|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Plecak lub torba foto do samolotu
damianGR83 - Pią 28 Lis, 2014 Temat postu: Plecak lub torba foto do samolotu Witam,
może ktoś polecić plecak lub torbę foto, która spełnia wymagania bagażu podręcznego w samolocie?
Mój zestaw: laptop 15", Nikon D300s, Nikkor 35, Nikkor 14-24, Tamron 17-50, Nikkor 105 a w planach 70-200 lub 80-400.
Najbardziej zależy mi na opinii osób które w sposób namacalny poznały temat ale sugestie pozostałych osób też są mile widziane.
Sunders - Pią 28 Lis, 2014
damianGR83 napisał/a: | zależy mi na opinii osób które w sposób namacalny poznały temat ale sugestie pozostałych osób też są mile widziane |
damianGR83, dopuszczalne wymiary i waga bagażu podręcznego, który można zabrać bez uiszczania dodatkowej opłaty bywają różne w zależności od tego z jakich linii lotniczych zamierzasz korzystać.
kozidron - Sob 29 Lis, 2014
damianGR83 napisał/a: | może ktoś polecić plecak lub torbę foto, która spełnia wymagania bagażu podręcznego w samolocie? |
jak jadę odpoczywać, używam tego wchodzi tam 6d lub zalezy od podróży zamiennie 50D + t28-75+plastikowe 50/1.8+70-200/4 +S14/2.8+ładowarka i szpeje - wszystko razem z plecakiem na tureckiej wadze miało 4,9kg. Tanie, nie do zdarcia, mam ten plecaczek od 2007 albo 2008 roku(nie pamietam), nie wiem czy jeszcze go robią.
Niestety przepisy akurat tego przewoźnika mówiły jasno i wyraźnie bagaż podręczny 5kg. I chyba na tym powinieneś się skupić.
Jak jadę służbowo bagaż jest 4 krotnie cięższy i nie ma już znaczenia czy uzyjesz walizki lowepro, benro czy thinktanka, case'y tych firm są bardzo dobrej jakości, bardziej trzeba się skupić na ubezpieczeniu
matys - Nie 30 Lis, 2014
Ja używam na wypady za miasto i do samolotu "Lowepro CompuDay Photo 250".
Plecak mega tani, porównując do innych plecaków tej firmy. Wytrzymały, wygodny i wbrew pozorom bardzo pakowny. Tutaj masz małą prezentacje na YT:
https://www.youtube.com/watch?v=-8WJQ9uYM1A
Co w niego pakuje:
- D7100 + 70-300VR + grip
- Sigma 17-50 f/2.8 OS
- Laptop Asus S200
- Statyw Benro A1692TB0
- Ładowarki do aparatu, laptopa, telefonu
- Kilka filtrów
Jak jadę gdzieś na 2-3 dni to jeszcze owijam dwie koszulki i bieliznę dookoła nóżek statywu
Mój laptop ma niecałe 12 cali ale 15 spokojnie wejdzie bo tak jest zaprojektowany plecak.
Wymiary tego plecaka podane przez producenta to: 32 x 20 x 43.5cm wiec teoretycznie do w każdej linii lotniczej wejdzie Ci jako podręczny.
LowePro przestało produkowac te plecaki ale jeszcze można je kupić w sklepach. Szkoda tylko, że nie wprowadzili na rynek nieco większej wersji.
Wojmistrz - Nie 30 Lis, 2014 Temat postu: Re: Plecak lub torba foto do samolotu
damianGR83 napisał/a: | wymagania bagażu podręcznego w samolocie |
matys napisał/a: | owijam dwie koszulki i bieliznę dookoła nóżek statywu | No to chyba nigdzie nie przejdzie w liniach lotniczych
mozer - Nie 30 Lis, 2014
Wojmistrz napisał/a: | No to chyba nigdzie nie przejdzie w liniach lotniczych |
Zabraniają owijać bieliznę wokół statywu?
dcs - Nie 30 Lis, 2014
Czystą -nie.
Wojmistrz - Nie 30 Lis, 2014
statyw w podręcznym?
matys - Nie 30 Lis, 2014
Wojmistrzowi chodziła chyba o sam statyw. Zawsze mam trochę stracha, że mi go zabiorą bo to taki niejednoznaczny przedmiot patrząc na przepisy lotnictwa. Raz mi się tylko zdarzyło jak wracałem z Lizbony do Londynu to celnik się trochę zastanawiał, zawołał jakiegoś przełożonego, kazali mi statyw rozłożyć i złożyć. W sumie sami nie wiedzieli co z tym zrobić. W końcu im powiedziałem, że przyleciałem tutaj 5 dni temu i nie miałem problemu, machnęli ręką... "aaa leć pan w pisstu..."
mozer - Nie 30 Lis, 2014
E tam, zawsze mam statyw w podręcznym. Jaki niby przepis mówi o zakazie przewozu statywów?
dcs - Nie 30 Lis, 2014
Widzisz?
-z pięciodniową już był problem.
matys - Nie 30 Lis, 2014
dcs napisał/a: | Widzisz?
-z pięciodniową już był problem. |
na dłuższą podróż biorę rejestrowany, co by oszczędzić im sprawdzania
mozer, mogą sie czepić jedynie z tego powodu:
Cytat: | Wszelkie ostre przedmioty, których można by użyć jako broni, są zabronione w kabinie pasażerskiej. Dotyczy to również przedmiotów codziennego użytku (korkociągów, noży, scyzoryków czy nożyczek określonej wielkości), które należy spakować w odprawianym bagażu. |
Zależy jak to interpretować. Taki mnich z Shaolin z trzema porządnymi nóżkami od statywu to mógłby przemielić wszystkich na pokładzie na mięso mielone
mozer - Nie 30 Lis, 2014
matys napisał/a: | Zależy jak to interpretować |
Wszystko fajnie, ale statyw to raczej nie jest 'ostry przedmiot'.
Wojmistrz - Nie 30 Lis, 2014
Ale interpretacja "których można by użyć jako broni" im wystarczyło by np nie przepuścić ponad sześćdziesięcioletnim dziadkom zabawki dla wnuczka:
więc, jako że te rzeczy wkłada się do specjalnego kosza, to chyba częściej na zasadzie... co się przyda pracownikom. Po prostu, wtedy nikt nie potrzebował statywu
matys - Nie 30 Lis, 2014
Mój statyw ma gumowe końce nóżek ale ma też dodatkowe szpice które można łatwo wymienić. Wystarczy, że ja wezmę statyw a ktoś "szpice" które nie wzbudzą podejrzenia bo są małe i tyle...
Wojmistrz, ja ze statywem nie leciałem raz, ani dwa tylko kilka razy. Ale jak juz mówiłem trochę niepewności zawsze zostaje. Podejrzewam, że jakbym leciał poza Europe to by to nie przeszło. Szczególnie jakbym wsiadał do samolotu który leci np: z Iraku do Nowego Jorku.
dcs - Nie 30 Lis, 2014
To dopiero mają problem kolesie o śniadej cerze w turbanach. ..
mozer - Nie 30 Lis, 2014
matys napisał/a: | Podejrzewam, że jakbym leciał poza Europe to by to nie przeszło. |
Wiele razy tak leciałem, z wieloma przesiadkami, ale nie do Iraku
|
|