|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Obiektyw Nikkor-S 50/1,4 Nippon Kogaku
AdamT - Pon 01 Gru, 2014 Temat postu: Obiektyw Nikkor-S 50/1,4 Nippon Kogaku Witam
To mój pierwszy post na forum tak więc chciałbym się przywitać ze wszystkimi użytkownikami . Jestem stałym czytelnikiem optyczne.pl ale jakoś nigdy nie udzielałem się na forum.
Stałem się posiadaczem obiektywu jak w tytule. W sumie nic nadzwyczajnego, jest jednak jedno "ale". Obiektyw ma napis: US Navy oraz numer FSN (federal stock number) czyli: http://en.wikipedia.org/wiki/Federal_Stock_Number
Czy tego rodzaju obiektywy są rzadkie? Jakoś nie mogę znaleźć za wielu informacji na anglojęzycznych stronach. Być może stałem się posiadaczem wyjątkowego "rarytasu" i nie jestem tego świadomy .
pozdrawiam serdecznie,
Adam
matys - Czw 04 Gru, 2014
Jesli to są oryginalne napisy to był używany jak sama nazwa wskazuje przez US Navy. W sumie jakiś tam prestiż jest. Ale pozostaje kilka niejasności.
1. Nie wiesz czy to nie podróba bo nie masz żadnych papierów.
2. Nie wiesz czy ktoś ten obiektyw kupił czy po prostu ukradł.
3. Przy sporym szczęściu może udało by Ci się jakoś potwierdzić, że to co masz w rękach należało do US Navy.
4. Taka próba równie dobrze może potwierdzić, że ten przedmiot został skradziony. I wtedy problemiki...
Jakimś tam kolekcjonerem nie jestem. Ale domyślam się ze jeżeli to oryginał to dużo więcej byś nie dostał za ten obiektyw w porównaniu do "normalnego". Lecz z biegiem czasu nabierze to jakieś wartosci....
dcs - Czw 04 Gru, 2014
A mało to sprzętu z demobilu?
Kiedyś było sporo Grafleksów z takimi oznaczeniami.
Kompetentną osobą w tym temacie może okazać się goornik.
Napisz PW z prośbą o odpowiedź w temacie.
Sam jestem ciekawy.
http://forum.optyczne.pl/...wprofile&u=5632
matys - Pią 05 Gru, 2014
dcs, no w sumie nie mało.
Ale co innego mieć kalesony WP, a co innego Nikkora z US Navy
AdamT, jakby gdzieś napisał do "federalnych" to może by odpisali...
AdamT - Pią 12 Gru, 2014
Dzięki Panowie za info. W internecie a dokładnie na ebayu jest sporo nikonów F1 z logiem US Navy na sprzedaż więc chyba kradzione nie są, chociaż kto tam wie . Postaram się bardziej wgłębić w temat na zagranicznych forach i dam znać co i jak .
dcs - Pią 12 Gru, 2014
AdamT, goornika spytaj.
goornik - Pon 30 Mar, 2015
Ponieważ zostałem wywołany do odpowiedzi, to już piszę, co wiem:
- tak, generalnie można uznać, że jest to rzadki obiektyw. znacznie bardziej rzadki niż każda inna wersja Nikkora 50/1,4
- wartość jest trudna do określenia, szczególnie jeśli obiektyw nie jest "w parze" z korpusem U.S. Navy.
- o dalsze szczegóły można molestować gości z Nikon Historical Society - tam z pewnością są osoby mające bardziej szczegółowe dane
No i poprosimy o zdjęcie tej perełki...
|
|