forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Samyang 35 mm T1.5 VDSLR - chybotliwa grupa soczewek?

Andrzej Wawok - Sob 20 Gru, 2014
Temat postu: Samyang 35 mm T1.5 VDSLR - chybotliwa grupa soczewek?
Jako nowy witam serdecznie.
Od razu po prośbie. Szukam użytkowników obiektywu Samyang 35 mm T1.5 VDSLR
Czy ktokolwiek z was zaobserwował taką niestabilność "przedniej" grupy soczewek/soczewki, czy raczej nie macie tam luzów.
Pozdrawiam

https://vimeo.com/115045721

novy - Nie 21 Gru, 2014

Robiłeś jakieś testy? Czy obiektyw nie jest przez to chybotanie "zdecentorowany". Przy takim dużym wychyleniu jak pokazujesz na filmiku, powinno to mieć bardzo duży wpływ na rozkład ostrości.

[ Dodano: Nie 21 Gru, 2014 11:33 ]
No chyba że po "wychyleniu" soczewka wraca idealnie na swoją prawidłową pozycje, w co trochę nie wierzę.

Andrzej Wawok - Nie 21 Gru, 2014

Nie robiłem zdjęć przy różnych położeniach, a obiektyw podróżuje teraz pomiędzy sprzedawcą i serwisem. Mam tylko "normalnie" zrobione nim zdjęcia na kolejnych przysłonach. W porównaniu ze staruszkiem 35/2.5 E nikona to nie są jakieś absolutnie wybitnie ostrzejsze jak pisze się o tym obiektywie. Generalnie zjawisko mnie martwi i wkurza bo obiektyw będzie używany z mniejszymi matrycami, zależy mi na tym co piszą, czyli rewelacyjnych paramatrach otycznych a trudno w nie wierzyć kiedy kiwa ci się soczewka/soczewki z przodu obiektywu.
Oczywiście wg wyżej wymienionych taka "budowa w niczym nie przeszkadza" a to że co najmniej trzy znane mi egzemplarze wg właścicieli nie mają takiej przypadłości o niczym nie świadczy.
Postaram się załączyć fotę przy pełnej dziurze, ostrość na skrzyżowane druty na szklanym kloszu.
http://we.tl/en18t8vXWh

novy - Nie 21 Gru, 2014

Jeśli piszesz że inne egzemplarze nie mają takiej przypadłości to na pewno bym się upierał przy wymianie/zwrocie. Na zdjęciu które podlinkowałeś ciężko czegokolwiek się dopatrzyć (duże iso, sztuczne światło, mało kontrastowa scena, mało szczegółów, nie widać co dzieje się na rogach).
MaciekNorth - Nie 21 Gru, 2014

W moim Samyangu 8 pojawił się dla odmiany luz z drugiej strony obiektywu, tylne soczewki ruszają się razem z bagnetem. Wysłałem na gwarancji, serwis stwierdził, że "nie odbiega to od norm producenta" :???: A ma to znaczący wpływ na obraz, po prostu najczęściej jedna strona kadru jest dużo mniej ostra, przestałem używać tego obiektywu i od Samyanga nic już nie kupię.
Więc walcz z tymi partaczami jak się da :wink: