forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Utopiony Canon 50d

sylb - Pon 15 Gru, 2014
Temat postu: Utopiony Canon 50d
Witam, moją żona potknęła się na plaży i zamoczyła aparat (jak to było do końca nie wiadomo).
Generalnie zanim wyjąłem akumulator minęło około 1.5h. Generalnie świeć się obecnie niebieska dioda live view i nic, raz mi się go udało uruchomić. Pewnie jakieś zwarcie. Czy jestem w stanie sam taki aparat rozebrać i wyczyścić
Jeżeli ktoś na to proszę o adres jakiegoś serwisu który ma w tym wprawę.

mozer - Pon 15 Gru, 2014

sylb, Żytnia 15, Warszawa.

Skąd mamy wiedzieć, czy jesteś w stanie sam rozebrać i złożyć - nie znamy Twoich zdolności manualnych...

komor - Pon 15 Gru, 2014

sylb, serwis centralny z Żytniej w Warszawie na pewno sobie poradzi, ale jeśli chcesz gdzieś lokalnie to podaj miasto w którym mieszkasz. Generalnie można samemu rozebrać i wysuszyć, jak posiada się jako-takie zdolności manualne i parę zegarmistrzowskich wkrętaków, ale ewentualnego uszkodzenia pewnie samodzielnie nie wykryjesz.
Dżozef - Pon 15 Gru, 2014

mozer napisał/a:
sylb, Żytnia 15, Warszawa.

Skąd mamy wiedzieć, czy jesteś w stanie sam rozebrać i złożyć - nie znamy Twoich zdolności manualnych...

Ee no rozebrać to każdy potrafi , potem wystarczy przetrzeć ścieżki spirytusem bezwodnym np. denaturowym i gotowe. Złożyć jest gorzej, szczególnie gdy ciągle jakieś części zostają :roll:

sylb - Sro 17 Gru, 2014

Wysłane na Żytnią 15. Jestem ciekaw ekspertyzy i ceny.

[ Dodano: Czw 18 Gru, 2014 15:46 ]
Odesłali z informacją, że uszkodzona płyta.
Po rozebraniu widzę, że problem jest w taśmach.

baracuda - Pią 19 Gru, 2014

Dżozef napisał/a:
...przetrzeć ścieżki spirytusem bezwodnym np. denaturowym i gotowe

Polecam izopropanol, czysty bez dodatków, kiedyś młoda wróciła po ogromnej
ulewie, fon zalany jak menel o poranku, bez baterii wsadziłem go do słoja, 20 minut
moczenia, następie dwa dni suszenia na wolnym powietrzu, działa do dziś, dwa
lata minęło od zdarzenia.

MarekDAREK - Sob 20 Gru, 2014

sylb napisał/a:
Witam, moją żona potknęła się na plaży i zamoczyła aparat

Efekt kontaktu z wodą morską „solanka"

http://forum.nikoniarze.p...t=255731&page=7

/