|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nowa lustrzanka ( body ) do 4500zł
Dochuu - Czw 27 Lis, 2014 Temat postu: Nowa lustrzanka ( body ) do 4500zł Witam serdecznie! przejrzałam wiele stron i zadecydowałam ,że u was poproszę o pomoc
Otóż planuję zakup nowej lustrzanki. Poprzednio zdjęcia ( całkowicie amatorsko ) robiłam Olympusem e510 ( poczciwy, porządny aparat ale dostałam go już w średnim stanie w 'spadku' i czuję że potrzebuję czegoś z wyższej półki ). Szukam body do 4500zł. Obiektyw chcę dokupić osobno, tak do tysiaka lub najlepiej mniej, aczkolwiek w tej chwili najbardziej zależy mi na kupnie samego body. Na pewno nie zdecyduję się znów na Olympusa, wiele osób polecało mi Nikona. No właśnie, jak uważacie - lepszy Nikon czy Canon? Zdjęcia chce zacząć robić hmm, raczej nie profesjonalnie, ale wiem że miałabym 'klientów' ,także zależy mi na jakości i dość porządnym sprzęcie Głównie portrety ale i 'sesje' w plenerze ( cosplay ).
Jeśli chodzi o obiektyw to chciałabym oczywiście 50mm i jakiś 'standardowy' ( może można kupić razem z body? ) ale najpierw 50mm. Znajoma proponowała mi Nikona D7100, jednak nie jestem całkowicie przekonana. Co radzicie? Pomocy
Wojmistrz - Czw 27 Lis, 2014
Chociaż przesiadka z Olympusa na APS-C to już niezły przeskok, ale może fajniej by było dozbierać do pełnej klatki Jeśli Nikon to D610, a jeśli Canon do 6D, a jeśli nie ma takiej możliwości, to w twoim budżecie mieści się wspomniany przez ciebie Nikon D7100 oraz Canon 7D. Jeśli nie masz potrzeby kupowania (np w przyszłości) pełnej klatki, to rozważ także Pentaxa K-3. Dochuu napisał/a: | No właśnie, jak uważacie - lepszy Nikon czy Canon? | Takich pytań lepiej nie zadawać, bo każdy chwali swoje. Testy sobie, a życie sobie Warto przemyśleć zakup body, pod względem szkieł jakie będziesz chciała do niego z czasem dokupić i przekalkulować, w który system warto wejść.
Dochuu - Czw 27 Lis, 2014
powiem ci że mimo że mój Olymus ma swoje lata i 'niezbyt' specyfikację techniczną to czasami potrafił mnie solidnie zaskoczyć jakością zdjęć. Czasami nie, ale to też pewnie moja wina i mojego 'niewyćwiczenia' : P
myślę że raczej nikon d610 i canon 6d odpadają ponieważ nie chcę wydać aż tyle na aparat którego nie będę używać bardzo często, no i jestem amatorem a te aparaty to już chyba za wysoka półka jak na kogoś kto nie będzie pewnie miał nawet czasu żeby poznać wszystkie opcje i je porządnie wyćwiczyć :c
jeśli chodzi o obiektywy to w moim olympusie miałam standardowy 14-42, taki 'do wszystkiego' i rozważam coś podobnego także do nowego aparatu. super wielkich zoomów mi nie potrzeba raczej jak kupię już wspomniany i 50mm to będzie w sam raz aparat chciałabym wymienić dopiero za ok 3-4 lata.
Wiem że Nikon vs Canon to niebezpieczne pytanie aczkolwiek moja przyjaciółka ma nikona, super sprawa, i bardzo poleca za to moja siostra stawia na canona xD także naprawdę trudno mi wybrać...
jeśli chodzi o obiektywy to myślisz że do canona czy nikona znalazłabym tańsze? czy mniej więcej po równo chodzą?
komor - Czw 27 Lis, 2014
Dochuu, obiektywy wychodzą raz droższe raz tańsze w obydwu systemach, zależy o co konkretnie pytasz. Akurat 50mm korzystniej teraz kupić u Nikona – jest relatywnie nowy model 50/1.8 za przyzwoite pieniądze. Natomiast założone przez Ciebie proporcje: korpus za 4500 i obiektyw za 1000 zł wydają się nieprawidłowe. Po co Ci dobry aparat, do którego nie będziesz miała niczego sensownego do podpięcia?
Wojmistrz - Czw 27 Lis, 2014
Dochuu, Olek mial bardzo mala matryce, dlatego pisze ze przeskok na APS-C to bedzie spore osiagniecie. W Olympusie 14-42 przy mnozniku x2, dawal ekwiwalent dla pelnej klatki 28-84. W APS-C Nikona bedzie to mnoznik x1.5 a Canona x1.6, to tez obiektyw 18-55 bedzie dawal podobny zakres katow jak aktualny 14-42.
Podobnie jak komor, nie popieram zakiego rozwiazania - drogie body i tanie szklo. Na jakosc zdjec wplywa w przewazajacej czesci jakosc obiektywu a nie body. Osobiscie wolal bym zamienic te kwoty i kupic prosta lustrzanke z dobrymi szklami.
dcs - Czw 27 Lis, 2014
Dochuu, Za te poniżej 5500 powinnaś kupić obiektywy: 17-50/2.8 i 50/1.8 (albo nawet /1.4) i aparat.
Andrzej.M. - Czw 27 Lis, 2014
komor napisał/a: | Natomiast założone przez Ciebie proporcje: korpus za 4500 i obiektyw za 1000 zł wydają się nieprawidłowe. Po co Ci dobry aparat, do którego nie będziesz miała niczego sensownego do podpięcia? | O to chodzi!
Wojmistrz napisał/a: | to rozważ także Pentaxa K-3. | Warto przemyśleć. A nawet K-5II lub K-5 IIs - bo po wejściu K-3 dość mocno potaniały.
Dochuu - Czw 27 Lis, 2014
tak szczerze mówiąc nie sądziłam że 1000zł za sam obiektyw to mało :/
jeśli chodzi o aparaty to chyba zostałabym przy nikon/canon. :c
może znacie jakąś zaufaną stroe/sklep w wielkopolsce w której mogabym dostać obiektyw? 50mm chce nowe ale dodatkowy chętnie kupiłabym używany....nie ufam allegro bo ostatnio kupiłam używanego netbooka, przyszedł bez systemu a koleś miał jeszcze czelność się pytać czy mi to przeszkadza
muzyk - Pią 28 Lis, 2014
Dochuu napisał/a: | tak szczerze mówiąc nie sądziłam że 1000zł za sam obiektyw to mało :/ |
Nie chcę tutaj rozwijać katastroficznych wizji, ale foto hobby w tej nieco zaawansowanej i bardziej zaawansowanej odmianie to naprawdę drogi "sport", w którym 1000 zł za szkło to jest... nic.
Dochuu napisał/a: | nie ufam allegro |
Kup ewentualnie na ebay.de - coś w tym temacie mogę powiedzieć...
dcs - Pią 28 Lis, 2014
Dochuu,
Bo obiektyw to nie jest korek do wanny żeby nie było dziury w aparacie tylko przyrząd optyczny od którego w połowie* zależy jakiej jjakości będą zdjęcia.
Wiec nic dziwnego że dobry może kosztować tyle co aparat.
*dla mnie w ok. 50 procentach
Dochuu - Pią 28 Lis, 2014
no właśnie, ale to tylko hobby. nie mam zamiaru nawet na tym zarabiać a goldy z nieba nie spadają wolę mieć lepsze body do którego będę mogła dokupować obiektywy a na razie potrzebuję coś na start.
czy taki obiektyw: http://www.mediamarkt.pl/...-af-s,id-152517 jest faktycznie taki beznadziejny? :d czego mu brakuje? jak już mówiłam jestem amatorem, aparat chce mieć na 3 lata i potem ew wymienię na lepszy ( jeśli będę planowała cokolwiek z foto robić ).
co sądzicie o nikonach d5300, d5200? lepsze od d7100?
dcs - Pią 28 Lis, 2014
Dochuu,
Nowości są drogie i mocno stracą na wwartości (stanieją nowe w sklepach)
Pomyśl nad D5100, D7000 i D5200.
i może jaśniejszy 50/1.4 G,
ale bez standardowego zoomika się nie obejdzie. ..
wiec albo ten z zestawu 18-55 (albo 18-105)
albo Sigma 17-50/2.8...
nikon d5200 i d5100 wydają mi się podejrzanie tanie ;D
znalazłam takie oferty:
http://www.mediamarkt.pl/...ed-vr,id-906728
http://www.mediamarkt.pl/...d-vr-,id-865682
leiej dopłacić tego tysiaka czy może to nie jest jakaś wielka okazja?
dcs - Pią 28 Lis, 2014
900 do 18-140 zamiast 18-105? -mz. Nie warto.
ok ok w takim razie chyba zdecyduję się na tą ofertę za 4 100 plus 50mm poszukam
Wojmistrz - Pią 28 Lis, 2014
Dochuu, znaczy chcesz pozostać na 2 szkłach jak rozumiem?
siosio - Pią 28 Lis, 2014
Dochuu napisał/a: | ok ok w takim razie chyba zdecyduję się na tą ofertę za 4 100 plus 50mm poszukam |
Ale może chociaż zobacz sobie:
http://www.e-fotojoker.pl...07#.VHgTlTGG8ts
bo w sumie czemu nie?
Świetne i zgrabne body - uszczelniane i magnezowe, uszczelniany kit i bardzo dobre szkło do portretów .....
Dochuu - Sob 29 Lis, 2014
taak, chce pozostać na dwóch bo po co mi więcej? jak na moje potrzeby dwa są w sam raz ;P jeśli kiedyś będą z tego hajsy to pewnie zainwestuje w lepsze/więcej ale na razie nie :>
oo nie tylko nie olympus ;D miałam już olympusa i jak raz się zepsuł to był problem żeby do niego części dostać... poza tym to body jest okropnie brzydkie :c
dcs - Sob 29 Lis, 2014
Dochuu,
czytałaś co napisałem?
"Bo obiektyw to nie jest korek do wanny żeby nie było dziury w aparacie tylko przyrząd optyczny od którego w połowie* zależy jakiej jakości będą zdjęcia.
Wiec nic dziwnego że dobry może kosztować tyle co aparat.
*dla mnie w ok. 50 procentach"
Ktoś ze słabszym/tańszym aparatem i lepszym obiektywem może w nieidealnych warunkach (głownie oświetleniowych, ale i o działanie AF chodzi) zrobić lepsze/udane zdjęcie niż ktoś z lepszym zestawem tańszy aparat-lepszy obiektyw.
D3200, D3300, D5200, D5300 i D7100 mają taką samą (z grubsza) matrycę -a to ona w większości odpowiada za jakość zdjęcia (ze strony aparatu).
D7000 i D5100 mają mniejszą w mpix, ale bdb.
Dochuu, pomacaj je, bo często D7000/7100 wydają się nieporęczne i za ciężkie kobiecie.
Wysoki i nowy aparat z "kitem" /może/ robi wrażenie na osobach które się nie znają.
Ten kto się zna docenia sensowne połączenie modeli aparatów z obiektywami...
bo się zna.
Wojmistrz - Sob 29 Lis, 2014
A ten 50mm to jaki chcesz kupić? Np w Canonie masz 50mm f/1.0 L, 50mm f/1.2 L, 50mm f/1.4, 50mm f/1.8, 50mm f/1.8 II, 50mm f/2.5 macro ... a do tego jeszcze 50tki niezależnych producentów. Rozpiętość cenowa jest od 350zł za nowy f/1.8 II, po 15000zł za używany minimum dziesięcioletni f/1.0L. Decydując się na droższy korpus, wypadało by kupić odpowiednio dobre szkło. Drogie body + tani obiektyw < tanie body + drogi obiektyw. Najczęściej obiektyw jest najsłabszym ogniwem.
Akurat 50mm na APS-C uważam za kiepski pomysł. Każdy kupuje i potem nie wiadomo co tym fotografować. Jeśli już jakąś stałkę, to albo bliżej 100mm jako portretówkę (np 85mm f/1.8), albo coś szerszego w przedziale 24-35mm.
Po co więcej obiektywów? Po nic, jeśli ich nie potrzebujesz. Jeśli uprawiasz konkretny rodzaj fotografii, to może ci wystarczyć jeden obiektyw. Większość fotografujących, stara się mieć pokryty jakiś zakres ogniskowych. Ja dla przykładu w lustrzance posiadam zakres 12mm - 500mm + TC x2. Wybierając obiektywy, należy kupować jak najjaśniejsze szkła oczywiście na miarę możliwości.
Kolejna sprawa to fakt, że body zmienia się częściej niż obiektywy. Zazwyczaj dobre, drogie, jasne szkło używa się latami i w razie potrzeby serwisuje, a korpus wymienia się w raz z pojawianiem nowszych modeli, bardziej zaawansowanych technologicznie.
muzyk - Sob 29 Lis, 2014
Wojmistrz napisał/a: | Np w Canonie masz 50mm f/1.0 L |
Miałeś. To szkło archiwalne, na rynku wtórnym piekielnie drogie.
Tak, miałem w "łapkach" i nawet rozważałem zakup, ale z biegiem czasu mi przeszło. f/1.2L jest rozsądniejszym zakupem, a co do ceny, pisałem: Wojmistrz napisał/a: | po 15000zł za używany minimum dziesięcioletni f/1.0L |
Sunders - Sob 29 Lis, 2014
Wojmistrz napisał/a: | Tak, miałem w "łapkach" i nawet rozważałem zakup |
Wojmistrz, zrobiłeś jakieś fotki na f/1,0?
Nie, tylko oglądałem.
dcs - Sob 29 Lis, 2014
a kiedyś można go było mieć używanego za cenę nowej 85L
Andrzej.M. - Pon 01 Gru, 2014
Dochuu, nie wiem jak ty, ale mnie do większości zdjęć wystarcza 16-45 i 70mm i Pentax K-5 , czasem sięgam po szerszą stałkę albo po coś dłuższego. Teraz zamierzam zmienić na K-3 i zoom na 18-35/1,8. 70mm/2,4 Ltd zostawiam , 85-tkę 1,4 i 50-tkę sprzedaję. Żeby nie było - 70-tkę kupiłem używkę - za 1500zł. Nówka to tysiąc więcej. Jak kupię 18-35/1,8 - pewnie sprzedam też 35-tkę. Na razie albo zabieram 14+35+70 albo 16-45 +70-tkę. Wg mnie dla malej klatki - to bardzo dużo. Pomijam zastosowania makro . Tam trzeba dłużej. Dlaczego 70mm wystarcza ? Toż odpowiednik 105mm na FF , a tam raczej nie szło się w dłuższy niż 135mm obiektyw. 100 - 120 zwykle wystarczało. I teraz 85 jest przecież pod FF. 50-tka niby wystarcza - ale do bliższego planu troszkę krótka jest.
dcs - Pon 01 Gru, 2014
AndrzejM.Makuch,
Kup lepiej Sony A6000 z Zeiss 16-70/4
albo Samsunga NX30 z 16-50/2.0-2.8
-mają lepsze zakresy i są o niebo mniejsze i lżejsze
http://camerasize.com/com...,497.398,ha,tss
|
|