forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Nikon Colpix A czy fuji x20 czy fuji x10

zdzich114 - Nie 23 Lis, 2014
Temat postu: Nikon Colpix A czy fuji x20 czy fuji x10
Witam,
Który z tej trójki wybrać? Muszę coś polecić koledze, który nie miał wcześniej styczności z fotografią ale jest ambitny i ma zamiar się nauczyć. Mogę zakupić każdy z tych aparatów na firmę czyli minus VAT, a więc x20 za około 1400 zł, x10 za około 1000 zł a Nikona odliczając Cashbak za około 1500 zł no i mam dylemat. Nikon wydaje się być najlepszy, tylko martwi mnie stałoogniskowy obiektyw dla żółtodzioba. Poradźcie co wybrać z tej trójki, a może jakiś inny model kompaktu z wyższej półki?
Dziękuję z góry.

zbig75 - Pon 24 Lis, 2014

X20
Sunders - Pon 24 Lis, 2014

zdzich114 napisał/a:
Który z tej trójki wybrać?

X20.

zdzich114 napisał/a:
a może jakiś inny model kompaktu z wyższej półki?

Canon Powershot G7X.

zdzich114 - Pon 24 Lis, 2014

Canon Powershot G7X byłby super rozwiązaniem, ale cena jest za wysoka. Powiedzmy że potrzebuję coś do 2000zł brutto.
Jar - Pon 24 Lis, 2014

Poniżej 2000 zmieści Ci się Nikon P7800. To dość uniwersalny sprzęt, ze sporym zakresem ogniskowych, jasnym obiektywem i wizjerem. Do tego guzikologia na wierzchu (m. in korekta ekspozycji), co sprzyja aktywnemu użytkownikowi, który chce świadomie ingerować w pracę aparatu. No i jest to nadal relatywnie nieduży aparat, choć nie kieszonkowy. Taki minimalnie większy LX7, tylko ze znacznie większym zakresem ogniskowych w kierunku tele -kosztem jasności obiektywu i szerokiego kąta, za to z wbudowanym wizjerem. Co z resztą sprawia, że funkcjonalnie to jednak trochę różne aparaty są.
Pozdrawiam
-J.

zbig75 - Pon 24 Lis, 2014

zdzich114 napisał/a:
a może jakiś inny model kompaktu z wyższej półki?

Pierwsza generacja Canona G 1X powinna zmieścić się w budżecie , gabaryty podobne do Fuji X10/20 , ten sam zakres zoom , ale na większej matrycy .

zdzich114 - Pon 24 Lis, 2014

No właśnie ten Canon G1X też wpadł mi w oko, ale na innych forach wiele osób twierdziło że lepiej wybrać tego Fuji x20 lub x10. Im dłużej szukam i więcej czytam tym mniej wiem :/