|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Canon 5D MKII po czym poznać rodzaj matowki.
Gangster - Nie 16 Lis, 2014 Temat postu: Canon 5D MKII po czym poznać rodzaj matowki. Witam. W końcu kupiłem pierwszy aparat pełną klatkę. Canon 5d mark ii.
Problem z tym, że mam dwie matowki. Właściciel nie był w stanie powiedzieć która jest którą. Jedna to pewnie standard EG-A a druga to EG-S. Tak pudełko mówi. Ale która to która? Na jednej (na uchwycie) jest napisana S to mniemam, że to jest EG-S? Na drogiej jest cyfra 4. Ta z literką S jest ciemniejsza a z cyfrą 4 jaśniejsza. Jak je rozpoznać?
muzyk - Nie 16 Lis, 2014
Gangster napisał/a: | W końcu kupiłem pierwszy aparat pełną klatkę. Canon 5d mark ii. |
Gratulacje!
Gangster napisał/a: | Ta z literką S jest ciemniejsza a z cyfrą 4 jaśniejsza. |
Zdaje się, że ta ciemniejsza jest do ręcznego ostrzenia i głównie pod szkła 1.2, 1.4
a ciemniejsze, np. f4 wymagają innej matówki, choć tą też się da.
Gangster - Nie 16 Lis, 2014
muzyk napisał/a: | Gangster napisał/a: | W końcu kupiłem pierwszy aparat pełną klatkę. Canon 5d mark ii. |
Gratulacje!
|
No nie wiem czy jest tu co gratulować bo przesiadka z 7D i wymiana pół szklarni. To znaczy jeszcze mogę 5D oddać. Więc nic jeszcze nie jest postanowione.
Co mi będzie brakować to wbudowanej lampy aby uruchamiała 580EX II stojąca w innym miejscu. Noi oczywiście AF i wizjera (tutaj jakoś ubogo).
Wojmistrz - Nie 16 Lis, 2014
Gangster, zainwestuj w wyzwalacze YN-622C.
muzyk - Pon 17 Lis, 2014
Gangster napisał/a: | No nie wiem czy jest tu co gratulować bo przesiadka z 7D i wymiana pół szklarni. |
No... to po co kupiłeś?
7D ma lepszy AF i to by było na tyle.
Gangster - Pon 17 Lis, 2014
Mi raczej chodziło, że taka przesiadka ciągnie za sobą dalsze inwestycje a nie wiem czy moja 2-ga połowa to przetrzyma.
muzyk - Pon 17 Lis, 2014
Gangster napisał/a: | Mi raczej chodziło, że taka przesiadka ciągnie za sobą dalsze inwestycje a nie wiem czy moja 2-ga połowa to przetrzyma. |
Musisz sam wiedzieć. To są, wbrew pozorom, poważne sprawy.
Gangster - Pon 17 Lis, 2014
Ale chyba zostaje przy 5D. I na razie 2 obiektywy muszą mi starczyć. 24-105 i 70-200. Za kilka miesięcy pewnie dokupię 17-40 lub jak znajdę w dobrej cenie to 16-35. A ty byś został przy 7D czy 5D?? Zdjęcia to raczej rodzinne.
muzyk - Pon 17 Lis, 2014
Gangster napisał/a: | A ty byś został przy 7D czy 5D?? |
5D.
Celuj w jasne szkła. Mam też 17-40 - leży na razie od ponad roku
Najczęściej używam 50 1.4, 85 1.8
|
|