forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Porównanie dwóch obiektywów (Canon EOS 20D)

keepdoinit - Czw 27 Lis, 2014
Temat postu: Porównanie dwóch obiektywów (Canon EOS 20D)
Witam.
Długi czas szukałam odpowiedniego obiektywu do mojego Canona (28-90mm f/4-5.6 już mi nie wystarcza) i zdecydowałam się na kupno któregoś z nich:
EF 70-210 mm f/4
EF 70-210 mm f/3.5-4.5 USM

Naczytałam się wiele o danych produktach, jednak nie umiem tego podsumować i wybrać ten najlepszy.

Dodam, że specjalizuję się w fotografii zwierzaków, kocham zbliżenia, ale jako, że modele też potrzebują ruchu, USM się przyda.

Proszę o odpowiedź, najlepiej w ciągu dwóch dni :roll:

Sunders - Czw 27 Lis, 2014

Wybierz drugi z podanych. Canon 70-210/4 ma kiepską opinię. Canon 70-210/3.5-4.5 jest od niego ostrzejszy i zdecydowanie szybszy. 70-210/3,5-4,5 jest nieco krótszy i nieco lżejszy, różnią się też sposobem zoomowania, f4 ma pompkę, a 3,5-4,5 ma pierścień zmiany ogniskowej.
Wojmistrz - Czw 27 Lis, 2014

A to ciekawe co piszesz :) Wielokrotnie Canona 70-210mm f/4 polecano jako godne zastępstwo, jeśli kogoś nie stać na 70-200m f/4 L. Do pooglądania różnic w jakość zdjęć, polecam http://pl.pixelpeeper.com/lenses/canon/
Sunders - Czw 27 Lis, 2014

Wojmistrz napisał/a:
A to ciekawe co piszesz :) Wielokrotnie Canona 70-210mm f/4 polecano jako godne zastępstwo, jeśli kogoś nie stać na 70-200m f/4 L. Do pooglądania różnic w jakość zdjęć, polecam http://pl.pixelpeeper.com/lenses/canon/

Wojmistrz pomijając to, czy zdjęcia z pixelpeepera mogą posłużyć do miarodajnej oceny obiektywów, to nie wiem czy zauważyłeś, ale na pixelpeeperze też Canona 70-210mm F/3.5-4.5 oceniają lepiej. :wink:

kozidron - Czw 27 Lis, 2014

Wojmistrz napisał/a:
A to ciekawe co piszesz :)

bo to jest opinia internetowa. Co tu dużo mówić, normalka :mrgreen:
Chociaż przyznam się sam, że nie pamietam jak działa USM z 70-210, wiem też że canon ma kilka starych konstrukcji, które mimo to iż mają w nazwie USM to sa to grube muły, oczywiście wynika to z tego, ze były projektowane w zamierzchłych czasach i na tamtejsze warunki.

Wojmistrz, kiedys robiłem bezposrednie porównanie wersji 70-200/4L do 70-210/4, niestety pomysł na ten test przyszedł nam do głowy pod koniec pleneru no i iso podbilismy do 800, żeby czas był w okolicach 1/320 i krótszy.

Sunders napisał/a:
ale na pixelpeeperze też Canona 70-210mm F/3.5-4.5 oceniają lepiej. :wink:

tak z ciekawości pod wzgledem af też :wink: ?

Do tego wszystkigo dochodzi rozrzut na rynku wtórnym, ja bym zapytał muzyka on ma szczęscie do wyciagania dobrej sztuki z wiadra.

muzyk - Pią 28 Lis, 2014

No ja trafiłem na bdb egzemplarz 70-210 f4 i ... również słyszałem, że optycznie to jakby protoplasta "elki dla ubogich".
Muł straszny, to prawda. Ale statyczne zdjęcia da się dziabnąć.

No zwrócić uwagę trzeba, żeby się tubus sam nie wysuwał, co jest oznaką intensywnego użytkowania.

Ja za swój wtedy dałem 50 euro i uważam, że za tą kasę warto było.
Gdybym nie kupił tandetnej "elki dla ubogich" muł nadal spełniałby swoją rolę.

P.S. Pompka przydaje się bardzo w rozmazanych zdjęciach.

kozidron - Sob 29 Lis, 2014

muzyk napisał/a:
Gdybym nie kupił tandetnej "elki dla ubogich" muł nadal spełniałby swoją rolę.

eLka dla ubogich to jeszcze rozumiem, ale "tandetnej" :roll:

Żeby wszystkie obiektywy od canona tak były wykonane, ehh :sad:

komor - Sob 29 Lis, 2014

No właśnie, czemu tandetnej? Przecież to bardzo dobrze zbudowane szkło.
dcs - Sob 29 Lis, 2014

Jak wprowadzano pierwsze 70-200/4L to wielu Canoniarzy mówiło że firma szmaci eL dla kasy.
muzyk - Sob 29 Lis, 2014

kozidron napisał/a:
ale "tandetnej" :roll:

Pewnie, że tak. Coś się z AF spier... przy 200 mm trzeba go kilka razy przyzumować w te i wewte.
I ... mało używane szkło - nowe kupione. ...

mozer - Sob 29 Lis, 2014

muzyk, pewnie złe wiadro.
muzyk - Sob 29 Lis, 2014

mozer napisał/a:
pewnie złe wiadro.

Ewidentnie.
Trzeba było zostać przy Heliosie, którym wszystko sfocić da się, a nie pchać się w elki i mieć problem wielki. :mrgreen:

Sunders - Nie 30 Lis, 2014

muzyk napisał/a:
nie pchać się w elki i mieć problem wielki

Wężykiem? :smile:

muzyk - Nie 30 Lis, 2014

Jeśli chcesz...?