|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Aparat do zdjęć makro
Madzina - Wto 16 Gru, 2014 Temat postu: Aparat do zdjęć makro Witam,
Szukam aparatu do zdjęć makro, tego typu(o ile można nazwać je makro):
http://overclock.pl/artic...na-dobra-jakosc
No i jak tam jakaś imprezka domowa to też by można było zdjęcia robić, ale najbardziej zależy mi żeby:
-Białe tło było naprawdę białe (żeby nie było dużo pracy z obróbką)
-Ładnie łapało ostrość (teraz mam jakiś stary aparat i z nim mam problemy z ostością)
-No i kolorki żeby były ładne
-Podobają mi się też efekty jak fotografia w dali traci mocno ostrość, chodzi mi o coś takiego:
http://upload.wikimedia.o...epthofField.jpg
Nie zależy mi na jakiejś super wielkiej ilości Mpix, ani innych bajerach :)
Przydałoby się mocowanie na statyw, bo bez tego to trochę lipa.
Nie wiem dokładnie czy lepsza byłaby lustrzanka czy jakiegoś innego aparatu szukać.
Mogą być nówki albo używki, budżet mam do max 1000 zł. Ale jeżeli znalazłaby się jakaś używka(bądź nie) do 500 zł i spełniłaby moje niewygórowane wymagania to byłbym "happy".
Myślę że wszystko napisałem, w razie czego natychmiast dopowiem.
Wojmistrz - Sro 17 Gru, 2014
Niezła litania i tylko 1000zł... hymm, tyle to powinna kosztować sama porada
A tak na serio, oczekiwania masz nieco z kosmosu i chyba lepiej kup używaną byle lustrzankę lub bezlusterkowca na APS-C z jakimkolwiek obiektywem i DOBRĄ KSIĄŻKĘ DO NAUKI FOTOGRAFII. To nie aparat robi zdjęcia tylko fotografujacy i uwierz, jak ktoś wie jak to robić, spełni twoje wymagania zestawem za 300zł.
Sunders - Sro 17 Gru, 2014
Madzina napisał/a: | Nie wiem dokładnie czy lepsza byłaby lustrzanka czy jakiegoś innego aparatu szukać |
IMO najlepiej przenieś ten temat do działu "Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego".
dragossani - Sro 17 Gru, 2014 Temat postu: Re: Aparat do zdjęć makro
Madzina napisał/a: | Szukam aparatu do zdjęć makro, tego typu(o ile można nazwać je makro): |
Dobrej klasy kompakt, statyw, oświetlenie.
Madzina napisał/a: | Białe tło było naprawdę białe (żeby nie było dużo pracy z obróbką) |
Odpowiedni materiał na tło i właściwe ustawienie światła (ciągłego lub błyskowego). Nic więcej.
Madzina napisał/a: | Ładnie łapało ostrość (teraz mam jakiś stary aparat i z nim mam problemy z ostością) |
Jeśli zawsze jest kiepska ostrość to problemem jest mydlany obiektyw. Wybierając trzeba kupić możliwie ostry. Jeśli zaś problemem jest trafianie z ostrością (szczególnie w ruchu) to rozwiązaniem jest lustrzanka z pewnie działającym AF i trochę ćwiczeń.
Madzina napisał/a: | No i kolorki żeby były ładne |
Zwykle to raczej kwestia obróbki niż czegokolwiek innego. Pomaga dobry mikrokontrast obiektywów (dobre powłoki antyodblaskowe) i duże matryce.
Chodzi o małą głębię ostrości. Co pomaga: duża matryca, jasny obiektyw, długa ogniskowa, duże odległości między planami.
Madzina napisał/a: | Mogą być nówki albo używki, budżet mam do max 1000 zł. |
Starczy na proste oświetlenie i statyw. Albo na znośny kompakt. Albo na starą lustrzankę.
|
|