forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Tamron, Sigma, a moze jeszcze co innego...

misza - Sob 22 Mar, 2008
Temat postu: Tamron, Sigma, a moze jeszcze co innego...
Witam. Stoje przed wyborem obiektywu do mojej 400. Robie głównie zdjęcia sportowe, czyli dużo ruchu, światło halowe, i wszystko co najgorsze:P:P w gre wchodzą za tem obiektywy o stałym świetle.

Mam na oku takie obiektwy:

-Sigma 18-50 mm f/2.8 EX DC

-Tamron 17-50 mm f/2.8 SP Di II XR LD ASL IF

-Tokina AT-X 287 PROSV AF 28-70 mm f/2.8

Mile widziane również inne pomysły.

pozdrawiam

007areka - Sob 22 Mar, 2008

...moze cos z usm'em...piszezs tu o szerszych wiec moze 17-55 f2.8 is usm...tami tez by byl tylko bedzie wolniejszy...i nie wiem do czego ale czy to nie za krotkie te szkielka...

...ps....
...dzieki MM zaczalem pisac coraz dluzsze komy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: chociaz cos mi sie wydaje ze nie tylko MM... :grin:

Monastor - Sob 22 Mar, 2008

misza, na pewno godny polecenia jest Tamron. Optycznie wypada lepiej od Sigmy, a przy tym samym świetle ma dodatkowy milimetr na szerokim końcu.
Za Sigmą przemawia w tym zestawieniu możliwość poratowania się kalibracją w razie problemów z AF.
Z Tokiną nie miałem styczności. Nie wiem jak wygląda optycznie. Na pewno można liczyć na bardzo przyzwoitą budowę. Może za nią przemawiać dłuższa ogniskowa. W sporcie lepsze zbliżenie może się przydać, a szeroki, typowo krajobrazowy kąt chyba nie będzie potrzebny. Jeśli kit wystarczy do krajobrazów, Tokina może być niezłym uzupełnieniem, o ile optycznie wypada dość dobrze.
Przejrzałem trochę opinii w internecie. Użytkownicy sobie ją chwalą. Dobrze byłoby zapoznać się z porządną recenzją.

bass98 - Sob 22 Mar, 2008

piszesz o tamronie 17-50 ale tutaj Tamron 28-75 chyba byłby do takich rzeczy lepszy

...obydwa te tamrony sa dobre... :grin: ...Ty wiesz co bedziesz focil...i pod swoje potrzeby wybierz zakres ogniskowych :smile: ...ale dalej bym obstawal za czyms z usm'em i swiatlem min 2.8...szybkosc ...celnosc...budowa...
misza - Sob 22 Mar, 2008

007areka, narazie nie planuje skoku na bank ale rozważe Twoja propozycje:P:P ale jednak skusze sie na Tamrona... nie bedzie sprawial problemu z C400d?? A moze jednak ten Tamron 28-75..... czy oprócz ogniskowych jeszcze jakies istotne zmiany posiada??

...nie potrafie Ci nic wiecej doradzic...musiesz zapytac jakiegos bieglego ( popros najlepiej MM)...
hmmm, mialbys na szeroki kita..jasna 50'ke...i fajny zakres 28-75 2.8....a co do tamronow to jeszcze to, -jeden jest na pelna klatke drugi nie , ale to chyba nie ma znaczenia w obecnej chwili dla Ciebie

bass98 - Sob 22 Mar, 2008

no 28-75 jest na pełna klatke ale na APS-C zachowuje sie lepiej od brata 17-50 i ogólnie noty lepsze ma niz 17-50, ja mam 28-75 i ogolnie jestem zadowolony - jedyna wada to to, że brak szerokiego kąta
misza - Sob 22 Mar, 2008

Ten tamron niezbyt dobrze przeszedł próbe AF. Dla mnie jest to znacząca wada.... Czy to tylko taki egzemplarz im sie trafil...
bass98 - Nie 23 Mar, 2008

działa rewelacyjnie w dobrym świetle, a w świetle pokojowym chodzi tak se, ale miej na uwadze to ze jak masz podpieta lampe w moim przypadku 430EX i masz właczone wspomaganie z lampy tą diodą to trafia bardzo dobrze, ale i tak zdaża ze czasem se nie trafi, ale to raczej moja wina ze wzgledu ze ustawie np 2,8 i foce z bliska jakas martwa nature i czasem jak ruszsz odl jest juz inna i ostrosc rowniez