forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Kompaktowy dodatek do FF

goldtube - Nie 16 Lis, 2014
Temat postu: Kompaktowy dodatek do FF
Witam. Posiadam lustrzankę FF plus kilka szkieł. Z racji częstego śmigania rekreacyjnie na rowerze postanowiłem na początku tego roku zakupić coś małego/kompaktowego, ale z dobrą jakością zdjęć w jpg. Wybór padł na Fuji x10. Po 10 miesiącach używania wyszły jego dwie wady 1. jest za duży, 2. ogniskowa dopiero od 28mm. Aparat musi się mieścić w tylnej kieszeni spodni i oferować dobra jakość jpg. Moją uwagę przykuł Canon s100/110/120. Wymiary idealne. Gdy już miałem zakupić s110 zauważyłem taki wynalazek jak Sony RX100 Mk1.
Sam nie wiem - macie jakieś inne propozycje kompaktów o takich wymiarach, ale oferujących dobrą jakość zdjęć w kiepskich warunkach oświetleniowych? Cena max nowy czy używany to 1600 pln. W RX100 w zasadzie przeszkadza mi tylko szeroki kąt dopiero od 28mm i jeżeli nic innego się nie pojawi na horyzoncie to stanę się jego właścicielem.

pozdrawiam

Wojmistrz - Pon 17 Lis, 2014

goldtube, a brałeś pod uwagę kamery pokroju GoPro?
goldtube - Pon 17 Lis, 2014

Wojmistrz napisał/a:
goldtube, a brałeś pod uwagę kamery pokroju GoPro?

Nie. Nawet do głowy mi to nie przyszło. Tak może za bardzo z tym rowerem wyjechałem. Aparat ma być nie tylko na rower, raczej taki co można go stale przy sobie w kieszeni nosić.
Popatrzę na GoPro.

zbig75 - Pon 17 Lis, 2014

Właściwie sam odpowiedziałeś sobie na pytanie
(w tym przedziale cenowym to 24mm na "mniejszej" matrycy lub 28mm na "większej" ) . W tej cenie to jeszcze proste bezlustro ( np: Sony z kitem 16-50) , tylko że może być problem z tym trzecim kryterium (zmieści się w kieszeni ale płaszcza :cry: ) , zresztą Sony RX100 przy ogólnie podobnych wymiarach ( szerokość , wysokość ) też jest zauważalnie "grubszy" od Canona S110 .

zbig75, ale nie ma bezlusterkowców z obiektywem, mieszczących się w tylnej kieszeni spodni :) Poza tym te 16mm w Sony daje eq 24mm, czyli nic nie lepiej :)

Cytat:
ale nie ma bezlusterkowców z obiektywem, mieszczących się w tylnej kieszeni spodni

Czytać nie umiesz ? Przecież napisałem , że może być problem z trzecim kryterium , a poza tym RX100 też będzie w spodniach "uwierał" .
Cytat:
Poza tym te 16mm w Sony daje eq 24mm, czyli nic nie lepiej

Czyli nic nie gorzej :???: , za to na matrycy aps-c .

Jak nie gorzej, jak to kawałek klocka :)

Wojmistrz napisał/a:
Jak nie gorzej, jak to kawałek klocka

Przy S110/120 to każdy inny to "klocek" . Pod względem gabarytów z Canonem może konkurować tylko LF1 Panasonica , Fuji X F1 ( z matrycą znaną koledze goldtube z X10 ) i ulepszonym X Q1 .
( no może jeszcze o jakimś zapomniałem :grin: )

goldtube - Sro 19 Lis, 2014

zbig75 napisał/a:
Wojmistrz napisał/a:
Jak nie gorzej, jak to kawałek klocka

Przy S110/120 to każdy inny to "klocek" . Pod względem gabarytów z Canonem może konkurować tylko LF1 Panasonica , Fuji X F1 ( z matrycą znaną koledze goldtube z X10 ) i ulepszonym X Q1 .
( no może jeszcze o jakimś zapomniałem :grin: )

No i wzmiankowany rx100