forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Prośba o pomoc - budżet +- 1500 zł

qwer7y - Wto 25 Lis, 2014
Temat postu: Prośba o pomoc - budżet +- 1500 zł
Witam wszystkich

Mam serdeczną prośbę o pomoc w wyborze kompaktu do ok 1500 zł (im mniej tym lepiej ;) )

Dotychczas korzystałem z kompaktu Panasonic LZ8
http://www.optyczne.pl/61...ja_aparatu.html
... i byłem raczej zadowolony. Teraz poszukuję czegoś w miarę mobilnego, co oferowałoby lepszą jakość zdjęć, szczególnie przy nieco słabszym oświetleniu. Chciałbym też, aby aparat miał w miarę prosty "manualny" dostęp do funkcji - przysłony, czasu naświetlania itd.

Jeżeli chodzi o zastosowania to przede wszystkim wycieczki górskie - pejzaże, architektura, trochę zdjęć rodzinnych w pomieszczeniach. Oglądanie raczej na komputerze - trochę odbitek na ogół do wielkości kartki A5.

Rozejrzałem się trochę w temacie, prześledziłem Wasze forum i rozważam
- LX7 (ok 1400 zł)
- Fuji x20 (1700 zł - trochę drogo)
- XZ-2 (ok 1300 zł - słabo z dostępnością)
- Canon G16 (ok 1550)

Najbardziej skłaniałem się ku LX7, ale pojawiły mi się wątpliwości po obejrzeniu porównań "studyjnych" w których prawdę mówiąc nie wypadł najlepiej. Pytanie natomiast, czy takie zestawienia jak dprewiev są rzeczywiście miarodajne?

Zdjęcia z X20 wychodzą bardzo fajne, pytanie tylko czy jest sens dopłacać do niego 300 zł? Według Was trochę warto dopłacić do trochę większej matrycy? Amator zauważy tak na codzień różnicę?

W sklepie bawiłem się jeszcze Canonem G16 i zrobił na mnie dobre wrażenie - fajna sprawa, że wszystko można sobie ręcznie regulować.

Możecie coś doradzić :) ?

Pytanie dodatkowe - warto kupować aparat teraz, czy lepiej po świętach? Zdarzają się jakieś promocje? Mają się pojawić niedługo jakieś nowe modele, co wiązałoby się z obniżeniem istniejących cen? Czy lepiej nie ryzykować bo skończą jeszcze produkować (jak xz2) :)

Z góry serdeczne dzięki za pomoc

Sunders - Wto 25 Lis, 2014

qwer7y napisał/a:
warto kupować aparat teraz, czy lepiej po świętach?

Lepiej po Świętach - wtedy zadaj to pytanie :mrgreen:

zbig75 - Wto 25 Lis, 2014

qwer7y napisał/a:
Według Was trochę warto dopłacić do trochę większej matrycy?

Nie jest to spora różnica , tak więc można go wrzucić do tego samego worka z kompaktami z matrycą 1/1,7 cala . Trochę podobnie jak z lustrzankami Canona i Nikona na matrycy aps-c , gdzie w C jest trochę mniejsza .
qwer7y napisał/a:
pytanie tylko czy jest sens dopłacać do niego 300 zł?

Warto dopłacić za wizjer .
qwer7y napisał/a:
Pytanie dodatkowe - warto kupować aparat teraz, czy lepiej po świętach? Zdarzają się jakieś promocje? Mają się pojawić niedługo jakieś nowe modele, co wiązałoby się z obniżeniem istniejących cen?

Fuji już doczekał się następcy , lecz z zakupem poprzednika poczekałbym na Stycznień , myślę że po świętach będzie można liczyć na lepsze promocje , teraz sklepy będą miały "żniwa" . Jak podoba Ci się Canon to może zobacz jeszcze G 1X , jest na (sporo) większej matrycy i też już ma następcę - warto śledzić ceny może po świętach jeszcze spadną .

qwer7y - Sro 26 Lis, 2014

Sunders napisał/a:
Lepiej po Świętach - wtedy zadaj to pytanie :mrgreen:

Dobra wstrzymam się w takim razie do stycznia, ale pytanie dalej aktualne :)

zbig75 napisał/a:
Jak podoba Ci się Canon to może zobacz jeszcze G1X , jest na (sporo) większej matrycy i też już ma następcę - warto śledzić ceny może po świętach jeszcze spadną

Dzięki za sugestię. Poczytałem trochę o tym Canonie i zastanawia mnie jedna rzecz:
jasność obiektywu w canonie to 2.8-5.8 vs np 2.0-2.8 w X20 i 1.4-2.3 w LX7
Pytanie brzmi (z Waszego doświadczenia/wiedzy) w jakim stopniu wielkość matrycy "zrekompensuje" straty w jasności. Rozumiem, że w Canonie na wyższym ISO wyjdą lepsze zdjęcia, ale czy np. zdjęcie Canonem z ISO 800 wyjdzie lepsze/wyraźniejsze niż z ISO 400 w Panasonicu czy Fuji?

Tak jak wspominałem na początku, zależy mi na niezłych zdjęciach przy słabszym świetle i dlatego początkowo celowałem właśnie w "jasne" kompakty

Mam skromne doświadczenie z fotografią, stąd moje wątpliwości :)

Wojmistrz - Sro 26 Lis, 2014

Jeśli to był by mój wybór i tylko z tych czterech, wybrał bym Lumixa DMC-LX7. Nie rozważałeś bezlusterkowców?
qwer7y - Czw 27 Lis, 2014

Wojmistrz napisał/a:
Jeśli to był by mój wybór i tylko z tych czterech, wybrał bym Lumixa DMC-LX7. Nie rozważałeś bezlusterkowców?

Trochę (choć niewiele) rozglądałem się za bezlusterkowcem, ale nic nie znalazłem. Da radę coś trafić w tej cenie z jasnym, w miarę uniwersalnym obiektywem (z lekkim zoomem?)
W moim przypadku dokupowanie kolejnych obiektywów niestety nie wchodzi w grę. Chodzi o budżet i fakt, że jak znam życie nie będzie mi się chciało zabierać ze sobą dodatkowego sprzętu na wszelkie wypady :)

Wojmistrz - Czw 27 Lis, 2014

Jasne ze sie za znalezc bezlusterkowaca. Ja uzywam Canona EOS M z obiektywem 18-55 IS STM i obraz z kompaktow, raczej nie moze sie porownywac. Moze swiatlosila obiektywu nie powala, ale taka glebia ostrosci nie jest osiagalna na matrycach wielkosci malego paznokcia, a ISO6400 wyglada lepiej niz ISO800 na kompakcie, tak wiec +3EV ISO rekompensuje ewentualna swiatlosile.

Chyba jednak bezlusterkowce nie są dla mnie. Nie da się ukryć, że zdjęcia wychodzą świetne, ale "kompaktowość" i uniwersalność jest w moim przypadku kluczowa. Może skończyć się to tym, że bezlusterkowiec zostanie w szufladzie, a wątpię żebym dokupił jakieś obiektywy :(

No cóż - pozostaje mi kompakt i zastanawia mnie kwestia zabawy z małą głębią ostrości. Pewnie stosowałbym ją rzadko, ale fajnie jakby kompakt dawał chociaż trochę takich możliwości. Jest to wykonalne na matrycach wielkości tych w X20 czy LX7 - jak myślicie?

Wojmistrz - Czw 27 Lis, 2014

Zobacz, jak działa obiektyw Olympus M.Zuiko 14-42mm EZ lub Panasonic X Vario o tym samym zakresie :) One są na tyle małe, że z bezlusterkowcem są zbliżone do aparatów z matrycą 1/1.7".

OK. Jak będę w sklepie to jeszcze poobczajam :)

A już wydawało mi się, że jestem bliżej podjęcia decyzji, bo prawie doszedłem do wniosku, że LX7 na moje potrzeby wystarczy... ;)

Dzięki za pomoc w każdym razie

yorrick - Pon 08 Gru, 2014

Mam dokładanie taką samą zagwozdkę jak autor tematu. U mnie wybór ograniczył się do dwóch modeli:

LX7 i G16

Za G16 przemawia 60fps (ale z kolei minusem jest, z tego co słyszałem, brak edycji ev podczas nagrywania - nie wiem jak jest w przypadku lx7), szybki procesor, lepsze makro etc...

za lx7 JASNOŚĆ (!) którą świetnie widać na tym filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=0yFeb94HK94 gdzie porównane jest z nagraniem rx100 (f1.8)

przydałby się taki filmik porównawczy z g16

Do tego gdy porównuję sobie zdjęcia tych dwóch aparatów na tej stronce: http://www.dkamera.de/tes...dqualitaet.html

widać że w przypadku lx7 tło które powinno być białe (i jest na zdjęciu z g16) jest żółte...

Jakie są Wasze przemyślenia?

zbig75 - Wto 09 Gru, 2014

yorrick napisał/a:
widać że w przypadku lx7 tło które powinno być białe (i jest na zdjęciu z g16) jest żółte...

Widać , że w przypadku LX7 ustawienie balansu bieli nie bardzo jest trafione . Zdjęcia z obu aparatów (LX7 i G16) mają WB (balans bieli) ustawione na "auto" co wskazywałoby na to , że Panasonic w trudniejszych warunkach oświetleniowych ma tendencje do "ocieplania" barw ( przynajmniej w trybie "auto" ) .

LEX - Sro 10 Gru, 2014

Z reguły w każdym aparacie automat szwankuje jak nie tu to w innym miejscu.Bez obaw,pomijając ten tryb tło wychodzi białe.
RajdeN - Sro 17 Gru, 2014
Temat postu: Aparat kompaktowy / Bezlusterkowiec
Witam wszystkich. Od jakiegos czasu planuje zakupic Aparat. Lecz niestety jestem zielony jezeli chodzi o te sprawy... Zapytalem sie na jednym forum o pomoc, lecz jak ktos stwierdzil fakt, ze osob fascynujacych sie /znajacych sie tematem fotografi jest tam bardzo malo. Odeslano mnie tutaj.

Tak wiec przechodzac do sedna. Zastanawiam sie nad wyborem Kompakt, a Bezlusterkowiec.

Na poprzednim forum bylo kilka tematow jezeli chodzi o kompakty i udalo mi sie ubrac kilka modelow, ktore sa w moim przedziale cenowym ~~ 1500 zł (jezeli chodzi o przedzial, to nie jest on sztywny, jezeli znajdzie sie cos drozszego +300-500zl, to jestem w stanie dolozyc bez najmniejszego problemu, bo jak juz cos kupowac, to 'dobrego' :) )

Panasonic DMC-LX7 ~~ 1359 zl
Canon PowerShot G15/G16 ~~ 1590 zl
Panasonic DMC-LF1 ~~ 1279 zl
Pentax MX-1 ~~ 1500 zl
Olympus XZ-2 ~~ 1459 zl
Sony Cyber-Shot DSC-RX100 ~~ 1619 zl
Canon PowerShot S120 ~~ 1300 zl

szukalem rowniez specyfikacji wiekszosci z tych aparatow - jest tego pelno akurat na Waszej stronie, ale nie znam sie kompletnie jezeli chodzi o strone techniczna.

o aparatach typu Bezlusterkowych na poprzednim forum bylo malo informacji, tak wiec jezeli byliby Panstwo doradzic cos w tym temacie, to bede wdzieczny.

Jezeli chodzi o bezlusterkowce, to znalazlem tylko to http://www.ceneo.pl/Apara...m1000;n1600.htm

A, bym zapomnial.. Aparat w sumie uniwersalny, nie mam konkretnego celu w ktorym go bede uzywal, ale raczej takie podstawowe zdjecia z jakis wypadow, imprez (w wlasnym zakresie, nic profesjonalnego)

Z gory przepraszam za maslo maslane :)

Oczywiscie jestem otwarty na inne propozycje , rowniez jezeli chodzi o Bezlusterkowce

komor - Sro 17 Gru, 2014

RajdeN, scaliłem Twoje pytanie do niedawnego, podobnego wątku w zakresie ±1500 zł. Parę porad oraz typów masz już podanych.
RajdeN - Sro 17 Gru, 2014

Tak jak myslalem, po scaleniu nikt tutaj nie zajrzy :( tak wiec cos w stylu 'odswiezenia' :)
TomPL2 - Czw 18 Gru, 2014

Zaglądają, ale zadałeś mało konkretne a przez to trudne pytanie, a jeszcze na dodatek porównawcze z bezlusterkowcami... Podane kompakty są podobne technicznie, różnią się nieco obiektywami i... wyglądem - musisz sam wybrać, najlepiej "organoleptycznie" :)
No chyba że jeszcze więcej dołożysz to może np. Olympus Stylus 1?

RajdeN - Czw 18 Gru, 2014

Myslalem, ze opisalem swoj problem dosc konkretnie, no ale wiadomo, z mojej perspektywy to moze inaczej wygladac :) . Jezeli chodzi o caloksztalt, no to wlasnie jest problem iz nie wiem czy zakup Bezlusterkowca w takim zakresie cenowym bedzie dobrym wyborem, jak dobrze wiadomo, niektore sprzety gdy nie zaplaci sie odpowniedniej kwoty, to sa po prostu neiciekawe, stad tez moje pytanie. Kompakt, a bezlusterkowiec.. A jezeli chodzi o Olympus Stylus 1, to jezeli jest na prawde bardzo dobrym kompaktem, to jestem w stanie sie skusic i dolozyc, po prostu chce cos, co przy zakupie teraz.. bedzie mi mi moglo sluzyc przez lata (bo nie wiadomo co zycie pokaze, czy bedzie kolejna taka mozliwosc kupna nowego aparatu). Ale jezeli roznica pomiedzy nimi nie jest jakas bardzo znaczaca, to jednak wolalbym zostac jakims do 2000 max ;)
WojciechW - Czw 18 Gru, 2014

Z kompaktów dodałbym do twojej listy Nikona P7800, który w tutejszych testach był wyżej oceniony od Stylusa 1, a jest obecnie tańszy (od 1700zł). Nad wymienionymi przez ciebie góruje wygodnym w górach, nieco dłuższym, ale bynajmniej nie przesadnym zakresem tele.

Czy warto kupić zamiast niego (i innych kompaktów) bezlusterkowica? Muszę się przyznać, że własnie tak zrobiłem - decydując się zastąpić wysłużonego G9 promocyjnym Olkiem w dualkicie, a nie wspomnianym P7800, do którego się przymierzałem. Z punktu widzenia jakości zdjęć Olek wydaje mi się znacznie lepszy, a z punktu widzenia fotografowania w ciemniejszych pomieszczeniach, można sobie całkiem dobrze dać radę również na podstawowym kicie, bo można wejść na większe czułości. Problem dla ciebie leży raczej w tym, że w górach trzeba by czasem sięgać po dłuższy obiektyw z zestawu, a ewentualny spacerzoom 14-140 ma swoje rozmiary i cenę.

Nie jestem całkiem pewien, czy lepiej będzie kupować po świętach? Z punku widzenia powiedzenia, że co nagle to po diable, oczywiście tak. Z punktu widzenia cen może nie całkiem koniecznie. Nie znaczy to, że ceny znacznie wzrosną zaraz po świętach. Ale raczej też nie zmaleją. Tak się złożyło, że śledziłem dość starannie ceny różnych aparatów przez dłuższy czas i wydaje mi się, że producenci, a raczej dostawcy starają się trafić z najbardziej promocyjnymi cenami na jakiś miesiąc przed Świętami i być może ten moment już minął. Oprócz promocji świątecznej są również wahania kursu walut - niestety chyba trend jest znów niezbyt korzystny.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

Powiem Ci, ze nie pali mi sie jezeli chodzi o zakup, jest to moj wlasny zakup, zaden prezent ;) tak wiec moge czekac, nie zrobi mi to wiekszej roznicy, a nawet pomoze bardziej rozeznac sie w terenie no i moze zdecydowac czego tak na prawde od siebie chce ;) .

Mam jedno pytanie, bardzo mozliwe, ze jest dosc ciezkie... Czy Bezlusterkowiec z Kitem jest w stanie radzic sobie w taki sam/gorszy/lepszy sposob od przykladowo RX100. No i domyslam sie 'radzic sobie, a radzic' to jest bardzo spory zakres.. No ale ciagle nie wiem czy kierowac sie bardziej w strone Kompaktow czy Bezlusterkowcow :(

WojciechW - Czw 18 Gru, 2014

Z powodu krótkiego zakresu tele RX-100 raczej zupełnie mnie nie interesował, chociaż i nim można robić zdjęcia. Kupując bezlusterkowiec oczywiście nastawiałem się na użycie dodatkowych obiektywów poza podstawowym kitem, ale pewno będę nim robił większość zdjęć.

Wspominam P7800, bo to właściwie jedyny kompakt, w którym bym się nie cofnął, pod względem interesujących mnie parametrów w stosunku do zasłużonego G9.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

Jest to nowa propozycja (jezeli chodzi o tego RX100, to po prostu przyklad ; ) ), Nie nawidze kupowac rzeczy na ktorych sie nie znam, bo mam wielka sieczke w glowie :( . Posledze jeszcze troszke rynek i mozliwe, ze skusze sie na tego P7800 propowanego przez Ciebie :) .
Jar - Czw 18 Gru, 2014

WojciechW napisał/a:
Kupując bezlusterkowiec oczywiście nastawiałem się na użycie dodatkowych obiektywów poza podstawowym kitem, ale pewno będę nim robił większość zdjęć.
Wspominam P7800, bo to właściwie jedyny kompakt, w którym bym się nie cofnął, pod względem interesujących mnie parametrów w stosunku do zasłużonego G9.

He, he. Nie załapałem się na scalenie wątku. W "starym" też polecałem właśnie P7800. Potem tutaj doczytałem jeszcze rozmyslania RajdeN-a o bezlusterkowacach i dopisałem tam mniej więcej to samo, co WojciechW. Jedyna różnica, że moim "kitem" jest ultrazoom 14-150. Oczywiście wspierany przez jaśniejsza stałkę (od teraz już dwie).
RajdeN, powtórze z tamtego wątku:
-jęśli bezlusterkowiec, to tylko z myślą o rozbudowie w dodatkowe szkła (nie musi być od razu i wystarczą Ci docelowo 2-3); zalety: ogromna uniwersalność sprzętu przez możliwość optymalizacji zestawu pod kątem różnych zadań; wady: seria kilku sporych wydatków, konieczność żonglowania obiektywami "w polu" (mój zestaw wynika m. in. z konieczności minimalizacji tego problemu)
-jeśli kompakt: to taki z wiekszą matrycą, jasnym szkłem (czyli Twoja wstepna lista) oraz dobrze rozbudowana ergonomią; ze względu na ograniczenia budżetowe będzie to najpewniej taki z matrycą 1/1.7" lub 1", ale ten ostatni tylko z b. małym zakresem ogniskowych, do odpowiednika 100mm dla małego obrazka (vide RX100)
Właśnie dlatego na liście mojej i WojtkaW znalazł się Nikon P7800. Oferuje stosunkowo szeroki z zakres zooma (odpowiednik 28-200) przy dość jasnym obiektywie, ma wbudowany wizjer i co bardzo ważne rozbudowany system sterowania. M. in. dwa pokrętła (w tym korekta ekspozycji-ważne), rolka, standardowy krzyżak. Czyli wszystkie ważne dla zdjęcia parametry możesz ustawić w sekundę bez przełączania w menu, możesz tez w znacznym stopniu skonfigurować aparat pod swoje potrzeby. To taki odpowiednik Canona z serii G, tylko z większym zoomem. Na Twojej pierwotnej liście był Panasonic LF1 -to taki ubogi krewny tego P7800: ten sam zakres ogniskowych/wielkosc matrycy/wizjer, ale mniej guzikologii na wierzchu, co znacząco redukuje funkcjonalność. Różnica w cenie nieduża...
Pozdrawiam
-J.

RajdeN - Pią 19 Gru, 2014

Dziekuje bardzo za tak wyczerpujaca odpowiedz :D ,

Przepraszam, ze tak draze temat, ale wydaje mi sie, ze chyba zdecyduje sie na kupno Bezlusterkowca, bo jak napisales, nie musze kupowac szkiel od razu, a pozniej (jezeli zajdzie taka potrzeba, checi) zawsze bedzie 'latwiej' zebrac sie na kupno nowego obiektywu niz wlasnie zakup nowego aparatu + kolejne zakupy szkiel). No i generalnie, Owe aparaty z reguly robia lepsze zdjecia, a jezeli chodzi o to, to mimo iz nie jestem tam zapalonym fotografem, to mam mala manie na punkcie jakosci.

Jezeli chodzi o bezlusterkowce, to jaki model byscie mogli polecic? Gdzies tam widzialem zdjecia NX1000 + kitowy obiektyw i wydawaly sie calkiem calkiem, ale to tyle jezeli chodzi takie modele.
Wiem tylko tyle, aby 'unikac' Bagnetu E, bo podobno sa duzo drozsze obiektywy (chociaz tez jakies przejsciowki sa podobno, ale to juz nie dotyczalem dokladnie)

Ktos mi polecil lumix G5 + 14-42 mm. Tylko, ze owy kit ma swiatlosile f/3,5 - 5,6, a to chyba 'slabe' wyniki (ale to tez czysto z strony teoretycznej, nie wiem jak przeklada sie to na zdjecia, ale wiem, ze czym mniej tym lepiej :D , a wartosci zaczynaja sie od 1.4 cos takiego)

WojciechW - Pią 19 Gru, 2014

Tak się składa, że 3.5-5.6 jest standardową jasnością chyba absolutnie wszystkich podstawowych obiektywów kitowych, zarówno lustrzanek jak i bezlusterkowców. Aparaty z wymienną optyką mają zwykle większe (pod względem wymiarów) matryce, ale może również lepsze układy odczytu i oprogramowanie (bo są pewno staranniej opracowywane i dopracowywane w trakcie ewolucji danego systemu). W związku z tym mniejszą jasność obiektywu łatwo jest zrównoważyć większą czułością.

Patrząc na charakterystyki rozdzielczości różnych obiektywów można zauważyć, że nawet najlepsze i najdroższe jasne stałki mają znacznie zmniejszoną rozdzielczość przy największych otworach względnych i tak naprawdę używa się ich w pobliżu pełnego otworu względnego tylko wtedy gdy jest to naprawdę ważne, np. przy portretach z małą głębią ostrości. A jak się chce sfotografować coś (np. szczegóły jakiejś architektury) z maksymalną zdolnością rozdzielczą, to zamyka się przesłonę do wartości powyżej 4 lub nawet 5.6. Dobra jasna stałka będzie dawać wtedy bardzo dobre zdolności rozdzielcze, ale czy będzie to prawda w przypadku jasnego zoomu jakiegoś kompaktu? Trudno to stwierdzić nawet na podstawie solidnych testów na optyczne.pl, bo obiektywy wbudowane w kompakcie testuje się znacznie trudniej i trudniej jest separować poszczególne efekty. Zwykle jest tak, że trudno jest pogodzić wymagania jasności i dużego zoomu z potrzebą dobrej rozdzielczości.

Nie wiem czy bagnet E (sony) oznacza dużą cenę obiektywu. Sony ma duże osiągnięcia w zakresie bezlusterkowców. Nie można też lekceważyć Samsunga.

Co do Olków - wszedłem w to również dlatego,że mogłem tanio spróbować ciekawego i zasłużonego systemu m4/3. Jest to jakby kontynuacja niszowego systemu Olympusa 4/3, w którym połączył on siły z Panasonikiem. Co do obiektywów - zestaw użytkowany przez Jar ma swoją logikę, ale niestety również i cenę, bo 14-150 kosztuje prawie tyle co co ja zapłaciłem za aparat w dualkicie z torbą. Nie wszystkie oryginalne stałki mi się podobają, najbardziej chciałbym mieć 12/1.8, ale kosztuje chyba ponad 2500 zł i pewno skończy się co najwyżej na manualnym Samyangu 12/2 (wielka szkoda, że jest on dedykowany tylko do bezlusterkowców więc nie można go dostać z bagnetem Pentax K, bo miałbym go do dwu aparatów).

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

Jar - Pią 19 Gru, 2014

RajdeN, uwzględnij fakt, że zakup dodatkowych obiektywów w systemach bezlusterkowych to są spore wydatki. Dobre szkła w tych systemach są na ogół drogie, droższe niż w lustrzankach. Na razie też rynek wtórny nie jest za wielki, choć to się szybko zmienia. Np. jeszcze niecały rok temu na allegro wyrzucało 2-3 strony ofert obiektywów do m4/3, teraz 4-6. Oczywiście sporo z tego to oferty sklepów, ale jako ogólna miara zainteresowania pokazuje trend. To dotyczy tych najbardziej popularnych systemów, czyli Sony E, m4/3 i Samsunga. Problem ceny można czasem częściowo obejść, jeśli Twój podstawowy/najdroższy docelowy obiektyw występuje w kicie. Korpusy bezlustrowe czasem są sprzedawane w kice z przyzwoita stałką. Krótki "kitowy" zoom czy tanie tele możesz kupić osobno, zwłaszcza na rynku wtórnym są b. tanie. Ja tą drogą, razem z aparatem, nabyłem tego długaśnego zooma, właśnie ze względu na jego cenę. Stałki za to (paradoks, wiem) kupowałem używane na allegro.
Z drugiej strony miej świadomość, że to jest kosztowny długi marsz i wydatki nie zamkna Ci się w 1500-2000zł.
Za to dobrej klasy kompakt premium może Ci wiele zaoferować na lata. O ile wybierzesz taki, który nie będzie wprowadzał zbyt wielu ograniczeń przy robieniu tych zdjęć, które Cię interesują. Gdybym nie wszedł w bezlustra, prawdopodobnie do teraz biegałbym z którymś z protoplastów Nikona P7800, najpewniej P7100... Po prostu w tej klasie wybór (z punktu widzenia moich konkretnych potrzeb) był jeszcze 4 lata temu dużo mniejszy, obecnie i tu miałbym więcej opcji (i dylematów, jak Ty).
Pozdrawiam
-J.

Jar twoja wizja jest zbyt pesymistyczna, bo nie każdy musi ulec zgubnemu nałogowi kupowania coraz to nowych szkieł. Jakbym nie był przekonany, że mój Olek (w dualkicie) nie da mi w większości wypadków lepsze zdjęcia niż P7800 to pewno kupiłbym tego ostatniego. I jeszcze mam zgrabną torebkę.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

RajdeN - Pią 19 Gru, 2014

Tak jak napisal WojciechW, nie musze kupowac jakis megasnych szkiel, tym bardziej, ze sam nie wiem do czego konkretnie bede uzywal tego aparatu (czy tam inaczej, czemu/komu bede robil najwiecej zdjec, ale raczej 70% zdjec bedzie robionych ludziom / krajobraz, raczej na mega macro nigdy sie nie nastawialem (pewnie tez ze wzgledu na brak sprzetu, ale jednak to mnie jakos tak nie ciagnie, zdjecia wychodza przepiekne czasami no ale wiadomo))

Zasadnicze pytanie Panowie, ktore w sumie rozwiaze moj dylemat kompakt Bezlusterkowiec.. Jezeli jestescie w stanie odpowiedziec na nie, to prosze bardzo! :) .

Czy Bezlusterkowiec z kitem (zakladajac, ze nie zakupie na start dodatkowego obiektywu) zrobi lepsze zdjecia (jezeli chodzi o jakosc, bo wiadomo, ze zdjecia to jest w 65% sprzet i 35 umiejetnosci (procenty tak z pupy, ze to nazwe, ale mniej wiecej tak to sie przejawia chyba :D )). od kompaktu przykladowo tego P7800/P7100. Wiem, ze jest to ciezkie pytanie i stwierdzic to od tak bedzie ciezko. Ale macie doswiadczenie w obu z przykladow, tak wiec mysle, ze dacie rade! :)

Sam nie używałem Nikon P7800, ale doradziłem skutecznie ten aparat mojemu koledze i widziałem parę jego zdjęć. Oczywiście zrobiłem sporo zdjęć na swoim Olku z obydwoma kitami. Są również zdjęcia przykładowe na tutejszych testach. Wydaje mi się Olek, również na kicie ma lepszą zdolność rozdzielczą i mniej szumi na wyższych czułościach, co oznacza że zdjęcia z niego są zwykle trochę lepsze. W ocenie zdolności rozdzielczej pewną trudność stanowi możliwa różnica wyostrzania na tzw. minimalnej zdolności rozdzielczej, do której przywiązana jest tutejsza Redakcja. Akurat, być może uczciwszy w tym wypadku P7800 może trochę w tych porównaniach traci. Są także inne testy na Dpreview, Techradar i innych stronach.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

[ Dodano: Sob 20 Gru, 2014 11:16 ]
PS Zwykle w przypadku promocyjnego zestawu z dwoma kitami cena dodatkowego obiektywu z dłuższymi ogniskowymi wypada najtaniej, a jest to coś co zawsze lepiej mieć na wypadek jakiejś ciekawej wycieczki zwłaszcza w góry. Oczywiście taki obiektyw jest używany znacznie rzadziej niż ten podstawowy. Jeżeli chodzi o spacerzoomy z dłuższym zakresem ogniskowych to ich wielkość nie stanowi problemu w przypadku i tak dużej lustrzanki, ale stanowić może problem w przypadku bezlusterkowca o zmniejszonych rozmiarach. To od razu inna kategoria wielkości aparatu, a czasem są problemy z korzystaniem z lampy błyskowej, bo za obiektyw jest za długi i przesłania.

A na wycieczkach przecież jest tak, że często widzi się coś ciekawego z daleka i chce się to sfotografować. A wtedy to bez odpowiedniego zakresu tele ani rusz.

RajdeN - Sob 20 Gru, 2014

Mozna powiedziec, ze przekonalem mnie do wyboru bezlusterkowca z dual kitem. Przeszukalem kilka ofert i znalazlem trzy mozliwosci

Olympus Pen E-PL5 + 14-42 mm + 40-150 mm ~~ 1800 zł
Nikon 1 One J2 + 10-30 mm + 30-110 mm ~~ 1930 zł

dodatkowy Canon z dwoma szklami

Canon EOS M czarny + 18-55 mm + 22 mm (bez superzooma ale w media po 1700~~, a ceny w innych sklepach ~~ 2200 i nie wiem czy jest to mega promocja czy zwykla manipulacja)

znalazlem jeszcze jedno

Fuji X-A1 + 16-50 mm + 50-230 mm
Ktory byscie Panowie polecili? oczywiscie jezeli widzieliscie jakas okazje, to jestem chetny na inne propozycje :)

WojciechW - Sob 20 Gru, 2014

Z tych trzech odrzuciłbym zdecydowanie Nikona. To taki trochę niszowy, a może lepiej powiedzieć doświadczalny system, oparty na niewielkiej wymiarami matrycy. Na razie ma niewiele obiektywów, które są dość drogie i w nieuzasadnionym stopniu ciężkie.

Co do Canona to chyba system M traktowany jest jeszcze przez firmę jako pewien margines działalności, choć wielu już nim się posługuje. Stałka 22 to rzecz bardzo cenna, ale czegoś dłuższego to będzie ci brakować.

Z tych trzech zdecydowanie głosowałbym za E-PL5, najbardziej zbliżonem do posiadanego przeze mnie E-PM2 z takimi samymi obiektywami, nawiasem mówiąc nieco lepiej wyposażanym (odchylany ekran i dodatkowe pokrętło).

Ale wartych kupienia bezlusterkowców jest naprawdę bardzo dużo - różne Samsungi. Panasoniki, Sony, Fujifilm, czy jeszcze inne modele Olków.

Przy porównywaniu bezlusterkowców musisz pamiętać, że miewają one matryce o różnych wielkościach (co najmniej czterech). Z wymienionych przez ciebie trzech każdy ma inną - Nikon własną malutką, Olki podobnie jak Panasoniki tzw. mikro 4/3, a Canon M, podobnie jak większość Sony i Samsugi - nieco większą matrycę APS-C. Jest też seria Sony (A7) z matrycą pełnoklatkową 24x36 mm.

Wybór między m4/3 a APS-C to również wybór między wielkością sprzętu, ogólnie obiektywy do bezlusterkowców z APS-C są większe, choć istnieją pewne odstępstwa od tej ogólnej reguły.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

RajdeN - Sob 20 Gru, 2014

Kurcze, troszke chelbei we lbie mi sie robi :D . Ale mam juz przynajmniej jakiegos 'pewniaka' Chociaz niestety owy tekst "Ale wartych kupienia bezlusterkowców jest naprawdę bardzo dużo - różne Samsungi. Panasoniki, Sony, Fujifilm, czy jeszcze inne modele Olków. " strasznie maci :D , troszke to poszerza wybory jednak.

Ale pewnie zrobie 'meska decyzje'. Poszukam jeszcze ewentualnie czegos w zamian tego E-PL5, ale jezeli nic ciekawego nie znajde, to po prostu go kupie i tyle, aby nie macic sobie w glowie ;) .

A jeszcze jedno pytanie, mowisz ze sa rozne matryce, rozumiem, ze rozne matryce, to rozna jakosc zdjec. To kolejne pytanie w podbnym stylu jak ostatnie. Jakies matryce sa 'lepsze/gorsze'? z tego co wiem (a przynajmniej tak mi sie wydaje, ze wiem), to im wieksza matryca tym podobno lepiej. Ale wiadomo, ze to tez nie musi byc koniecznie tak :( ..

Przykladowo NX300 ma ta matryce APS-C 23.5 x 15.7 mm, a E-PL5 4/3" 17.3 x 13 mm. Patrzac sie na rozmiary, to NX ma wieksza matryce.

I znalazlem porownanie http://www.recenzje.net.p...anie/2546vs2514

TAK WIEM, GORZEJ ZE MNA JAK Z KOBIETA :D

WojciechW - Nie 21 Gru, 2014

Zasadniczo aparat z z większą matrycą (APS-C) powinien dawać lepsze rezultaty pod względem rozdzielczości i mniejszych szumów niż aparat z matrycą mikro 4/3, ale chyba spore znaczenie ma długoletnie doświadczenie firmy Olympus, która 'postawiła" na ten format. W końcu Olympus to jedna (chyba z czterech) najważniejszych japońskich firm fotograficznych z największymi tradycjami, a Samsung to tylko na jakiś czas wziął przeżywającego trudności finansowe Pentaxa pod swoje skrzydła.

W każdym razie w tutejszych testach (na optyczne.pl) Samsung NX-300 został oceniony nieco niżej niż niż E-PL5, w tym za nieco mniejszą zdolność rozdzielczą i gorsze funkcje specjalne. Czy na ocenie zaważyła w jakimś stopniu większa renoma firmy Olympus - chyba raczej nie.

Zachęcam cię do zajrzenia do testów Samsunga NX-300 i E-PL5 na tym forum, w tym zwłaszcza do przeczytania podsumowań i obejrzenia zdjęć przykładowych.

Mam nadzieję, że tym razem nie zamąciłem bardziej w głowie.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

RajdeN - Nie 21 Gru, 2014

W sumie wiem jak to czesto bywa w praktyce, cos co teoretycznie powinno sprawdzac sie lepiej - przewaaznie nawala w wielu sprawach. I przejrzalem sobie owe testy, wiekszosci nie rozumiem :D , a przykladowe zdjecia obu aparatow sa dla mnie po prostu dobrej jakosci. Mysle, ze nie bede dalej ciagnal tego, zdecyduje sie na E-PL5 :) , w sumie chyba ma wszystko co potrzeba, na pewno bede zadowolony :)

DZIEKUJE BARDZO ZA POMOC! WojciechW

i chetnie bym kliknal opcje 'Pomogl' ale niestety nie widze gdzie takowa jest :(

WojciechW - Nie 21 Gru, 2014

Opcja pomógł jest wyświetlana chyba tylko wtedy gdy jesteś autorką (założycielką) nowego wątku. Wtedy następne wpisy pojawiają się jakby w odpowiedzi na twoje pytanie. Ale cieszę się bardzo jeżeli rzeczywiście pomogłem.

Wesołych Świąt,

WojciechW

dcs - Nie 21 Gru, 2014

RajdeN, założyciel tematu tylko może
RajdeN - Nie 21 Gru, 2014

No to niestety tylko moje slowa moga dostarczyc Ci radosci, ze rzeczywiscie pomogles, domyslam sie, ze bylem ciezkim 'klientem' :D .

WESOLYCH SWIAT! :)

i jeszcze raz dziekuje!

qwer7y - Nie 21 Gru, 2014

RaideN jako autor tematu podziękowałem w Twoim imieniu :) Sam czekam na poświąteczne promocje i dam znać na co padł wybór

[ Dodano: Wto 30 Gru, 2014 13:32 ]
Dziękuję wszystkim za opinie. W moim przypadku wybór padł na LX7 - doszedłem do wniosku (zobaczymy czy słusznego :wink: ) że janość obiektywu "zrekompensuje" mi w wystarczającym stopniu słabsze wyniki na wyższych czułościach. Na moje potrzeby myślę to wystarczający sprzęt :)

Bezlusterkowce, choć rzeczywiście dają bardzo fajny obraz, odpadły ze względu na to że nie chce dokupować dodatkowych obiektywów, które trochę kosztują. Zastanawiałem się też nad G1X ze względu na dużą matrycę, ale jego "kompaktowość", słabe filmy i w sumie ciemny obiektyw jakoś mnie zniechęciły.

Jak odbiorę LX7 i trochę go potestuje, postaram się zdać relację z wrażeń :)