|
forum.optyczne.pl
|
 |
Aparaty analogowe - jaki to bagnet?
Fabian60 - Sob 22 Lis, 2014 Temat postu: jaki to bagnet? Witam!
Nie mogę sobie poradzić z identyfikacją bagnetu tego Vivitar'a - pomoże ktoś?
Wojmistrz - Sob 22 Lis, 2014
Masz jakieś inne ujęcie bagnetu i lepiej oświetlone?
Fabian60 - Sob 22 Lis, 2014
Wojmistrz napisał/a: | Masz jakieś inne ujęcie bagnetu i lepiej oświetlone? |
niestety nie mam
To niestety, marne szanse, bo większość jest do siebie podobna i różnią się szczegółami. Można tylko zgadywać. Nie wiesz z czego to wykręcone? Jaki model tego obiektywu - przynajmniej jakąś selekcję można by było zrobić - do czego był produkowany.
janqseven - Sob 22 Lis, 2014
a są jakieś nagrody w tym konkursie?
tu są mocowania obiektywów http://en.wikipedia.org/wiki/Lens_mount
szukajmy i do dzieła!
Fabian60 - Sob 22 Lis, 2014
Wojmistrz napisał/a: | To niestety, marne szanse, bo większość jest do siebie podobna i różnią się szczegółami. Można tylko zgadywać. Nie wiesz z czego to wykręcone? Jaki model tego obiektywu - przynajmniej jakąś selekcję można by było zrobić - do czego był produkowany. |
To Vivitar 2.5/28 (Kiron) sprzedający obraził się chyba gdy poprosiłem go o bardziej szczegółową fotkę :/
[ Dodano: Sob 22 Lis, 2014 19:58 ]
Przed umieszczeniem tego pytania poszperałem trochę u wujka google ale niestety nie trafiłem na podobne mocowanie, miałem nadzieję, że użytkownik takiego bagnetu rozpozna go na tej marnej fotce :/
Znaczy sprzedawca nie wie od czego było to szkło i podesłał ci jedynie taką jedną fotke :/ ? Odpuść sobie
kot Sylvester - Sob 22 Lis, 2014
Jeśli to miałby być obiektyw pasujący do któregoś z korpusów wielkiej japońskiej piątki czyli : Canon, Minolta, Nikon, Olympus, Pentax to chyba jest to Pentax.
Na pewno nie jest to mocowanie do Canona , Minolty i Nikona.
Jeżeli zależy Tobie na 100% pewności Musisz zamieścić dodatkowe zdjęcia nie tylko samego bagnetu, musi być widać wyraźnie również pierścienie nastawne od przysłony i odległości (ostrości).
Canon na pewno odpada.
Fabian60 - Nie 23 Lis, 2014
oto dodatkowe fotki, innych niestety nie mam
kojut - Nie 23 Lis, 2014
Wygląda mi to na mocowanie OM, ale przydały by się lepsze zdjęcia z poprawnie naświetlonym bagnetem (bo to co najważniejsze jest ukryte w cieniu).
kot Sylvester - Nie 23 Lis, 2014
To jest mocowanie firmy Olympus czyli bagnet OM bo tylko w tym systemie były zaraz za bagnetem dwa symetryczne przyciski do domykania przysłony (wizualna kontrola głębi ostrości).
Pozdrowionko !
kojut - Nie 23 Lis, 2014
Tak dla pewności
A przyciski, jeden domyka przysłonę w celu podglądu głębi (można to sprawdzić), a drugi zwalnia blokadę.
PS
Chcesz sprzedać?
Fabian60 - Nie 23 Lis, 2014
nie chciałem kupić ale jeśli to jest bagnet Olka to nie biorę a szkoda bo się juz napaliłem
Jest do wzięcia na Gumtree za jedyne 130 zł, nr seryjny rozpoczyna się na 22 a więc to Kiron
|
|