forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Oświetlenie do małego pokoju

DamianDju - Nie 21 Gru, 2014
Temat postu: Oświetlenie do małego pokoju
Witam .
Mam małą zagadkę , ponieważ potrzebuje oświetlenia , które posłuży mi się podczas nagrywania filmów w małym pomieszczeniu . Myślałem nad takim czymś .
http://allegro.pl/s9-zest...4889790675.html
http://allegro.pl/zestaw-...4869263866.html

I czy takie cudo dużo prądu ciągnie ? Można używać tego jak zwykłej lampy pokojowej :D ?

Wojmistrz - Pon 22 Gru, 2014

Nie myślałeś o LEDach? Ja wychodzę z żarówek i inwestuję w podświetlacze LED dużej mocy.
DamianDju - Pon 22 Gru, 2014

Mam na inwestycje tylko 120zł
Więc jak chcecie możecie podsyłać linki do swoich rozwiązań . Chodzi mi o to aby można było nagrywać przy słabym dziennym oświetleniu i móc włączyć tą lampę .

Temat postu: Re: Oświetlenie do małego pokoju
DamianDju napisał/a:
I czy takie cudo dużo prądu ciągnie ? Można używać tego jak zwykłej lampy pokojowej :D ?
Ciągnie ile napisane w treści, szkoda tylko, że na Allegro wypisują najpierw ekwiwalent, a potem dopiero gdzieś w tekście znajdujesz rzeczywistą moc. ta "400W" ma pobór 85W, "600" ma 125W. Ja używałem 150W a'la 750W, ale po czasie nie wiem czy daje tyle co 400W, strasznie szybko się wypalają. Co do używania w domu, jasne że można - przynajmniej jasno w pokoju :)
DamianDju - Pon 22 Gru, 2014

Czyli ogólnie dobry zakup tej 600 ? Czy może coś tańszego i i lepszego ?

Ja robię oświetlenie na czymś podobnym.

Sprowadzanym z chin model o mocy 20W, z kablem 20cm bez wtyczek poniżej £8 z przesyłką. Siedział sztywno w uchwycie, więc dało się przykręcić do statywu. Świecił na parasolkę i było prawie git. 20W okazało się nieco za słabe, ale nie ma problemu z ich modyfikacją (projekt jeszcze nie skończony). Budowa tego jest prosta jak ... w środku masz tylko LEDa dokreconego do obudowy robiącej za radiator i zasilacz. Zestawy LED 20W i zasilacz dostałem poniżej £4, a same diody poniżej £2. W necie można dostać zasilacze LED z regulowanym napięciem, ale ja robię coś bardziej infantylnego. Na radiatorze umieszczam 6 LEDów, zasilaczy i włączniki.