forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Plaża a stabilność statywu

janqseven - Wto 25 Lis, 2014
Temat postu: Plaża a stabilność statywu
Witam
Przeglądając prasę fotograficzną w Empiku trafiłem na fragment o fotografowaniu morza. Prezentowano nakładki śniegowe Manfrotto 230 za 75 złotych.
Pytanie jest takie:
Czy trzeba mieć nakładki śniegowe na plaży żeby statyw się nie bujał i jeśli tak które i gdzie kupić?
Pytam bo nie mieszkam nad morzem a chcę pojechać pierwszy raz ze sprzętem :)
Dziękuję za odpowiedzi.

Jar - Wto 25 Lis, 2014

Nie. Po prostu wkopać trochę nogi statywu w piach, co prawda nieznacznie kosztem wysokości. Ale na plaży zwykle wieje, więc pewnie i tak cieniutkie patyczki dolnego segmentu nóg pozostałyby złożone i można je wykorzystać jako szpilki -kotwy. Szkoda kasy.
Pozdrawiam
-J.
P.S.1 Nie wiem, co to za nakładki, ale domyślam się, że muszą przypominać wyglądem i funkcją talerzyki kijków narciarskich. Jeśli tak, to zadziałają i na piasku. Tylko możesz sobie bez nich świetnie poradzić metodą j.w.
P.S.2 Kiedyś okopywałem tak statyw na wydmach nad plażą, co prawda wisiała na nim luneta, ale gdzieś obok było też imadełko z kompaktem uzbrojonym w tele nasadkę. W sumie dość ciężki zestaw. Głównym problemem było znalezienie na tej wydmie miejsca, bo samych statywów stało przy tej plaży pewnie parę tysięcy :mrgreen: Takie tam zaćmienie Słońca

Beti8333 - Sro 18 Lut, 2015

Szkoda kasy. Wbij nogi w piasek do pierwszej sekcji i to wystarczy. Szkoda pieniędzy na inwestowanie w dodatkowe akcesoria. jeśli masz haczyk w statywie możesz powiesić na nim torbę dzięki czemu statyw będzie jeszcze stabilniejszy.
Andrzej.M. - Pią 20 Lut, 2015

Lepiej kup w ikei haczyk do wieszania akcesorów kuchennych i podwieś nim torbę pod statywem - wyjdzie taniej i korzystniej... :wink:

Chyba że używasz ciężkiego solidnego statywu manfrotto i robisz zdjęcia w okoliach maksymalnego wysięgu - to tam haczyk już jest , a "Łapy" mogą się przydać ...