forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Książka dla foto amatora Jaka? Jedna opasła czy 2-3 mniejsze

Nickson - Pią 12 Gru, 2014
Temat postu: Książka dla foto amatora Jaka? Jedna opasła czy 2-3 mniejsze
Witam
Temat przerabiany dość często, ale myślę, że warto go co jakiś czas odświeżać ze względu na nowe wydawnictwa lub wzbogacone wznowienia.
Stoję przed problemem zakupu gwiazdkowego prezentu dla taty.
Chciałbym zakupić książkę dość uniwersalną, kompletną, poruszającą wszystkie podstawowe zagadnienia fotografii amatorskiej. Z tego co już wyczytałem ważnym elementem takiej książki są bardzo dobrej jakości zdjęcia. Jakie wydawnictwa spełniają te kryteria?
A może lepszym wyborem jest kupić 2-3 książki z zawężonym tematem?

Popularne tytuły znalezione w sieci co z nich jest warte uwagi które posiadają dobrą jakość zdjęć i przystępną treść?

Sekrety mistrza fotografii cyfrowej -Scott Kellby
Fotografia cyfrowa- Ang Tom
Fotografia cyfrowa - Opracowanie zbiorowe
Fotografia. Nowy wyczerpujący poradnik fotografowania-John Freeman
Poradnik fotograficzny -Hoddinott Ross
Bez tajemnic Fotografia -Bryan Peterson

Czy tytuł "Bez tajemnic Ekspozycja" Petersona może być traktowany jak tytuły powyżej? Czy raczej powinien być dodatkiem do powyższych tytułów? Nie chciałbym zbytniego powielania treści.

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Marcin.

maziek - Pią 12 Gru, 2014

Kup sobie jakiś ładny album, np. wymienionych autorów, a nie to, co napisali za wierszówkę. Moja szczera rada ;) .
Tutejszyn - Pią 12 Gru, 2014

Z drugiej strony są sprawy, które trudno jest poznać podziwiając jedynie dobrze (i źle) zrobione fotografie. Dobrze jest przejrzeć jakąś pozycję omawiającą fotografię od strony technicznej.
Nie polecę konkretnych pozycji, bo ich nie znam. Pewnie jednak wystarczy wziąć książkę do ręki, przekartkować, zobaczyć o czym traktuje, jakim językiem jest napisana... Powinno wystarczyć do dokonania dobrego wyboru :)

Dżozef - Pią 12 Gru, 2014

Chcesz zasugerować ojcu że nie umie robić zdjęć?. To może mu jeszcze kamasutrę kup. No chyba że myślisz o sobie to tak, doobry pomysł.
Tutejszyn - Pią 12 Gru, 2014

Dżozef i pewnie myślisz, że jesteś zabawny?
Nickson - Pią 12 Gru, 2014

Tutejszyn napisał/a:

Luzik na każdym forum znajdzie się zgryźliwe towarzystwo ;) . Jutro go tu nie będzie bo idzie na marsz...

T.B. - Sob 13 Gru, 2014

Polecam autobiografię Ryszarda Horowitza.
Nie ma ryzyka nietrafienia z książką fachową, fajnie napisana i z obrazkami :smile:
http://www.swiatobrazu.pl...witz-31759.html
(Mam, czytam.)

Dżozef - Sob 13 Gru, 2014

Nickson napisał/a:
Tutejszyn napisał/a:

Luzik na każdym forum znajdzie się zgryźliwe towarzystwo ;) . Jutro go tu nie będzie bo idzie na marsz...

Tani ten Twój marketing. Pierwszy post i już na książki pod choinkę namawiasz. Nic nie piszesz o kierunku fotografii ojca czy swojej, nic o waszych umiejętnościach za to dużo o tytułach i autorach. Zupełnie jak przy stoisku "nie dla idiotów". Żałosna makulatura zalegająca na półkach i tyle. Szukaj dalej naiwnych na choinkę bądź 1komunię, w końcu aparat ma dziś każdy a książka pomoże tyle co umarłemu kadzidło.

T.B. - Sob 13 Gru, 2014

A na czyją rzecz ten marketing, Dżozefie?

Dżozef napisał/a:
książka pomoże tyle co umarłemu kadzidło

Zakładam, że mówisz to tylko i wyłącznie we własnym imieniu.
Dobrze zakładam?

Nickson - Wto 16 Gru, 2014

T.B. napisał/a:
A na czyją rzecz ten marketing, Dżozefie?

Dżozef napisał/a:
książka pomoże tyle co umarłemu kadzidło

Zakładam, że mówisz to tylko i wyłącznie we własnym imieniu.
Dobrze zakładam?

Mówiłem był na marszu a teraz miotają nim teorie spiskowe... Takich karkołomnych wywodów dawno nie czytałem czyste nawiedzenie.

90s - Wto 16 Gru, 2014

Ja swoim znajomym polecam "Nowy podręcznik fotografii" John Hedgecoe. Masz tam wszystko, od budowy matrycy poprzez omówienie optyki do kompozycji itd. Przystępnie napisana i z masą zdjęć.