forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Jaki aparat z dużym zoomem

czika - Czw 18 Gru, 2014
Temat postu: Jaki aparat z dużym zoomem
Witam użytkowników forum
Chcę kupić aparat z dużym zoomem (30 x powiedzmy, że mi wystarcza) i zastanawiam się nad tymi dwoma:
Canon PowerShot SX 510 HS
oraz Sony CyberShot HX50
Sony jest o 200 zł droższy, fakt że ma fajny wygląd i niewielkie wymiary (żadnych wystających części jak Canon). Czy jednak warto do niego dopłacać te 200 zł? A może polecacie jeszcze inny zoom niż te zaproponowane przeze mnie?

[ Dodano: Pią 19 Gru, 2014 00:02 ]
PS. A może Canon Powershow SX 700 HS? Lepszy ten czy Sony? Ktory lepszy do zdjęć w pomieszczeniach? (oczywiście główne przeznaczenie aparatu to wycieczki/przyroda, ale i ładna rodzinna fotografia przy stole też się przyda... zdjęcie może być z lampą, byle ta spełniała swoją funkcję).

Sunders - Pią 19 Gru, 2014

czika napisał/a:
Sony jest o 200 zł droższy, fakt że ma fajny wygląd i niewielkie wymiary (żadnych wystających części jak Canon). Czy jednak warto do niego dopłacać te 200 zł?

IMO nie.

czika napisał/a:
A może Canon Powershow SX 700 HS?

Jak najbardziej.

czika napisał/a:
Ktory lepszy do zdjęć w pomieszczeniach?

Bez istotnych różnic.

czika - Nie 21 Gru, 2014

Niepokoi mnie trochę ten film nagrany Canonem SX 700 HS... Mianowicie "smużenie" które jest widoczne podczas oglądania drzew. Czy tak powinno być?
https://www.youtube.com/watch?v=hQaZv-qrxL8

A może Olympus SH 60 byłby lepszy? Co prawda mniejszy zoom (24 x) ale ponoć fajny tryb supermakro (od 40 cm - można nagrać np. pszczołę bez zbliżania się do niej) i sporo różnych trybów (filtr magiczny itp)... Dziwne jest że aparat zbiera różne opinie, ale np. tutaj został oceniony b. dobrze - jakość obrazu na 4+
http://www.photographyblo...iew/conclusion/
(co prawda ocena dotyczy jego "poprzednika", ale one się prawie niczym nie rożnią)

Który byście wybrali?? Sony HX 50, Canon SX 700 HS czy Olympus SH 60?