|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 450, 400, a moze cos innego?
tomi25 - Czw 20 Mar, 2008 Temat postu: Canon 450, 400, a moze cos innego? Witam,
jestem totalnym amatorem jesli chodzi o fotografie i w sumie nigdy za bardzo sie tym nie interesowalem poza jakims wakacyjnym pstrykaniem i ogladaniem zdjec profesjonalistow.
Ostatnio jednak mialem mozliwosc pobawic sie troche Fuji 5600. Zawsze mialem artystyczne ciagotki wiec szybko spodobalo mi sie robienie zdjec bardziej na powaznie, szukanie ciekawych, oryginalnych ujec, obiektow, sytuacji itp.
Zawsze podobala mi sie fotografia czarno-biala, ludzie, ich emocje.. Duzo tez podrozuje, zwiedzam. Uwielbiam tez fotografie pelne zywych barw, mocno nasycone... Kipiace od emocji, ciekawe ujecia.
Mam pewne oszczednosci wiec chialbym wejsc w ten swiat, kupic jakis sprzet dla siebie. Moge przeznaczyc ok 2500, max 2700 tys zl.
Narazie nie mialbym widokow aby w niedalekiej przyszlosci dokupic do tego jakies obiektywy, choc nie wykluczam... 600-700 zl na jakas Sigme moze sie znalezc.
Dlatego myslalem o Canonie 450, bo kit jest lepszy niz w 400, ma IS w tymze kicie, opcje kadrowania przez wyswietlacz itp. Mialem juz kupowac 400, ale poczytalem o 450 i chyba lepiej bedzie dolozyc te kilkaset zlotych.
Z drugiej strony kuszaca wydaje sie byc propozycja Olympusa z dual kitem za 2400. Body ma sporo zalet, np IS, fajne, przejrzyste menu.
Do Canona przekonuje mnie najbardziej to za co jest czesto krytykowany. Kilka razy trzymalem 400-tke w dloniach(450 pewnie jest podobna). Wykonanie i wielkosc. Dla mnie stanowi ideal... Wiekszy i ciezszy od kompaktow, a jednoczesnie zgrabniejszy od tych wielkich kanciastych luster, ktore mnie osobiscie bardzo sie nie podobaja.
Myslalem tez o Sony Alpha 350. Stabilizacja, uchylny wyswietlacz itp.
Dzieki za kazda pomoc, pozdrawiam !
Arek - Czw 20 Mar, 2008
Dual kit z Olkiem wydaje się dobrą propozycją dla Ciebie. Daje stabilizację, fajny zakres,
niewielkie gabaryty, dobrą cenę. Po kompakcie będziesz w 7 niebie. Szkieł w E-systemie
coraz więcej więc później będziesz mógł kupić coś co da Ci lepszą jakość obrazu i solidność wykonania np. 14-54 czy 3.5/35, a może nawet 50-200.
tomi25 - Czw 20 Mar, 2008
Hmm.. Dzieki za odpowiedz.
Mimo wszystko sklanialbym sie bardziej do Canona. Po pierwsze dlatego, ze bardziej pasuje mi samo body - wykonanie, wyglad. Byc moze takie argumenty wydaja sie malo powazne, ale z drugiej strony jesli wydaje tyle pieniedzy chcialbym byc zadowolony pod kazdym wzgledem.
Po drugie jakis czas temu sporo pstrykalem analogowa lustrzanka taty, Canonem 50 i mam bardzo mile wspomnienia zarowno jesli chodzi o zdjecia jakie powstawaly jak i sama obsluge aparatu. Dlatego chcialbym zostac przy Canonie.
Zastanawiam sie pomiedzy 2 opcjami...
Albo Canon 400d + Tamron AF SP 17-50 f/2.8 XR albo Canon 450 z kitem, ktory ma IS jak wiemy.
Sklanialbym sie do opcji numer jeden, bo czytalem sporo opinii na temat tego szkielka i wszyscy chwala swietna ostrosc, kontrast, barwy i generalnie stosunek jakos/cena.
Ale chetnie poczytam Wasze sugestie.
Moze jakis inny obiektyw do 400d ? Zalezy mi na jak najlepszej jakosci zdjec i uniwersalizmie, bo bedzie musial starczyc jeden przez najblizszy czas.
Monastor - Czw 20 Mar, 2008
tomi25, z tych dwóch propozycji zdecydowanie 400d + Tamron AF SP 17-50 f/2.8 XR
Szkiełko lepsze optycznie, jaśniejsze, body mniej szumiące... no chyba, że brakować będzie LV, szybszego procesora, dodatkowej pół klatki na sekundę w serii czy punktowego pomiaru światła.
http://optyczne.pl//596-C...ja_aparatu.html
http://optyczne.pl//329-C...ja_aparatu.html
tomi25 - Pią 21 Mar, 2008
Wlasnie sobie studiuje rozne ksiazki o fotografii, strasznie mi sie to podoba i nie moge doczekac sie swojego aparatu... Ale pojawiaja sie tez pytania.
f/x to dana wartosc otwarcia przyslony... A to szkielko ma stala wartosc. Czyli nie bede mogl sobie regulowac otwarcia przyslony i wplywac w ten sposob na glebie ostrosci ?
Pewnie cos pomieszalem, ale jeszcze nie bardzo to wszystko rozumiem
Monastor - Pią 21 Mar, 2008
tomi25, będziesz mógł. F/2.8 to stałe światło przy maksymalnie otwartej przysłonie. Oczywiście będzie można ją domykać w celu zwiększenia głębi ostrości czy wydłużenia czasu naświetlania.
komor - Pią 21 Mar, 2008
Monastor napisał/a: | dodatkowej pół klatki na sekundę w serii |
Ta, i pół sekundy mniej w tej serii, bo z danych tabelkowych wynika (nie wiem jak w praktyce), że 450D mniej tych zdjęć zmieści w buforze niż 400D. Co mi po takiej serii, w której mogę zapisać tylko 6 zdjęć zamiast 9?
komor, to już zależy od specyfiki akcji. Jeśli jest szybka i krótka to lepiej wypadnie 450-tka, jeśli z kolei dłuższa to 400-tka. Po to podałem tabelki żeby można było wszystko dokładnie przeczytać.
komor - Pią 21 Mar, 2008
Niech ci będzie, Monastor. Najwyraźniej się jakoś już uprzedziłem do 450D, może niepotrzebnie. Zwykle ślinię się widząc nowe modele czegoś, co już mam, ale tym razem ta nowość zupełnie do mnie nie przemawia. Patrzę w kierunku 40D raczej, ale to jeszcze z pół roku przede mną, chyba że w totka wygram...
komor, do mnie też 450-tka nie przemawia ani trochę, zmiany są zbyt małe żeby skłonić do przesiadki. Sądzę, że nawet gdybym miał się teraz decydować na zakup pierwszej lustrzanki, byłby to 400D.
mavierk - Pią 21 Mar, 2008
szczerze mówiąc 450d blado wypada przy 40d za 3k i tyle i 30d za 2k
Ja jestem juz prawie calkowicie zdecydowany na 400d body i tego Tamrona 17-50.
Szperalem po necie i jest to jeden z popularniejszych zamiennikow kita w eosie, wszyscy go sobie chwala.
Jest to jednak cena ok 2,8 tys zl, dlatego chcialbym sie upewnic, ze w tej cenie nie bedzie lepszej opcji.
Wydaje mi sie, ze takie szklo przebije wyraznie kazdy kit nawet z wyzszych modeli wiec chyba warto.
Pisze, bo ziarno watpliwosci zasial jeszcze we mnie D80 z kitem, kosztujacy ok 2500zl.. Ale tak jak mowie, opcja 1 chyba lepsza choc chcialbym sie upewnic.
pepe - Pią 21 Mar, 2008
chyba najlepszy kit pomimo wszystko nie pobije tego Tamrona a na początek to C400D będzie doskonałym wyborem
D80 + kit = lepszy aparat gorsze szkło
wybór należy do Ciebie
U mnie wyglada to tak, ze kazde 100zl jest wazne.
Nikon d80 z kitem to ok 2500-2600, a za C400d z Tamronem musze liczyc 2900-3000zl..
I teraz jest wlasnie pytanie czy oplaca sie dolozyc do Canona i tego szkla czy lepiej wziac podstawowy zestaw Nikona. Czy roznica jest warta tych niemal 500zl..
Jesli chodzi o dodatkowe szkla to w przyszlosci bede chcial dokupic na pewno jakies tele itp.
pepe - Pią 21 Mar, 2008
no myślę, że aż takiej różnicy nie ma C400D z cash back można mieć za ok.1500 a Tamrona za ok. 1200 myślę, że znajdziesz a to razem ok.2700
ja bym ewentualnie poczekał miesiąc i dozbierał na ten zestaw a przy okazji jak w końcu pojawi sie C450D to może C400 jeszcze stanieje...
Dziekuje za pomoc:)
Pojawila sie jeszcze jedna opcja...
Chodzi tez o eosa 400d, ale nie z Tamronem, a z Canonem EF-S 17-85/IS USM. Jak wynika z opini ma swietna stabilizacje, szerszy zakres ogniskowych, dobry AF. Wiec moze bedzie to lepszy wybor od Tamrona ? Cenowo wychodzi podobnie.. Canon te 200zl mniej, ale nie jest to najwazniejsze.
Mam jeszcze takie ogolne pytanie.. Czesto w dyskusjach na temat aparatow Nikona i Canona pojawiaja sie sformuowania, ze kazda z tych "stajni" ma swoje wady, zalety, specyfikacje zdjec. Czy ktos moglby w wielkim skrocie wypunktowac z czego slynie Canon, a z czego Nikon jesli chodzi o wyglad zdjec?
tomi25, jak dla mnie Tamron, zdecydowanie. Canon 17-85 jest gorszy optycznie, ma i beznadziejne światło, a IS tego w pełni nie rekompensuje.
Co do porównania Nikon vs. Canon. To temat na wielotygodniowe dyskusje. Powiem tyle, że jak dla mnie, w starciu Nikona D80 z Canonem 400D wygrywa ten drugi. Nikon otrzymuje dyskwalifikację za szumy.
Oczywiście każdy powie Ci co innego i zaraz odezwą się głosy, że to nie jest najważniejsze. Cóż, dla mnie jest to bardzo ważny aspekt i on tu zadecydował.
tomi25 - Sob 22 Mar, 2008
Znalazlem jeszcze jedna mozliwosc... W tej cenie mam jeszcze eosa 30d (ok 2700zl) z kitem.
W tej sytuacji zyskuje chyba duzo lepsze body, ale trace na obiektywie. Planowalbym aby przez te pare miesiecy pobawic sie z kitem, poznac go, zlapac podstawy i wiecej, a na wakacje kupilbym cos lepszego, np. tego Tamrona albo cos innego.
I teraz sie zastanawiam czy lepiej zrobic tak czy odrazu 400d z Tamronem.. Tutaj prosilbym o porade, bo nie wiem jak duza jest przewaga 30d do 400.
Moze napisze do czego aparat bedzie sluzyl... Na pewno nie mam zamiaru poprzestac na robieniu zwyklych fotek z wakacji czy uroczystosci. Chcialbym wykorzystywac go bardziej artystycznie. Chcialbym fotografowac generalnie ludzi, potrtety tez, ale bardziej niepozowane sytuacje, emocje, ciekawie uchwyconych, rozne obiekty..
Krajobrazy rowniez choc moze w mniejszym stopniu - w wakacje np. jade do Skandynawii i juz ciesze sie na to co mozna tam "namalowac swiatlem" Architektura tez..
Wydaje mi sie, ze jesli wiem, ze w perspektywie kilku miesiecy, bede mial srodki na nowy obiektyw, to warto zainwestowac w body 30d i akurat poznac go przez ten czas na kicie.
mavierk - Sob 22 Mar, 2008
no tak tomi ale jak dobrze się wokół MM zakręcisz, to za 2800 40d będziesz miał
ale bądź co bądź - 20d już jest lepsze od 450tki, 30d bije ją na głowę a 40d to aparat na dłużej Warto na niego wysypać kaskę
A teraz refleksja - kiedyś 30d było w moich oczach aparatem dla burżuji, teraz zauważyłem, że 30d / 40d to sprzęt dla wszystkich niemalże - bardzo mi się podoba rozwój gospodarczy w Polsce
tomi25 - Sob 22 Mar, 2008
A czy moglbys napisac po krotce w czym 30d bije na glowe 400 i 450 ?
Bo jesli rzeczywiscie przewaga jest duza to byc moze rzeczywiscie zdecyduje sie na niego.
40d to juz chyba zbyt duzy wydatek dla mnie..
[ Dodano: Wto 25 Mar, 2008 ]
Coz bylem dzis w sklepie i musze powiedziec, ze zakochalem sie w 40D. Musze go miec
Pewnie opozni to zakup aparatu o 1-2 miesiace, ale to jak wyglada, jak sie go trzyma... Nie wspominajac juz o calym wnetrzu sprawia, ze chcialbym go bardzo miec.
Fasol68 - Sob 17 Maj, 2008 Temat postu: 400d czy 450d witam pisałem wcześniej o wyborze niestety jeszcze nie zakupiłem
pojechałem po 450d najpierw nie było , później był już, a ja byłem zdecydowany ale sprzedawca mi odradził no i ta mała obudowa w stosunku do moich grubych palców
idą wakacje a problem dalej pozostał
więc proszę o poradę chyba już ostatni raz w tej kwestii szanownych forumowiczów
czy 400d samo body czy 450d samo body i jakie szkło
fotki plenerowe i troszkę w pomieszczeniu
a jak już to zakupie to pomęczę o lampę
pozdrawiam
k1caj_ns - Sob 17 Maj, 2008
Jakiego argumentu użył sprzedawca odradzając Ci 450D?
Fasol68 napisał/a: | czy 400d samo body czy 450d samo body i jakie szkło |
450D jest droższy niż 400 D więc nie wiem dlaczego napisałeś że 400D samo body lub 450D body + obiektyw. Dlatego pytam bo przy takim dylemacie ludzie kierują się głównie finansami.
arietiss - Sob 17 Maj, 2008
Oczywiście 450D to nowsza i lepsza konstrukcja! Ma kilka przydatnych funkcji, których 400D nie posiada. Jeśli nie bierzemy pod uwagę względów finansowych, to zdecydowanie 450D. Gabaryty obu są podobne, więc jeśli faktycznie masz grube palce to zarówno z jednym jak i z drugim bedzie ten sam problem niepewnego uchwytu! A może masz na myśli 40D?
[ Dodano: Sob 17 Maj, 2008 11:37 ]
Jeśli myślisz o 400D to faktycznie kita nie bież. W 450D poprawiono kita, ale to ciągle "kit"! Może zdecydujesz się na jakies inne lepsze szkło? Pomyśl nad Tamronem 17-50/2,8 na początek! Mam i chwalę sobie! Jeśli to więcej niż chcesz wydać, to wtedy zastanów się nad zestawem tańszym czyli 400D+Tamron! Lepiej zawsze mieć lepsze szkło z gorszym body, niż odwrotnie!
Fasol68 - Sob 17 Maj, 2008
miałem na mysli 400d + szkło lub 450d+szkło
sprzedawca zniechęcił mnie ponieważ powiedział że to nowośc i na 10 sprzedanych już 4 wróciły bo nie ostrzą dobrze
więc nie wiem w dalszym ciągu
mam odłożona kwotę więc finansowo nie ma problemu ale zalezy mi na dobrym wyborze
arietiss - Nie 18 Maj, 2008
Jeśli kasa jest wystarczająca bierz 450D+Tamrona! Trzeba tylko go sprawdzić przed zakupem, bo ostatnio sporo informacji o felernych!
Fasol68 - Nie 18 Maj, 2008
wezme to body 450d a szkło właśnie????
no właśnie a lepiej tamrona 17-50 czy sigme 17-70
MM - Nie 18 Maj, 2008
Lepiej Tamrona 17-50/2.8
Monastor - Pon 19 Maj, 2008
Fasol68, mam Sigmę 17-70 i też radzę brać Tamrona. Docenisz światło 2.8
piotryn - Nie 25 Maj, 2008 Temat postu: Canon 400d czy 450d Witam,
zamierzam kupić body wymienione wyżej.
Czy warto dokładać kilkaset zł do 450d. W co jest bogatsza 450d
Pozdrawiam
mnich - Nie 25 Maj, 2008
Dziwne podejście.
Porównanie aparatów można zrobic sobie na
http://www.optyczne.pl/porównanie_aparatów.html
Nie warto, jeżeli za różnice można kupić lepsze szkło niż kitowe.
igorax - Nie 25 Maj, 2008
Cytat: | Znalazlem jeszcze jedna mozliwosc... W tej cenie mam jeszcze eosa 30d (ok 2700zl) z kitem. |
to dobra droga, ale jeżeli nie stać Cię na lepsze szkło na start to lepiej brać 400D a nawet 350D z dobrym szkłem np. właśnie Tamronem 17-50/2.8
piotryn napisał/a: | Czy warto dokładać kilkaset zł do 450d. W co jest bogatsza 450d |
warto to można dołożyć do obiektywu np Canona 17-55 IS USM /2.8
Fasol68 - Wto 03 Cze, 2008
pochwale się
zakupiłem wczoraj 450d z kitem
miałem jechac do cyfrowe.pl ale że choroba internetowa wchodze na allegro wpisuje 450d a tu za 2,2 z kitem i karta pamięci 4gb nowy wstawiony 5 min temu patrze a tu gdynia dzwonie a facet mówi ze dostał go na przyjęcie młody i nie potrzeba mu bo chciał quada a uraczyli go takim "gów...m" wiec kupiłem jest super teraz trzeba tamrona i będzie mozna cos popstrykać
fatman - Wto 03 Cze, 2008
No to masz Bracie fart. Pogratulować.
A ja namierzam i namierzam i namierzyć nie mogę.
W MM był 25 maja za 2190, - ale mi uciekł gnojek
Co się odwlecze to nie uciecze. Miłogo focenia !
MC - Wto 03 Cze, 2008
Fasol68 napisał/a: | acet mówi ze dostał go na przyjęcie młody i nie potrzeba mu bo chciał quada a uraczyli go takim "gów...m" |
To niedlugo na przyjecie bedzie trzeba Ferrari kupowac... Jego strata, Twoj zysk.
sigielki - Czw 05 Cze, 2008
pytanie do szczęśliwych posiadaczy 450D
Jakie wrażenia?
Co myślicie o wątkach z tego forum: kiepska ostrość przy zdjęciach robionych przez wizjer, przepalanie zdjęć?
chyba za dużo przeglądam forum, i takie wątki mnie powstrzymują
dzięki
czy 450 współpracuje ze starszymi obiektywami?
Karipu - Pią 06 Cze, 2008
sigielki napisał/a: | pytanie do szczęśliwych posiadaczy 450D
Jakie wrażenia?
Co myślicie o wątkach z tego forum: kiepska ostrość przy zdjęciach robionych przez wizjer, przepalanie zdjęć? | Wrażenia jak najbardziej pozytywne. Drugi raz na początek przygody z lustrzankami kupiłbym dokładnie ten sam sprzęt.
Zdążyłem już dokupić polara B+W, a kwestią kilku dni jest zakup 700-200/4L. Później przyjdzie czas na jakąś stałkę, myślę o 60/2.8 makro. Nic więcej chyba nie będzie już mi potrzebne...
Mój zestaw ostrzy idealnie.
Wizjer jak dla mnie ok.
Co do prześwietleń, to trzeba się nauczyć robić zdjęcia. 2-3 wyjścia w plener i poradziłem sobie z tym problemem.
k1caj_ns - Pią 06 Cze, 2008
Ja jestem zadowolony z mojego zestawu. Na początku też myślałem ,że mam coś z ostrością ale jak się robi zdjęcia z czasem 1/160s z ręki to trudno żeby było ostre
Odnośnie przepalania to ja nic takiego nie zauważyłem. To wynika tylko moim zdaniem z braku umiejętności . Dla mnie wszystko jest ok
XGrzesX - Sob 07 Cze, 2008
Jeśli ktoś planuje zakup 450d z kitem to radziłbym poczekać. W tej chwili zestawy takie mają ogromne problemy z AF. Osobiście miałem już 3 sztuki (z różnych sklepów) i wszystkie miały ten sam problem. Liczę na to, że Canon naprawi swój błąd i będzie można kupić poprawiony sprzęt bo w tej chwili to jest po prostu porażka.
sigielki - Sob 07 Cze, 2008
Cytat: | sobiście miałem już 3 sztuki (z różnych sklepów) i wszystkie miały ten sam problem. |
niedobrze
na jakiej podstawie wymieniłeś sprzęt, (marna ostrości)?
Nie było problemów z reklamacją?
Skad mam wiedzieć, że to wadliwy egzemparz, a nie że tak ma być?
pzdr
sigielki napisał/a: | Cytat: | sobiście miałem już 3 sztuki (z różnych sklepów) i wszystkie miały ten sam problem. |
niedobrze
na jakiej podstawie wymieniłeś sprzęt, (marna ostrości)?
Nie było problemów z reklamacją?
Skad mam wiedzieć, że to wadliwy egzemparz, a nie że tak ma być?
pzdr |
Problemów z reklamacją nie miałem.
Problem opisywałem w kilku wątkach, np w tym http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=2968.
Kilkakrotnie kontaktowałem się z pomocą techniczną Canona, wysyłałem im zdjęcia i twierdzą, że widocznie mam pecha i trafiam na rozkalibrowane egzemplarze i ze powinienem oddać aparat do serwisu. Szczerze mówiąc ja w ten swój pech to przestaję wierzyć jak czytam na forum dpreview.com le ludzi ma takie same problemy z tym aparatem. Na razie aparatu nie mam i zastanawiam się co zrobić, czy czekać na ewentualne poprawienie 450d czy kupić sprzęt innej marki. Nie ukrywam, że trochę zraziłem się do firmy Canon.
Karipu - Sob 07 Cze, 2008
A powiedzieli Ci, co jest nie tak z tym zestawem?
Obiektyw nie współgra z korpusem?
Korpus nie współgra z kitowym obiektywem?
Może po prostu wystarczyło by kupić inne szkło?
Ja zakupiłem C 450D z Tamronem 17-50 i nie mam żadnych problemów z ostrością. Nawet na cropie 1:1 ostrość jest bardzo dobra.
Karipu napisał/a: | A powiedzieli Ci, co jest nie tak z tym zestawem?
Obiektyw nie współgra z korpusem?
Korpus nie współgra z kitowym obiektywem?
Może po prostu wystarczyło by kupić inne szkło?
Ja zakupiłem C 450D z Tamronem 17-50 i nie mam żadnych problemów z ostrością. Nawet na cropie 1:1 ostrość jest bardzo dobra. |
Powiedzieli, że wymagana jest w kalibracja w serwisie.
jeśli w trybie LivieView z ustawionym kontrastem w trybie detekcji kontrastu ostrość jest OK to znaczy, że szkło stać na ostre zdjęcia i problem jest z samym AF.
Zastanawiałem się nad tym Tamronem 17-50 ale brakuje mi w nim stabilizacji. Chociaż ma krótki zakres ogniskowych to w moim przypadku stabilizacja bardzo by się przydała.
sigielki - Sob 07 Cze, 2008
czy mogę sprawdzić ostrość od razu w sklepie?
czy będzie to widać na wyswietlaczu
i jak uśtawić aparat do zdjęcia zeby go sprawdzić?
sigielki napisał/a: | czy mogę sprawdzić ostrość od razu w sklepie?
i jak uśtawić aparat do zdjęcia zeby go sprawdzić? |
Na wyświetlaczu raczej nie sprawdzisz... Lepiej sprawdź na spokojnie w domu i potem ewentualnie oddaj. Jeśli kupisz "na odległość" to według ustawy w ciągu 10 dni możesz zwrócić bez podania przyczyny. Jeśli kupisz w tradycyjnym sklepie to może już nie być tak łatwo, chociaż wiele zależy od sprzedawcy.
MM - Nie 08 Cze, 2008
Czy ktoś inny robił zdjęcia tymi zestawami i był identyczny efekt? Bo winny może być też fotograf i zawsze należy o tym pamiętać. Ja nie miałem problemu z 450D a robiłem zarówno L-kami jak i kitem.
arietiss - Pon 09 Cze, 2008
sigielki napisał/a: | czy mogę sprawdzić ostrość od razu w sklepie?
i jak uśtawić aparat do zdjęcia zeby go sprawdzić? |
Zobacz link:
http://www.focustestchart.com/focus21.pdf
|
|