|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw do reportażu ślubnego: Canon 6D
michwarg - Pon 15 Gru, 2014 Temat postu: Obiektyw do reportażu ślubnego: Canon 6D Witam Serdecznie.
Chciałbym prosić Was o radę w sprawie obiektywu. Chodzi mi o jakiś uniwersalny obiektyw do reportażu ślubnego.
W swoim ekwipunku posiadam aparat Canon EOS 6D i dwa obiektywy Canon EF 16-35 mm f/2.8L II USM i Canon EF 50 mm f/1.8.
Teraz poszukuje jakiegoś ciekawego zoom-a. Przeglądając dostępne ciekawą opcją wydaje mi się być Sigma 70-200 mm f/2.8 EX DG APO OS HSM.
Co o tym sądzicie?
Może macie jakieś inne propozycje??
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Sunders - Pon 15 Gru, 2014
Jaki masz budżet?
Czy już kiedyś taki reportaż?
michwarg - Pon 15 Gru, 2014
Jeżeli chodzi o budżet to może nie ma większej roli jak na razie. Bo póki co mam 4000zł ale jeżeli będzie coś interesującego jestem w stanie dołożyć więcej.
Tak robiłem już takie reportaże. Obecnie chcę się jeszcze bardziej rozwinąć w tym kierunku dlatego tez chce powiększyć swój zestaw.
mozer - Pon 15 Gru, 2014
michwarg, no to najlepiej Canon EF 70-200 f/2.8 L IS II.
Tylko tak naprawdę, czy jest sens płacić dwa razy więcej za tego Canona. A może jakieś inne propozycje obiektywów macie. Może jakąś inną ogniskową byście polecali?
michwarg napisał/a: | tak naprawdę, czy jest sens płacić dwa razy więcej za tego Canona |
Jest, ale trzeba mieć dwa razy więcej kasy
michwarg napisał/a: | Tak robiłem już takie reportaże. |
Robisz je używając jednej puszki?
Nie, posiadam dwie puszki druga to Canon 60D ale szukam obiektywu do pełnej klatki dlatego napisałem o 6D.
mozer - Pon 15 Gru, 2014
michwarg, to nie lepiej dołożyć do kolekcji 135L?
mozer napisał/a: | michwarg, to nie lepiej dołożyć do kolekcji 135L? |
Wiesz co obiektyw ogólnie super. Jednak szukam czegoś bardziej uniwersalnego. W stałkach jednak brakuje czasem tego zoomu
michwarg napisał/a: | posiadam dwie puszki druga to Canon 60D ale szukam obiektywu do pełnej klatki |
To wybierz któryś z obiektywów Canona 70-200/2,8, albo jak proponuje mozer Canona 135L, z tym że IMO najlepszym wyjściem w tym zakresie jest wymieniony już Canon EF 70-200 f/2.8L IS II.
[ Dodano: Pon 15 Gru, 2014 21:21 ]
michwarg napisał/a: | W stałkach jednak brakuje czasem tego zoomu |
W zoomach z kolei brakuje f<2,8
|
|