forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka dla amatora

karol.z - Wto 18 Lis, 2014
Temat postu: Lustrzanka dla amatora
Witam serdecznie,

Przez kilka miesięcy korzystałem z NX300. Fajny bajer, aczkolwiek pojawił się jakiś czas temu niedosyt.

Otóż za namową kilku osób postanowiłem zakupić pierwszą lustrzankę. Z racji prowadzone fanpage/bloga potrzebuję aparat do robienia zdjęć moich posiłków. Aczkolwiek owy aparat przyda się podczas wycieczek/podróży. Nie ukrywam, że zależy mi, abym miał możliwość kręcenia w miarę przyzwoitych filmików.

Pierwszym pomysłem był Canon 60d, standardowy obiektyw jaki oferują w najtańszych zestawach + 50mm f1,8. Aczkolwiek na rynku jest w czym wybierać i mam totalny mętlik w głowie. Aparat nie może być kolosalnych rozmiarów.

Chciałbym przeznaczyć 2000-2200PLN za używkę bez obiektywu.

Z góry dziękuję za wszystkie cenne wskazówki. Jeśli Waszym zdaniem jestem totalnym laikiem i lepszym rozwiązaniem będzie kolejny bezlusterkowiec to rozważę i taką propozycje.

krikus - Wto 18 Lis, 2014

Tu jest ten sam wątek wałkowany. Wyglada to na Twój temat :arrow: http://www.forumphoto.pl/...-poczatkujacej/

Na początek nauki z fotografią kup prostą lustrzankę a nie jakieś cudawianki, bezlusterkowce i inne wynalazki. Ode mnie propozycja to Nikon D3000 + pozostała kasa na przyzwoity "słoik" :wink:

Wojmistrz - Wto 18 Lis, 2014

karol.z, czego ci brakuje w NX300, że patrzysz za lustrzanką? Czego nie możesz zrobić przy pomocy NX300? Nie lepiej te pieniądze przeznaczyć na jakieś fajniejsze szkiełko do posiadanego systemu?
krikus - Wto 18 Lis, 2014

Prawdopodobnie Karol nie ogarnia wszystkich funkcji NX300, tego przesytu funkcji więc szuka prostej sprawdzonej lustrzanki. Pozatym optyka do takiego aparatu nie jest tania.
Wojmistrz - Wto 18 Lis, 2014

krikus napisał/a:
Pozatym optyka do takiego aparatu nie jest tania.
Poza tym :D nie znam systemu posiadającego tanią optykę. W każdym systemie, ceny dobrych szkieł są wysokie.
zbig75 - Wto 18 Lis, 2014

krikus napisał/a:
Pozatym optyka do takiego aparatu nie jest tania.

Samsung to chyba najtańszy system z bezlusterkowców do rozbudowy .

krikus - Sro 19 Lis, 2014

zbig75 napisał/a:
Samsung to chyba najtańszy system

Ale i tak nie tani i droższy od lustrzankowego systemu Nikona czy Canona.

Wojmistrz - Sro 19 Lis, 2014

krikus, w kazdym systemie sa tanie i drogie obiektywy. Dla jednego systemu jakis obiektyw bedzie tanszy, a dla innego drozszy, za to przy innym obiektywie ceny beda na odwrot. Suma sumarum uzbrojenie aparatu w kilka szkiel jest podobne cenowo w kazdym systemie.
muzyk - Sro 19 Lis, 2014

krikus napisał/a:
i droższy od lustrzankowego systemu Nikona czy Canona.

Że jak??? :mrgreen:

A no tak, że chyba nie powiesz nam że taniej. Popatrz i porównaj ceny obiektywów do systemu Samsung NX i np do Nikona. :idea:

Wojmistrz napisał/a:
krikus, w kazdym systemie sa tanie i drogie obiektywy.

Ok, więc poszukaj mi do systemu Samsung NX tani obiektyw :?:

muzyk - Sro 19 Lis, 2014

Daj na luz i weź średnią z obu systemów (w tym bez tych naprawdę najdroższych Nikona - aparatów i obiektywów), a okaże Ci się, że Samsung jest tańszy niż barszcz...

Nie wierzysz?
Weź zsumuj sobie nawet wg. najtańszych ofert szplajs (cały system w tym bez naprawdę drogich po parę tysięcy euro szkieł Nikona) Nikona i wg. najdroższych Samsunga...

Taaaakie :shock: oczy zrobisz.

Podobnie zrób Canon vs Samsung i zejdź na ziemię.

Niższa cena średnia dla systemu NX będzie tylko wynikiem tego że jest mniejszy wachlarz wyboru obiektywów z górnej półki. W NX nie ma np drogich jasnych tele za kilka czy kilkanaście tys zł które to zawyżają średnią cenę systemu dla Nikona.
Natomiast właśnie patrząc z bardziej przyziemnej perspektywy to taki Nikon czy Canon ma dostępne obiektywy kitowe od 200-300zł (sprawne, używane) czego do systemu NX nie uświadczysz.
A zatem podsumowując; rozpiętość cenowa obiektywów do lustrzanek jest większa od np 200zł do 10000 zł co daje tylko wyższą średnią ogólną. Do NX nie ma tańszych szkieł niż 800-900zł ale też i droższych niz np 2 - 2,5 tys zł :idea:

muzyk - Sro 19 Lis, 2014

krikus napisał/a:
sprawne, używane)

no ale to jest bez sensu. Nie idzie tu o używany sprzęt, a nowy.

System Canona i Nikona, nawet bez drogich szkieł jest droższy od Samsunga.

Nie rób sobie nadziei.

Poza tym, system bezlusterkowy Samsunga podobno jest najtańszy (zobacz co pisze komisarz ryba), a Ty twierdzisz, że Canon i Nikon jest droższy.

krikus napisał/a:
Natomiast właśnie patrząc z bardziej przyziemnej perspektywy to taki Nikon czy Canon ma dostępne obiektywy od 200-300zł (sprawne, używane)

No ale za taką kasę, to kupisz paździerze, a nie obiektywy.
Owszem i paździerzami zrobisz zdjęcie/a życia, niemniej... chcąc czegoś więcej, w przypadku Canona i Nikona musi solidnie konto przetrzebić...
krikus napisał/a:
Niższa cena średnia dla systemu NX będzie tylko wynikiem tego

Doprawdy?

Ile kosztuje najdroższe apsc samsunga (nowe) a ile Canona czy Nikona?
O szkłach nie piszę, bo tutaj jest oczywiste, że Nikon czy Canon są po prostu druzgocąco droższe.
Nie wspominając o tym, że na APSC Canona możesz przypiąć szkła EF, które tanie nie są, za wyjątkiem może 50 1.8II kosztującego ok czterech stówek PLN (nowy).

Jak juz tak chcesz liczyc skrajnie tanie, to i licz skrajnie drogie, czyli np $120000 za 1200mm f/5.6L. Oczywiscie piszemy tylko o szklach systemowych.

muzyk napisał/a:
Nie idzie tu o używany sprzęt, a nowy.
muzyk napisał/a:
No ale za taką kasę, to kupisz paździerze, a nie obiektywy

Mowa o ogólnie dostępnej optyce, to co oferują różni producenci do danego systemu.

Wiadomo że rewelacyjne nie są one (tanie kitowce) ale wiele osób robi nimi zdj i nie narzeka, na początek przygody z fotografią są wystarczająco dobre.

Ja np używam kita Nikkor 18-105 który nie kosztuje wiele nawet jako nowy 700-800zł a obrazy daje zadowalające. Podobno to jeden z najlepszych kitów biorąc ogółem wszystkie systemy.

Wojmistrz napisał/a:
Jak juz tak chcesz liczyc skrajnie tanie, to i licz skrajnie drogie, czyli np $120000 za 1200mm f/5.6L. Oczywiscie piszemy tylko o szklach systemowych.

O tym pisałem wczesniej, że po podsumowaniu średniej to system do N i C wyjdzie drożej niżeli do NX. Ale to tylko przy podliczeniu ogółem :idea:

krikus, niesystemowe kupisz i do NX, i to za kilkadziesiat PLN. Dyskusja bez sensu.
muzyk - Sro 19 Lis, 2014

Wojmistrz napisał/a:
Dyskusja bez sensu.

Dokładnie tak jest.
krikus napisał/a:
Ale to tylko przy podliczeniu ogółem :idea:

Zapewniam Cię, że i przy tańszych szkłach (jak określić tutaj kryteria, zwłaszcza w przypadku oczywiście droższych systemów C i N...) Samsung wychodzi po prostu taniej.

mozer - Sro 19 Lis, 2014

Jeśli już robić takie zestawienia to należałoby porównać jakieś typowe zestawy (ile kosztuje ich skompletowanie w danym systemie).

Np. zmiennogniskowe 10-20 + 17-50/2.8 + 70-300 lub stałkowe 14 mm + 35 + 50 + 100/200.

To tak na przykład, bez skrajności.

muzyk - Sro 19 Lis, 2014

mozer napisał/a:
lub stałkowe 14 mm

Tja... w przypadku Canona posiłkować by się ciamciangiem 14 2.8, albo ...
elką za dwa tysiące ojro...

mozer - Sro 19 Lis, 2014

muzyk, heh, jak zwykle traktujesz wszystko dosłownie...
muzyk - Sro 19 Lis, 2014

mozer napisał/a:
heh, jak zwykle traktujesz wszystko dosłownie...

No nie. Tak nie jest. Nie zawsze wszystko dosłownie, ale jeśli zapodajesz stałkę 14...
to się rozumie samo przez się, że "elka dla bogatych" przychodzi na myśl :wink:

mozer - Sro 19 Lis, 2014

muzyk, nadal nie rozumiesz. Nie musi tam być żadnej 14, może być 10-20 plus stałki. Rzuciłem ogniskowe ad hoc... Chodzi o ideę porównywania.
muzyk - Sro 19 Lis, 2014

mozer napisał/a:
nadal nie rozumiesz.

mozer napisał/a:
lub stałkowe 14 mm + 35 + 50 + 100/200.

aha... :wink: :mrgreen:

janqseven - Sro 19 Lis, 2014

60D to dobry aparat. Mam taki model. Jestem zadowolony. Ma wszystkie funkcje lustrzanki
Zalety:
-lekki
-nieduży

Można śmiało fotografować posiłki i na wakacjach. Nakręci również filmy.

mozer - Sro 19 Lis, 2014

janqseven, bo to jest lustrzanka :P
muzyk - Sro 19 Lis, 2014

mozer napisał/a:
bo to jest lustrzanka :P

Hmm, ja bym powiedział, że raczej większy kompakt z wymienną optyką i funkcją podnoszenia lustra podczas naświetlania matrycy :razz:

janqseven, 60D to całkiem zaawansowana lustrzanka, aczkolwiek już ma swojego następcę, co nie zmienia faktu, że jest baaardzo przyjazna do filmowania i nadal godna polecenia :) Niestety nadal nie widzę reakcji karol.z, dlaczego chce zmienić system.
Andrzej.M. - Pon 01 Gru, 2014

janqseven napisał/a:
60D to dobry aparat. Mam taki model. Jestem zadowolony. Ma wszystkie funkcje lustrzanki
Zalety:
-lekki
-nieduży

Można śmiało fotografować posiłki i na wakacjach. Nakręci również filmy.

Lekki i nieduży... zależy przy czym... na pewno nie przy Pentax K-x - swoją drogą - ten Pentax daje nie gorszy (a może nawet lepszy odrobinkę) obrazek, choć filmowanie pewnie lepsze ma canon. :wink:

dcs - Pon 01 Gru, 2014

.
Pentax K-x nie ma wszystkich funkcji lustrzanki Canon 60D.

Ściślej -mało co w tym Pentaksie jest -bo to lustrzankowy kloszard -ma co wygrzebał w śmietniku ze starymi częściami.

mozer - Pon 01 Gru, 2014

dcs napisał/a:
lustrzankowy kloszard -ma co wygrzebał w śmietniku ze starymi częściami.

:D

kozidron - Wto 02 Gru, 2014

dcs napisał/a:
Ściślej -mało co w tym Pentaksie jest -bo to lustrzankowy kloszard -ma co wygrzebał w śmietniku ze starymi częściami.

:mrgreen:

Wujek_Pstrykacz - Wto 02 Gru, 2014

Dobre. Ze śmietnika. :razz: