|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Yongnuo 565 EX Problem w działaniu
murat111 - Czw 11 Gru, 2014 Temat postu: Yongnuo 565 EX Problem w działaniu Witam,
Niedawno zakupiłem swoją pierwszą lampę błyskową, wybór padł na Yongnuo 565 EX.
Wyczytałem że lampa powinna współpracować z moim Canonem 60D, niestety po umieszczeniu na stopce aparat nie wykrywa zewnętrznej lampy błyskowej.
Nie działa również system TTL, lampa nie wykonuje przedbłysku do pomiaru oświetlenia, jej moc jest taka sama w każdych warunkach. Tak samo zachowuje się kompensacja błysku, z menu aparatu niemożliwa to ustawienia, a ustawienie jej w menu lampy nie skutkuje żadną zmianią.
Probłem pojawia się też w ustawieniu lampy jako slave w trybie ttl, nie wyzwala się zupełnie po błysku z wbudowanego palnika.
W trybie manual sprawuje się bez zarzutu.
Moje pytania:
Jaka jest różnica pomiędzy TTL a ETTL?
Czy to wina sprzętu, np. wadliwy egzemplarz?
Czy to wina modelu lampy, 565 EX nie współpracuje z moim 60D i mogę zapomnieć o trybie TTL?
Czy coś źle zrozumiałem i system TTL nie działa tak jak myślę.
Pozdrawiam i dziękuję za wszelką pomoc, gdyż ten problem frapuje mnie od jakiegoś czasu i już nie wiem gdzie szukać rozwiązania.
Załączam zdjęcia lampy:
nowam - Czw 11 Gru, 2014
Z Canon 550D i 70D nie zauważyłem problemów. Poza jednym -- nie współpracuje z systemem Phottix Odin. W każdej innej sytuacji po prostu działa.
mozer - Czw 11 Gru, 2014
murat111 napisał/a: | po umieszczeniu na stopce aparat nie wykrywa zewnętrznej lampy błyskowej. |
murat111 napisał/a: | W trybie manual sprawuje się bez zarzutu. |
To w końcu działa w trybie manual, czy nie wykrywa lampy na stopce? Daje się regulować moc błysku w trybie ręcznym?
murat111 napisał/a: | Probłem pojawia się też w ustawieniu lampy jako slave w trybie ttl, |
Jak ma wyglądać tryb slave w trybie ttl?
murat111 napisał/a: | Jaka jest różnica pomiędzy TTL a ETTL? |
E-TTL to implementacja tego rozwiązania w produktach Canon.
Wojmistrz - Czw 11 Gru, 2014
Dziwne, moje wszystkie YN mają białe napisy
Możesz dać fotkę stopki? Może kupiłeś model pod Nikona?
murat111 - Czw 11 Gru, 2014
Cytat: | To w końcu działa w trybie manual, czy nie wykrywa lampy na stopce? Daje się regulować moc błysku w trybie ręcznym? |
Lampa w trybie manualnym umiejscowiona na stopce aparatu reaguje na spust migawki, czyli działa. Jednak dalej nie jest wykrywana w aparacie, niezależnie od trybu pracy samego aparatu, trzeba kontrolować ją z menu lampy.
Tryb ttl w slave ?
I zagadka rozwiązana, NIKON Powinna być taka:
murat111 - Czw 11 Gru, 2014
Dziękuje za szybką pomoc przy problemie nad którym głowiłem się kilka tygodni )
Ostatnie pytanie: Lepiej spieniężyć tą lampę czy może warto ją zachować jako dodatkowe źródło oświetlenia pod slave'a?
mozer - Czw 11 Gru, 2014
murat111, na przyszłość to uważaj z takimi eksperymentami, bo jakbyś przypadkiem dostał lampę z systemu wysokonapięciowego, to byś mógł usmażyć cały aparat...
Ja bym sprzedał lampę z niekompatybilnego systemu - no chyba, że będziesz wyzwalał tylko przez fotocelę, ale szkoda do tego celu lampy z TTLem.
Teoretycznie, da się ją jako slave używać i sterować. Wystarczy w menu lampy przełączyć z "n" na "c" (specjalnie piszę małe literki, bo pod takimi jest w menu) i będzie działać jako slave dla lampy podłączonej jako master przy sterowaniu optycznym/podczerwień.
Swoją drogą, może ktoś zrobił podobny błąd w drugą stronę i może chce się wymienić, daj ogłoszenie o zamianie.
[ Dodano: Czw 11 Gru, 2014 19:02 ]
EDIT nawet widzę, że nie koniecznie musisz przełączać, bo masz ustawiony "cn" co pozwala na sterowanie zarówno lampą master Canona jak i Nikona.
|
|