forum.optyczne.pl

Cyfrowe kompakty - Filmy z Canon G12 vs Canon SX60 HS

Avallone - Czw 20 Lis, 2014
Temat postu: Filmy z Canon G12 vs Canon SX60 HS
Witam.
Mam małe pytanie.
Teściowa poprosiła moją żonę żeby nagrała film jak jej wnusia chodzi.
Wzięła więc do ręki Canona SX60 HS ( którego jej kupiłem korzystając w Waszych rad) i nagrała krótki filmik.
Wróciwszy do domu dostałem polecenie służbowe od żony żeby dodać film na YT gdy z teściowa tylko tak potrafi go obejrzeć.
Przed wrzuceniem jednak zerknąłem na niego na ekranie 46 cali i okazało się ze jest to totalna katastrofa. Sprawdziłem ustawienia a tu wszystko OK, FullHD 60klatek. Ziarno jest takie że aż kłuje w oczy.
Film był kręcony w domu przy średnim oświetleniu od okna ale tez od żyrandola.

Wziąłem więc do ręki Canona G12 żeby to sprawdzić i okazało się ze ten nakręcił film o 2 klasy lepszy, wyraźny i bez ziarna na ustawieniu 1280x720.

To dziwne bo tydzień wcześniej robiliśmy test łodzi i Kasia nagrała film na wolnym powietrzu przy dobrym naświetleniu wręcz idealny nawet przy dużym zoomie.
Paradoksalnie jakieś 3 lata temu robiliśmy przy takich samych warunkach film z testu pontonu i na jakimkolwiek zbliżeniu ( a nawet bez) było tak koszmarne że kłuło w oczy na Canonie G12.

Czy to normalne że Canon G12 robi o wiele lepsze filmy w domu a Canon SX60 HS o niebo lepsze na wolnym powietrzu?