forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - program do panoram - mac os x

saj78 - Czw 18 Gru, 2014
Temat postu: program do panoram - mac os x
Witam,

jaki program polecacie do robienia panoram na maca? Chcialbym sie na cos zdecydowac ale nie wiem co warto a cos kupic i byc niezadowolonym to srednio mi sie usmiecha.
Generalnie chodzi o zastosowanie amatorskie, wazne zeby byl prosty w obsludze i dawal przyzwoity efekt.

Zainstalowalem darmowego Hugina (wersja 14.0) ale po otwarciu i zaladowaniu zdjecia zamyka sie samoczynnie... Moze ktos sie zetknal z podobnym problemem i wie jak temu zaradzic. Podobno ma spore mozliwosci i daje dobry efekt ale mi nie jest dane sprawdzic poki co.

dzieki
pozdrawiam
saj78

komor - Pią 19 Gru, 2014

Jeśli używasz Canona to dawali w pudełku kiedyś PhotoStitch, nie wiem czy dalej dają. Do panoram krajobrazowych sprawdzał mi się przyzwoicie, ale dawno go nie używałem, pewnie dziś są lepsze rozwiązania.
Tutejszyn - Pią 19 Gru, 2014

Photoshop Elements posiada moduł Photomerge do składania panoram. Moduł, który nie wymaga idealnych fotografii składowych. Można fotografować "z ręki", a program sobie wszystko wyrówna. To, co linkuję, zostało sklejone, chyba z sześciu, zdjęć składowych. Oczywiście nie jest to klasyczna panorama ze zdjęć zrobionych w jednej linii.