|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Test lornetki Nikon ACULON A211 10x50
Arek - Pon 24 Lis, 2014 Temat postu: Test lornetki Nikon ACULON A211 10x50 Zapraszam:
http://www.optyczne.pl/in...etki&test_l=286
Arek
goornik - Pon 24 Lis, 2014
Jutro mam szkolenie lornetkowe. Powiem o tym teście, bo wydźwięk jak najbardziej pozytywny...
Czekam na test małych Prostaffów 7s!
Absengard - Wto 25 Lis, 2014
A dlaczego w opcji powiekszenie otrzymal note 2/3 ? Przeciez producent deklaruje 10x a wyszło więcej ? nie powinno byc 3/3 ?
Pablosso - Wto 25 Lis, 2014
Absengard napisał/a: | A dlaczego w opcji powiekszenie otrzymal note 2/3 ? Przeciez producent deklaruje 10x a wyszło więcej ? nie powinno byc 3/3 ? |
O ile wiem, to 3/3 dostają lornetki, które mają takie powiększenie, jakie deklaruje producent - ani mniejsze, ani większe. To samo dotyczy też pola widzenia (chyba)...
Absengard - Wto 25 Lis, 2014
No jesli cos jest lepsze niz deklarowa; producent to raczej nie powinno wplywac ujemnie na ocene nie ?:)
kivirovi - Wto 25 Lis, 2014
Czy powiekszenie wieksze jest lepsze czy gorsze to juz mozna dyskutowac. Jak bedzie lornetka 52mm podpisana 50mm to zobaczycie jak Arek 50% punktow uwali za to, ze "sam producent nie wie co sprzedaje".
Absengard - Sro 26 Lis, 2014
No rozumiem ze parametry powinny byc zgodne z tym co deklaruje producent ale w tym przypadku nie dość że jest to w granicach błędu to jeszcze na korzyść. Uwalenie za to pkt jest co najmniej dziwne To tak jakby mercedes deklarowal zuzycie 5 l /100 km a wyszlo by ze jest 4.5 Kazda wartosc lepsza to tylko plus wiec zabieranie pkt jest dla mnie niezrozumiale i to mnie zastanowilo Tym bardziej ze nie jest to wartosc z kosmosu np deklaruje 10x a byloby 20x jest po przecinku roznica i to na plus.
Arek - Sro 26 Lis, 2014
Absengard napisał/a: | nie dość że jest to w granicach błędu to jeszcze na korzyść |
Nie jest w granicach błędu. A czy na korzyść to dyskusyjne. Większe powiększenie nie zawsze jest lepsze. Jak ktoś chce większe to kupuje 12x50. Jak kupuje 10x50 to chce 10x, a nie prawie 11x.
goornik - Sro 26 Lis, 2014
Większe powiększenie to :
- mniejsza źrenica, a więc ciemniej
- większa podatność na drgania rąk
- mniejsze pole widzenia, niż dałby ten sam okular przy nominalnym powiększeniu.
W granicach błędu to byłoby od 9,95x do 10,05x --> to i tak spory, mierzalny błąd +/-5%
Absengard - Sro 26 Lis, 2014
Ok dzieki za wyjasnienie wlasnie takiej odpowiedzi oczekiwalem bo przyznam ze bylem zdziwiony
|
|