|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaki super zoom do canona 70d
Dex89 - Czw 04 Gru, 2014 Temat postu: Jaki super zoom do canona 70d Witam wszystkich,
na początku chciałbym powiedzieć iż dopiero zaczynam przygodę z fotografią, jakiś czas temu zakupiłem canona 70d ze standardowym obiektywem. Powoli zdobywam doświadczenie metodą prób i błędów oraz podpieram się radami i opiniami z optyczne.pl oraz kilku czasopism związanych z tym tematem. Od jakiegoś już czasu przymierzam się do zakupu jakiegoś super zoom'a, z oczywistych względów nie mierzę w półkę obiektywów z wyższej półki cenowej. Moją uwagę przykuł ten model:
Sigma 150-500 mm f/5.0-6.3 APO DG OS HSM
Niestety nie znam się na tyle aby zdecydować czy kupić ten, czy może zdecydować się na jakiś inny, stąd ten temat. Liczę na wyrozumiałość i poważne odpowiedzi.
Z góry dzięki
muzyk - Czw 04 Gru, 2014
Dobra rzecz, ewentualnie z innych 120-400 od Sigmy.
Ile chcesz kasy wydać na tego typu szkło?
Dex89 - Czw 04 Gru, 2014
Tak mniej więcej tyle ile kosztuje ta sigma, plus minus 500zł
Jivul - Pią 05 Gru, 2014
super-zoom (chodzi o mega zooma?) czy tele-zoom?
mega-zoom, to obiektyw z dużym zoomem np. 18-200 (zoom 11x)
tele-zoom to np ten 150-500 (zoom 3,3x) czyli zmiennoogniskowy w zakresie teleobiektywu
Sigma 150-500: http://allegro.pl/listing...g-v6-p-4-e-1106
nówki 3200zł, używki ~600zł taniej.
Za połowę tego można już kupić używane 70-200/4L ... 200mm na APS-C wystarcza no chyba że do ptaków.
komor - Pią 05 Gru, 2014
Dex89, dobrze określ o jaki typ obiektywu Ci chodzi. Czy o dużą ogniskową, czy jednak o zastąpienie kitowego obiektywu czymś co, zwykle nazywamy megazoomem (i zwykle nie polecamy).
Sunders - Pią 05 Gru, 2014
... i napisz czy masz sprecyzowane plany do jakiego typu fotografii zamierzasz go używać.
Dex89 - Pią 05 Gru, 2014
Widzicie, tu wychodzi mój brak doświadczenia zależy mi na obiektywie takiego typu jak ta sigma, ze sporą ogniskową jako że obiektywu planuję używać do fotografii między innymi przyrody oraz krajobrazów. Jednakże na strzelaniu zdjęć drobnych ptaków z mega daleka nie zależy mi tak bardzo, wybrałem ten konkretny model obiektywu ze względu na dobre opinie na jakiego temat, nie mniej jednak myślę że jeżeli znalazłby się jakiś godny rywal z mniejszą ogniskową a lepszą optyką to zdecydowałbym się na ten drugi. Tym bardziej że wyczytałem że ta sigma średnio sobie radzi z max ogniskową
Ma być nowy, czy może być używany?
Dex89 - Pią 05 Gru, 2014
Raczej wolałbym nowy z racji tego że jestem laikiem i na wiele istotnych rzeczy przy zakupie pewnie bym nie zwrócił uwagi
A Canon EF 70-200 mm f/4L IS USM by Ci nie wystarczył? Ma jeszcze lepsze opinie
http://allegro.pl/interfo...4864560417.html
muzyk - Pią 05 Gru, 2014
70-200 L bez is też da radę.
Dex89 - Pią 05 Gru, 2014
Co do canona to po:
1. Czy nie jest tak ze na cenę markowego obiektywu w dużej mierze ma wpływ znaczek (logo producenta) oraz to ze nie koniecznie jakość jest adekwatna do ceny tzn. Za takie same pieniądze może dostać lepszy technicznie obiektyw tzw. zamiennik?
Po 2. Pokazany przez Ciebie obiektyw kosztuje 3 ,9k i jest to uzywka na którą dają raptem rok gwarancji. A tak jak wspomniałem raczej przymierzam się do kupna nowego i chce zamknąć się w kwocie 3,5k
mozer - Pią 05 Gru, 2014
Dex89, trudno to tak naprawdę ocenić, bo często zamienniki nie oferują takiej jakości konstrukcji i optyki, a jak oferują to zdarza się, że i przebijają ceny 'markowe'.
Na nowe obiektywy Canona standardowo jest rok gwarancji.
A tego zalinkowanego sklepu to się strzeż, odradzam go mocno.
Dex89 - Pią 05 Gru, 2014
Hehe nawet nie myślę aby kupować przez ten portal. Skoro mówisz ze canon standardowo daje rok gwarancji to kolejny plus dla sigm z racji tego że dają 2 lata.
RB - Pią 05 Gru, 2014
Dex89 napisał/a: | Hehe nawet nie myślę aby kupować przez ten portal. Skoro mówisz ze canon standardowo daje rok gwarancji to kolejny plus dla sigm z racji tego że dają 2 lata. |
Zdecydowanie bardziej niż gwarancją fotografujesz choćby AF-em. To tak a propos tele Sigm do Canona...
mozer - Pią 05 Gru, 2014
Dex89, nie mówię o allegro, ale o interfoto. Koszmarna obsługa, oszustwo w opisach sprzętu, który często jest w fatalnym stanie.
PS. A towar i tak można reklamować przez 2 lata u sprzedawcy. Co Ci za różnica kto realizuje naprawy...
Dex89 - Pią 05 Gru, 2014
Hmm to skoro canon robi lepszy obiektywy niż Sigma to dlaczego daje tylko roczna gwarancji a Sigma 2 letnia? Co do sklepu to zrozumiałem, tylko ogólnie stwierdziłem ze nie kupuje obiektywu przez allegro, znajdę jakiś sklep w mojej okolicy i pojadę osobiście po niego
mozer - Pią 05 Gru, 2014
Dex89 napisał/a: | skoro canon robi lepszy obiektywy niż Sigma to dlaczego daje tylko roczna gwarancji a Sigma 2 letnia? |
Nie chodzi o to, że lepsze, ale o to, że Sigmy różnie współpracują z Canonem.
Co do gwarancji to taka polityka po prostu - może żeby więcej zarabiać na kalibracji szkieł?
dcs - Pią 05 Gru, 2014
http://www.optyczne.pl/32...%87_obrazu.html
Dex89 - Pią 05 Gru, 2014
Hmmm czyli teraz jeszcze może się okazać że ta Sigma będzie się "gryzla" z moim Canonem? Co do tej gwarancji to być może, coraz więcej firm niestety tak postępuje :/
[ Dodano: Pią 05 Gru, 2014 23:28 ]
Tamron zapowiada się ciekawie, czytam test ale odrzuca mnie cena, przekracza mój plan i to o 1k zl :/
dcs - Pią 05 Gru, 2014
http://allegro.pl/listing...-1106&buyUsed=1
[ Dodano: Pią 05 Gru, 2014 23:32 ]
http://allegro.pl/listing...g-v6-p-3-e-1106 -o 700
Dex89 - Pią 05 Gru, 2014
Udało mi się znaleźć tego tamrona za 3,5k i aż mi się wierzyć nie chce ze wszystko z ta cena w porządku, co sądzicie? Tamron
dcs - Sob 06 Gru, 2014
"Czy muszę płacić cło lub podatek, jeśli złoże zamówienie u was?..." http://m.valuebasket.com/pl_PL/display/view/faq
Dex89 - Sob 06 Gru, 2014
Hehe juz widzę, na tel nie ladowala mi się strona poprawnie. To teraz rodzi się pytanie czy ten tamron jest wart tego aby dopłacić do niego tyle zamiast tej sigmy...
dcs - Sob 06 Gru, 2014
Porównaj oba testy.
MZ. warto.
Sunders - Sob 06 Gru, 2014
Dex89 napisał/a: | czy ten tamron jest wart tego aby dopłacić do niego tyle zamiast tej sigmy |
Również MZ warto.
Pytanie, czy potrzebujesz ogniskowej 500-600mm. Nie wystarczyłoby 200-300?
Dex89 - Sob 06 Gru, 2014
MZ? Po przeczytaniu obu testów wychodzi mi ze Tamron jest lepszy ale tak jak mówiłem nie wiem czy jest to warte dopłaty 1k zl w porównaniu do sigmy. Czy nie wystarczy mi mniejsza ogniskowa? Za pewne tak, jednak stawiam ze co jakiś czas będzie mi się trafiała sytuacja w której te np 450 czy 500mm by się przydało i wtedy będę żałował ze nie dołożył em trochę więcej i nie kupiłem z większą ogniskowa
mozer - Sob 06 Gru, 2014
Dex89, pamiętaj, że szkła 450-500 są sporo cięższe niż 200-300, więc mogą być trochę uciążliwe przy wyjściu na spacerek
A to czy jest warte dopłaty, to już każdy sam musi sobie zdecydować...
Sunders - Sob 06 Gru, 2014
= Moim Zdaniem
Dex89 napisał/a: | Tamron jest lepszy ale tak jak mówiłem nie wiem czy jest to warte dopłaty 1k zl w porównaniu do sigmy |
Moim i dcs zdaniem jest, ale jak napisał mozer twoja kasa to i twoja decyzja. Do zbliżonej parametrami sigmy S 150-600 mm f/5-6.3 DG OS HSM trzeba dopłacić jeszcze więcej.
dcs - Sob 06 Gru, 2014
Dex89,
Do 400mm masz Sigmę 120-400 OS -ale to też kloc i dużo slabsza optycznie więc lepiej używanego Canona 100-400 -linkowałem,
a do 300mm -Tamron 70-300VC lub Canona -dużo lżejsze i tańsze.
matys - Sob 06 Gru, 2014
Dex89 napisał/a: | Widzicie, tu wychodzi mój brak doświadczenia zależy mi na obiektywie takiego typu jak ta sigma, ze sporą ogniskową jako że obiektywu planuję używać do fotografii między innymi przyrody oraz krajobrazów. Jednakże na strzelaniu zdjęć drobnych ptaków z mega daleka nie zależy mi tak bardzo.... |
Nie wiem czy zrozumiałem dobrze, ale jemu chyba nie zależy mocno na długości obiektywu a na zakresie ogniskowych.
Cytat: | jednak stawiam ze co jakiś czas będzie mi się trafiała sytuacja w której te np 450 czy 500mm by się przydało i wtedy będę żałował ze nie dołożył em trochę więcej i nie kupiłem z większą ogniskowa |
Mam wrażenie, że OP z braku wystarczającej wiedzy sam nie wie o czym dokładnie pisze.
Sprecyzuj jeszcze raz kolego do czego chcesz używać tego obiektywu, w jakich warunkach(spacer, wyjazdy itp). Wrzuć może przykładowe zdjęcia które Ci się podobają i chciałbyś zrobić w tym stylu.
Dex89 - Sob 06 Gru, 2014
Cytat: | Dex89, pamiętaj, że szkła 450-500 są sporo cięższe niż 200-300, więc mogą być trochę uciążliwe przy wyjściu na spacerek
A to czy jest warte dopłaty, to już każdy sam musi sobie zdecydować... |
Waga nie będzie mi przeszkadzać
Cytat: | Nie wiem czy zrozumiałem dobrze, ale jemu chyba nie zależy mocno na długości obiektywu a na zakresie ogniskowych. |
Dokładnie.
Cytat: | Sprecyzuj jeszcze raz kolego do czego chcesz używać tego obiektywu, w jakich warunkach(spacer, wyjazdy itp). Wrzuć może przykładowe zdjęcia które Ci się podobają i chciałbyś zrobić w tym stylu |
Obiektywu zamierzam używać głównie do zdjęć w plenerze, w różnych warunkach. Sporadycznie będą się trafiać okazje do fotografii jakiś wydarzeń sportowych i kulturowych
Oto parę przykładowych zdjęć:
1.
2.
3.
Wojmistrz - Sob 06 Gru, 2014
Całkiem udane te fotki:
1. 403 Forbidden
You don't have permission to access this document.
2. 403 Forbidden
3. 403 Forbidden
Nie masz jakiś ludzkich miejsc na zdjęcia - 1TB na flickr wita.
Dex89 - Sob 06 Gru, 2014
Hmm dziwne, zdjęcia są z ogólnodostępnej strony, mi się wszystkie elegancko otwierają...
1.
2.
3.
matys - Nie 07 Gru, 2014
Nie chcę zaczynać na nowo tematu, że tele nie da robić się krajobrazu ale... Do takich zdjęć to potrzebujesz zdecydowanie innego szkła niż te które zostały tutaj wymienione.
O ile to pierwsze zdjęcie mogło zostać wykonane czymś w rodzaju 100mm to już drugie i trzecie na 99% nie było wykonane teleobiektywem.
Takie zdjęcia z REGUŁY wykonuje się obiektywami z przedziału ogniskowych od 10mm do 50mm. A nie takimi o których tutaj była mowa czyli 100-500mm
|
|