forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Canon 100-400L + TC 1.4x - opinie

pixair - Pią 21 Mar, 2008
Temat postu: Canon 100-400L + TC 1.4x - opinie
Mam kilka pytan odnosnie nastepujacego zestawu: Canon 100-400L + Kenko TC 1.4x. Fotografuje tym obiektywem wraz z EOS 40D jednak czasem brakuje mi ogniskowej a na stalke 600/4.0L mnie nie stac (nie jestem zawodowcem zeby jego kupno mi sie oplacalo) i stad moje zainteresowanie tym TC. Wybralem Kenko, gdyz jest zdecydowanie tanszy niz Canon, a to co pisza o nim w sieci swiadczy, iz w niczym on nie ustepuje Canonowi (a plus to to, ze po zaklejeniu stykow AF ciagle dziala). Moje pytanie jest jak sie bedzie sprawowal ten TC z tym obiektywem. Jak bardzo spowolni sie AF i jego precyzja? Dodam ze zestawu tego uzywalbym tylko w bardzo dobrych warunkach oswietleniowych (sloneczny dzien) na pokazach lotniczych (a wiec szybko poruszajace sie obiekty stad moje pytanie o szybkosc i precyzje w takich warunkach).I jeszcze jedno pytanie. Poniewaz rzeczywista przyslona tego zestawu wynosi f8 (400mm), a aparat widzi f5.6 to czy w zwiazku z tym musze wprowadzac korekte ekspozycji w aparacie? Pewnie najwiecej do powiedzenia na ten temat mialby MM bo z tego co sie orientuje to fotografuje dokladnie takim samym zestawem i rowniez zdjecia lotnicze, ale oczywiscie czekam na opinie wszystkich co mieli do czynienia z tego typu zestawem.
MM - Pią 21 Mar, 2008

Jeżeli chodzi o korekcje to tutaj nie musisz zmieniać swoich przyzwyczajeń. Wszystko jest bez zmian. Szybkość i precyzja oczywiście spada. Do szybkich przelotów na bliskich odległościach maszyn bojowych i bardzo dynamicznego pokazu zdecydowanie nie polecam. Do drobnicy samolotowej na śmigłach da radę, to samo przy dużych i statecznych maszynach. Pomijam tutaj fakt, że przy takiej ogniskowej nie jest łatwo "złapać" w kadr szybko manewrujący samolot. Ja radzę sobie na pokazach bez TC, tam jest wystarczająco blisko do zrobienia wielu ciekawych kadrów, trzeba tylko poszukać dobrych miejsc. Jak już narobisz mnóstwo kadrów na 400mm, nabierzesz wprawy i będziesz mógł zaryzykować zabawę z dłuższą ogniskową to wtedy załóż taki TC i POMYŚL nad specyficznymi kadrami które dzięki takiej ogniskowej możesz uzyskać. Łatwo nie będzie, dlatego jeżeli dopiero zaczynasz przygodę ze spotterką i trzepiesz nieustannie seriami (nawet jak samolot daleko) to podłączenie takiego TC zdjęć Ci nie poprawi, nie tędy droga. Wbrew pozorom także w tej dziedzinie fotografii najpierw trzeba pogłówkować a dopiero potem naciskać spust. Ja ostatnio serii zaczynam używać niemal tylko przy "mijankach" :wink:
pixair - Pią 21 Mar, 2008

Troche juz sie bawie w spotterke no i w tym roku zapowiada sie kilka ciekawych pokazow i stad moje zainteresowanie tym TC bo rok temu bardzo mi brakowalo czasem te 200mm wiecej.Najwiecej czasu to jednak spedzam na cywilnych lotniskach a tam samoloty jednak sa zdecydowanie wolniejsze i wiadomo w jakim kierunku leca.Czyli tutaj moglby sie sprawdzic ten TC.Chodzi mi tutaj o ujecia juz poza lotniskiem jak samoloty robia krag po starcie.Dzieki za szybka odpowiedz!Przy okazji fotka duzego ptaka wykonana 40D + 100-400L
sławek_38 - Sro 26 Mar, 2008

Zdjęcie fajne tylko jakieś ciemne :sad:
krisv740 - Sro 26 Mar, 2008

pytanie do MM (jesli można?) a porównanie takiego zestawu z 200-500 Tamrona?
czy warto "zaoszczędzić" parę złotych i nabyć 200- 500 bez IS?
czy robiłeś może jakieś zdjęcia takim sprzętem?
ew. może ktoś z forumowiczow ma jakieś doświadczenie z tym T.?
pozdrawiam

pixair - Sro 26 Mar, 2008

Zdjecie ciemne bo warunki byly bardzo kiepskie, a zdjecie na szybkiego dodalem do posta bez jakiegokolwiek retuszu w PS poza oczywiscie wykadrowaniem.