|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Zdjęcia w trudnym świetle
kkonrado86 - Czw 11 Gru, 2014 Temat postu: Zdjęcia w trudnym świetle Witam mam problem przy robieniu zdjec w domu przy swietle zarowkowym.Fotografujac poruszajaca sie osobe zdjecia wychodza mi rozmazane.Jakie ustawienia dobrac aby wychodzilo dobrze?(Nikon D5100)
mozer - Czw 11 Gru, 2014
kkonrado86, a jakich ustawień używasz? Może jakiś przykład?
Z reguły trzeba zadbać o odpowiednio krótki czas naświetlania - rzędu 1/100 sekundy (zależnie od szybkości obiektu fotografowanego może to być zakres pi razy drzwi 1/20-1/200 s).
certainbeing - Pią 12 Gru, 2014
z jaką dokładnie prędkością porusza się ta osoba ? (najlepiej w m/s)
maziek - Pią 12 Gru, 2014 Temat postu: Re: Zdjecia w trudnym swietle!
kkonrado86 napisał/a: | Witam mam problem przy robieniu zdjec w domu przy swietle zarowkowym.Fotografujac poruszajaca sie osobe zdjecia wychodza mi rozmazane.Jakie ustawienia dobrac aby wychodzilo dobrze?(Nikon D5100) | Nie słuchaj wywodów naukowych . Przestaw na auto albo sport, chyba że nie da się lampy wyłączyć .
komor - Pią 12 Gru, 2014
kkonrado86, przede wszystkim, jeśli masz dość ciemny obiektyw (zakładam, że używasz tego obiektywu, który był w zestawie z aparatem), to musisz zadbać o odpowiednią ilość światła. Mała ilość światła to jest to, czego aparaty fotograficzne ciągle jeszcze nie lubią, choć radzą sobie z tym coraz lepiej. W drugim kroku spróbuj wymusić użycie wyższej czułości, aby uzyskać krótszy czas. Czyli jak doradzają koledzy wyżej – np. poprzez tryb sport.
kkonrado86 - Sob 13 Gru, 2014
Tak wiem ze na Sport i na Auto wyjdzie mi dobrze ale ja chcialem na Manualnym i bez lampy.Wiem ze w takich warunkach powinienem uzyc lampy no ale jesli auto zrobi wyrazne zdjecie to na manualu tez powinno sie ustawic te parametry i zrobic podobnie wyrazne
maziek - Sob 13 Gru, 2014
Chcesz się dobrowolnie męczyć na ołtarzu świadomej fotografii... zatem na manualu to będzie Ci trudno. Musisz otworzyć przysłonę (ustawić możliwie najniższy numer) . Następnie ustawić wysokie ISO (powiedzmy spróbuj 1600). Potem dobieraj czas patrząc na "drabinkę". Zakładam, że ten aparat ma w wizjerze drabinkę naświetlania, tzn pokazuje na skali liniowej niedo i prześwietlenie.
Czas migawki jest krytyczny. On decyduje o poruszeniu lub jego braku. Z punktu widzenia obiektywu, o ile nie ma stabilizacji, to czas nie powinien być dłuższy niż odwrotność ogniskowej (czyli dla obiektywu 50 mm nie dłuższy niż 1/50 s). Z punktu widzenia osób, które się poruszają to zależy, jak się ruszają. Pewność następuje koło 1/250 czy 1/500, no chyba, że to Speedy Gonzales. Jak na danym ISO i otwartej przysłonie czas jest za długi - to musisz podbić ISO (albo włączyć więcej świateł).
Może na początek zamiast na full-manualu spróbuj na preselekcji czasu. Ustaw sobie preselekcję na 1/100, ISO na 1600 i pomachaj aparatem tu i tam. Zobaczysz, czy jest w stanie dobrać przysłonę do takich warunków. Nie - to podbij czułość albo wydłuż czas.
Tutejszyn - Sob 13 Gru, 2014
Zrobić zdjęcie na "auto" i oblookać exif
Oczywiście w przypadku jeśli zdjęcie wyjdzie, ale wydaje mi się, że przy warunkach o jakich mówisz to i "auto" nie da zadawalającego obrazu.
Wojmistrz - Sob 13 Gru, 2014
Ustaw maksymalnie otwarty otwór obiektywu, ISO na auto i potrenuj, jaki jest ci potrzebny czas by zdjęcie poruszającego się obiektu było bez poruszenia.
Tutejszyn - Sob 13 Gru, 2014
Niedawno ktoś pytał o "jaka książka fotograficzna dla ojca?". Czasem naprawdę warto zacząć od pozycji najbardziej podstawowej..
maziek - Sob 13 Gru, 2014
Ale Biblia czy Koran? Oto jest pytanie...
kkonrado86 - Sob 13 Gru, 2014
ok pomoglo ustawialem ISO 800 teraz ustawilem 1600 tak jak w komentarzach i pomoglo.Na pewno nie jest to efekt zadawalajacy no ale ciezko w takich warunkach.Dzieki za podpowiedzi
Wojmistrz - Nie 14 Gru, 2014
kkonrado86, nie masz auto w iso?
|
|