|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - YN-568EXII
kudlatypawelek - Sob 06 Gru, 2014 Temat postu: YN-568EXII Cześć,
zgodnie z poradami kilka wątków niżej kupiłem sobie lampę błyskową YN-568EXII. Po wykonaniu podstawowych testów mam wątpliwości, czy autozoom działa w niej jak należy. Chodzi o sposób pracy palnika. Jak kręcę pierścieniem ogniskowej od wide do tele to palnik przesuwa się wraz ze zmianą na obiektywie. Jak dojade do 55mm (canon 17-55 kit) i chcę z powrotem zmienić ogniskową w kierunku wide palnik nie reaguje. Dopiero przyciśnięcie spustu migawki do połowy powoduje ustawienie palnika. Jeżeli zaś przy kręceniu zoomem trzymam non-stop sputs migawki "w połowie" palnik przemieszcza się prawidłowo, niezależnie czy od wide do tele, czy od tele do wide. Czy ten typ tak ma, czy musze reklamować sprzęt (będzie to już druga reklamacja, bo za pierwszym razem autozoom w ogole nie dzialal).
Pozdrawiam
cybertoman - Nie 07 Gru, 2014
Jest ok. Korpus jest w "gotowosci" tylko kilka sekund (dla trybu LV mozna sobie ustawic inna wartosc). W tym czasie dziala swiatlomierz, stabilizacja i sterowanie lampy. Po uplywie tych kilku sekund zaczynamy oszczedzac energie - gdy w wizjerze gasnie podswietlanie lampa tez nie bedzie reagowac na krecenie pierscieniem zmiany ogniskowej. w LV domyslnie jest chyba 16 sek.
Wojmistrz - Nie 07 Gru, 2014
Absolutnie normalne zachowanie. Ciekawe, na jak długo by ci baterie i silnik starczyły, jak by tak przy każdym dotknięciu obiektywu miał reagować zoom lampy Zauważ, że elektronika aparatu wzbudza się na chwilę po wciśnięciu migawki. Dokonuje pomiarów, działa podświetlanie, wyświetla opcje w wizjerze itd, a po chwili wszystko usypia. Tak samo jest z komunikacją do lampy, jeśli nie jest potrzebna, to aparat nie wysyła przez stopkę iso informacji.
kudlatypawelek - Nie 07 Gru, 2014
Super!. Bardzo dziękuję za rzeczowe odpowiedzi. W takim razie zamiast szukac dziury w całym zajmę się fotografowaniem i nie będę reklamował sprzętu
|
|