|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - Jakie filtry?
janqseven - Czw 20 Lis, 2014 Temat postu: Jakie filtry? Witam
Chciałbym się dowiedzieć co kupić do fotografowania krajobrazu i morza.
Czy filtry Fader są dobre?
Jakie filtry połówkowe do EF-S 10-22? I gdzie kupić.
Czy filtr polaryzacyjny się przyda? Jaki kupić.
Dziękuję za opinie
mozer - Czw 20 Lis, 2014
janqseven, połówkowe to najlepiej slotowe - np. Hitech, a jak masz nadmiar kasy to Lee.
Z faderów wychodzą czasem dziwne efekty, więc raczej odradzam. Filtr polaryzacyjny przy krajobrazie, a szczególnie wodzie to podstawa. Ja mam Marumi DHG i mogę polecić - zwłaszcza, że ma cienką oprawkę i na 10 mm nie winietuje. Zwykły szary filtr do długich ekspozycji też się zapewne przyda.
fatman - Czw 20 Lis, 2014
Fadery zdecydowanie odpuść. Jak już pisal mozer efety po użyciu tego są nieprzewidywalne.
Do fotografowania morza przdadzą Ci się połówkowe z twardym przejściem: 0.3, 0.6, 0.9
Do zachodów słońca przyda Ci się połówka-reversed 0.9.
Bierz filtry Hitecha.
Do nabycia na allegro albo w Łodzi na Zgierskiej 69 (ABC Foto) albo w Poznaniu na Kościelnej 12 (Raysfoto).
janqseven - Czw 20 Lis, 2014
Podobno mocowanie Cokin to Z-Pro, żeby nie winietowało. A na allegro chyba nie ma filtrów reverse do tego mocowania.
mozer - Czw 20 Lis, 2014
janqseven, mi na 10-22 przy jednym filtrze z holderem P nie winietuje.
Wojmistrz - Czw 20 Lis, 2014
Fadery to regulowane filtry ND, zbudowane z dwóch filtrów polaryzacyjnych. Polecam je raczej do filmowania, a nie do fotografii. Dziwne efekty na faderach to standard na ostatnich stopniach i długich czasach, to też nadają się do fotografii, ale np przy zwykłym Fader ND gdzie masz od ND2 do ND400, powyżej ND100 mogą być problem.
Bez polarka to się z domu nie wychodzi , a tak szczerze, to warto by w torbie/plecaku był.
Fajnie mieć komplet kilku filtrów jak już wspomniał mozer, w tym połówek.
Konkretnych firm nie podaję, bo do popstrykania i pouczenia się, wystarczy chińszczyzna - komplet 24 elementy za 100zł , a potem, jak już będziesz wiedział, co z czym i do czego, to wtedy kupisz sobie dobre, markowe na sztuki. Zazwyczaj i tak skończy się na 1-5 sztuk.
mozer napisał/a: | janqseven, mi na 10-22 przy jednym filtrze z holderem P nie winietuje. |
A 3 filtry [tyle ile wejdzie w holder] winietują? Bo chciałbym używać czasem kilku filtrów.
mozer - Czw 20 Lis, 2014
janqseven, ja mówię o holderze w wersji slim, czyli na jeden filtr. Od dwóch to już raczej winietować będzie - wtedy nie ma zmiłuj, tylko Z Pro.
A filtr UV ma jakieś znaczenie
mozer - Czw 20 Lis, 2014
janqseven, nie, szkoda kasy.
janqseven - Pią 21 Lis, 2014
Na allegro są holdery slim po 90 złotych i po 10. Który wybrać?
fatman - Pon 24 Lis, 2014
janqseven napisał/a: | Na allegro są holdery slim po 90 złotych i po 10. Który wybrać? |
Do Z-Pro po 10 zł? Nie spotkałem się
Zapomnij o Filtrach UV. Po co Ci to? W Alpach albo Himalajach fotografujesz?
Pamiętaj, że każda szybka przed obiektywem to pogorszenie jakości zdjecia.
Tak więc 3 szybli + UV i... robi sie masakra.
Na rozmiarze Cokin-P na C10-22 zdecydowanie będziesz miał winiete.
Miałem ten obiektyw z Canonem 50D.
Trzymałem wtedy filtr w dłoni. Inaczej musiałem podciągnąć do 12-13mm ogniskowej
Aby zgubić winiete nawet od pojedyńczego uchwytu Cokina.
Bierz od razu Z-Pro.
janqseven - Pią 05 Gru, 2014
A jeżeli chodzi o filtr cały ND to nakręcany na obiektyw czy zakładany na holder. I jaki ND żeby rozmyć wodę i niebo ?
matys - Sob 06 Gru, 2014
Jeśli dobrej firmy do zakładany na holder, bo będzie Ci pasowało do różnych obiektywów/systemów. Co do rozmycia, to zależy od warunków(światła) podczas robienia zdjęcia no i rodzaju rozmycia którego oczekujesz.
janqseven - Sob 06 Gru, 2014
matys napisał/a: | rodzaju rozmycia którego oczekujesz. |
Oczekuję:
1.Rozmycie wody o wschodzie
2.Rozmycie chmur o wschodzie
3. Rozmycie chmur w ciągu dnia.
Czy taki filtr się dadaje? HITECH 100 szary ND 3.0 Pro Stop 10 Cokin Z-PRO
Jak obliczyć czas naświetlania? Czy Canon 60D na górnym wyświetlaczu pokazuje czas naświetlania w sekundach czy trzeba samemu liczyć?
fatman - Sob 06 Gru, 2014
janqseven, tu masz całą wiedzę, która jest Ci potrzebna:
http://www.bwvision.com/u...re-photography/
Również tabele czasów naświetlań dla różnych gęstości filtórów ND w zaleązności od przysłony.
HITECH 100 szary ND 3.0 Pro Stop 10 Cokin Z-PRO - jak najbardziej się nadaje - patrz artykuł w linku powyżej).
Na 60D musisz ustawić czas "B" i samemu obliczyć czs naświetlania.
Potem nastawić ten czas na wężyku (jeżeli masz taki, a jak nie to stoperw dłoń) i jedziesz!
|
|