forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Aparat lub obiektyw jakiej marki?

EwaV - Sro 03 Gru, 2014
Temat postu: Aparat lub obiektyw jakiej marki?
Moje potrzeby robienia zdjęć skupiają się w 90% do robienia fotek w ruchu .Mam aparat Nikon D 3000.Wiem ,że za uchwycenie ruchu odpowiedzialne jest ustawienie aparatu ,jednak moj jest za wolny.Nie robi tak szybko seryjnych zdjęć.Obecny obiektyw mam Nikkor 55-200 mm.

Moje pytanie brzmi jaki obiektyw dokupić ,żeby byla dobra seria fot w ruchu ???
lub
Jaki aparat kupić ,aby spełniał moje oczekiwania??

Jestem laikiem w tym temacie ,więc bardzo proszę o jasne konkretne wypowiedzi.

Do wydania na obiektyw lub calkiem nowy aparat mam kwotę do 3 tyś zł.

Jeżeli napisalam posta w złym miejcu prosze administratora o przeniesienie ;-)

Dziękuję.

mozer - Sro 03 Gru, 2014

EwaV, możesz sprecyzować czego to są zdjęcia i z jakiej odległości robione?

Obiektyw nie wpływa na liczbę zdjęć robionych w ciągu sekundy.

EwaV - Sro 03 Gru, 2014

Zdjęcia z dość bliskiej odległości .Głównie chodzi o robienie fot zwierzakom(psy ) na torze agility itp .Chodzi mi o ilość klatek na sek .Mój obecny aparat robi za wolno i za mało klatek po czym zapisuje je na karcie ....a to trwa...a pies w tym czasie juz kilka razy zmienił pozycje .
Sunders - Sro 03 Gru, 2014

EwaV napisał/a:
Do wydania na obiektyw lub calkiem nowy aparat mam kwotę do 3 tyś zł.

EwaV napisał/a:
Jaki aparat kupić ,aby spełniał moje oczekiwania??

Nikon D300 lub D300s.
np. http://allegro.pl/nikon-d...4857887352.html

EwaV napisał/a:
jaki obiektyw dokupić

Nikkor 70-300VR.
np. http://allegro.pl/nikkor-...4841534571.html

mozer - Sro 03 Gru, 2014

EwaV, poszedłbym w D7000 - będziesz miała 6 fps, czyli dwa razy więcej niż dotychczas i większy bufor. Chcesz sprzęt nowy czy może być używany?
EwaV - Sro 03 Gru, 2014

Bardzo dziekuję za odpowiedzi .

Interesuje mnie głównie nowy sprzęt .

maziek - Sro 03 Gru, 2014

Zależy, czy zdjęcia mają być z lustrzanki i jaka ma być ich jakość. Bo jak nie muszą to są kompakty czy bezlustra, które wyciągają znacznie więcej niż jakieś marne 6 fps :) . Na ten przykład 60 fps. Taki (czysto przykładowo) Nikon 1 J4 skoro już o Nikonie. Na ten przykład, bo nie śledzę. Coś koło półtora patyka.

Albo kamerka GoPro 4k, w fullHD wyciąga 120 fps, a w 4k 30 fps. Dwa patyki.

mozer - Sro 03 Gru, 2014

maziek, chcesz kamerką zdjęcia robić? Poza tym zdajesz sobie sprawę jaką ogniskową oferuje GOPro? Co do kompaktów to chyba chodzi jeszcze o celność AF a nie tylko fps...

W 3k to trochę ciężko zaproponować i aparat i obiektyw. Można na razie zmienić aparat i zobaczyć, czy obiektyw "nadąży".

EwaV, najlepiej jakbyś wkleiła jakieś przykłady zdjęć z sieci pokazujące do jakiej jakości dążysz.

PS. Czy jakiś moderator się zlituje i przeniesie ten wątek do odpowiedniego działu? ;)

EwaV - Sro 03 Gru, 2014

Chodzi mi również o bardzo dobrą jakość fot ,jednak to mozna podciądnąć programem.A uchwycenie momentu w ruchu nie jest takie latwe.Głównie jak np pies kudlaty ,to każdy włos leci w inna stronę i z inną szybkością.Dlatego szukam aparatu lub obiektywu,który dosłownie zamrozi w ruchu bez rozmazanego obrazu ucha ,ogona ,lapy ,kudłów itp .Foty nie są dla mojej prywatnej kolekcji tylko do pokazania światu ,dlatego jakość powinna być dość dobra.

Mozer, tylko próbowałem ;) . Wszystko zależy od tego jakie są potrzeby i jaka ma być jakość (rozdzielczość) produktu finalnego.

P.S. Acha, jednak i jakość i szybkość. No to zwiększ budżet ;) (albo ćwicz refleks :) ).

EwaV, jeśli nie ma szansy zwiększenia budżetu, to zainteresuj się jednak sprzętem używanym.
mozer - Sro 03 Gru, 2014

EwaV napisał/a:
dlatego jakość powinna być dość dobra.

To jest baaaardzo ogólne stwierdzenie. Każdego co innego satysfakcjonuje, więc najlepsza by była jednak prezentacja obrazkowa ;)

EwaV - Sro 03 Gru, 2014

Chodzi mi o cos takiego w zdjęciach .

[ Dodano: Sro 03 Gru, 2014 20:57 ]
Sunders napisał/a:
EwaV, jeśli nie ma szansy zwiększenia budżetu, to zainteresuj się jednak sprzętem używanym.

Czyli co konkretnie proponujesz?? Jaki sprzęt?

Ale jaka rozdzielczość produktu Cię interesuje? Bo to jest istotne.
mozer - Sro 03 Gru, 2014

EwaV, do takich zdjęć to styknie D5100 plus Nikon Nikkor AF-S 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED VR (przy braku funduszy Tamron 70-300 USD).

Zacząłbym od aparatu - może ten 55-200 jakoś wydoli.

EwaV - Sro 03 Gru, 2014

mozer napisał/a:
EwaV, do takich zdjęć to styknie D5100 plus Nikon Nikkor AF-S 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED VR (przy braku funduszy Tamron 70-300 USD).

Zacząłbym od aparatu - może ten 55-200 jakoś wydoli.

A do mojego body z Nikon D3000 te obiektywy nie będą pasować?
Może glupie pytanie ,ale kompletnie sie na tym nie znam.

mozer - Sro 03 Gru, 2014

EwaV, będą, ale w Twoim przypadku dość wąskim gardłem jest puszka ze słabym autofokusem.
EwaV - Sro 03 Gru, 2014

Dzięki wilekie;-) Zaczyna mi się to wszystko klarować ;-) I widzę ,ze trzeba będzie dołożyć trochę pieniędzy .

Zapytam jeszcze do mojego obecnego Nikona D3000 jest jakiś obiektyw z focusem ?

mozer - Sro 03 Gru, 2014

EwaV napisał/a:
do mojego obecnego Nikona D3000 jest jakiś obiektyw z focusem ?

Nie bardzo rozumiem pytanie. Chodzi Ci o obiektyw z autofokusem? Twój takowy ma.

EwaV - Sro 03 Gru, 2014

Mam na mysli coś lepszego od tego co mam.
mozer - Sro 03 Gru, 2014

EwaV, no to dałem 2 propozycje powyżej.
EwaV - Sro 03 Gru, 2014

:wink: rozumiem ,ale to dot Nikona 5100 ,a ja pytam o obiektyw lepszy od tego co mam ,ktory by dobrze ,a raczej idelanie współpracował z moim D3000.
Czyli ,żebysmy się dobrze zrozumieli ja w tej chwili pracuję na Nikon D3000 z obiektyw Nikkor 55-200 mm ,więc czy jest obiektyw do mojego modelu aparatu ,który by robil fotki na miarę moich oczekiwań??

mozer - Sro 03 Gru, 2014

EwaV, Nikon D5100 i D3000 to aparaty z takim samym bagnetem, więc pasują do nich dokładnie takie same obiektywy. Tylko tak jak zaznaczyłem wcześniej, może się okazać, że wymiana obiektywu nic nie da, bo D3000 ma za słaby układ obsługujący AF.
EwaV - Sro 03 Gru, 2014

Ok bardzo dziekuję za odpowiedzi ;-)

Kolejne pytanie :wink:

Czym różni się Nikon D7000 od Nikona 5100? Który lepszy? mając na uwadze cały czas zdjęcia w duzym ruchu zwierząt .

dcs - Sro 03 Gru, 2014

EwaV, starcza ci zakresu zooma -przybliżenia z tych 200mm na końcu?
Z jakich ogniskowych korzystasz?

EwaV napisał/a:
Czyli co konkretnie proponujesz?? Jaki sprzęt?

Obiektyw Nikon AF-S 70-300 f/4.5-5.6 G VR IF-ED.
Aparat Nikon D300s lub D7100 lub D7000, w zależności od możliwosci zwiększenia budżetu.

mozer - Sro 03 Gru, 2014

EwaV napisał/a:
Czym różni się Nikon D7000 od Nikona 5100?

Ten pierwszy jest we wszystkim lepszy.

EwaV - Sro 03 Gru, 2014

Ok decyzja podjęta ;-) Nikon D7000 ;-) Bardzo dziękuję za pomoc ;-) Punkty dodane ;-)
Dżozef - Sro 03 Gru, 2014

Takie prostackie ujęcia jak tu zapodałaś można zrobić każdym współczesnym sprzętem bez trybu seryjnego. To kwestia przeciętnej zdolności przewidywania. Nie ma tam zaznaczonego ruchu, doświetlania ani nieprzewidzianych zdarzeń a zdjęcia są na poziomie kamery przemysłowej i nawet nie są jakoś przyzwoicie skadrowane :neutral:

No nie żebym chciał Ci "dołożyć" ale jeśli chcesz robić fajne zdjęcia to trenuj, natomiast jeśli chcesz mieć fajny sprzęt to to jest odpowiednie forum :wink:

EwaV - Sro 03 Gru, 2014

Dżozef napisał/a:
Takie prostackie ujęcia jak tu zapodałaś można zrobić każdym współczesnym sprzętem bez trybu seryjnego. To kwestia przeciętnej zdolności przewidywania. Nie ma tam zaznaczonego ruchu, doświetlania ani nieprzewidzianych zdarzeń a zdjęcia są na poziomie kamery przemysłowej i nawet nie są jakoś przyzwoicie skadrowane :neutral:

No nie żebym chciał Ci "dołożyć" ale jeśli chcesz robić fajne zdjęcia to trenuj, natomiast jeśli chcesz mieć fajny sprzęt to to jest odpowiednie forum :wink:

Nie chce być nie mila ,ale moze kolega Dzozef zacznie czytac ze zrozumieniem ??. Kolegi odpowiedz nic nie wniosła do mojego tematu ,jedynie cos o kamerach przemysłowych w ktore zapewne się wpatruje w ciagu swojej 8 godzinnej pracy.Trenować też nie mam potrzeby jak stać mnie na wóż ,to i na konia starczy czyli dobry aparat w dobrych rękach dokończy dzieła.Jestem troszkę za "duża" ,aby w tym wieku placić i jeszcze się uczyć ;-) ;-)

Temat uważam za zamknięty .Aparat wybrany.Jeszcze raz bardzo dziękuję wszystkim za pomoc.Pozdrawiam Ewa