporo.
Wszystko więc zależy od potrzeb. Do pracy będziesz jeździł wywrotką czy osobówką?
dcs - Wto 13 Sty, 2015
Chris62, Taa...
Matryce 1/1.7 mają lepszą dynamikę niż aps-c
muzyk - Wto 13 Sty, 2015
dcs napisał/a: | Matryce 1/1.7 mają lepszą dynamikę niż aps-c |
a nie? Nie wiedziałeś, że dynamiczniej z nich pixele ulatują?
P.S. Jak tu Jaad wpadnie...
|
|