|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaki obiektyw do Panasonica GX7? Prośba o pomoc.
Aleball - Czw 27 Lis, 2014 Temat postu: Jaki obiektyw do Panasonica GX7? Prośba o pomoc. Witam
Czytam forum od jakiegoś czasu, ale to mój pierwszy post. Na aparatach i robieniu zdjęć dopiero mam zamiar się znać, więc z góry proszę o wyrozumiałość.
Właśnie stałem się dumnym posiadaczem Panasonica GX7 z obiektywem 20 f1.7
Myślę więc o dokupieniu jakiegoś dodatkowego obiektywu zmiennoogniskowego, niestety czytam ten cały internet i nie bardzo potrafię wybrać, który będzie najbardziej uniwersalny. Nie mam jakiś preferencji co do rodzaju robionych zdjęć, dopiero się uczę fotografii.
Mój budżet na nowy obiektyw to 2 tyś.
Z góry dziękuję za pomoc.
aleball
dcs - Czw 27 Lis, 2014
Ten pierwszy http://www.optyczne.pl/po...0=1119&add1=850
Nie pomyl z drugim.
RB - Czw 27 Lis, 2014 Temat postu: Re: Jaki obiektyw do Panasonica GX7? Prośba o pomoc.
Aleball napisał/a: |
Właśnie stałem się dumnym posiadaczem Panasonica GX7 z obiektywem 20 f1.7
Myślę więc o dokupieniu jakiegoś dodatkowego obiektywu zmiennoogniskowego, niestety czytam ten cały internet i nie bardzo potrafię wybrać, który będzie najbardziej uniwersalny. Nie mam jakiś preferencji co do rodzaju robionych zdjęć, dopiero się uczę fotografii.
|
Na razie masz korpus z najbardzej uniwersalną ze stałek w m43. Po co Ci zoom?
Najbardziej uniwersalny ze wzg na zakres ogniskowych to Pana 14-140 (2200 PLN) albo Oly 14-150 (1800 PLN). Ten pierwszy lepszy. Ale mimo, że to tzw. dobry superzoom to generalnie jest to bardzo średni obiektyw... I moim zdaniem szkoda forsy na coś takiego. Serio.
Jak ma być dość uniwersalny widoczkowiec to zaleznie co kto lubi albo super-szerokokątne Oly 9-18 (2200) albo... jakieś Oly 12-50 (1000).
Za 2 tys. jeśli masz mieć zooma to 12-50 (bo niezbyt drogi, może i taki se, ale ma te 12 mm) ... i do tego 45/1.8 (1000-1100). Zmieścisz się w budżecie (albo prawie się zmięścisz)
Aleball - Czw 27 Lis, 2014
Dziękuję za szybką odp. Rozumiem, że chodzi o ten:
Panasonic Lumix G Vario 14-140/3.5-5.6 ASPH./Power O.I.S. (Micro 4/3) (H-FS14140E)
Będę o nim myślał, choć jak widzę przekracza to mój budżet o jakieś 500 zł.
Jakaś alternatywa? Najchętniej do 2 tyś.?
dcs - Czw 27 Lis, 2014
14-150 OLYMPUSA jest słabsze od starego Panasonica 14-140.
12-50 jest tylko dwoma milimetrami z ddołu lepsze od Panasa 14-140,
a lepsze mmakro można Panasonikiem z tanimi pierścieniami zrobić.
RB, ty nie jesteś miłośnikiem m4/3 (w całości)
tylko Olympusa wyłącznie.
komor - Czw 27 Lis, 2014
dcs, no przeca RB napisał, że Panas 14-140 lepszy od Olego 14-150. O 12-50 napisał: może i taki se, ale ma te 12 mm. Coś Twoja teoria spiskowa nie ma poparcia…
dcs - Czw 27 Lis, 2014
http://allegro.pl/listing...g-v6-p-3-e-1106
Z G5 jest za 2600 (czyli aparat za 400zł) ale ty aparat masz.
[ Dodano: Czw 27 Lis, 2014 20:32 ]
komor,
emotka się nie wyświetla?
Aleball - Czw 27 Lis, 2014
A co warte są takie obiektywy:
1. Panasonic LUMIX G X VARIO PZ 14-42 mm / F3,5-5,6 ASPH. / POWER O.I.S.
2. Tamron 14-150 f/3.5-5.8 Di III VC
Czy będą dużo gorsze od 14-140 (oczywiście jakością zdjęć, bo zakresem pierwszy znacznie mniejszy). Czy powinienem bardzo zwracać uwagę na stabilizację w obiektywie (biorąc pod uwagę, że ta w aparacie podobno jest średniej jakości), czy to raczej drugorzędna sprawa?
RB - Czw 27 Lis, 2014
Aleball napisał/a: | A co warte są takie obiektywy:
1. Panasonic LUMIX G X VARIO PZ 14-42 mm / F3,5-5,6 ASPH. / POWER O.I.S. |
Mój egzemplarz daje całkiem dobry obrazek, IMO lepiej od superzooma. Tyle, ze to jest drogie (jakieś 1500) zaledwie 14-42. To się kupuje dlatego że jest małe i tyle. Oraz ze względu na elektryczny zoom jako obiektyw do video. BTW 12-32 Pana jest mniejsze i nieco tańsze. Jest jeszcze Olympusowe EZ 14-42, też mniejsze i nieco tańsze.
BTW - są głosy, że oba 14-42 (PZ i EZ) mają kłopoty z powtarzalnością jakości. Ja mam względnie dobrego, raportuję tylko co inni pisuja.
Generalnie - potrzebujesz malutkiego ciemnego zooma o standardowym zakresie aby mieć poręczny pseudokompakcik - OK. Jak Na tej kieszonkowatości Ci nie zależy - szkoda prądu. Podobne zakresy przy podobnym obrazowaniu, ale w większej obudowie potrafią być dużo tańsze. No i nie są PZ czy tam EZ.
Aleball napisał/a: | . Tamron 14-150 f/3.5-5.8 Di III VC |
Dość nowe. Nic nie wiem o nim.
Aleball napisał/a: |
Czy powinienem bardzo zwracać uwagę na stabilizację w obiektywie (biorąc pod uwagę, że ta w aparacie podobno jest średniej jakości), czy to raczej drugorzędna sprawa? |
Są rózne szkoły w tej materii...
dcs - Czw 27 Lis, 2014
Aleball,
Na stabilizację powinnaś zwracać uwagę i podchodzić, do tej w korpusie, raczej tak jakbyś jej nie miała. Stabilizacja w obiektywach, szczególnie długoogniskowych jest dużo skuteczniejsza niż w body -nawet od tych stabilizacji w Olympus OM-D E-M5.
Dlatego zdziwiły mnie propozycje RB,
a komor czepiasz się żartu, a nie polecania przez RB obiektywów bez stabilizacji... na prośbę:
Cytat: | dodatkowego obiektywu zmiennoogniskowego [...] nie bardzo potrafię wybrać, który będzie najbardziej uniwersalny. |
...i nie najbardziej uniwersalnych.
Polecam nie tą markę, co
Aleball,
1. Mało uniwersalny
2. Duży i słaby
Lepiej już tego starszego Panasonica 14-140 (sporo cięższy niż nowy)
[ Dodano: Czw 27 Lis, 2014 22:26 ]
Cytat: | Tyle, ze to jest drogie (jakieś 1500)
|
1000 ...
.
muzyk - Pią 28 Lis, 2014
Aleball napisał/a: | Myślę więc o dokupieniu jakiegoś dodatkowego obiektywu zmiennoogniskowego, niestety czytam ten cały internet i nie bardzo potrafię wybrać, który będzie najbardziej uniwersalny. Nie mam jakiś preferencji co do rodzaju robionych zdjęć, dopiero się uczę fotografii. |
Skoro masz już 20 1.7, to dokupiłbym do niego Olego 45 1.8 - wyśmienite szkło.
Jeśli zoom, to jakiś jasny ze światłem 2.8
Na ciemne szkoda by mi było kasy...
komor - Pią 28 Lis, 2014
dcs, mnie jest rybka jaką markę polecasz, ale zdziwiło mnie, że powtórzyłeś w zasadzie dokładnie to samo, co napisał RB, w tonie jakbyś poprawiał coś, co napisał źle. A napisał dokładnie to samo, co Ty. Szkoda, że widzisz w tym jakieś drugie dno.
Edit: a jeszcze żeby prawidłową markę polecać, to mój znajomy, który zawodowo filmuje na rajdach, właśnie zamiast kolejnego Canona kupił teraz Panasa, G6 zdaje się, tego, co w 4K już potrafi.
Dobrą markę teraz polecam?
muzyk - Pią 28 Lis, 2014
komor napisał/a: | G6 zdaje się, tego, co w 4K już potrafi.
|
Eee, g6 nie potrafi w 4K, chyba, że z jakimś hackfirmware.
Gh4 zdaje się i jakiś nowy kompakt Panasonica.
komor napisał/a: | Dobrą markę teraz polecam? |
Dobrą, ale wydaje mi się, że g6 trochę za mocno szumi.
komor - Pią 28 Lis, 2014
O właśnie, GH4. Mnie to wszystko wpada do głowy i natychmiast wypada, co chwilę jakieś nowe modele czegoś.
muzyk - Pią 28 Lis, 2014
No GH4 to jest niezły maluni wielki kombajn, do tego jeszcze z częścią do rejestracji dźwięku, która droższa jest niż sam aparat... 2000 euro ok.
mozer - Pią 28 Lis, 2014
muzyk napisał/a: | z częścią do rejestracji dźwięku, która droższa jest niż sam aparat... 2000 euro ok |
?
muzyk - Pią 28 Lis, 2014
A sorry, to jest Videointerface i kosztuje ok 2k euro.
fatman - Pią 28 Lis, 2014
Pomyśl nad starszym ale lepszym optycznie 14-45 Panasa.
Lepszym od powszechnie obecnych i wyprzedawanych na Allegro 14-42.
O obiektywach PZ zapomnij, chyba,że krecisz filmy.
Ja z GX7 używałem długo właśnie Panasa 14-45. Upolujesz go za 800-900 PLN na aukcji.
Dopiero niedawno przesiadłem sie na Olka 12-40.
Ale najczęściej w kieszeń wkładam GX7 z takim jak Ty masz 20/1.7
A do drugiej 12/2.0 i 9-18/4.0-5.6.
Sunders - Sob 29 Lis, 2014
fatman napisał/a: | Panasa 14-45. Upolujesz go za 800-900 PLN na aukcji |
Za tyle, to nie trzeba aż polować. Za 999zł można zakupić na aukcji nowy obiektyw z gwarancją:
http://allegro.pl/gliwice...4822985543.html
Upolować to można taniej:
http://allegro.pl/panason...4844136610.html
fatman - Sob 29 Lis, 2014
No widzisz?
Bierz bo Ci jeszcze go ktoś sprzątnie sprzed nosa.
Poza tym jest to szkło idealne do IR.
Ńie daje hot-spota nawet po mocnym przymknięciu.
Aleball - Sob 29 Lis, 2014
Witam
Na początku dziękuję za wszystkie rady.
Może faktycznie zakup 14-45 daje dodatkowe fundusze na dalsze możliwości, szczególnie gdy kupię używkę. No i właśnie tu kolejne pytanie mi się rodzi. Jak kupować używki? Na co zwracać uwagę? O co pytać sprzedającego, żeby nie wtopić? Czy proponowana przez Sunders używka to dobra okazja, czy nie, czy da się to poznać po zamieszczonych zdjęciach obiektywu?
Sunders - Sob 29 Lis, 2014
Aleball napisał/a: | Na co zwracać uwagę? |
Na komentarze sprzedającego i na możliwość odbioru osobistego, z którego jeśli odległość do niego nie jest zbyt duża, warto skorzystać. Dokładnie przeczytać opis obiektywu.
Aleball napisał/a: | Czy proponowana przez Sunders używka to dobra okazja, czy nie, czy da się to poznać po zamieszczonych zdjęciach obiektywu? |
Nie, nie da się. Trzeba wypróbować obiektyw.
fatman - Sob 29 Lis, 2014
Po takie rzeczy jak używany obiektyw jeżdżę osobiście.
Zabieram puszkę z kartą i notebooka do bagażnika.
Sprawdzam na miejscu stopień zużycia, czy nie klekoce, czy płynnie chodzi,
Stopień obtarcia bagnetu, czy nie ma rys na soczewkach, paprochów i grzybów w środku,
Szybkość AF, luzy ręcznego zoomu.
Chyba wszystko wymieniłem.
|
|