|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Parasolka własnej roboty
cygnus - Pon 01 Gru, 2014 Temat postu: Parasolka własnej roboty Co sądzicie o mojej parasolce:
Jeszcze nie mam docelowego mocowania lampy błyskowej, czas mnie gonił więc chwilowo zastosowałem mocowanie za pomocą... gumek.
Parasolka jest wielka, ma około 120 cm średnicy. Lampa - SB-600 jest ustawiona na najszerszy kąt (z płytką rozpraszającą) i wyposażona w nasadkę rozpraszającą.
kozidron - Pon 01 Gru, 2014
cygnus, fajna Sporo mozna zrobić samemu, tylko trzeba sobie zadać czasem pytanie czy to ma sens
mozer - Pon 01 Gru, 2014
A parasolka foto jest jakoś szczególnie droższa od normalnego parasola?
Usjwo - Pon 01 Gru, 2014
zaleta jest ze mozna focic w plenerze przy deszczowej pogodzie
kozidron - Pon 01 Gru, 2014
Usjwo napisał/a: | zaleta jest ze mozna focic w plenerze przy deszczowej pogodzie |
i to jest patent, w takim wypadku oszczędność tych 50 ziko jest uzasadniona
cygnus - Pon 01 Gru, 2014
Parasolka jest bezpłatna bo zrobiona z uszkodzonej i wyrzuconej. Folia też bezpłatna, jak i klej.
Można kupić gotową, pewnie za 30 funtów, znacznie mniejszą. Tylko trzebaby się natrudzić z zamawianiem przez internet, nie pomacawszy. I o ile mniejsza satysfakcja z mania!
Inwestowanie w sprzęt studyjno-oświetleniowy mały ma sens w moim przypadku, portretem zajmuję się sporadycznie, w wynajmowanym domu nie mam miejsca na studio.
Chodziło mi o to, czy nie popełniłem jakichś zasadniczych błędów, wydaje mi się że gotowe parasolki foto są znacznie bardziej płaskie.
komor - Pon 01 Gru, 2014
Raczej nie są bardziej płaskie, ale przede wszystkim zależy do czego. Do portretu w małym pomieszczeniu to raczej pewien poziom skupienia się przydaje. Na pewno będzie mały poziom dyfuzji, gdyż folia jest mało „pognieciona”.
Dżozef - Pon 01 Gru, 2014
Taka zwykła folia alu się nie sprawdza, daje za dużo refleksów i wbrew pozorom pochłania sporo światła.
kozidron - Sro 03 Gru, 2014
cygnus napisał/a: | Chodziło mi o to, czy nie popełniłem jakichś zasadniczych błędów, wydaje mi się że gotowe parasolki foto są znacznie bardziej płaskie. |
ile razy mozna ją złozyć i rozłożyć, zanim folia się "pokruszy" i połamie?
|
|