|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka dla amatora
karol.z - Wto 18 Lis, 2014 Temat postu: Lustrzanka dla amatora Witam serdecznie,
Przez kilka miesięcy korzystałem z NX300. Fajny bajer, aczkolwiek pojawił się jakiś czas temu niedosyt.
Otóż za namową kilku osób postanowiłem zakupić pierwszą lustrzankę. Z racji prowadzone fanpage/bloga potrzebuję aparat do robienia zdjęć moich posiłków. Aczkolwiek owy aparat przyda się podczas wycieczek/podróży. Nie ukrywam, że zależy mi, abym miał możliwość kręcenia w miarę przyzwoitych filmików.
Pierwszym pomysłem był Canon 60d, standardowy obiektyw jaki oferują w najtańszych zestawach + 50mm f1,8. Aczkolwiek na rynku jest w czym wybierać i mam totalny mętlik w głowie. Aparat nie może być kolosalnych rozmiarów.
Chciałbym przeznaczyć 2000-2200PLN za używkę bez obiektywu.
Z góry dziękuję za wszystkie cenne wskazówki. Jeśli Waszym zdaniem jestem totalnym laikiem i lepszym rozwiązaniem będzie kolejny bezlusterkowiec to rozważę i taką propozycje.
krikus - Wto 18 Lis, 2014
Tu jest ten sam wątek wałkowany. Wyglada to na Twój temat http://www.forumphoto.pl/...-poczatkujacej/
Na początek nauki z fotografią kup prostą lustrzankę a nie jakieś cudawianki, bezlusterkowce i inne wynalazki. Ode mnie propozycja to Nikon D3000 + pozostała kasa na przyzwoity "słoik"
Wojmistrz - Wto 18 Lis, 2014
karol.z, czego ci brakuje w NX300, że patrzysz za lustrzanką? Czego nie możesz zrobić przy pomocy NX300? Nie lepiej te pieniądze przeznaczyć na jakieś fajniejsze szkiełko do posiadanego systemu?
krikus - Wto 18 Lis, 2014
Prawdopodobnie Karol nie ogarnia wszystkich funkcji NX300, tego przesytu funkcji więc szuka prostej sprawdzonej lustrzanki. Pozatym optyka do takiego aparatu nie jest tania.
Wojmistrz - Wto 18 Lis, 2014
krikus napisał/a: | Pozatym optyka do takiego aparatu nie jest tania. | Poza tym nie znam systemu posiadającego tanią optykę. W każdym systemie, ceny dobrych szkieł są wysokie.
zbig75 - Wto 18 Lis, 2014
krikus napisał/a: | Pozatym optyka do takiego aparatu nie jest tania. |
Samsung to chyba najtańszy system z bezlusterkowców do rozbudowy .
krikus - Sro 19 Lis, 2014
zbig75 napisał/a: | Samsung to chyba najtańszy system |
Ale i tak nie tani i droższy od lustrzankowego systemu Nikona czy Canona.
Wojmistrz - Sro 19 Lis, 2014
krikus, w kazdym systemie sa tanie i drogie obiektywy. Dla jednego systemu jakis obiektyw bedzie tanszy, a dla innego drozszy, za to przy innym obiektywie ceny beda na odwrot. Suma sumarum uzbrojenie aparatu w kilka szkiel jest podobne cenowo w kazdym systemie.
muzyk - Sro 19 Lis, 2014
krikus napisał/a: | i droższy od lustrzankowego systemu Nikona czy Canona. |
Że jak???
A no tak, że chyba nie powiesz nam że taniej. Popatrz i porównaj ceny obiektywów do systemu Samsung NX i np do Nikona.
Wojmistrz napisał/a: | krikus, w kazdym systemie sa tanie i drogie obiektywy. |
Ok, więc poszukaj mi do systemu Samsung NX tani obiektyw
muzyk - Sro 19 Lis, 2014
Daj na luz i weź średnią z obu systemów (w tym bez tych naprawdę najdroższych Nikona - aparatów i obiektywów), a okaże Ci się, że Samsung jest tańszy niż barszcz...
Nie wierzysz?
Weź zsumuj sobie nawet wg. najtańszych ofert szplajs (cały system w tym bez naprawdę drogich po parę tysięcy euro szkieł Nikona) Nikona i wg. najdroższych Samsunga...
Taaaakie oczy zrobisz.
Podobnie zrób Canon vs Samsung i zejdź na ziemię.
Niższa cena średnia dla systemu NX będzie tylko wynikiem tego że jest mniejszy wachlarz wyboru obiektywów z górnej półki. W NX nie ma np drogich jasnych tele za kilka czy kilkanaście tys zł które to zawyżają średnią cenę systemu dla Nikona.
Natomiast właśnie patrząc z bardziej przyziemnej perspektywy to taki Nikon czy Canon ma dostępne obiektywy kitowe od 200-300zł (sprawne, używane) czego do systemu NX nie uświadczysz.
A zatem podsumowując; rozpiętość cenowa obiektywów do lustrzanek jest większa od np 200zł do 10000 zł co daje tylko wyższą średnią ogólną. Do NX nie ma tańszych szkieł niż 800-900zł ale też i droższych niz np 2 - 2,5 tys zł
muzyk - Sro 19 Lis, 2014
krikus napisał/a: | sprawne, używane) |
no ale to jest bez sensu. Nie idzie tu o używany sprzęt, a nowy.
System Canona i Nikona, nawet bez drogich szkieł jest droższy od Samsunga.
Nie rób sobie nadziei.
Poza tym, system bezlusterkowy Samsunga podobno jest najtańszy (zobacz co pisze komisarz ryba), a Ty twierdzisz, że Canon i Nikon jest droższy.
krikus napisał/a: | Natomiast właśnie patrząc z bardziej przyziemnej perspektywy to taki Nikon czy Canon ma dostępne obiektywy od 200-300zł (sprawne, używane) |
No ale za taką kasę, to kupisz paździerze, a nie obiektywy.
Owszem i paździerzami zrobisz zdjęcie/a życia, niemniej... chcąc czegoś więcej, w przypadku Canona i Nikona musi solidnie konto przetrzebić...
krikus napisał/a: | Niższa cena średnia dla systemu NX będzie tylko wynikiem tego |
Doprawdy?
Ile kosztuje najdroższe apsc samsunga (nowe) a ile Canona czy Nikona?
O szkłach nie piszę, bo tutaj jest oczywiste, że Nikon czy Canon są po prostu druzgocąco droższe.
Nie wspominając o tym, że na APSC Canona możesz przypiąć szkła EF, które tanie nie są, za wyjątkiem może 50 1.8II kosztującego ok czterech stówek PLN (nowy).
Jak juz tak chcesz liczyc skrajnie tanie, to i licz skrajnie drogie, czyli np $120000 za 1200mm f/5.6L. Oczywiscie piszemy tylko o szklach systemowych.
muzyk napisał/a: | Nie idzie tu o używany sprzęt, a nowy. |
muzyk napisał/a: | No ale za taką kasę, to kupisz paździerze, a nie obiektywy |
Mowa o ogólnie dostępnej optyce, to co oferują różni producenci do danego systemu.
Wiadomo że rewelacyjne nie są one (tanie kitowce) ale wiele osób robi nimi zdj i nie narzeka, na początek przygody z fotografią są wystarczająco dobre.
Ja np używam kita Nikkor 18-105 który nie kosztuje wiele nawet jako nowy 700-800zł a obrazy daje zadowalające. Podobno to jeden z najlepszych kitów biorąc ogółem wszystkie systemy.
Wojmistrz napisał/a: | Jak juz tak chcesz liczyc skrajnie tanie, to i licz skrajnie drogie, czyli np $120000 za 1200mm f/5.6L. Oczywiscie piszemy tylko o szklach systemowych. |
O tym pisałem wczesniej, że po podsumowaniu średniej to system do N i C wyjdzie drożej niżeli do NX. Ale to tylko przy podliczeniu ogółem
krikus, niesystemowe kupisz i do NX, i to za kilkadziesiat PLN. Dyskusja bez sensu.
muzyk - Sro 19 Lis, 2014
Wojmistrz napisał/a: | Dyskusja bez sensu. |
Dokładnie tak jest.
krikus napisał/a: | Ale to tylko przy podliczeniu ogółem |
Zapewniam Cię, że i przy tańszych szkłach (jak określić tutaj kryteria, zwłaszcza w przypadku oczywiście droższych systemów C i N...) Samsung wychodzi po prostu taniej.
mozer - Sro 19 Lis, 2014
Jeśli już robić takie zestawienia to należałoby porównać jakieś typowe zestawy (ile kosztuje ich skompletowanie w danym systemie).
Np. zmiennogniskowe 10-20 + 17-50/2.8 + 70-300 lub stałkowe 14 mm + 35 + 50 + 100/200.
To tak na przykład, bez skrajności.
muzyk - Sro 19 Lis, 2014
mozer napisał/a: | lub stałkowe 14 mm |
Tja... w przypadku Canona posiłkować by się ciamciangiem 14 2.8, albo ...
elką za dwa tysiące ojro...
mozer - Sro 19 Lis, 2014
muzyk, heh, jak zwykle traktujesz wszystko dosłownie...
muzyk - Sro 19 Lis, 2014
mozer napisał/a: | heh, jak zwykle traktujesz wszystko dosłownie... |
No nie. Tak nie jest. Nie zawsze wszystko dosłownie, ale jeśli zapodajesz stałkę 14...
to się rozumie samo przez się, że "elka dla bogatych" przychodzi na myśl
mozer - Sro 19 Lis, 2014
muzyk, nadal nie rozumiesz. Nie musi tam być żadnej 14, może być 10-20 plus stałki. Rzuciłem ogniskowe ad hoc... Chodzi o ideę porównywania.
muzyk - Sro 19 Lis, 2014
mozer napisał/a: | nadal nie rozumiesz. |
mozer napisał/a: | lub stałkowe 14 mm + 35 + 50 + 100/200.
|
aha...
janqseven - Sro 19 Lis, 2014
60D to dobry aparat. Mam taki model. Jestem zadowolony. Ma wszystkie funkcje lustrzanki
Zalety:
-lekki
-nieduży
Można śmiało fotografować posiłki i na wakacjach. Nakręci również filmy.
mozer - Sro 19 Lis, 2014
janqseven, bo to jest lustrzanka
muzyk - Sro 19 Lis, 2014
mozer napisał/a: | bo to jest lustrzanka |
Hmm, ja bym powiedział, że raczej większy kompakt z wymienną optyką i funkcją podnoszenia lustra podczas naświetlania matrycy
janqseven, 60D to całkiem zaawansowana lustrzanka, aczkolwiek już ma swojego następcę, co nie zmienia faktu, że jest baaardzo przyjazna do filmowania i nadal godna polecenia Niestety nadal nie widzę reakcji karol.z, dlaczego chce zmienić system.
Andrzej.M. - Pon 01 Gru, 2014
janqseven napisał/a: | 60D to dobry aparat. Mam taki model. Jestem zadowolony. Ma wszystkie funkcje lustrzanki
Zalety:
-lekki
-nieduży
Można śmiało fotografować posiłki i na wakacjach. Nakręci również filmy. |
Lekki i nieduży... zależy przy czym... na pewno nie przy Pentax K-x - swoją drogą - ten Pentax daje nie gorszy (a może nawet lepszy odrobinkę) obrazek, choć filmowanie pewnie lepsze ma canon.
dcs - Pon 01 Gru, 2014
.
Pentax K-x nie ma wszystkich funkcji lustrzanki Canon 60D.
Ściślej -mało co w tym Pentaksie jest -bo to lustrzankowy kloszard -ma co wygrzebał w śmietniku ze starymi częściami.
mozer - Pon 01 Gru, 2014
dcs napisał/a: | lustrzankowy kloszard -ma co wygrzebał w śmietniku ze starymi częściami. |
kozidron - Wto 02 Gru, 2014
dcs napisał/a: | Ściślej -mało co w tym Pentaksie jest -bo to lustrzankowy kloszard -ma co wygrzebał w śmietniku ze starymi częściami. |
Wujek_Pstrykacz - Wto 02 Gru, 2014
Dobre. Ze śmietnika.
|
|